Máte doma kráječ, který umí nakrouhat dlouhé spirálky z čehokoliv? Nenechte ho zahálet a udělejte si zeleninové špagety. Je to cesta, jak dostat zeleninu i do některých dětí, které jinak zeleninu odmítají.

Ingredience
pro 4 osoby
  • 1 mrkev
  • 1 cuketa
  • voda
  • špetka soli
  • 3 lžíce tofunézy
  • 1 lžička hořčice

Postup

  1. Do hrnce dáme vařit vodu se špetkou soli.
  2. Omyjeme mrkev a cuketu.
  3. Na kráječi vyrobíme dlouhé spirálky z mrkve a cukety.
  4. Když vody přijde k varu, vložíme do ní připravené zeleninové špagety.
  5. Necháme přijít k varu a ihned přecedíme.
  6. Propláchneme krátce ve studené vodě, aby se zastavil var a špagety zůstaly pevné.
  7. Do hotových špaget vmícháme tofunézu a horčici.

Jak na zeleninové špagety

  • Zeleninové špagety můžeme jíst jen tak – jako zeleninovou přílohu, můžeme je podávat s jakoukoli omáčkou nebo můžeme dochutit některou ze zálivek na salát nebo jako my v tomto receptu pomocí tofunézy a hořčice.
  • Zeleninové špagety můžete přidat do syrových salátů nebo dát na pečivo s pomazánkou.
  • Při blanšírování špagety nevaříme, jen spaříme – můžeme je také jen přelít vroucí vodou.
  • Při krátké tepelné úpravě zůstává větší část vitamínů než při dlouhém vaření.
  • Zeleninové špagety můžete nechat také syrové a přidat do syrových salátů nebo dát na pečivo s pomazánkou.
  • V teplých měsících špagety nemusíme ani blanšírovat a podáváme je zcela syrové.

Obměna

  • Zeleninu můžete dát podle zásob a chuti, na špagety potřebujeme podlouhlé druhy.
  • Do špaget můžeme přidat semínka, koření, čerstvé bylinky nebo je zkombinovat s tempehem, tofu apod.

Děti

Blanšírovanou zeleninu můžeme podávat od prvních příkrmů, pouze vynecháme sůl.

Zkuste náš nový online kurz Super Saláty

Dělejte saláty jako šéfkuchař!

Všichni pějí na vaše jídla chválu

Helena Š.: Dobrý den, protože nejsem na sociálních sítí, ale...

Díky JJ konečně můžu jíst omáčky, aniž bych přibrala

Táňa M.: Tak si říkám, že konečně můžu svoje...

Díky vám jsem začala vařit polévky – jsou tak chutné i rychlé na přípravu!

Marta: Milá paní Evo, chtěla bych Vám moc poděkovat za...

Jsem ráda, že jsem se do klubu JJ přihlásila

Katka: moc, moc děkuji za klub JJ, jsem z toho...

Mám dole 2 kg bez snažení, i když se krmím

Věrka: Chci vám poděkovat za skvělé recepty, za celý...

Očista byla super!

Janakralicek: Očista byla super, diplom jsem si udělila, byla...

Faldy na břiše jsou pryč, zálibně se dívám do zrcadla

Lucka: Tak činím nyní bilancování mé  Jarní očisty. Jelikož...

Díky JJ mám imunitu jak hrom

Eva: Škoda, že jsem takhle nezačala jíst už ve...

Lituji, že jsem vás neobjevila dřív. Měníte můj život k lepšímu

Eva: Jsem s vámi moc ráda! Měníte mi život...

Díky kurzu člověk přemýšlí, co vaří

Kacezak: Tak a první týden je za námi. Jsme...

4 kg za 11 dňov bez námahy (Jana)

Jana: Ahoj, dnes mam 11. den a - 4...

Po 5 letech bílé krvinky v normě (Jana)

Jana: Ahojky Evi, Romane, všichni, moc děkuji za milou...

Díky kurzu mám najednou více času na důležité věci

Monimar: Milá Evičko, utíká to a ve vánočním programu...

Za týden co jíme jinak o čtyři kila méně

Merci 72: Krásné ráno děvčata. Chtěla bych Vám mockrát...

Děkuji moc za videa

Magda: Děvčata, děkuji moc za videa, jsou úžasná a...

Nevěřila jsem, že dokážu být bez čokolády

Marcella H.: Březen byl můj první měsíc, kdy jsem se...
  1. Zobrazit všech 9 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekHrdinové a hrdinky Jíme Jinak
Další článekGrilované polentové kostky po indicku