- 100 g celozrnné žitné mouky
- 40 g ovocné pasty (datlová, meruňková nebo švestková)
- 1 lžíce sladěnky
- 30 g kokosového oleje
- 1,5 lžičky perníkového koření (Bystrá hlavička od Sonnentor)
- 1 lžička kypřícího prášku bez fosfátů
- 1 lžíce rozemletého lněného nebo chia semínka
- 3 lžíce vody
- sůl
Jak připravit medové perníčky
- V hrníčku smícháme “vejce” – rozemletý len nebo chia (1 lžíci) a vodu (3 lžíce) a necháme 5-10 minut nabobtnat.
- V misce vyšleháme slad, roztopený olej, “vejce” a měkkou ovocnou pastu (pokud je tuhá, trošku ji povaříme).
- V jiné misce smícháme mouku, koření, kypřící prášek a špetku soli.
- K suchým ingrediencím nalijeme mokré a spojíme v těsto.
- Těsto hněteme cca 5 minut, až je vláčné.
- Ihned můžeme válet cca 0,5 cm tlustý plát a vykrajovat perníčky.
- Pečeme na 170°C cca 8 min.
- Zdobíme polevou nebo čokoládou.
Praktické
- Ovocnou pastu si můžeme i vyrobit. Stačí namočit datle, rozinky nebo jiné sušené ovoce a rozmixovat na pastu. Pokud budeme mít pastu řidší, bude možná třeba do těsta přidat více mouky.
- Jako koření se mi osvědčilo Koření na kaše od Sonnentoru. Krásně perníkově voní i chutná, ale lze použít jakékoliv perníkové koření nebo si ho sami můžete namlít nebo namixovat v blenderu.
- Těsto můžeme nechat odležet v lednici, ale pak ho musíme opět nechat v pokojové teplotě změknout (a dobře několik minut rukama zpracovat), protože kokosový olej v chladu ztuhne.
- Perníčky je třeba z trouby vyndat ještě měkké, po cca 7-8 minutách (zkontrolujeme, jestli je spodek perníčků mírně zlatavý, pak jsou hotové), ne později, jinak budou tvrdé.
- Kakao není třeba dávat, perníčky jsou díky ovocné pastě tmavé.
- Tyto perníčky jsou hned po upečení měkké (pokud je nepřepečete). Můžete je ale umístit do krabice s rozkrojeným jablíčkem, aby zůstaly měkké až do Vánoc.
Obměna
- Pokud nejste vegani, můžete sladěnku nahradit medem. Lze i melasa nebo obilný sirup.
- Žitnou mouku můžete zaměnit za jinou, např. celozrnnou pšeničnou nebo špaldovou. Můžete také vyzkoušet bezlepkovou.
Děti
- Perníčky jsou vhodné pro děti od 2. roku.
Komentáře
“Perníčky”
Rok se s rokem vleče,
ten Jarda už zase peče.
Perníčky ho trošku zlobí,
když oni tak krásně voní.
Zdobení není velká věda,
je potřeba se tomu oddat zcela.
Zdobí to jak malé děcko,
to může totiž všecko.
Cukrová bílá poleva na zdobení perníčků (bez cukru, vegan).
Tak to vypadá, že vánoce již pomalu přijíždějí i do Velkého Poříčí 😀
Pokusil jsem se o perníčky a protože mě zbylo zdobení, tak jdu péct druhou dávku 😄 Opravdu odpovídá čas pečení, perníčky jsou krásně měkké. Jako polevu jsem zvolil: Cukrová bílá poleva na zdobení perníčků (bez
cukru, vegan). Díky moc za další recept alternativního cukroví.