- 1 batát (asi 150 g)
- 1 větší mrkev
- 1 řepa
- sůl
- 3/4 litru zeleninového vývaru nebo horké vody
- umeocet
- 2 lžíce rostlinné smetany
- na ozdobení: petrželka, gomasio
Jak připravit zeleninový krém
- Ohřejeme zeleninový vývar.
- Nakrájíme batát a mrkev na větší kostky. Řepu nakrájíme na menší kostičky, aby se rychleji uvařila.
- Do horkého vývaru vložíme nakrájenou zeleninu, trochu osolíme a vaříme asi 20 minut do změknutí zeleniny.
- Vypneme oheň a pomocí tyčkového mixéru trochu rozmixujeme dohladka.
- Dochutíme trochou umeocta a rostlinné smetany.
- Na závěr posypeme petrželkou a ozdobíme gomasiem.
Praktické
- Pokud je polévka moc hustá, rozředíme ji pomocí vývaru nebo vody. Pokud je naopak moc řídká, přidáme k ní ovesné vločky nebo uvařenou obilovinu a rozmixujeme.
Obměna
- Místo mrkve nebo batátu můžete použít dýni.
- Pokud máte rádi pikantnější chutě nebo je vám zima, přidejte kapku zázvorové šťávy nebo špetku čili.
Děti
- Od půl roku – polévku vaříme úplně bez soli a dochucovadel.
- Od roku – polévku vaříme jen s malinkým množstvím soli, nepoužíváme rostlinnou smetanu, ale můžeme přidat obilné mléko. Před dochucením odebereme pro dítě zvlášť.
- Od roku a půl – polévku můžeme vařit stejně, jen šetříme solí a dochucovadly.
- Od dvou let – mohou polévku podle receptu.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Výborná! Zkoušela jsem poprvé udělat i rostlinnou smetanu, na kterou je odkaz v receptu a prostě mňam. Přidala jsem i červenou čočku a dali jsme si k tomu kváskový chleba a měli jsme to s dětmi jako hlavní jídlo. 🙂
Mnam ♥️ měli jsme s plackami z kvasku