Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Místo masa

Tempeh po Marocku

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
bez vajec

Recept inspirovaný marockou kuchyní. Lehce nasládlá chuť a vůně koření ras el hanout tvoří úchvatnou kombinaci, kterou stojí za to zkusit.

Ingredience
1 porce
  • tempeh
  • olej
  • mandle
  • pórek
  • čerstvý česnek s listy
  • sezamová semínka
  • tamari
  • rozinky
  • koření ras el hanout
  • sůl
  • quinoa
  • loupané adzuki fazole
  • daikon
  • čerstvá petržel
  • kuzu
  • citrónová šťáva
  • voda

Od 20 let jsem byla unavená a časem se přidaly další problémy. Endometrióza a po narození dvojčat totální vyčerpání. ...

Jak připravit marocký tempeh se zeleninou

  1. Uvařte quinou a fazole adzuki.
  2. Zatím co se adzuki a quinoa vaří, připravte si tempeh.
  3. Do pánve nalijte olej a přidejte daikon nakrájený na kostičky, sezamová semínka, tempeh nakrájený na kostičky, rozinky, mandle, koření a nasekaný česnek. 
  4. Restujte na středně vysokém plameni. Po několika minutách přidejte tamari, promíchejte a podle potřeby dochuťte.
  5. Ve sklenici studené vody rozpusťte 1 čajovou lžičku kuzu. Nalijte do pánve a vše za stálého míchání několik minut vařte. Musí se vytvořit hustá omáčka.
  6. Jakmile jsou quinoa a adzuki uvařeny, smíchejte je, dochuťte čerstvou petrželkou a servírujte jako přílohu. Na talíři všechno znovu posypejte čerstvou petrželkou a pokapejte citrónovou šťávou.

Praktické

  • Jídlo je velmi rychle hotové. Pokud si fazole uvaříte předem, zabere vám příprava opravdu pár minut.
  • Ras el hanout je orientální marocká směs koření, kterou v kuchyni určitě užijete i v jiných receptech.
  • Pro verzi bez sóji použijte cizrnové tofu nebo domácí nesójový tempeh (čočkový, hrachový, cizrnový apod.) namísto tempehu a hrachovou omáčku nebo více soli místo tamari
  • Množství ingrediencí přizpůsobte počtu strávníků.

Obměna

  • Místo quinoi můžete zvolit jakoukoliv obilovinu, místo adzuki jiné fazolky.
  • Místo kuzu můžete k zahuštění použít rýžový nebo kukuřičný škrob.
  • Pokud nemáte mladý česnek s listy, použijte česnek normální.
  • Místo rozinek můžete použít třeba sušené meruňky nebo švestky.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření. Pozor na velké tvrdé kusy mandlí.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Člověk sám nemůže změnit svět, ale každý člověk může šířit poselství, které ten svět změní..

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Komentáře

Klub
Baroslava
21. 3. 2022

Jídlo jsem si trochu upravila, co nebylo, jsem vynechala a nemá chybu. Díky za inspiraci. :)

Ukázat další komentáře

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Tofu s rýží, čočkou a zeleninovou zálivkou

Lahodné, bezlepkové, rychlé, barevné, chutné … Tofu s tímto dipem je pochoutka. Dip lze přizpůsobit podle sezóny a dostupné zeleniny.

Ďábelské fazole s červenou rýží

Barva ohně, tepla … červená barva tohoto jídla nelže. Tyto fazole jsou opravdu ďábelské. V chladných dnech vás toto intenzivní, kořeněné a pikantní j...

Kořeněná červená řepa s čočkou a kuskusem

Recept na snadné, rychlé, kořeněné, jemně pikantní jídlo vonící Indií.

Ďábelské rýžové gnocchi

Tyto lahodné gnocchi si můžete dopřát i při bezlepkové dietě. Při zachování ingrediencí jsou opravdu velmi pálivé, což krásně kontrastuje s jednoduchou hra...

Jáhlová kaše s pečenou řepou a černou čočkou

Když se kouknete na ingredience asi nebudete mít chuť se do toho receptu pustit. Jedna porce a tolik věcí! Ale bez práce nejsou koláče a tahle kaše je fakt...

Zapékané batáty

Zapékané batáty patří mezi skutečné delikatesy. Tato v sobě zahrnuje i obilovinu a luštěninu a navíc skvěle voní po čerstvých bylinkách. Vy a vaši blízcí s...