Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Podzimní šafránová rýže

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna podzim
sezóna zima

Rychlé a chutné jídlo, ve kterém se příjemně snoubí sladkost daná dýní, mrkví a cibulí s kyselou chutí citrónové šťávy, pikantností koření a příjemnou kořenitostí mizuny. 

Ingredience
2 porce
  • dýně
  • cibule
  • mrkev
  • olej
  • muškátový oříšek
  • šafrán
  • sůl
  • bílý pepř
  • mizuna
  • lahůdkové droždí
  • citrónová šťáva
  • jalapeňo papričky
  • piniové oříšky
  • 160 g rýže ribe

Chtěla bych se s vámi podělit o svůj příběh, možná životní zkušenost, která mě naučil...

Jak připravit podzimní zleninové rizoto se

  1. Celozrnnou rýži ribe uvařte, aniž byste ji příliš vysušili.
  2. Zatímco se rýže vaří, připravte si zeleninu. V pánvi rozplate olej, přidejte cibuli, mrkev a dýni nakrájenou na malé kostičky. Jemně osmahněte.
  3. Osolte, přidejte muškátový oříšek, podlijte vodou a zvolna vařte, dokud se zelenina neuvaří.
  4. Jalapeňo nakrájejte na kostičky, nasekejte mizunu a opečte piniové oříšky.
  5. Šafrán rozpustťe v půl sklenici vody.
  6. Uvařenou rýži vložte do pánve se zeleninou, přidejte šafrán rozpuštěný ve vodě, promíchejte, osolte a ještě pár minut povařte, aby se chutě dobře propojily.
  7. Ke konci vaření s vypnutým plamenem přidejte citrónovou šťávu a lahůdkové droždí.
  8. Při podávání posypejte mizunou, bílým pepřem, jalapeňem a piniovými oříšky.

Praktické

  • Na dvě porce postačí balení šafránu o 0,1 gramu.
  • Šafrán je v receptu kvůli chuti, nelze ho nahradit kurkumou.
  • Jelikož dýně, mrkev i cibule jsou sladké, nezapomeňte na citrónovou šťávu, pepř a nějakou výraznou zelenou posypku.

Obměna

  • Můžete použít jakoukoliv rýži vhodnou na italská rizota.
  • Jalapeňo můžete nahradit třeba kajenským pepřem.
  • Mizunu můžete nahradit rukolou nebo jakoukoliv zelenou natí.
  • Piniové oříšky mohou nahradit slunečnicová semínka.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl a vynecháme jalapeňo a pikantní koření.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

9 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

Cajunské světlé chilli

Chutná a kořeněná a také rychle připravená, to jsou důvody, proč je směs Cajun jedna z mých nejoblíbenějších.

Gratinovaný fenykl

Syrový fenykl do salátů je vynikající, ale skvělý je i tepelně upravený. Vynikne tak jeho jemná chuť a vůně.

Italská zuppa jinak

Hustá italská polévka v upravené verzi, obohacená o skvělou a velice zdravou zeleninu, kterou většina Italů nezná – tuřín. Tato zelenina je doslova n...

Voňavá celozrnná rýže

Rychlé pikantní jídlo, do které můžete zužitkovat odřezky z přípravy cajunských plátků. Skvělé například jako rychlá večeře, kterou budete mít během pár mi...

Dušené zelí z jednoho hrnce

Rychlé, jednoduché a voňavé jídlo, skvělé k obilovinám, jehož příprava je snadná a téměř bez práce

Fialová brokolice s čočkou

I když už se blíží jaro, zahrada stále nabízí typicky zimní zeleninu. Právě teď je u nás fialová brokolice na záhoně v plné své kráse. Pokud jí nemáte, nez...