- 100 g celozrnné žitné mouky
- 40 g ovocné pasty (datlová, meruňková nebo švestková)
- 1 lžíce sladěnky
- 30 g kokosového oleje
- 1,5 lžičky perníkového koření (Bystrá hlavička od Sonnentor)
- 1 lžička kypřícího prášku bez fosfátů
- 1 lžíce rozemletého lněného nebo chia semínka
- 3 lžíce vody
- sůl
Jak připravit medové perníčky
- V hrníčku smícháme “vejce” – rozemletý len nebo chia (1 lžíci) a vodu (3 lžíce) a necháme 5-10 minut nabobtnat.
- V misce vyšleháme slad, roztopený olej, “vejce” a měkkou ovocnou pastu (pokud je tuhá, trošku ji povaříme).
- V jiné misce smícháme mouku, koření, kypřící prášek a špetku soli.
- K suchým ingrediencím nalijeme mokré a spojíme v těsto.
- Těsto hněteme cca 5 minut, až je vláčné.
- Ihned můžeme válet cca 0,5 cm tlustý plát a vykrajovat perníčky.
- Pečeme na 170°C cca 8 min.
- Zdobíme polevou nebo čokoládou.
Pojďte si dát 14 denní restart. Spravíme trávení a dáme tělo do kupy po svátcích!
Chci lednový restart
Praktické
- Ovocnou pastu si můžeme i vyrobit. Stačí namočit datle, rozinky nebo jiné sušené ovoce a rozmixovat na pastu. Pokud budeme mít pastu řidší, bude možná třeba do těsta přidat více mouky.
- Jako koření se mi osvědčilo Koření na kaše od Sonnentoru. Krásně perníkově voní i chutná, ale lze použít jakékoliv perníkové koření nebo si ho sami můžete namlít nebo namixovat v blenderu.
- Těsto můžeme nechat odležet v lednici, ale pak ho musíme opět nechat v pokojové teplotě změknout (a dobře několik minut rukama zpracovat), protože kokosový olej v chladu ztuhne.
- Perníčky je třeba z trouby vyndat ještě měkké, po cca 7-8 minutách (zkontrolujeme, jestli je spodek perníčků mírně zlatavý, pak jsou hotové), ne později, jinak budou tvrdé.
- Kakao není třeba dávat, perníčky jsou díky ovocné pastě tmavé.
- Tyto perníčky jsou hned po upečení měkké (pokud je nepřepečete). Můžete je ale umístit do krabice s rozkrojeným jablíčkem, aby zůstaly měkké až do Vánoc.
Obměna
- Pokud nejste vegani, můžete sladěnku nahradit medem. Lze i melasa nebo obilný sirup.
- Žitnou mouku můžete zaměnit za jinou, např. celozrnnou pšeničnou nebo špaldovou. Můžete také vyzkoušet bezlepkovou.
Děti
- Perníčky jsou vhodné pro děti od 2. roku.
PS: Povánoční kila, únava nebo lenora. Známe to!
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
100 perníčků a 1 smajlík, no a moje dětské zdobení. Je to neuvěřitelné, že už je to zase rok, co jsem toto naposledy tvořil 🙂🙏
https://www.jimejinak.cz/cukrova-bila-poleva-na-zdobeni-pernicku-bez-cukru-vegan/
Moje 1.JJ Perníčky 🤩💚 upraveno na BZL a jsou super 👍/pohan.,rýžo a lupino mouka..🤎♥️