Luxusní zdravé perníčky, které jsou ihned měkké. Bez cukru (slazené ovocem a lžící sladu), bez vejce, bílé mouky i másla. Vhodné i pro děti. S těstem se krásně pracuje a není třeba ho ani nechat odležet.

Ingredience
1 plech
  • 100 g celozrnné žitné mouky
  • 40 g ovocné pasty (datlová, meruňková nebo švestková)
  • 1 lžíce sladěnky
  • 30 g kokosového oleje
  • 1,5 lžičky perníkového koření (Bystrá hlavička od Sonnentor)
  • 1 lžička kypřícího prášku bez fosfátů
  • 1 lžíce rozemletého lněného nebo chia semínka
  • 3 lžíce vody
  • sůl

Jak připravit medové perníčky

  1. V hrníčku smícháme „vejce“ – rozemletý len nebo chia (1 lžíci) a vodu (3 lžíce) a necháme 5-10 minut nabobtnat.
  2. V misce vyšleháme slad, roztopený olej, „vejce“ a měkkou ovocnou pastu (pokud je tuhá, trošku ji povaříme).
  3. V jiné misce smícháme mouku, koření, kypřící prášek a špetku soli.
  4. K suchým ingrediencím nalijeme mokré a spojíme v těsto.
  5. Těsto hněteme cca 5 minut, až je vláčné.
  6. Ihned můžeme válet cca 0,5 cm tlustý plát a vykrajovat perníčky.
  7. Pečeme na 170°C cca 8 min.
  8. Zdobíme polevou nebo čokoládou.

Praktické

  • Ovocnou pastu si můžeme i vyrobit. Stačí namočit datle, rozinky nebo jiné sušené ovoce a rozmixovat na pastu. Pokud budeme mít pastu řidší, bude možná třeba do těsta přidat více mouky.
  • Jako koření se mi osvědčilo Koření na kaše od Sonnentoru. Krásně perníkově voní i chutná, ale lze použít jakékoliv perníkové koření nebo si ho sami můžete namlít nebo namixovat v blenderu.
  • Těsto můžeme nechat odležet v lednici, ale pak ho musíme opět nechat v pokojové teplotě změknout (a dobře několik minut rukama zpracovat), protože kokosový olej v chladu ztuhne.
  • Perníčky je třeba z trouby vyndat ještě měkké, po cca 7-8 minutách (zkontrolujeme, jestli je spodek perníčků mírně zlatavý, pak jsou hotové), ne později, jinak budou tvrdé.
  • Kakao není třeba dávat, perníčky jsou díky ovocné pastě tmavé.
  • Tyto perníčky jsou hned po upečení měkké (pokud je nepřepečete). Můžete je ale umístit do krabice s rozkrojeným jablíčkem, aby zůstaly měkké až do Vánoc.

Obměna

  • Pokud nejste vegani, můžete sladěnku nahradit medem. Lze i melasa nebo obilný sirup.
  • Žitnou mouku můžete zaměnit za jinou, např. celozrnnou pšeničnou nebo špaldovou. Můžete také vyzkoušet bezlepkovou.

Děti

  • Perníčky jsou vhodné pro děti od 2. roku.

„Mami, pizzu už viac nechcem.“ (Ivajanig)

Ivajanig: Strava mi veľmi chutí. Zatiaľ varím podľa Jíme...

Kamarátka neverila, ako som sa zmenila (Marta)

Marta: Pomaly sa mi končí vstup "do plavek". A pokračujem...

Díky vám trávím v kuchyni víc času

Pavlaoanv0: Díky vám v kuchyni trávím víc času a...

Dohromady jsme shodili 39 kg (Pěvuška)

Pěvuška: Srdečně všechny zdravím :-). Jsem novým členem klubu...

Zhubla jsem 5 kg za 6 týdnů (Andrea)

Andrea: Milá Evi, podle Jíme Jinak se stravuji už...

Děkuji za vaše recepty, mám 7 kg dole (72 let)

Zdeňka H.: Paní Evo. Bude mi 72 let, ráda...

Aj okolie si všimlo (Eva)

Eva: Srdečne ďakujem, že som mohla absolvovať tento kurz....

Jsem ráda, že jsem do toho šla!

Giana: Chtěla bych moc poděkovat za celé zpracování kurzu,...

Manžel na této stravě cukrovku vyléčil

Metodej: Určitě je, manžel na této stravě v podstatě...

Zbavila jsem se zánětu v rameni

Jitka M.: srdečně Vás zdravím a děkuji Vám za spoustu...

8 kg je dole a zlepšila se psychika (Martin)

Martin: Ahoj, tak 8 kg je dole, i když...

Za těch pár korun za kurz jsem dostala nálož informací

Vlasztovka: Přesto, že podle stránek JJ jím už od...

Manžel mě podporuje a vaří se mnou (Jana)

Jana: Ahoj Evi, musím sa priznať, že napriek tomu,...

Z Klubu čerpám informace, recepty i energii (Marie)

Marie: Evo, Vy i všichni členové Vašeho týmu jste...

Moje hmotnost je konečně stabilní

Iva V.: Ahoj Evi, já jsem úplně nadšená ze...

Členství v Klubu byla jedna z našich nejlepších investic

Martina: Dlouho jsem váhala, zda si můžeme dovolit z...
  1. Tak to vypadá, že vánoce již pomalu přijíždějí i do Velkého Poříčí 😀
    Pokusil jsem se o perníčky a protože mě zbylo zdobení, tak jdu péct druhou dávku 😄 Opravdu odpovídá čas pečení, perníčky jsou krásně měkké. Jako polevu jsem zvolil: Cukrová bílá poleva na zdobení perníčků (bez
    cukru, vegan). Díky moc za další recept alternativního cukroví.

    • Teda Jardo, že zvládáte podle receptů snídaně, obědy a večeře, to už jsme si zvykli. Ale vy tu laťku pořád zvedáte! Za chvíli z vás bude Jíme Jinak cukrář! 👍👍👍

  2. Vynikající!! Použila jsem teda datlový sirup, pastu jsem neměla, přidala jsem jen trochu víc mouky a výsledek je úžasný. Všem moc chutná. Vykrajovala jsem razítkem, takže není ani třeba zdobit :)

  3. Chci se zeptat, zda lze použít místo kokosového oleje, tekutý např. sezamový olej? Musí se pak upravit poměry surovin?

    • Dělám to často a těsto doladím tak, aby šlo tvarovat. Výsledek může být trochu tužší, ale nám to nevadí.

  4. Parádní recept!! perfektní těsto, dělala jsem přesně podle návodu, jen mouku dala celozrnnou špaldovou. Syn ( 3 roky) přišel s nápadem upéct perníčky. Z dřívějška mám recpet s vejcem a cukrem a tak jsem chtěla vyzkoušet něco jiného. Jsou trochu cítit po té datlové pastě, co jsem tam dala,což je chuť kterou v perníčcích neznám, ale přesto jsou opravdu vynikající!! Děkujeme a za nás odzkoušeno na Vánoce. Jen příště rovnou z dvojité, možná raději trojité dávky :)

  5. Vynikající, jednoduché, rychlé….moooc děkuji, perníky musím hlídat ať je malý nesmí dřív než vychladnou 🤓

  6. Nechala jsem připravené těsto odpočinout ve fólii do druhého dne v lednici, vyválela na tenko jako na závin, potřela tlustě domácími povidly s rumem, hustě posypala nasekanými vlašskými ořechy a zavinula (doporučuji celý proces dělat na pečícím papíru) a „staročeská sakrajda“ byla na světě. Peče se cca 20-25 min na 170, ke konci možno potřít sladěnkou a posypat oříšky, semínky … a jen se po ní zaprášilo.

  7. No to je exkluzivní – jednoznačně nejlepší perníčky, které jsem kdy jedla. Manžel potřebuje víc cítit perníčky, tak mu tam příště přidám trošku víc koření, jsem zvědavá, co řeknou zítra kluci. Sladkost za mě akorát.

  8. Jsou úžasné. Bála jsem se, že budou „až moc zdrave“ a „nepernickove“, ale jsme z nich nadšení. Na můj vkus trochu až moc sladké, ale manžel a děti jsou spokojeni :-) Je mozne, že Dobroslad sladí víc, než normální slad? Příště zkusím ubrat.

    • To jsme rádi, že chutnaly, Ivo :-) Neřekla bych, že sladí víc, ale chutná jinak, ovocněji. Teda mě to tak přijde :-)

  9. Děkuji za recept, jsou dobré. Dala jsem ochutnat dětem jako ovocné perníčky (jako klasické nechutnají). Synovi moc chutnají, a to je ve stádiu, že odmítá téměř cokoli, co jím já. Asi ho nenapadlo, že cukroví může být taky „jinak“ 🙂

  10. Dobrý den, já dnes zkoušela z bezlepkové mouky, dala jsem rýžový sirup, alsan a už jsem dětem polovinu snědla. Děkuji

    • Skvěle a jakou jste dala bzl mouku a v jakem množství? Tuk a sirup jste nechala v původním množství? :) dekujeme za info, ze to funguje!

  11. Ajko ďakujem za recept, v rúre je druhý plech. Včera ráno som si zamiesila cesto, dnes pečiem. Dobre sa mi z cestom robilo, išlo to pekne od ruky. Dve srdiečka som už skúsila. Ostatné idem odložiť. Díky :-)))

    • To jsem moc rada! :) Jsem z tohoto receptu fakt nadšená, ze se takto hezky povedl hned napoprvé – predelavala jsem ho z klasického receptu na pernicky od babičky :) mnam. Už jsme he snedli, tak musím udělat ještě znovu 😀

  12. Dobrý den, co znamená, že olej se sladem vyšleháme? Už jsem se s tím setkala v několika receptech, ale nevím, zda se mají ingredience pouze spojit, nebo mají bít našlehané podobně, jako vajíčka. To se mi nikdy nepovedlo. Nevím, jestli pak ten výsledek nezkazí celé těsto. Díky předem

  13. Zobrazit všech 46 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekPřednáška Zažívací systém – Olomouc 7.12. 2019
Další článek4 magické rituály k přizvání Morany – symbolu zimy a smrti