Květáková polévka nemusí být vždy jen krémová. Zkusili jsme tentokrát květák nemixovat a byla opravdu výborná. A navíc je hotová raz dva.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 litr zeleninového vývaru/ horké vody
  • půlka menšího květáku
  • 1 cibule
  • 1 petržel
  • muškátový oříšek
  • bílé miso (shiromiso)
  • umeocet
  • olej
  • sůl
  • na ozdobu: naklíčená řeřicha, pražené semínka

Jak připravit polévku z květáku

  1. Dáme ohřát zeleninový vývar.
  2. Květák rozebereme na růžičky nebo nakrájíme na menší kousky. Cibuli nakrájíme na kostičky a petržel nastrouháme na hrubém struhadle.
  3. Na dno hrnce dáme olej, zahřejeme ho, přidáme cibuli, petržel, sůl a chvíli společně restujeme.
  4. Přidáme horký vývar nebo vodu, květák a vaříme asi 10 minut do změknutí zeleniny.
  5. Ke konci varu přidáme trošku (na špičku nože) muškátového oříšku.
  6. Vypneme oheň, dochutíme trochou bílé miso pasty rozmíchané v trošce polévce zvlášť a podle chuti umeoctem.
  7. Podáváme posypané naklíčenou řeřichou nebo praženými semínky.

Praktické

  • Jelikož je polévka uvařená hlavně se zeleniny, polévku raději sníme a neskladujeme. Zelenina v ní obsažená začíná už po půl hodině oxidovat a během 2 hodin se stává pro tělo kyselinotvorná. Pokud si chceme vzít polévku do práce k obědu, nalijte jí ještě vařící až po okraj do termosky a zavřete. V tomhle stavu si zachová většinu prospěšných látek.

Obměna

  • Místo květáku lze použít brokolici, místo petržele mrkev.
  • Pokud máte rádi krémovou polévku, můžete ji rozmixovat na krém nebo ji rozmixovat jen částečně a tím ji zahustit.
  • Labužníci si mohou přidat trochu rostlinné smetany.

Děti

  • Polévka je vhodná pro děti od 1 roku, pokud dáme jen pár zrnek soli, minimálně oleje a vynecháme ochucovadla.
  • Pro děti od 1,5 roku polévku vaříme stejně, ale solíme a ochucujeme minimálně a nepoužijeme smetanu.
  • Pro děti od 2 let vaříme polévku stejně, jen jsme opatrnější se solí a ochucovadly.

Díky vám mohu něco udělat pro zdraví sebe i svých blízkých

Zdeňka H.: Velice ráda vařím z Vašich receptů, naposledy to...

JJ mi změnila pohled na jídlo a dodalo sebevědomí si dělat věci po svém

Venisy: Skupina Jíme Jinak mi před šesti lety změnila...

Jsem ráda, že jsem do toho šla!

Giana: Chtěla bych moc poděkovat za celé zpracování kurzu,...

Cítím se mnohem líp a lehčeji (Michala)

Michala: Ahoj Evi, jsem dnes v 9. dnu kurzu...

Mínus 5kg a 5cm v pase (Liana)

Liana: Ahoj Eva, u mňa je to -5 kg...

Upravil se mi tlak, cholesterol i astma (v 73 letech)

Proda4: Dobrý den, patřím sice k začátečnicím ve stravování...

Moje telo krochkalo blahom (Ľubica)

Ľubica: Ahojte, srdečne Vás pozdravujem a želám všetko naj....

Doslova hltám všechny nové články!

Zdenka N.: Poslední dobou hltám vaše nové články, jsou super!...

Zhubla jsem, zlepšilo se i zažívání a atopický ekzém. (Olga)

Olga: Tak už jím podle Jíme Jinak asi měsíc...

Oooo, já vařím a peču (Soňa)

Soňa: Oooo, já vařím a peču !! Kdybyste věděly,...

Vaření je rychlé, jednoduché a velmi chutné! Jsem vděčná, že jsem do toho šla.

Ivanavaokabu: Tolik nových chutí a tolik zeleniny jsem nesnědla...

Jsem čilejší a už konečně večer nezívám

Nahlie64: Jídla jsou výborná a moc Vám poděkovat :-)...

Jste pro mě životní inspirací

Alena: moc děkuji za super stránky a za to,...

Dcerka si pochvaluje a já mám za 14 dní pryč 6 cm v pase (Daša)

Daša: Dobrý deň :-). Veľmi oceňujem prepracovanosť programu "Zhubnete...

Klesl mi cholesterol, glykemie i další hodnoty v krvi

Jana P.: Dobrý den, chtěla jsem vám poděkovat, za...
  1. Zobrazit všech 8 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekPozvánka na festival Miluj svůj život (28.- 30.10. 2016)
Další článekJak se vyrábí mléko