Luxusní zdravé perníčky, které jsou ihned měkké. Bez cukru (slazené ovocem a lžící sladu), bez vejce, bílé mouky i másla. Vhodné i pro děti. S těstem se krásně pracuje a není třeba ho ani nechat odležet.
Ingredience
1 plech
  • 100 g celozrnné žitné mouky
  • 40 g ovocné pasty (datlová, meruňková nebo švestková)
  • 1 lžíce sladěnky
  • 30 g kokosového oleje
  • 1,5 lžičky perníkového koření (Bystrá hlavička od Sonnentor)
  • 1 lžička kypřícího prášku bez fosfátů
  • 1 lžíce rozemletého lněného nebo chia semínka
  • 3 lžíce vody
  • sůl

Jak připravit medové perníčky

  1. V hrníčku smícháme “vejce” – rozemletý len nebo chia (1 lžíci) a vodu (3 lžíce) a necháme 5-10 minut nabobtnat.
  2. V misce vyšleháme slad, roztopený olej, “vejce” a měkkou ovocnou pastu (pokud je tuhá, trošku ji povaříme).
  3. V jiné misce smícháme mouku, koření, kypřící prášek a špetku soli.
  4. K suchým ingrediencím nalijeme mokré a spojíme v těsto.
  5. Těsto hněteme cca 5 minut, až je vláčné.
  6. Ihned můžeme válet cca 0,5 cm tlustý plát a vykrajovat perníčky.
  7. Pečeme na 170°C cca 8 min.
  8. Zdobíme polevou nebo čokoládou.

Praktické

  • Ovocnou pastu si můžeme i vyrobit. Stačí namočit datle, rozinky nebo jiné sušené ovoce a rozmixovat na pastu. Pokud budeme mít pastu řidší, bude možná třeba do těsta přidat více mouky.
  • Jako koření se mi osvědčilo Koření na kaše od Sonnentoru. Krásně perníkově voní i chutná, ale lze použít jakékoliv perníkové koření nebo si ho sami můžete namlít nebo namixovat v blenderu.
  • Těsto můžeme nechat odležet v lednici, ale pak ho musíme opět nechat v pokojové teplotě změknout (a dobře několik minut rukama zpracovat), protože kokosový olej v chladu ztuhne.
  • Perníčky je třeba z trouby vyndat ještě měkké, po cca 7-8 minutách (zkontrolujeme, jestli je spodek perníčků mírně zlatavý, pak jsou hotové), ne později, jinak budou tvrdé.
  • Kakao není třeba dávat, perníčky jsou díky ovocné pastě tmavé.
  • Tyto perníčky jsou hned po upečení měkké (pokud je nepřepečete). Můžete je ale umístit do krabice s rozkrojeným jablíčkem, aby zůstaly měkké až do Vánoc.

Obměna

  • Pokud nejste vegani, můžete sladěnku nahradit medem. Lze i melasa nebo obilný sirup.
  • Žitnou mouku můžete zaměnit za jinou, např. celozrnnou pšeničnou nebo špaldovou. Můžete také vyzkoušet bezlepkovou.

Děti

  • Perníčky jsou vhodné pro děti od 2. roku.

Nejlepší knedlíčky

Lenka: Tyto knedlíčky jsou chuťově snad nejlepší, jaké jsem...

Nejlepší polévka. Kluci vylízali i hrnec a vaříme ji i dnes

Michaela: Prý nejlepší polévka světa a to došel zázvor....

Po zvážení jsem se nestačila divit!

Eva: První týden jsem nedržela půst, byli jsme na...

Je úžasné, jak jde váha sama dolů!

Jajabre: Zdravím všechny. Zítra to bude 14 dní. Koupila...

Díky JJ mám více energie a 5 kg dole

Libenk: Hlavně chci moc poděkovat za Váš přístup, pořád...

Děkuji za to, co děláte!

Zlatka: Dakujem velmi pekne za vsetko co robite pre...

I večer jsem plná energie. To už jsem dlouho nezažila!

Petra: Chci moc poděkovat za super kurz. Už je...

Dokonce i dcera jídlo snědla – to je velký úspěch!

Hanka: Odpoledne jsem se dívala na Vaše vaření, vypadalo...

Váš web mě stále obohacuje

Katka: Váš web mi přináší zajímavé články, obohacuje mne...

Moje hmotnost je konečně stabilní

Iva V.: Ahoj Evi, já jsem úplně nadšená ze...

Podzimní detox nemá chybu! Samé dobroty, které mě léčí

Pavlína M.: Již 9 měsíců jsem s Jíme Jinak...

Mám víc energie a čistší hlavu

Neli: S úklidy řádím od úterka, pěkně využívám dynamickou...

Už nikdy nechci zpět: konečně se cítím se fit

Evacernosk: Děkuji za tento kurz, přesto že jsem dané...

Z maroda jsem zase činorodá!

Jarka: Ahoj Evi a Heli a všichni klubáci ♥...

Nechutná mi sladké: to jsem ani nemyslela, že se někdy stane

Katchenka: Velkou inspirací na to, co vařit, mi jsou...

Lepší než doktor

Mija: Krásný den všem, chtěla bych se poprvé podělit...

  1. Děkuji za recept, jsou dobré. Dala jsem ochutnat dětem jako ovocné perníčky (jako klasické nechutnají). Synovi moc chutnají, a to je ve stádiu, že odmítá téměř cokoli, co jím já. Asi ho nenapadlo, že cukroví může být taky “jinak” 🙂

  2. Dobrý den, já dnes zkoušela z bezlepkové mouky, dala jsem rýžový sirup, alsan a už jsem dětem polovinu snědla. Děkuji

    • Skvěle a jakou jste dala bzl mouku a v jakem množství? Tuk a sirup jste nechala v původním množství? 🙂 dekujeme za info, ze to funguje!

  3. Dobrý den, jen malý dotaz. Lněné semínko má být namleté ale chia doufám ne? 🤔😊Předem děkuji…

  4. Ajko ďakujem za recept, v rúre je druhý plech. Včera ráno som si zamiesila cesto, dnes pečiem. Dobre sa mi z cestom robilo, išlo to pekne od ruky. Dve srdiečka som už skúsila. Ostatné idem odložiť. Díky :-)))

    • To jsem moc rada! 🙂 Jsem z tohoto receptu fakt nadšená, ze se takto hezky povedl hned napoprvé – predelavala jsem ho z klasického receptu na pernicky od babičky 🙂 mnam. Už jsme he snedli, tak musím udělat ještě znovu 😀

  5. Moje první perníčky v životě (a to je mi 55) … a úžasné, moc se povedly a to jsem z jejich přípravy měla vždy strach.

  6. Dobrý den Ajko, na FB jste psala, že dáte i recept na polevu na zdobení perníčků. Kde ji prosím najdu? Děkuji

  7. Dobrý den, co znamená, že olej se sladem vyšleháme? Už jsem se s tím setkala v několika receptech, ale nevím, zda se mají ingredience pouze spojit, nebo mají bít našlehané podobně, jako vajíčka. To se mi nikdy nepovedlo. Nevím, jestli pak ten výsledek nezkazí celé těsto. Díky předem

  8. Zobrazit všech 21 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekPřednáška Zažívací systém – Olomouc 7.12. 2019
Další článek4 magické rituály k přizvání Morany – symbolu zimy a smrti