Luxusní zdravé perníčky, které jsou ihned měkké. Bez cukru (slazené ovocem a lžící sladu), bez vejce, bílé mouky i másla. Vhodné i pro děti. S těstem se krásně pracuje a není třeba ho ani nechat odležet.

Ingredience
1 plech
  • 100 g celozrnné žitné mouky
  • 40 g ovocné pasty (datlová, meruňková nebo švestková)
  • 1 lžíce sladěnky
  • 30 g kokosového oleje
  • 1,5 lžičky perníkového koření (Bystrá hlavička od Sonnentor)
  • 1 lžička kypřícího prášku bez fosfátů
  • 1 lžíce rozemletého lněného nebo chia semínka
  • 3 lžíce vody
  • sůl

Jak připravit medové perníčky

  1. V hrníčku smícháme „vejce“ – rozemletý len nebo chia (1 lžíci) a vodu (3 lžíce) a necháme 5-10 minut nabobtnat.
  2. V misce vyšleháme slad, roztopený olej, „vejce“ a měkkou ovocnou pastu (pokud je tuhá, trošku ji povaříme).
  3. V jiné misce smícháme mouku, koření, kypřící prášek a špetku soli.
  4. K suchým ingrediencím nalijeme mokré a spojíme v těsto.
  5. Těsto hněteme cca 5 minut, až je vláčné.
  6. Ihned můžeme válet cca 0,5 cm tlustý plát a vykrajovat perníčky.
  7. Pečeme na 170°C cca 8 min.
  8. Zdobíme polevou nebo čokoládou.

Praktické

  • Ovocnou pastu si můžeme i vyrobit. Stačí namočit datle, rozinky nebo jiné sušené ovoce a rozmixovat na pastu. Pokud budeme mít pastu řidší, bude možná třeba do těsta přidat více mouky.
  • Jako koření se mi osvědčilo Koření na kaše od Sonnentoru. Krásně perníkově voní i chutná, ale lze použít jakékoliv perníkové koření nebo si ho sami můžete namlít nebo namixovat v blenderu.
  • Těsto můžeme nechat odležet v lednici, ale pak ho musíme opět nechat v pokojové teplotě změknout (a dobře několik minut rukama zpracovat), protože kokosový olej v chladu ztuhne.
  • Perníčky je třeba z trouby vyndat ještě měkké, po cca 7-8 minutách (zkontrolujeme, jestli je spodek perníčků mírně zlatavý, pak jsou hotové), ne později, jinak budou tvrdé.
  • Kakao není třeba dávat, perníčky jsou díky ovocné pastě tmavé.
  • Tyto perníčky jsou hned po upečení měkké (pokud je nepřepečete). Můžete je ale umístit do krabice s rozkrojeným jablíčkem, aby zůstaly měkké až do Vánoc.

Obměna

  • Pokud nejste vegani, můžete sladěnku nahradit medem. Lze i melasa nebo obilný sirup.
  • Žitnou mouku můžete zaměnit za jinou, např. celozrnnou pšeničnou nebo špaldovou. Můžete také vyzkoušet bezlepkovou.

Děti

  • Perníčky jsou vhodné pro děti od 2. roku.

Pomohli jste mi zachránit maminku

Pátik: Pomohli jste mi zachránit maminku. Měla deprese a...

S vámi se cítím jako doma, doslova!

Michaela H. S.: Evka, mám zimomriavky po celom tele a...

Nechutná mi sladké: to jsem ani nemyslela, že se někdy stane

Katchenka: Velkou inspirací na to, co vařit, mi jsou...

Dáváte mi pocit, že jsem doma

Tammy: Pocit, že jsem doma. Nebo u kámošky na...

Za 3 týdny mám 5 kg dole bez hladu a chemických koktejlů

Zdlang: Zdravim, Evo, Jarni ocista mne prekvapuje pokracujicim ubytkem...

Úspěch – chutná i příteli

Iveta: Co mám uvařeno, nabízím i příteli a nezdráhá...

Meditace pro mě je, když si stoupnu ke sporáku a vařím dle JJ

Sidonia: Pro mě meditace je, když přijdu z práce...

Děkuji za to, že jste normální ženské, a předkládáte to nejlepší, k čemu jste se dopracovaly

Renča: Prochechtala kus včerejšího dne při pročítání webu JJ...

Můj jídelníček se díky vám úplně změnil

Petr C.: Nováček již nejsem, čerpám z Vašich volně dostupných...

Od chvíle, kdy jsem na JJ nepotřebuji žádné knihy

Michaela H. S.: Mám veľa rôznych zdravých kuchárských kníh,...

Syn začal dobrovolně jíst dušenou zeleninu

Alena.brunova: Teda ty kapustičky na zádíčka! To je mňamkošinka!...

Konečně jsem začala chutně vařit

Julajka: Chtěla jsem Vám poděkovat za úžasný kurz, pečlivě...

Děkuji, že se na JJ můžu dozvědět zásadní fakta o jídle

Maki: Musím říct, že pravda je často dost krutá..jsem...

Díky za obrovskou inspiraci

Touto cestou chci Evě a Heleně poděkovat za záslužnou...

Potěšilo mě, že jste to vzali za správný konec

Štěpánka: Holky, mate to krasne. Daly jste si hodne...
  1. Vynikající, jednoduché, rychlé….moooc děkuji, perníky musím hlídat ať je malý nesmí dřív než vychladnou 🤓

  2. Nechala jsem připravené těsto odpočinout ve fólii do druhého dne v lednici, vyválela na tenko jako na závin, potřela tlustě domácími povidly s rumem, hustě posypala nasekanými vlašskými ořechy a zavinula (doporučuji celý proces dělat na pečícím papíru) a „staročeská sakrajda“ byla na světě. Peče se cca 20-25 min na 170, ke konci možno potřít sladěnkou a posypat oříšky, semínky … a jen se po ní zaprášilo.

  3. No to je exkluzivní – jednoznačně nejlepší perníčky, které jsem kdy jedla. Manžel potřebuje víc cítit perníčky, tak mu tam příště přidám trošku víc koření, jsem zvědavá, co řeknou zítra kluci. Sladkost za mě akorát.

  4. Jsou úžasné. Bála jsem se, že budou „až moc zdrave“ a „nepernickove“, ale jsme z nich nadšení. Na můj vkus trochu až moc sladké, ale manžel a děti jsou spokojeni :-) Je mozne, že Dobroslad sladí víc, než normální slad? Příště zkusím ubrat.

    • To jsme rádi, že chutnaly, Ivo :-) Neřekla bych, že sladí víc, ale chutná jinak, ovocněji. Teda mě to tak přijde :-)

  5. Děkuji za recept, jsou dobré. Dala jsem ochutnat dětem jako ovocné perníčky (jako klasické nechutnají). Synovi moc chutnají, a to je ve stádiu, že odmítá téměř cokoli, co jím já. Asi ho nenapadlo, že cukroví může být taky „jinak“ 🙂

  6. Dobrý den, já dnes zkoušela z bezlepkové mouky, dala jsem rýžový sirup, alsan a už jsem dětem polovinu snědla. Děkuji

    • Skvěle a jakou jste dala bzl mouku a v jakem množství? Tuk a sirup jste nechala v původním množství? :) dekujeme za info, ze to funguje!

  7. Ajko ďakujem za recept, v rúre je druhý plech. Včera ráno som si zamiesila cesto, dnes pečiem. Dobre sa mi z cestom robilo, išlo to pekne od ruky. Dve srdiečka som už skúsila. Ostatné idem odložiť. Díky :-)))

    • To jsem moc rada! :) Jsem z tohoto receptu fakt nadšená, ze se takto hezky povedl hned napoprvé – predelavala jsem ho z klasického receptu na pernicky od babičky :) mnam. Už jsme he snedli, tak musím udělat ještě znovu 😀

  8. Dobrý den, co znamená, že olej se sladem vyšleháme? Už jsem se s tím setkala v několika receptech, ale nevím, zda se mají ingredience pouze spojit, nebo mají bít našlehané podobně, jako vajíčka. To se mi nikdy nepovedlo. Nevím, jestli pak ten výsledek nezkazí celé těsto. Díky předem

  9. Zobrazit všech 32 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekPřednáška Zažívací systém – Olomouc 7.12. 2019
Další článek4 magické rituály k přizvání Morany – symbolu zimy a smrti