Domů > Magazín > Jídlo pod lupou

Až 37 % kupovaných zmrzlin je kontaminovaných bakteriemi. Prodejci nečistí stroje

sezóna léto

Chodíte rádi s dětmi na kopečkovou nebo točenou zmrzlinu? Možná vás přejde chuť, až zjistíte, že 37 % z nich je prolezlých bakteriemi a nesplňuje hygienické předpisy. A to dokonce i led, který se dává do nápojů nebo ledové tříště. Jak dopadly testy? Jaké bakterie ve zmrzlinách baštíme?

Testy zmrzlin dopadly hůře než v minulých letech

Potravinářská inspekce zkoumala 131 vzorků točených i kopečkových zmrzlin. Až 37 % z nich byla kontaminována bakteriemi (to je mnohem více než v posledních 3 letech!), nejčastěji nadlimitními počty kolonií bakterií čeledi Enterobacteriaceae.

Provozovatelé hrubě porušují hygienu

Provozovatelé těchto osvěžujících pochoutek hrubě podceňují hygienu jak při výrobě zmrzlin, skladování i prodeji a s tím souvisí i porušení hygienických limitů pro přítomnost mikroorganismů. Zmrzlináři zapomínají zejména na dostatečnou sanaci zařízení, ale roli hrají také kontaminované vstupní suroviny a nedostatečně proškolený personál.

Led do nápojů na tom není o nic lépe

Další problémovou položkou je led, který se přidává do nápojů. Tam se objevily bakterie jako je Escherichia coli (známá jako E. coli), Clostridium perfringens, enterokoky, koliformní bakterie, ale například i bakteriální kolonie. Nicméně u ledu je v ČR situace o něco lepší než loni. Ale provozovatelé stále zapomínají na pravidelnou dezinfekci výrobníků ledů.

Byly uděleny pokuty

Těm, kteří porušili hygienické předpisy a byly nalezeny bakterie, byla udělena pokuta, zákaz využívání přístrojů, nařízena sanace a následná kontrola od akreditované laboratoře. Až poté, co laboratoř potvrdí, že provozovatel kvalitu zlepšil, mohou opět výrobky vyrábět a prodávat.

Udělejte si zmrzku sami doma – máte jistotu, co do ní dáte!

zdroj: zpravy.aktualne.cz

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

5 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Dobrý den, nedá mi to a musím vás opravit – při výčtu druhů bakterií, které najdeme v ledu jako poslední uvádíte bakteriální kolonie. Kolonie nejsou druh bakterie, kolonie vyroste na kultivačních agarech ze všech druhů bakterií. Při hodnocení zdravotního rizika hrozícího u jednotlivých bakteriií se používá jednotka KTJ na gram/ml dané potraviny, což znamená zjednodušeně řečeno počet vyrostlých kolonií v jednom gramu nebo ml potraviny.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

5
2

Osvěžte se zdravě: 7 receptů na zmrzliny bez cukru i pro malé děti

Ideální osvěžení do horkých letních dní? Zdravá zmrzlina! Zapomeňte na ty kupované zmrzliny plné cukru a éček, které nejsou vhodné ani pro nás, natož pro t...

Fíková zmrzlina s čokoládovou polevou

Jste na dovolené, děti zatoužily po zmrzlině a vy jim nechcete dávat kupovanou? Snadná pomoc! Prozkoumejte apartmán a místní trh. Když seženete čerstvé ovo...

Ostružinová zmrzlina bez cukru

Pokud ve vašem okolí roste víc ostružin než kolik dokážete během procházky sníst, vyzkoušejte ostružinovou zmrzlinu a užijte si poslední horké dny letošníh...

Jahodovo-rybízový zmrzlinový krém

V horkých dnech přijde k chuti zmrzlinový krém z ovoce a ořechů.

Domácí jahodová zmrzlina bez cukru

Pokud máte přebytky jahod a vaše děti touží po zmrzlině, kterou jim nechcete kupovat, máte možnost vyrobit si snadno, levně a zdravě domácí verzi. Toto je ...