Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Podzimní nádivka

Uvařeno
bez lepku
sezóna podzim
sezóna zima

Podzimní nádivka nebo chcete-li sekaná, která se skvěle hodí k salátům, dipům a podobně. Je výborná i za studena a proto ji můžete připravit i jako jídlo na cesty do krabičky.

Ingredience
  • 130 g pohanky v suchém stavu
  • 50 g loupaných fazolí mungo
  • 40 g kešu
  • 30 g strouhaného kokosu
  • sušené kari listy
  • koření sladké kari
  • cibule
  • dýně
  • jalapeňo paprička
  • olej
  • 3 lžíce rostlinného jogurtu
  • sůl

K změně mě motivovaly velké potíže s trávením a další zdravotní problémy. Zkusila jsem všechny možné stravovací směry...

Jak připravit podzimní nádivku s dýní

  1. Uvařte pohanku a dejte stranou.
  2. Uvařte mungo a dejte stranou.
  3. Na pánev dejte olej, cibuli, dýni nakrájenou na kostičky, kari listy a osmahněte. Zalijte troškou vody a duste několik minut do změknutí dýně. Nerozvařte jí!
  4. Rozmixujte společně kešu a kokos.
  5. Nyní dejte do mísy pohanku, mungo, osmahnutou zeleninu, nasekané jalapeňo, sůl a jogurt. Dobře vše promíchejte.
  6. Vymažte olejem pekáček a nádivku rozprostřete do pekáčku. Lžící urovnejte povrch, potřete povrch olejem a zapékejte v troubě dozlatova.

Praktické

  • Nádivka pěkně drží pohromadě a po vychladnutí jde dobře krájet.
  • Podávejte podle libosti se saláty, dipy, kvašenou zeleninou.
  • Mungo používám loupané, je hned vařené.

Obměna

  • Jalapeňo můžete vynechat.
  • Místo kari listů můžete použít majoránku.

Děti

  • S menším množstvím soli a koření a bez papričky vhodné pro děti od 2 let.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

15 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Kateřina
23. 10. 2023

Vynikající! K dýni jsem přidala ještě kousek lilku a batátu, místo pohanky trochu zbylé rýže a moc jsem si pochutnala – směs byla vynikající i před zapečením, ten kokos s kešu v tom byl super😊

Vierko, prosím tě, ty kešu s kokosem asi přijdou také dovnitř, že? Jen že to v receptu není uvedené, tak nevím, jestli to tím nějak neposypáváš nebo tak..

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Tofu Oktoberfest

Marinované tofu doplněné skvělou podzimní zeleninou, pohankou a čočkou. Barevné, voňavé a pikantní jídlo vhodné pro podzimní dny.

Fialový batát s černou čočkou a arašídovým dipem

Lahodná kombinace pečených batátů a černé čočky vylepšená arašídovým dipem. Vyzkoušejte a dejte vědět, jak vám chutnalo.

Sladkokyselá quinoa

Rychlé a lahodné, přirozeně bezlepkové jídlo plné kontrastních chutí, o které se postará dýně, umeocet a kysané zelí.

Zapečený talíř

Chuťově vynikající a jednoduché jídlo. Jen navrstvíte jednotlivé vrstvy do formy, dáte do trouby a v mezičase si můžete připravit třeba chutný salátek.

Podzimní šafránová rýže

Rychlé a chutné jídlo, ve kterém se příjemně snoubí sladkost daná dýní, mrkví a cibulí s kyselou chutí citrónové šťávy, pikantností koření a příjemnou koře...

Bezlepkové gnocchi s fenyklovým krémem

Pokrm pro milovníky fenyklu – domácí gnocchi zcela bez lepku, ochucené skvělou omáčkou. Jídlo, které budete mít během chvilky na stole a po kterém se...