Skvělé a zdravé mlsání bez sladidel a cukru, výtečná rychlovka téměř bez práce. Snadno připravíte v bezlepkové variantě.
Ingredience
- 150 g kaštanové mouky
- 150 g pšeničné celozrnné polohrubé mouky
- 60 ml slunečnicového oleje
- 100 ml jablečné šťávy
- 100 ml rýžového mléka
- 1 lžíce lněného semínka
- 100 g rozinek
- 1 čajová lžička jedlé sody
- 50 g nahrubo nasekaných lískových oříšků
- 8 g prášku do pečiva bez fosfátů
- 1 lžíce citronové šťávy
- špetička soli
- mandle na povrch
Jak připravit střapáče z kaštanové mouky
- Nasekejte nahrubo lískové oříšky. Lněné semínko rozemelte nebo rozmixujte v mixéru.
- V míse smíchejte suché ingredience a poté přidejte tekuté ingredience. Pořádně promíchejte.
- Rozehřejte troubu na 180 °C. Na plech dejte pečící papír.
- Pomocí dvou lžic tvořte na plechu hromádky. Těsto je lepivé! Proto pracujte lžicemi.
- Pečte do zlatova.
Praktické
- Po upečení nechte na plechu vychladnout.
- Pokud si melete mouku doma v mlýnku, z celého zrna, prosijte ji 2-3x přes moučné síto, mouka pak bude méně hrubá, s těstem se bude lépe pracovat a pečivo bude křupavější.
- Pro bezlepkovou verzi použijte rýžovou mouku namísto pšeničné.
Obměna
- Místo rozinek můžete dát jiné sušené ovoce a místo ořechů mandle.
Děti
- Vhodné i pro menší děti, ale pozor na tvrdé kousky oříšků a mandlí.
Tak další pokus vyšel také na výbornou: olej rýžový a mouku jsem dala pohankovou a rýžovou v poměru cca 3:1. Tvarovala jsem mokrýma rukama, takže místo strapáčů jsme měli spíše koláčky ;-)
Jako vždy palec nahoru všem, kteří si inteligentně upraví recept podle sebe. Mám radost. Nevadí, jakou to má formu, hlavně když chutná.
Jejda, teď vidím, že jsem se špatně vyjádřila :-), zaměnila jsem pouze pšeničnou mouku za mix pohanka+rýže. Kaštanovou jsem ponechala, ta tam skvěle chuťově funguje, máme ji rádi ;-)
Ale vyjádřila jste se dobře, i tato malá změna – použití bezlepkové mouky byla podle mě zvolena dobře.
Klidně nechte venku. I dva tři dny. Do lednice ne. Děkuji za komentář 😘
Vyzkoušeno, vwlmi dobré … jen místo jablečné šťávy jsem dala švestkovou, neb jsme dusila švestky na nutelu…. a bylo vynikající. Jak dlouho vydrží? Do lednice s tím? Díky a mějte hezký večer.
Povedly se napoprvé, skvělé a úžasně rychlé 👍 Držela jsem se přesně podle receptu, příště ale zkusím použít méně výrazný olej, s tím mým slunečnicovým je trochu potlačena chuť kaštanové mouky. Díky za recept, k meltičce v tomto mrazivém dni jak dělané 😉
Martino, váš komentář mě udělal velkou radost. Recept je zkolaudovaný na 100 procent, fakt rychlé a dobré. Samozřejmě použijte i jiný olej, to nezmění nic na konzistenci. Měnit kaštanovou mouku za rozmixované kaštany, jak se tu ptala Danka,je dost problémové a je jasné,že to nemůže být stejné jak s moukou. Ale recept si může každý obměnit jak chce, do toho nechci zasahovat. Ještě jednou děkuji za pozitivní komentář ♥
Môžem namiesto gaštanovej múky použiť inú, napr. mandľovú alebo kokosovú? Ďakujem
Musíte vyzkoušet. Já je dělám takto, kaštanová mouka je sladká a má svojí specifickou chut. Výsledek bude určitě jiný.
Dobrý den/večer…myslíte, že byste mi mohla dát nějakou časomiru, jak dlouho to při těch 180 asi bude trvat? Dekuji..ren
10-15 minut, ale každá trouba peče jinak. Otevřete troubu a kontrolujte stav pečení. Pečte do zlatova.
Dovol9m si odpovědět já místo Evi. Mouka je mouka, v tomto případě asi těžko dosáhnete té konzistence jakou mají ty sušenky mít. Ale zkusit se dá všechno, jen pak člověk nesmí očekávat stejný výsledek ;-)
Evicka,
mozem pouzit varene gastany ( rozmixujem ich) miesto gastan. muky?
Nemáme vyzkoušeno, ale za pokus to stojí. Kdybys to zkoušela, dej vědět, jak to dopadlo 😉
Danko, já když mám přebytek kaštanů, nakrájím je na čtvrtky a dám na topení sušit, ale ne na moc dlouho, pak to ztuhne na kámen a to bych měla obavy, že mi to rozbije sekáček – musí se to zkrátka kontrolovat. Přiměřeně vysušené pomelu v sekáčku a opět dám dosušit a tím mi vznikne mouka.Pokud kaštany byly uprostřed ještě vlhké, vzniknou hrudky, ale dají se opět v sekáčku rozsekat pokud to nevysušíte moc nebo ručně rozemnout. Je to trochu práce navíc, ale zase to vyjde levněji než mouka.