Luxusní zdravé perníčky, které jsou ihned měkké. Bez cukru (slazené ovocem a lžící sladu), bez vejce, bílé mouky i másla. Vhodné i pro děti. S těstem se krásně pracuje a není třeba ho ani nechat odležet.

Ingredience
1 plech
  • 100 g celozrnné žitné mouky
  • 40 g ovocné pasty (datlová, meruňková nebo švestková)
  • 1 lžíce sladěnky
  • 30 g kokosového oleje
  • 1,5 lžičky perníkového koření (Bystrá hlavička od Sonnentor)
  • 1 lžička kypřícího prášku bez fosfátů
  • 1 lžíce rozemletého lněného nebo chia semínka
  • 3 lžíce vody
  • sůl

Jak připravit medové perníčky

  1. V hrníčku smícháme „vejce“ – rozemletý len nebo chia (1 lžíci) a vodu (3 lžíce) a necháme 5-10 minut nabobtnat.
  2. V misce vyšleháme slad, roztopený olej, „vejce“ a měkkou ovocnou pastu (pokud je tuhá, trošku ji povaříme).
  3. V jiné misce smícháme mouku, koření, kypřící prášek a špetku soli.
  4. K suchým ingrediencím nalijeme mokré a spojíme v těsto.
  5. Těsto hněteme cca 5 minut, až je vláčné.
  6. Ihned můžeme válet cca 0,5 cm tlustý plát a vykrajovat perníčky.
  7. Pečeme na 170°C cca 8 min.
  8. Zdobíme polevou nebo čokoládou.

Praktické

  • Ovocnou pastu si můžeme i vyrobit. Stačí namočit datle, rozinky nebo jiné sušené ovoce a rozmixovat na pastu. Pokud budeme mít pastu řidší, bude možná třeba do těsta přidat více mouky.
  • Jako koření se mi osvědčilo Koření na kaše od Sonnentoru. Krásně perníkově voní i chutná, ale lze použít jakékoliv perníkové koření nebo si ho sami můžete namlít nebo namixovat v blenderu.
  • Těsto můžeme nechat odležet v lednici, ale pak ho musíme opět nechat v pokojové teplotě změknout (a dobře několik minut rukama zpracovat), protože kokosový olej v chladu ztuhne.
  • Perníčky je třeba z trouby vyndat ještě měkké, po cca 7-8 minutách (zkontrolujeme, jestli je spodek perníčků mírně zlatavý, pak jsou hotové), ne později, jinak budou tvrdé.
  • Kakao není třeba dávat, perníčky jsou díky ovocné pastě tmavé.
  • Tyto perníčky jsou hned po upečení měkké (pokud je nepřepečete). Můžete je ale umístit do krabice s rozkrojeným jablíčkem, aby zůstaly měkké až do Vánoc.

Obměna

  • Pokud nejste vegani, můžete sladěnku nahradit medem. Lze i melasa nebo obilný sirup.
  • Žitnou mouku můžete zaměnit za jinou, např. celozrnnou pšeničnou nebo špaldovou. Můžete také vyzkoušet bezlepkovou.

Děti

  • Perníčky jsou vhodné pro děti od 2. roku.

Syn začal dobrovolně jíst dušenou zeleninu

Alena.brunova: Teda ty kapustičky na zádíčka! To je mňamkošinka!...

Dáváte mi pocit, že jsem doma

Tammy: Pocit, že jsem doma. Nebo u kámošky na...

Díky JJ mám více energie a 5 kg dole

Libenk: Hlavně chci moc poděkovat za Váš přístup, pořád...

Z vašich článků jde cítit tolik pozitivní energie! Čtu je každý den.

Dagstr: Z Vašich článků a rozhovorů jde tolik pozitivní energie....

Nejlepší polévka. Kluci vylízali i hrnec a vaříme ji i dnes

Michaela: Prý nejlepší polévka světa a to došel zázvor....

Kurz mi pomohl mnohé si uvědomit

Slechtova777: Kurz mi velmi pomohl si uvědomit, že někdy...

Ukázali jste mi cestu, jak lépe zvládnout nový životní styl

Alča K.: Získala jsem lásku a nadšení pro vaření,...

Jsem nadšená, jak mi jídlo chutná a nemám chuť na sladké

Dagmar: Dobrý den Evi, jsem nadšená, jak mi jídlo...

Děkuji, že je tady vše na jednom místě přehledně a srozumitelně

Dobrevpet: Jsem moc ráda, že jsem narazila na vaše...

Zbožňuji vaše recepty

Ema K.: Zbožňuji Vase recepty, vařím, peču, baštím, papám a...

Nemůžu si pomoct, ty jídla z kurzu jsou tak dobrá, že vylizuji talíře i hrnce…

Magda: Ahoj všichni, dnes uvařil manžel - zelí, bramborový knedlík a...

Vaše kurzy jsou super

Lucie: Moc Vás zdravím, holky :-). Od doby, co...

Po kurzu mám krásnou pleť a vlasy zvětšily na objemu

Evacernosk: Tak po čtrnácti kouzelných lekcích hubnutí do plavek...

Podzimní detox nemá chybu! Samé dobroty, které mě léčí

Pavlína M.: Již 9 měsíců jsem s Jíme Jinak...

Musím pořídit nový šatník – zhubla jsem z 60 na 53 kg!

Hanka: Jen jsem Vám chtěla poděkovat. V kurzu jsem...

Úspěch: manžel vylízal i talíř

Slunivok: Skvělý recept ! Uvařila jsem si čočku na...

  1. Nechala jsem připravené těsto odpočinout ve fólii do druhého dne v lednici, vyválela na tenko jako na závin, potřela tlustě domácími povidly s rumem, hustě posypala nasekanými vlašskými ořechy a zavinula (doporučuji celý proces dělat na pečícím papíru) a „staročeská sakrajda“ byla na světě. Peče se cca 20-25 min na 170, ke konci možno potřít sladěnkou a posypat oříšky, semínky … a jen se po ní zaprášilo.

  2. No to je exkluzivní – jednoznačně nejlepší perníčky, které jsem kdy jedla. Manžel potřebuje víc cítit perníčky, tak mu tam příště přidám trošku víc koření, jsem zvědavá, co řeknou zítra kluci. Sladkost za mě akorát.

  3. Jsou úžasné. Bála jsem se, že budou „až moc zdrave“ a „nepernickove“, ale jsme z nich nadšení. Na můj vkus trochu až moc sladké, ale manžel a děti jsou spokojeni 🙂 Je mozne, že Dobroslad sladí víc, než normální slad? Příště zkusím ubrat.

    • To jsme rádi, že chutnaly, Ivo 🙂 Neřekla bych, že sladí víc, ale chutná jinak, ovocněji. Teda mě to tak přijde 🙂

  4. Děkuji za recept, jsou dobré. Dala jsem ochutnat dětem jako ovocné perníčky (jako klasické nechutnají). Synovi moc chutnají, a to je ve stádiu, že odmítá téměř cokoli, co jím já. Asi ho nenapadlo, že cukroví může být taky „jinak“ 🙂

  5. Dobrý den, já dnes zkoušela z bezlepkové mouky, dala jsem rýžový sirup, alsan a už jsem dětem polovinu snědla. Děkuji

    • Skvěle a jakou jste dala bzl mouku a v jakem množství? Tuk a sirup jste nechala v původním množství? 🙂 dekujeme za info, ze to funguje!

  6. Dobrý den, jen malý dotaz. Lněné semínko má být namleté ale chia doufám ne? 🤔😊Předem děkuji…

  7. Ajko ďakujem za recept, v rúre je druhý plech. Včera ráno som si zamiesila cesto, dnes pečiem. Dobre sa mi z cestom robilo, išlo to pekne od ruky. Dve srdiečka som už skúsila. Ostatné idem odložiť. Díky :-)))

    • To jsem moc rada! 🙂 Jsem z tohoto receptu fakt nadšená, ze se takto hezky povedl hned napoprvé – predelavala jsem ho z klasického receptu na pernicky od babičky 🙂 mnam. Už jsme he snedli, tak musím udělat ještě znovu 😀

  8. Moje první perníčky v životě (a to je mi 55) … a úžasné, moc se povedly a to jsem z jejich přípravy měla vždy strach.

  9. Dobrý den Ajko, na FB jste psala, že dáte i recept na polevu na zdobení perníčků. Kde ji prosím najdu? Děkuji

  10. Dobrý den, co znamená, že olej se sladem vyšleháme? Už jsem se s tím setkala v několika receptech, ale nevím, zda se mají ingredience pouze spojit, nebo mají bít našlehané podobně, jako vajíčka. To se mi nikdy nepovedlo. Nevím, jestli pak ten výsledek nezkazí celé těsto. Díky předem

  11. Zobrazit všech 31 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekPřednáška Zažívací systém – Olomouc 7.12. 2019
Další článek4 magické rituály k přizvání Morany – symbolu zimy a smrti