Hrách a kroupy byla vždy taková česká klasika. S kroupami lze ale velmi dobře kombinovat i jiné luštěniny, třeba běžnou čočku. Pokud máte uvařené kroupy a čočku, máte oběd nebo večeři na stole do 20 minut.
Ingredience
pro 4 porce
  • půlka pórku
  • 2 mrkve
  • 1 hrnek vařené běžné čočky
  • 2 hrnky vařených krup
  • 1 stroužek česneku
  • 1 dcl zeleninového vývaru nebo horké vody
  • sůl
  • olej
  • umeocet
  • na ozdobu: hrst pražených semínek, kvašená zelenina

Jak připravit kroupy s čočkou

  1. Čočku a kroupy namočíme každé zvlášť přes noc a druhý den uvaříme. Vodu z krup nesléváme, použijeme tu namáčecí a vaříme je v papiňáku asi hodimu. Vodu z čočky slijeme, dáme novou a vaříme ji v běžném  hrnci asi 20 minut.
  2. Pórek nakrájíme na kolečka, mrkev na kostičky.
  3. V hrnci rozpálíme na dně olej, vložíme pórek, osolíme a restujeme asi 5 minut.
  4. Přidáme prolisovaný česnek, podlijeme trochou vody nebo zeleninového vývaru a vaříme do změknutí pod pokličkou ještě 5 minut.
  5. Do hrnce vložíme uvařené kroupy a čočku, dobře promícháme, v případě potřeby ještě trošku podlijeme a necháme společně prohřát.
  6. Dochutíme trochou umeocta.
  7. Podáváme posypané praženými semínky a s trochou kvašené zeleniny.

Praktické

  • Pokud máte kroupy a čočku uvařenou, budete mít tento pokrm hotový do 20 minut.

Kombinujeme

  • Kombinace krup a čočky je kompletní talíř. Výborné je si k němu napařit trochu zeleniny nebo použít úpravu zeleniny nishime.

Děti

  • Takto připravený pokrm je vhodný pro děti asi od 1,5 roku, pokud ubereme sůl a dochucovadla.
  • Děti od 2 let mohou vše, ale šetříme s dochucovadly.

Jsem vděčná za tuto stravu

Iva: Tento druh stravy mě přináší velký kus klidu,...

Jsem ráda, že jsem se do klubu JJ přihlásila

Katka: moc, moc děkuji za klub JJ, jsem z toho...

Váš web mě stále obohacuje

Katka: Váš web mi přináší zajímavé články, obohacuje mne...

Miluju vás a vaši práci. Mám konečně zpět svou menstruaci

Ilona L.: Evi posilam muj posledni komentar do jarni...

Vaření je rychlé, jednoduché a velmi chutné! Jsem vděčná, že jsem do toho šla.

Ivanavaokabu: Tolik nových chutí a tolik zeleniny jsem nesnědla...

Klesl mi cholesterol, glykemie i další hodnoty v krvi

Jana P.: Dobrý den, chtěla jsem vám poděkovat, za...

Lepší než doktor

Mija: Krásný den všem, chtěla bych se poprvé podělit...

Děkuji, že JJ děláte s láskou a obrovským nadšením

Žaneta: Moc se mi Vaše stránky líbí, je vidět,...

Konečně jsem začala chutně vařit

Julajka: Chtěla jsem Vám poděkovat za úžasný kurz, pečlivě...

Jídlo jsou pestrá a rozmanitá, že už se nechci vrátit ke klasice

Viky: Hezký den, jídla jsou pestrá, rozmanitých chutí, že...

Jde to i se dvěma maličkými dětmi

Martina: Ahoj Evi a Helčo, a všichni ostatní ?. Jsem s...

Překvapilo mě, jak je jídlo rychle hotové

Pavlína: Velice příjemně mě překvapilo, jak je jídlo rychle...

Začínám konečně vnímat své tělo. 8,5 kg dole!

Dagmar: Zaplacením dalšího Vašeho kurzu jsem získala další inspiraci...

Poděkování

Dobrý den, chtěla jsem moc poděkovat za tyto inspirující...

Díky JJ mám imunitu jak hrom

Eva: Škoda, že jsem takhle nezačala jíst už ve...

Dříve jsem byla agresivní. Na JJ jsem vznášející se bytost

Market: Tak třetí den téměř za mnou a jsem...

Jste unavená a vyčerpaná? Posilte v zimě ledviny

Nastartujte imunitu a vyhněte se nemocem.

Je to snadné. Zjistěte, jak na to.

Stáhnout ZDARMA

  1. Já teda čočku můžu už odmalička, moje princezna luštěnin, ale dnes jsem zkusila přesně a jmenovitě tuto kombinaci, a jako – vaaaau, tohle poskočí na vrcholek top ten! V teplých večeřích stoprocentně. Moc díky za recept, pro mě tu byl tak nenápadný, dodnes jsem ho neobjevila a to jsem si myslela, že s čočkou jsem už objevila vše 😀

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekČočka s červenou řepou
Další článekHummus z půleného zeleného hrachu