Nechce se vám vařit večeři a nejraději byste si dali chleba s něčím. Jenže už máte vyzkoušeno, že po teplé večeři vám bude mnohem lépe, než po pečivu. Navrhují vám zkusit tuto rychlovku, která vám nezabere víc jak 10 minut času. Je ale potřeba mít předem už uvařenou rýži a nějakou luštěninu.

Ingredience
  • 2 hrnky uvařené rýže nebo rýže s jáhlami či jiné obiloviny
  • 1 hrnek uvařených fazolí nebo jiné luštěniny
  • 1 velká mrkev
  • asi 15 cm pórku
  • 2 lžíce oleje
  • trocha soli
  • ume ocet
  • pro labužníky 2 lžíce sójové či ovesné smetany (nemusí být)

Jak připravit zeleninové rizoto

  1. Mrkev nakrájíme na proužky nebo tenké plátky a otestujeme ji s trochou soli na oleji.
  2. Po 5 minutách přidáme na jemno nakrájený pórek a ještě chvilku restujeme.
  3. Na závěr přidáme uvařenou rýži či jinou obilovinu a trochu horké vody nebo vývaru, dobře promícháme a necháme pod pokličkou dojít.
  4. Jako poslední přidáme do máslova uvařené fazole nebo jinou luštěninu a mícháme už opatrně, abychom je v pokrmu nerozpatlali.
  5. Dochutíme lžící umeocta a labužníci si ještě mohou přidat trochu rostlinné smetany.
  6. Podáváme sypané semínky, gomasiem a čerstvými bylinkami nebo s trochou rukoly nebo polníčku. Lze přidat i strouhané uzené tofu. A nezapomeňte přidat kvašenou zeleninu.

Kombinujeme

  • Toto jídlo je kompletní, obsahuje obilovinu, luštěninu i tepelně upravenou zeleninu. Pokud ale nemáte po ruce vařenou luštěninu, klidně ji vynechejte a připravte si rizoto jen se zeleninou.

Obměna

  • Nemáte-li připravenou žádnou obilovinu, připravíte si snadno a rychle např. kuskus, bulgur. Stejně tak můžete libovolně měnit složení zeleniny. Výborné je rizoto i s dýní, zelím či kapustou.

Děti

  • Pro děti do roka ještě vaříme zvlášť a pokud jsou kojené, nepotřebují luštěninu. Pro ně uvaříme zvlášť ve vodě zeleninu a smícháme ji s uvařenou rýží či jinou bezlepkovou kombinací. Na závěr propasírujeme.
  • Pro děti od roka výš už používáme trošku soli a oleje. Stále pro ně vaříme zvlášť, ale můžeme už do pokrmu na začátku vaření přidat trošku soli a pár kapek oleje, zeleninu ještě na tuku nerestujeme. Pak podle toho, zda koušou nebo ještě ne pasírujeme nebo zeleninu rozmačkáme vidličkou.
  • U dětí od roku a půl můžete postupovat stejně jak je uvedeno v receptu, jen zeleninu restujte krátce a soli dejte jen malinko. Před dochucením pro děti odeberte.

Staňte se členy Klubu Jíme Jinak

Získáte videorecepty, jídelníčky, rozhovory s odborníky, rady, slevy na nákupy a online kurzy.

materiály

Tomu bych nevěřila: Po 3 dnech na JJ stravě mi splasklo břicho!

cihal: Zdravím vás. Začala jsem dle videa polévkami k...

Už si nedovedu představit talíř bez zeleniny

Marie: Jídla mi moc a moc chutnají! Dole 2...

Děkuji za vaši osvětu ohledně jídla a kurz zdarma

Andrea A.: Ráda bych Vám, vám všem, moc poděkovala...

Přestala mě pálit žáha, ustaly trávicí problémy a kalhoty se oblékají snadněji

Ilona: Cítím se lépe: nepálí mě žáha, nemám žádné...

Cítím se neskutečně lehčí a zmizelo i bušení srdce

Jaterik: Ahoj holky, moc děkuji za skvělý program. Vaření...

Jídlo je chutné, syté, svačiny nepotřebuji (Olga)

Olga: Dobrý den, s vařením žádný problém nemám, naopak...

Partnerovi vyloženě chutná (Jasebka)

Jasebka: Já mám dole zatím pořád 4 kila, navrch...

Chuťové orgie díky kurzu Jarní očista

Dudysek: Zdravím moc do JJ a musím vyjádřit velké...

Vaření je rychlé, jednoduché a velmi chutné! Jsem vděčná, že jsem do toho šla.

Ivanavaokabu: Tolik nových chutí a tolik zeleniny jsem nesnědla...

Rozloučila jsem se s pneumatikou na břiše (Vlaďka)

Vlaďka: Kurz Jarní očista je sice oficiálně u konce,...

Přípravy jídel jsou až překvapivě rychlé

Barbjenc: Dnešní oběd jsem nemohla skoro dojíst, všechno mi...

Konečně více vnímám své tělo

Avka: Ahoj celému týmu JJ a všem, kteří prošli...

Vždyť budu po Vánocích zase štíhlejší!

Magda: Je mi tu s Vámi móóóóc krásně. A...

Děkujeme za záchranu života!

karmaocean: Dobrý den, díky Bohu vás objevila manželka, začínali...

Eva: „Jím jinak“ a jsem nadšená!

Eva: "Jím jinak" už podle vás vařím měsíc a...

Poděkování

Dobrý den, chtěla jsem moc poděkovat za tyto inspirující...
    • Pórek jsem objevila a docenila až při tomhle našem zdravém vaření, do té doby to byl pro mě jen kus zbytečné zeleniny :-)

  1. Heleno, Janino, děkuji za odpovědi ohledně pohanky a jahel.
    Jáhly spařuju a proplachuju v rámci obecně doporučených postupů před vařením, samozřejmě jak zjistíme, že je chuť nahořklá nebo hořká, likvidujeme. Ale v poslední době nemůžu narazit na nežluklé balení. Z Probia jsem zatím nikdy nenakupovala, mám problém se skladováním v menším bytě a jsem nucená nakupovat menší, dražší, ale skladnější balíčky.

    • Kraakoro, já také řeším omezený prostor na skladování zásob, nicméně kupuji jáhly z probia (půlkilová balení) a hořké nejsou a to je proplachuji pouze studenou vodou…doporučuji vyzkoušet :-)

      • Děkuju ještě jednou, ono to tak dopadne, už jsem znovu prohlížela nabídku, asi skončím prostě s poštovným, ale jistotou, že jáhly budou nehořké a pohanka možná bude ne tak aromatická. Já jsem od Probia kdysi nakupovala mouky na pečení kváskového chleba, když jsem ještě pekla ve velkém i pro známé. Ale ta doba už minula. :-)

        • Kupuju jáhly nejčastěji bio v country-lifu a žluklé nejsou. OK jsou i ty nebio od nich. Ani je nespařuju, jen proplachuju. Někde jsem četla, že je to pověra, že se proplachovat nemusí.

          • Můj poslední balíček je právě od Countrylife – nebio.
            S tím spařováním mi říkal člověk, který si proso sám kdysi pěstoval, že se to dělalo ne proto, že už to bylo žluklé, ale že vyloupané proso (jáhly) je pokryté vrstvičkou prachu z toho loupání a ta je nahořklá, že na vzduchu žlukne první, i když zrno je o.k., že prý proto se spařuje, aby se toto spláchlo. Ale prý by byly jáhly bez spaření jen nahořklé, zatímco já mám poslední dobou poměrně dost hořké, je to nemilé, když člověk uvaří hrnec k večeři pro všechny a pak je to nezamaskovatelné (krom toho, že to asi je výživově k ničemu). To byla zase moje informace k tomu.

  2. Dobrý den, moc mne zaujaly Vaše stránky a zdravé recepty, děkuji za ně moc, také se snažím jíst zdravě a pohanku miluji, ale zajímal by mne Váš názor na příspěvek paní Jany: „Pohanka by se neměla vařit. Při vaření ztrácí rutin. Má se propláchnout, zalít vařící vodou a pod poklicí nechat dojít, nejlépe pod peřinou. Toto doporučení je přímo od mlynáře, který sám pohanku pěstuje.“ Tdy toto jsem totiž také už několikrát četla, v tomto receptu uvádíte pohanku vařit a tím ale přijdeme o cenný rutin,méžná i jiné cenné látky – tak jen bych chtěla znát Váš názor na toto? Děkuji moc za případnou reakci a odpověď… :-)

  3. Dobrý den, jak dlouho prosím můžu skladovat tempeh po otevření (tempeh smažený)? Doma ho jím jen já, takže si jej dávám vždy na dvakrát, většinou hned druhý den, tentokrát mám ale druhou půlku v ledničce už 9.den a nevím, jestli je ještě vhodné jej použít? Předem děkuji!!

    • To záleží na klima ledničky, jestli tam skladujete i běžné potraviny, tak se zkazí i za dva dny. Nejlépe je ho očuchat a prohlídnout, zda nemá tmavou plíseň, takové skvrnky. Ideálně bych ho ale do 3 dnů snědla, i když domácí vydrží i týden.

  4. Já zase milovala kyselé zelí zahuštěné bramborovou zásmažkou. Jenže teď brambory skoro nejíme, tak jsem začala zelí zahušťovat pohankou lámankou a chuťově to je skoro to samé a všichni si myslí, že jí to co předtím. Mně zase pohanka moc chutná od počátku a pohankové placičky jsou bezkonkurenční. Minule jsem je nepekla v troubě- nebyl čas, tak jsem je osmahla na kapičce oleje a málem na mě nezbylo.

  5. Včera jsem poprvé vařila pohanku, bála jsem se, jestli nám bude chutnat, tak dle Vašich rad jsem to smíchala i s rýží.Vynikajicí rizoto,
    dcera přišla ze školky a 2 x si přidala, manžel ochutnal a že prý docela
    dobrý :o), dcerka na mě rizoto vyškemrala ještě k večeři.Takže pochvala Vám veliká :o)

  6. Deniso, díky za krásný a pozitivní komentář. Tu přebytečnou vodu můžete slít. Když to zrovna vyjde, dejte ji třeba do polévky či omáčky. Nebo ji prostě vylijte, ať se vám to zbytečně brzy nekazí :-)

  7. Tak dnes jsem vařila toto rizoto a bylo to vynikající, chutnalo celé rodině! Jsem teprve začátečník v tomto stylu vaření, ale moc mě to baví a je nádhera, když po celém bytě voní čerstvý zeleninový vývar a další dobroty. S pohankou to bylo první seznámení a super! Skoro si říkám, že jsem při vaření měla více štěstí než rozumu, že se mi to tak povedlo. :-) Akorát ta porce byla obrovská, takže mi hodně pohanky zbylo. Zkusím ji uskladnit v lednici, i když po vaření tam bylo trochu vody. Tak snad se nezkazí. A když…. mám to vyhodit dneska nebo za 3 dny. :-) Už se těším na další dobrotu z tohoto webu. Zdravému jídlu zdar!

  8. Díky za podrobné informace. Tak to už pohanku neřeším, protože občas maso Ninda taky dostane :o)

    Měl jsem z ní trochu strach, protože oproti jiným obilovinám trochu podezřele voněla :o) , ale nakonec to bylo dobré. Samotná byla trochu zvláštní, ale s dušenou zeleninou to bylo v pohodě. A navíc, dcerka na to měla názor ještě lepší, … ta se mohla přímo užrat!

    • Také jsem pohance dlouho přicházela na chuť a jelikož jsem první dost rozvařila a ještě voněla tak divně uzeně, dlouho jsem se jí vyhýbala. Ale jelikož je to nejvíce zahřívající obilovina a zima už nastala, vzala jsem jí znovu na milost a také mi moc chutná. Důležité je vědět, jak jí uvařit. Pokud jí chcete na placky a kaše spíše rozvařenou, dejte jí vařit do studené vody. Pokud jí chcete sypkou, tak do vařící a pohlídat si, kdy bude hotová, aby nebyla moc. A takové rychlo pohankové rizoto (cibule se strouhanou mrkví na oleji, česnek, majoránka) je přímo k užrání. Vaše dcerka je toho důkazem, že vaše volba pohanka na zimu byla správná.

      • Pohanka by se neměla vařit. Při vaření ztrácí rutin. Má se propláchnout, zalít vařící vodou a pod poklicí nechat dojít, nejlépe pod peřinou. Toto doporučení je přímo od mlynáře, který sám pohanku pěstuje.

      • Dneska bylo rizotko s dyní (co se chtela pomalu kazit) a zelickem a naprosto bezkonkurenční ;-)) vůbec jsem to nečekala, že si tak pochutnam… I manžel si pochvaloval a starší syn taky ochutnal, takže veliká spokojenost. Menšímu jsem to namixovala s trochou ryze, aby to nebylo tolik jiné a starší ho krmil, no prostě koncert ;-)))) sice všude strašný čurbes, ale aspoň jsem si je u toho zdokumentovala, vskutku výborná podívaná ;o)
        Měla jsem totiž podobnou zkušenost jak píšete i vy ostatni, že jsem pohance nemohla přijít na chut a ještě k tomu ta „uzená“ vůně… Ale nezanevrela jsem a rozhodne jsem se těšila na vysledek, a ten byl nad očekávání skvělý.
        Moc díky za výborně recepty, každy den se inspirují a moc si od tě doby pochutnavam

        • Naše řeč, kdo nezkusí, neuvěří. Stále nás někdo lituje, co vše nemůžeme jíst a my se jim marně snažíme vysvětlit, že my si naopak strašně moc pochutnáváme a užíváme mnohem pestřejší jídelníček. A jíst můžeme všechno, jen prostě nechceme, takhle je nám mnohem líp!

          • Ráda bych se zeptala, jestli jste nepřišli na nějaký postup, jak tu specifickou vůni pohanky při vaření (a i uvařené) něčím ovlivnit? Nějaká bylinka nebo tak?
            Já jsem nezanevřela, ale musím říct, že ta vůně mě dost odpuzuje, sním pohanku v polévkách, kde je to maskované, ale přímo v jídle se těžko přemáhám. Manžel jedl pohanku na Ukrajině a dostával ji tam upravenou způsobem, že prý vůbec tímto typickým způsobem nevoněla, moc mu to chutnalo. Recept si samozřejmě nevzal, škoda.
            Dcerka ji dostává v příkrmech od začátku a má ji hodně ráda, takže se až stydím, ale opravdu mi stále „nevoní“.

            • to nebude úpravou, ale pohankou. Jak nakupuju ráda v Kauflandu, tak tamní pohanka, jáhly, rýže atd. mi vůbec nechutnají a právě pohanka hrozně smrdí. Stejně jako ta z Penny, Alberta, Tesca.
              Výborná je z pohankového mlýna nebo vážená z opobchodu.
              Prý je to stylem loupání, nebo možná druhem a skladováním? Nevím. Někde psali, že je lepší hodně světlá, jinde zas tmavá pohanka. Ta moje aktuální má barvu takovou střední a nesmrdí vůbec. Ani při vaření.

            • Hodně záleží na tom, jestli je loupaná za tepla (horka) nebo za studena. Tu, co používáme (ProBio) je za studena a velmi lehce naklíčí. Pachuť a specifickou vůni jsem vnímala jen zpočátku JJ, dneska ji máme tak oblíbenou (i protože je bezlepková), že už téměř nepoužívám mouku a všechno peču z pohankových krup (nebo pařím a vařím z jáhel). Včera aktuálně makovník, který byl inspirován perníkem od Éthique.

              • Aha, tak to já jím pohanku už druhý rok a pocit pachuti a boje, když jím celá zrna, mě zatím neopustil. Je ale pravda, že téměř vůbec necítím, když vařím z pohankové lámanky. Jestli jsem dobře pochopila, tak lámanka je jen mírně podrcené celé zrno, nevadí tedy z hlediska JJ, pokud budu upravovat lámanku?

                Jinak jsem ještě nešťastná z toho, že poslední várky jahel od různých výrobců jsou všechny žluklé (hořké), a nedaří se to eliminovat ani vícerým promýváním v horké vodě (zkusila jsem ze zoufalství už i studenou), ani spařováním, prostě cca od února jsou vařené jáhly vždy nahořklé a dcerce to nechutná. Zdá se, že s pohankou to tedy může být podobný problém – určité úpravy či kvality zrna, to mě předtím nenapadlo. Děkuji.

                • Lámanka je v pohodě, pokud máte kvalitní a co nejčerstvější, ale celé zrno je celé zrno. Já vůbec nemám zkušenost s obilovinami odjinud než z ProBia. Objednala jsem tam kdysi první nákup, byla nadšená kvalitou a tak to zůstalo. Občas sice někde zaslechnu, že v ovsu slupky či něco podobného, ale sama jsem se s tím nesetkala. Jedna várka jáhel kdysi „voněla“ lehce po hnoji, teda takhle napsané to vypadá strašně, ale on to byl jen lehounký závan a nijak to nepřekáželo :-D :-D Žluklé nebyly nikdy. Myslím, že kdybych je ale chtěla vrátit, tak je bez problémů vymění, jsou opravdu velmi ochotní.

                • Jáhly jsou tučnější a proto mají sklony rychle žluknout. Jakmile jsou hořké, je to známka že nejsou ok. Proto žádné proplachování ani spařování je nezachrání a tudíž je zbytečné. Pokud vám pohanka nechutná, není nutné ji jíst vůbec nebo si ji zařaďte jen občas klidně ve formě lámanky, sice už to není živé zrno, ale pořád má pro nás spoustu významných látek.

                • Ano, jáhly byly náš velký problém, starší je má v rámci TČM předepsané denně. Teď kupujeme ty z opobchodu z Oponešic, už tu s tím skoro spamuju :) Před pár dny mi doma přistálo 6 kilo výborných jahel, ráno jsme z nich měli kaši, teď bude koláč. Nakupování u nich není uživatelsky moc příjemné, vlastně to člověk musí vypsat do mailu, ale mají tu nejlepší kvalitu, co jsem kdy zkoušela.
                  Vyzkoušejte jejich rozinky, zelenou čočku, cizrnu, rýži Calasspara, sladnosti :)
                  http://opobchod.cz/

      • A jak děláte, Evi, takove placky z pohanky? Co tak bych měla smichat, aby to byla placka… Trocha mi ji totiž zbyla a tak bych je chtěla zkusit :))

        • Přidejte pohankovou mouku a nastrouhanou zeleninu (mrkev, petržel…), osmaženou cibulku (nemusí být), sůl a trocha koření ….

  9. Ahoj, už ně nakolika místech (včetně Strnadelové) jsem se dočetla (doslechla), že pohanka není vhodná pro malé děti – do roka a půl by se neměla dávat vůbec a potom jen výjimečně. Nevím přesně proč. Snad že je moc jangová a děti jsou asi taky obecně jangovější … To se nechci hádat, fakt nevím jistě. Proto se vás ptám – vy dáváte pohanku v zimě běžně dětičkám?
    Dnes jdu vařit to vaše rizoto, Nině je více než 5 a půl roku, dnes ji budeme mít poprvé (pohanku :o), tak se to nezblázní, ale asi bych ji nezařazovala do měsíčního menu příliš často.
    Víte něco bližšího o této „problematice“? Díky!

    • Je to přesně tak. Malé děti jsou velmi jangové a pohanka je naše nejjangovější obilovina. Stačí ale na to dávat pozor právě tak asi do roka a půl a pak také pohanku zařazovat v chladných měsícíh, v létě ji moc nedávat nebo ji „říznout“ rýží apod. Určitě není problém jí dát občas jako zavářku do polévky apod. Ale musím říct, že jak už mám vyčištěné tělo a chuťové buňky, tak si celé jaro a léto na pohanku nevzpomenu a teď zase naopak zahoří co týden pytlík :-) Pohanky se netřeba obávat. Obsahuje prý 18 různých aminokyselin, je bohatá na minerály, vitamíny, vlákninu, obsahuje i hodně látek, které se zase jinde nenajdou. Je to třeba rutin, který je mimojiné dobrý na tvorbu vitamínu C a podporuje elasticitu krevních kapilár (super na žíly, křečovky, hemoroidy), snižuje hladinu krevního cukru (takže snižuje riziko vzniku diabetu), snižuje riziko infarktu a mrtvice, reguluje srážlivost krve a cholesterol. Takže doporučujeme! Ne snad denně 3x, ale nebát se jí a vařit, pražit, péct, karbanátky, knedlíky, placky, palačinky. Cokoli. Důležitá poznámka – vždycky mě pobaví maminky, které dětem dávají maso, uzeniny, vejce, sýry a pečivo, a přitom se bojí dát pohanku. Pohanka je pořád ještě vedle tohoto všeho velmi neutrální potravinou. Ty dříve jmenované jsou extrémně jangové a proto nejsou vhodné pro děti. Podle některých zdrojů až do 5ti let. Nenarušují totiž jen růst a energie v dětském organismu, ale také psychiku. Pohanka je slabý odvárek, co se jang působení týče. Vím, že to není Váš případ, že vaříte stejně jako my. Ale píšu to pro úplnost pro ostatní maminky, které třeba vaří „normálně“ a teď se bojí přidat dětem pohanku :-)

      • dobry den,
        moje 2 leta dcerka ma atopicky ekzem jiz od 3 mesiců. Nedostava zadne uzeniny, snazila jsem se ji davat kozi vyrobky – coz mi uz ted odmita. Sojove jogurty nechce jist, u kravskych vyrobků může pouze vybrané výrobce. Květák, brokolici, rajčatka….nemůže… a jablička mi skoro neji. Zkusim vámi zvěřejněné recepty na poháry:) a carobové sladkosti…. Ještě jsem se vás chtěla zeptat jak je to z kuskusem? Nenašla jsem zde žádný recept a tak zkouším rizoto:) doufám že bude mé cácorce chutnat. Děkuji

        • Jestli má vaše dcera exém, je důležité úplně vynechat mléčné výrobky a lepek. Pak exém skoro jako zázrakem mizí. Kozí výrobky rozhodně nejsou vhodné při tomto problému. Ovoce omezte na minimum, není potřeba a hlavně by mělo být jen tuzemské a ideálně tepelně upravené. Karobové sladkosti bych na exém také nedávala, ideálně stačí obilný krém (jáhly, rýže, mleté mandle, sladěnka). Kuskus je z pšenice, jen se zalije horkou vodou, ale obsahuje lepek, pro dcerku nevhodný. Vařte ji jen rýži, jáhly, pohanku, amarant a quinou.

          • Podle ortodoxní makrobiotiky by se neměly používat plodiny z opačné – v případě quinoy tedy jižní polokoule. Co si o tom myslíte?

            • Nejsme ani ortodoxní ani makrobiotičky, takže nemůžeme zasvěceně říct, co by na to takový ortodoxní makrobiotik vlastně řekl. Myslíme si, že quinoa je chutná a na důležité živiny bohatá plodina, takže ji občas použijeme a nemáme z toho nejmenší obavy :-) Ono se toho tady u nás skutečně už moc nepěstuje z toho, co my denně jíme. Takže zbývá bud pěstovat nebo kupovat dovezené obilí apod.

  10. Vždy som vedela, že pohánku by som mala jesť, že je neskutočne zdravá a vždy, keď som ju uvarila, vadila mi tá jej typická vôňa. Ale vyskúšala som aj tento recept, lepšiu pohánku som ešte nejedla :-) Spravila som si podľa vašich rád zeleninový vývar za 10 minút a bola som presvedčená, že ho mám použiť aj na varenie pohánky, nielen na podliatie zeleniny. A konečne som jej prišla na chuť :-D

    • To je mimochodem výborná poznámka, to jsme ještě asi nikde nenapsaly, že právě vývar je skvělý na podlití obiloviny, kterou chceme ohřát z ledničky apod. Je fakt, že mě ještě nenapadlo v něm obilovinu rovnou vařit :-) Vůbec ničemu to nevadí, je tam víc minerálů než bez vývaru a když to ještě pomůže k lepší chuti pohance…tak to je prostě skvělý nápad! Mám s pohankou podobnou zkušenost, v pubertě jsem se s ní pokoušela cpát kvůli rutinu (praskaly mi už tenkrát žilky na nohách a tekla pořád krev z nosu), jenže mi prostě nechutnala. Tak jsem jí nejprve vařila dohromady s rýží, kde mi nevadila a teď už mi chutná i samotná.

      • V pohance jako obilovině bohužel žádný rutin není, ten je pouze v nati, proto se doporučuje pít pohankový čaj.

        • V samotných zrníčkách se podle některých zdrojů vyskytuje také, ale natě jsou hlavním zdrojem. Krom čaje je lze použít jako jinou zeleninu na vaření, do polévek, špenátů apod. Varem se sice údajně část zničí, ale ne všechen.

  11. Zobrazit všech 49 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekPodvyživený kojenec aneb chceme mít děti podle tabulek?
Další článek1. Co jsem dokázala