Hrách a kroupy byla vždy taková česká klasika. S kroupami lze ale velmi dobře kombinovat i jiné luštěniny, třeba běžnou čočku. Pokud máte uvařené kroupy a čočku, máte oběd nebo večeři na stole do 20 minut.

Ingredience
pro 4 porce
  • půlka pórku
  • 2 mrkve
  • 1 hrnek vařené běžné čočky
  • 2 hrnky vařených krup
  • 1 stroužek česneku
  • 1 dcl zeleninového vývaru nebo horké vody
  • sůl
  • olej
  • umeocet
  • na ozdobu: hrst pražených semínek, kvašená zelenina

Jak připravit kroupy s čočkou

  1. Čočku a kroupy namočíme každé zvlášť přes noc a druhý den uvaříme. Vodu z krup nesléváme, použijeme tu namáčecí a vaříme je v papiňáku asi hodimu. Vodu z čočky slijeme, dáme novou a vaříme ji v běžném  hrnci asi 20 minut.
  2. Pórek nakrájíme na kolečka, mrkev na kostičky.
  3. V hrnci rozpálíme na dně olej, vložíme pórek, osolíme a restujeme asi 5 minut.
  4. Přidáme prolisovaný česnek, podlijeme trochou vody nebo zeleninového vývaru a vaříme do změknutí pod pokličkou ještě 5 minut.
  5. Do hrnce vložíme uvařené kroupy a čočku, dobře promícháme, v případě potřeby ještě trošku podlijeme a necháme společně prohřát.
  6. Dochutíme trochou umeocta.
  7. Podáváme posypané praženými semínky a s trochou kvašené zeleniny.

Praktické

  • Pokud máte kroupy a čočku uvařenou, budete mít tento pokrm hotový do 20 minut.

Kombinujeme

  • Kombinace krup a čočky je kompletní talíř. Výborné je si k němu napařit trochu zeleniny nebo použít úpravu zeleniny nishime.

Děti

  • Takto připravený pokrm je vhodný pro děti asi od 1,5 roku, pokud ubereme sůl a dochucovadla.
  • Děti od 2 let mohou vše, ale šetříme s dochucovadly.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Po kurzu mě vyřadili z diabetologie

Lentilka: Já se minulý rok přihlásila do Vánočního kurzu...

Úklid podle vás je super: kuchyň takový vítr dlouho nezažila

Radka: Jsem nadšená ze spousty skvělých receptů a rad....

Muži říkají, že mi to sluší víc než obvykle

Julajka: Chci Vám moc poděkovat, jak to máte bezvadně...

Už nemám chutě na sladké ani na maso…

Jitchramost: Cítím se skvěle, jsem překvapená, kolik mám energie...

Sladkosti už mi nechutnají

Jendula.cerna: Chci moc poděkovat za skvěle připravený kurz a...

Meditace pro mě je, když si stoupnu ke sporáku a vařím dle JJ

Sidonia: Pro mě meditace je, když přijdu z práce...

Inspirující kurz pro začátečníky

Lenka: Milá Evo, milá Helčo, ještě jednou vřelé díky za...

Přestala mě pálit žáha, ustaly trávicí problémy a kalhoty se oblékají snadněji

Ilona: Cítím se lépe: nepálí mě žáha, nemám žádné...

Díky vám trávím v kuchyni víc času

Pavlaoanv0: Díky vám v kuchyni trávím víc času a...

Od doby, co jsme na JJ nás zubařka chválí

Petra: Tak u nás (zejména u mě) to byla...

JJ je pro mě hodnotným zdrojem věrohodných informací

Katka: Ačkoliv maso a vajíčka mám moc ráda, články...

Jste všichni tak milí, díky za podporu!

Annakrata: Jste všichni tak milí, já myslela,že moje zážitky...

Po zvážení jsem se nestačila divit!

Eva: První týden jsem nedržela půst, byli jsme na...

Máme několik kilo dole a cítíme se skvěle

Zdefal: Dobrý den, přeji všem a hlavně Vám Evi....

To, co děláte, mě obohacuje, inspiruje a učí

Pavla: děkuji Vám za Vaši lásku k jídlu, díky níž...

Podle tak nádherně popsaných postupů – to se to vaří!

ivlik: Vaření jde suprově, vzhledem k tomu že jsem...
  1. Já teda čočku můžu už odmalička, moje princezna luštěnin, ale dnes jsem zkusila přesně a jmenovitě tuto kombinaci, a jako – vaaaau, tohle poskočí na vrcholek top ten! V teplých večeřích stoprocentně. Moc díky za recept, pro mě tu byl tak nenápadný, dodnes jsem ho neobjevila a to jsem si myslela, že s čočkou jsem už objevila vše :-D

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekČočka s červenou řepou
Další článekHummus z půleného zeleného hrachu