Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Podzimní nádivka

Uvařeno
bez lepku
sezóna podzim
sezóna zima

Podzimní nádivka nebo chcete-li sekaná, která se skvěle hodí k salátům, dipům a podobně. Je výborná i za studena a proto ji můžete připravit i jako jídlo na cesty do krabičky.

Ingredience
  • 130 g pohanky v suchém stavu
  • 50 g loupaných fazolí mungo
  • 40 g kešu
  • 30 g strouhaného kokosu
  • sušené kari listy
  • koření sladké kari
  • cibule
  • dýně
  • jalapeňo paprička
  • olej
  • 3 lžíce rostlinného jogurtu
  • sůl

Potýkala jsem se s různými zdravotními problémy, rozhodla jsem se s nimi zatočit změnou jídelníčku. A nyní se raduji ...

Jak připravit podzimní nádivku s dýní

  1. Uvařte pohanku a dejte stranou.
  2. Uvařte mungo a dejte stranou.
  3. Na pánev dejte olej, cibuli, dýni nakrájenou na kostičky, kari listy a osmahněte. Zalijte troškou vody a duste několik minut do změknutí dýně. Nerozvařte jí!
  4. Rozmixujte společně kešu a kokos.
  5. Nyní dejte do mísy pohanku, mungo, osmahnutou zeleninu, nasekané jalapeňo, sůl a jogurt. Dobře vše promíchejte.
  6. Vymažte olejem pekáček a nádivku rozprostřete do pekáčku. Lžící urovnejte povrch, potřete povrch olejem a zapékejte v troubě dozlatova.

Praktické

  • Nádivka pěkně drží pohromadě a po vychladnutí jde dobře krájet.
  • Podávejte podle libosti se saláty, dipy, kvašenou zeleninou.
  • Mungo používám loupané, je hned vařené.

Obměna

  • Jalapeňo můžete vynechat.
  • Místo kari listů můžete použít majoránku.

Děti

  • S menším množstvím soli a koření a bez papričky vhodné pro děti od 2 let.

PS: Víte už jak na zdravé cukroví?

My na Jíme Jinak ano! Naučíme vás chutné cukroví - bez cukru a 100% rostlinné! 💖 Mrkněte jak nahradit cukr ve vánočním pečení nebo se seznamte s perfektním plánem pečení zdravého cukroví. A myslíme i na vás, kterým dělá starosti lepek. Ochutnejte některý ze 40 receptů na bezlepkové cukroví.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Člověk sám nemůže změnit svět, ale každý člověk může šířit poselství, které ten svět změní..

14 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Kateřina
23. 10. 2023

Vynikající! K dýni jsem přidala ještě kousek lilku a batátu, místo pohanky trochu zbylé rýže a moc jsem si pochutnala – směs byla vynikající i před zapečením, ten kokos s kešu v tom byl super😊

Vierko, prosím tě, ty kešu s kokosem asi přijdou také dovnitř, že? Jen že to v receptu není uvedené, tak nevím, jestli to tím nějak neposypáváš nebo tak..

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Tofu Oktoberfest

Marinované tofu doplněné skvělou podzimní zeleninou, pohankou a čočkou. Barevné, voňavé a pikantní jídlo vhodné pro podzimní dny.

Fialový batát s černou čočkou a arašídovým dipem

Lahodná kombinace pečených batátů a černé čočky vylepšená arašídovým dipem. Vyzkoušejte a dejte vědět, jak vám chutnalo.

Sladkokyselá quinoa

Rychlé a lahodné, přirozeně bezlepkové jídlo plné kontrastních chutí, o které se postará dýně, umeocet a kysané zelí.

Zapečený talíř

Chuťově vynikající a jednoduché jídlo. Jen navrstvíte jednotlivé vrstvy do formy, dáte do trouby a v mezičase si můžete připravit třeba chutný salátek.

Podzimní šafránová rýže

Rychlé a chutné jídlo, ve kterém se příjemně snoubí sladkost daná dýní, mrkví a cibulí s kyselou chutí citrónové šťávy, pikantností koření a příjemnou koře...

Bezlepkové gnocchi s fenyklovým krémem

Pokrm pro milovníky fenyklu – domácí gnocchi zcela bez lepku, ochucené skvělou omáčkou. Jídlo, které budete mít během chvilky na stole a po kterém se...