Skvělé a zdravé mlsání bez sladidel a cukru, výtečná rychlovka téměř bez práce. Snadno připravíte v bezlepkové variantě.

Ingredience
  • 150 g kaštanové mouky
  • 150 g pšeničné celozrnné polohrubé mouky
  • 60 ml slunečnicového oleje
  • 100 ml jablečné šťávy
  • 100 ml rýžového mléka
  • 1 lžíce lněného semínka
  • 100 g rozinek
  • 1 čajová lžička jedlé sody
  • 50 g nahrubo nasekaných lískových oříšků
  • 8 g prášku do pečiva bez fosfátů
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • špetička soli
  • mandle na povrch

Jak připravit střapáče z kaštanové mouky

  1. Nasekejte nahrubo lískové oříšky. Lněné semínko rozemelte nebo rozmixujte v mixéru.
  2. V míse smíchejte suché ingredience a poté přidejte tekuté ingredience. Pořádně promíchejte.
  3. Rozehřejte troubu na 180 °C. Na plech dejte pečící papír.
  4. Pomocí dvou lžic tvořte na plechu hromádky. Těsto je lepivé! Proto pracujte lžicemi.
  5. Pečte do zlatova.

Praktické

  • Po upečení nechte na plechu vychladnout.
  • Pokud si melete mouku doma v mlýnku, z celého zrna, prosijte ji 2-3x přes moučné síto, mouka pak bude méně hrubá, s těstem se bude lépe pracovat a pečivo bude křupavější.
  • Pro bezlepkovou verzi použijte rýžovou mouku namísto pšeničné.

Obměna

  • Místo rozinek můžete dát jiné sušené ovoce a místo ořechů mandle.

Děti

  • Vhodné i pro menší děti, ale pozor na tvrdé kousky oříšků a mandlí.

Jsem ráda, že jsem na vás narazila v pravou chvíli

Mayf: Dobrý den, jsem rada, že jsme na vás...

Shodila jsem 7 kg a vysadila prášky na spaní

Hanka: Dobrý den, chtěla bych Vám napsat pár řádek...

Po 10 dnech jsem zhubla 2,5 kg, nechybí mi káva ani sladké (Zdenka)

Zdenka: Milá Evo, po 10 dnech do plavek jsem...

S manželem jsme zhubli, máme více energie a přidaly se i dospvívající dcery (Eliška)

Eliška: Připojuji se k děkovným reakcím. Kurz je krásně...

Jídleníček, recepty, nákupní seznam – vše je super (Jana)

Jana: Přiznám se, svíčkovou (byť od maminky) nemusím. Dvacet...

Zakúpenie členstva sú tie najlepšie investované peniaze (Eva)

Eva: Krásny dník prajem a chcem poďakovať za všetko,...

Musím pořídit nový šatník – zhubla jsem z 60 na 53 kg!

Hanka: Jen jsem Vám chtěla poděkovat. V kurzu jsem...

Vaše chutná jídla obohatila náš stereotypní jídelníček

MoniVr: Dobrý den, mám za sebou polovinu kurzu a...

Díky Jíme Jinak se cítím rok od roku lépe (Ivana)

Ivana: Uvědomila jsem si, že si sem pro ten...

Alergie a průjmy mizí (Andrea)

Andrea: Zdravím všechny a přeji krásný večer 🌞 Zahájila...

Přípravy jídel jsou až překvapivě rychlé

Barbjenc: Dnešní oběd jsem nemohla skoro dojíst, všechno mi...

S Vámi mám pocit, že na to nejsem sama (Daniela)

Daniela: Jsem učitelka a celý svůj profesní život se...

Mám ohromnou radost, že hubnu

Kateřina: Začátkem ledna jsem se přihlásila do kurzu "hubneme...

Lituji, že jsem vás neobjevila dřív. Měníte můj život k lepšímu

Eva: Jsem s vámi moc ráda! Měníte mi život...

Díky JJ mě to vždy nakopne zkusit něco nového

Lentvaruzk: Moc se mi vaše videa libí. Děkuji za...

Děkuji – spadli jste nám z nebe…

Jana:Uzasny clanek. Neuveritelne, jak stejne to mame. Dceri jsou...
  1. Tak další pokus vyšel také na výbornou: olej rýžový a mouku jsem dala pohankovou a rýžovou v poměru cca 3:1. Tvarovala jsem mokrýma rukama, takže místo strapáčů jsme měli spíše koláčky ;-)

    • Jako vždy palec nahoru všem, kteří si inteligentně upraví recept podle sebe. Mám radost. Nevadí, jakou to má formu, hlavně když chutná.

      • Jejda, teď vidím, že jsem se špatně vyjádřila :-), zaměnila jsem pouze pšeničnou mouku za mix pohanka+rýže. Kaštanovou jsem ponechala, ta tam skvěle chuťově funguje, máme ji rádi ;-)

        • Ale vyjádřila jste se dobře, i tato malá změna – použití bezlepkové mouky byla podle mě zvolena dobře.

  2. Vyzkoušeno, vwlmi dobré … jen místo jablečné šťávy jsem dala švestkovou, neb jsme dusila švestky na nutelu…. a bylo vynikající. Jak dlouho vydrží? Do lednice s tím? Díky a mějte hezký večer.

  3. Povedly se napoprvé, skvělé a úžasně rychlé 👍 Držela jsem se přesně podle receptu, příště ale zkusím použít méně výrazný olej, s tím mým slunečnicovým je trochu potlačena chuť kaštanové mouky. Díky za recept, k meltičce v tomto mrazivém dni jak dělané 😉

    • Martino, váš komentář mě udělal velkou radost. Recept je zkolaudovaný na 100 procent, fakt rychlé a dobré. Samozřejmě použijte i jiný olej, to nezmění nic na konzistenci. Měnit kaštanovou mouku za rozmixované kaštany, jak se tu ptala Danka,je dost problémové a je jasné,že to nemůže být stejné jak s moukou. Ale recept si může každý obměnit jak chce, do toho nechci zasahovat. Ještě jednou děkuji za pozitivní komentář ♥

    • Musíte vyzkoušet. Já je dělám takto, kaštanová mouka je sladká a má svojí specifickou chut. Výsledek bude určitě jiný.

    • 10-15 minut, ale každá trouba peče jinak. Otevřete troubu a kontrolujte stav pečení. Pečte do zlatova.

  4. Dovol9m si odpovědět já místo Evi. Mouka je mouka, v tomto případě asi těžko dosáhnete té konzistence jakou mají ty sušenky mít. Ale zkusit se dá všechno, jen pak člověk nesmí očekávat stejný výsledek ;-)

    • Nemáme vyzkoušeno, ale za pokus to stojí. Kdybys to zkoušela, dej vědět, jak to dopadlo 😉

    • Danko, já když mám přebytek kaštanů, nakrájím je na čtvrtky a dám na topení sušit, ale ne na moc dlouho, pak to ztuhne na kámen a to bych měla obavy, že mi to rozbije sekáček – musí se to zkrátka kontrolovat. Přiměřeně vysušené pomelu v sekáčku a opět dám dosušit a tím mi vznikne mouka.Pokud kaštany byly uprostřed ještě vlhké, vzniknou hrudky, ale dají se opět v sekáčku rozsekat pokud to nevysušíte moc nebo ručně rozemnout. Je to trochu práce navíc, ale zase to vyjde levněji než mouka.

  5. Zobrazit všech 16 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekCo je to Jíme Jinak
Další článekStředomořská roláda z chlebového těsta Coccoi