Recept inspirovaný marockou kuchyní. Lehce nasládlá chuť a vůně koření ras el hanout tvoří úchvatnou kombinaci, kterou stojí za to zkusit.

Ingredience
1 porce
  • tempeh
  • olej
  • mandle
  • pórek
  • čerstvý česnek s listy
  • sezamová semínka
  • tamari
  • rozinky
  • koření ras el hanout
  • sůl
  • quinoa
  • loupané adzuki fazole
  • daikon
  • čerstvá petržel
  • kuzu
  • citrónová šťáva
  • voda

Jak připravit marocký tempeh se zeleninou

  1. Uvařte quinou a fazole adzuki.
  2. Zatím co se adzuki a quinoa vaří, připravte si tempeh.
  3. Do pánve nalijte olej a přidejte daikon nakrájený na kostičky, sezamová semínka, tempeh nakrájený na kostičky, rozinky, mandle, koření a nasekaný česnek. 
  4. Restujte na středně vysokém plameni. Po několika minutách přidejte tamari, promíchejte a podle potřeby dochuťte.
  5. Ve sklenici studené vody rozpusťte 1 čajovou lžičku kuzu. Nalijte do pánve a vše za stálého míchání několik minut vařte. Musí se vytvořit hustá omáčka.
  6. Jakmile jsou quinoa a adzuki uvařeny, smíchejte je, dochuťte čerstvou petrželkou a servírujte jako přílohu. Na talíři všechno znovu posypejte čerstvou petrželkou a pokapejte citrónovou šťávou.

Praktické

  • Jídlo je velmi rychle hotové. Pokud si fazole uvaříte předem, zabere vám příprava opravdu pár minut.
  • Ras el hanout je orientální marocká směs koření, kterou v kuchyni určitě užijete i v jiných receptech.
  • Pro verzi bez sóji použijte cizrnové tofu nebo domácí nesójový tempeh (čočkový, hrachový, cizrnový apod.) namísto tempehu a hrachovou omáčku nebo více soli místo tamari
  • Množství ingrediencí přizpůsobte počtu strávníků.

Obměna

  • Místo quinoi můžete zvolit jakoukoliv obilovinu, místo adzuki jiné fazolky.
  • Místo kuzu můžete k zahuštění použít rýžový nebo kukuřičný škrob.
  • Pokud nemáte mladý česnek s listy, použijte česnek normální.
  • Místo rozinek můžete použít třeba sušené meruňky nebo švestky.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření. Pozor na velké tvrdé kusy mandlí.

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!

Synovi se zlepšilo dýchání a je mu líp (Ingrid)

Ingrid: Synovi se zlepšilo dýchání, začal se víc pohybovat...

Stránky Jíme Jinak sú pre mňa jeden z favoritov (Gabika)

Gabika: Pozdravujem tvorcov Jíme Jinak aj všetkých zúčastnených. Ďakujem...

Můj jídelníček se díky vám úplně změnil

Petr C.: Nováček již nejsem, čerpám z Vašich volně dostupných...

Poděkování

Dobrý den, vaše stránky jsem objevila cca před měsícem....

Špíčky šly dolů a ustoupily bolesti hlavy (Helena)

Helena: Děkuji za výborný kurz, moc jsem se toho...

Této cesty dle JJ se budu držet už navždy!

Luci88: Chtěla bych poděkovat za báječný kurz. Moc jsem...

Hodnoty cholesterolu nejlepší za posledních 10 let (Alena)

Alena: Já se chci pochlubit a poděkovat 😉 Cca...

Manžel mě podporuje a vaří se mnou (Jana)

Jana: Ahoj Evi, musím sa priznať, že napriek tomu,...

Jde z vás nakažlivá energie

Iveta: Jde z Vás ohromná energie, která je krásně...

Mám dole 2 kg bez snažení, i když se krmím

Věrka: Chci vám poděkovat za skvělé recepty, za celý...

Za dva týdny o 3 kg méně (Dita)

Dita: Byla jsem překvapená, když se na váze objevilo...

Zíksla jsem správné návyky a ploché bříško (Kristýna)

Kristýna: Moc děkuji za kurz, tobě Evi, i všem...

Našla jsem nový smysl života (Jana)

Jana: Milá Evi, moc děkuji za vyčerpávající odpověď. Potřebovala...

Všechna jídla jsou vynikající a jejich příprava je hračka (Lenka)

Lenka: Všechna jídla jsou vynikající a moooc mi chutnají....

Děkuji za celý rok v Klubu

Dobrý den, Evo a Heleno, chtěla bych vám poděkovat za...

Jsem vaší velkou fanynkou a na JJ stránkách jsem už závislá

Miluše V.: Evi, moc děkuji za milé setkání v...

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekTeplé pyré na uklidnění
Další článekTlouštíci se léčí z chřipky déle. I z covidu.