Spojením tří skvělých druhů zeleniny vznikla skvělá, krémové polévka.

Ingredience
pro 4 porce

  • 1 batát (asi 150 g)
  • 1 větší mrkev
  • 1 řepa
  • sůl
  • 3/4 litru zeleninového vývaru nebo horké vody
  • umeocet
  • 2 lžíce rostlinné smetany
  • na ozdobení: petrželka, gomasio

Postup

  1. Ohřejeme zeleninový vývar.
  2. Nakrájíme batát a mrkev na větší kostky. Řepu nakrájíme na menší kostičky, aby se rychleji uvařila.
  3. Do horkého vývaru vložíme nakrájenou zeleninu, trochu osolíme a vaříme asi 20 minut do změknutí zeleniny.
  4. Vypneme oheň a pomocí tyčkového mixéru trochu rozmixujeme dohladka.
  5. Dochutíme trochou umeocta a rostlinné smetany.
  6. Na závěr posypeme petrželkou a ozdobíme gomasiem.

 

Děti

  • Od půl roku – polévku vaříme úplně bez soli a dochucovadel.
  • Od roku – polévku vaříme jen s malinkým množstvím soli, nepoužíváme rostlinnou smetanu, ale můžeme přidat obilné mléko. Před dochucením odebereme pro dítě zvlášť.
  • Od roku a půl – polévku můžeme vařit stejně, jen šetříme solí a dochucovadly. 
  • Od dvou let – mohou polévku podle receptu.

 

9 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

        • Troufnu si reagovat, batát není lilkovitý, není s bramborami botanicky přímo příbuzný. (Patří pouze mezi lilkotvaré, to je něco jiného.) Taky jsme používali už od cca 8 měsíců, dětem batáty chutnají a výživově jsou o mnoho před bramborami, nevýhodou je, že obsahují i jednoduché cukry a fruktózu, tak např. pro alergiky na fruktózu důležitá informace.

  1. Zobrazit všech 9 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Stisknutím tlačítka souhlasíte, že zpracujeme Vaše osobní údaje (e-mail a jméno), abychom mohli komentář evidovat a zobrazit. E-mail nezveřejníme. Zásady ochrany osobních údajů.