Recept inspirovaný marockou kuchyní. Lehce nasládlá chuť a vůně koření ras el hanout tvoří úchvatnou kombinaci, kterou stojí za to zkusit.

Ingredience
1 porce
  • tempeh
  • olej
  • mandle
  • pórek
  • čerstvý česnek s listy
  • sezamová semínka
  • tamari
  • rozinky
  • koření ras el hanout
  • sůl
  • quinoa
  • loupané adzuki fazole
  • daikon
  • čerstvá petržel
  • kuzu
  • citrónová šťáva
  • voda

Jak připravit marocký tempeh se zeleninou

  1. Uvařte quinou a fazole adzuki.
  2. Zatím co se adzuki a quinoa vaří, připravte si tempeh.
  3. Do pánve nalijte olej a přidejte daikon nakrájený na kostičky, sezamová semínka, tempeh nakrájený na kostičky, rozinky, mandle, koření a nasekaný česnek. 
  4. Restujte na středně vysokém plameni. Po několika minutách přidejte tamari, promíchejte a podle potřeby dochuťte.
  5. Ve sklenici studené vody rozpusťte 1 čajovou lžičku kuzu. Nalijte do pánve a vše za stálého míchání několik minut vařte. Musí se vytvořit hustá omáčka.
  6. Jakmile jsou quinoa a adzuki uvařeny, smíchejte je, dochuťte čerstvou petrželkou a servírujte jako přílohu. Na talíři všechno znovu posypejte čerstvou petrželkou a pokapejte citrónovou šťávou.

Praktické

  • Jídlo je velmi rychle hotové. Pokud si fazole uvaříte předem, zabere vám příprava opravdu pár minut.
  • Ras el hanout je orientální marocká směs koření, kterou v kuchyni určitě užijete i v jiných receptech.
  • Pro verzi bez sóji použijte cizrnové tofu nebo domácí nesójový tempeh (čočkový, hrachový, cizrnový apod.) namísto tempehu a hrachovou omáčku nebo více soli místo tamari
  • Množství ingrediencí přizpůsobte počtu strávníků.

Obměna

  • Místo quinoi můžete zvolit jakoukoliv obilovinu, místo adzuki jiné fazolky.
  • Místo kuzu můžete k zahuštění použít rýžový nebo kukuřičný škrob.
  • Pokud nemáte mladý česnek s listy, použijte česnek normální.
  • Místo rozinek můžete použít třeba sušené meruňky nebo švestky.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření. Pozor na velké tvrdé kusy mandlí.

Staňte se členy Klubu Jíme Jinak

Získáte videorecepty, jídelníčky, rozhovory s odborníky, rady, slevy na nákupy a online kurzy.

materiály

Vaření je rychlé, jednoduché a velmi chutné! Jsem vděčná, že jsem do toho šla.

Ivanavaokabu: Tolik nových chutí a tolik zeleniny jsem nesnědla...

Radka: Díky za bezvadné materiály a podporu

Děkuji za všechen bezvadný materiál na webu i za...

Snížila se mi hladina cukru (Alenka)

Alenka: Jinak díky změně stravy a detoxikačnímu kurzu jsem...

Moc nám chutná. I můj masožravec je nadšený (Lebell)

Lebell: Vaše recepty jsou Super! Super! Super! Nečekala jsem,...

Konečně vím, jak nahradit chuťově mléko a vejce

Ivetuska1: Od začátku kurzu už mám dvě kila dole....

Manžel, velký masožravec, vidí, že mu omezení masa prospívá

Stramis: Já vařím podle JJ od listopadu, teď mám...

Zbavila jsem se zánětu v rameni

Jitka M.: srdečně Vás zdravím a děkuji Vám za spoustu...

Hlavní je ten pocit, jak se po kurzu cítím!

Alko: Splaskla jsem přes prsa o 6 cm, v...

Díky JJ mám imunitu jak hrom

Eva: Škoda, že jsem takhle nezačala jíst už ve...

Mínus 5kg a 5cm v pase (Liana)

Liana: Ahoj Eva, u mňa je to -5 kg...

I můj nastávající se oblizuje až za ušima

Vfadra: Jídla jsou skvělá, celkově se snažím vařit zdravě,...

4 kg za 11 dňov bez námahy (Jana)

Jana: Ahoj, dnes mam 11. den a - 4...

Zhubla jsem víc než 10 kg a už se mi nechce pořád spát (Zdenka)

Zdenka: Hezký večer, Jím Jinak 7 měsíců. Tento krok...

Ani som veriť nechcela, keď som sa dnes ráno merala (Edita)

Edita: Dobrý deň, dnes mám 15. deň programu Hubneme...

Vaše stránky jsou pro mě nejpřínosnější a nejčastěji navštěvované

Lena.klimova: Mockrát děkuji za vaše webové stránky, které jsou...

Centimetry jsou pryč, zdraví lepší (Zuzana)

Zuzana: Evičko, opět to byl přínosný kurz. Kila, spíš...

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekMungo s kopřivou na sladkém curry
Další článekTlouštíci se léčí z chřipky déle. I z covidu.