Máte doma kráječ, který umí nakrouhat dlouhé spirálky z čehokoliv? Nenechte ho zahálet a udělejte si zeleninové špagety. Je to cesta, jak dostat zeleninu i do některých dětí, které jinak zeleninu odmítají.
Ingredience
pro 4 osoby
  • 1 mrkev
  • 1 cuketa
  • voda
  • špetka soli
  • 3 lžíce tofunézy
  • 1 lžička hořčice

Postup

  1. Do hrnce dáme vařit vodu se špetkou soli.
  2. Omyjeme mrkev a cuketu.
  3. Na kráječi vyrobíme dlouhé spirálky z mrkve a cukety.
  4. Když vody přijde k varu, vložíme do ní připravené zeleninové špagety.
  5. Necháme přijít k varu a ihned přecedíme.
  6. Propláchneme krátce ve studené vodě, aby se zastavil var a špagety zůstaly pevné.
  7. Do hotových špaget vmícháme tofunézu a horčici.

Jak na zeleninové špagety

  • Zeleninové špagety můžeme jíst jen tak – jako zeleninovou přílohu, můžeme je podávat s jakoukoli omáčkou nebo můžeme dochutit některou ze zálivek na salát nebo jako my v tomto receptu pomocí tofunézy a hořčice.
  • Zeleninové špagety můžete přidat do syrových salátů nebo dát na pečivo s pomazánkou.
  • Při blanšírování špagety nevaříme, jen spaříme – můžeme je také jen přelít vroucí vodou.
  • Při krátké tepelné úpravě zůstává větší část vitamínů než při dlouhém vaření.
  • Zeleninové špagety můžete nechat také syrové a přidat do syrových salátů nebo dát na pečivo s pomazánkou.
  • V teplých měsících špagety nemusíme ani blanšírovat a podáváme je zcela syrové.

Obměna

  • Zeleninu můžete dát podle zásob a chuti, na špagety potřebujeme podlouhlé druhy.
  • Do špaget můžeme přidat semínka, koření, čerstvé bylinky nebo je zkombinovat s tempehem, tofu apod.

Děti

Blanšírovanou zeleninu můžeme podávat od prvních příkrmů, pouze vynecháme sůl.

Zkuste náš nový online kurz Super Saláty

Dělejte saláty jako šéfkuchař!

9 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. dagbri – jestli to mají v domácích potřebách, to fakt nevím.Já jsem si to objednala v eshopu delimano jako spiralizer-brava.

  2. Zobrazit všech 9 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekHrdinové a hrdinky Jíme Jinak
Další článekGrilované polentové kostky po indicku