Ingredience
  • Těsto:
  • 250 g špaldové mouky
  • 2 polévkové lžíce sladu
  • 1 lžíce citronové kůry
  • špetka soli
  • 100 g přepuštěného másla
  • 3 polévkové lžíce kvásku
  • Náplň:
  • 500 g dýně
  • 1 tofu nebo 2 balení Silken tofu
  • 200 ml rýžového mléka
  • 6 polévkových lžic jablečného koncentrátu
  • 3 polévkové lžíce javorového sirupu
  • 1 vanilkový puding
  • 1 lžička práškového agaru
  • 1 lžička skořice
  • vlašské ořechy, sušené meruňky

Postup

  1. Nejprve zpracujeme všechny ingredience na těsto a necháme chvíli v teple uležet. Kvásek zde působí jako pojidlo místo vajíčka, zároveň mouku lehce „natráví“. Lze použít místo něho také 1 polévkovou lžíci chia semínka nabobtnaného ve třech lžících vody.
  2. Koláčovou formu vymažeme tukem a vyložíme těstem. Uděláme vyšší okraje a propícháme vidličkou. Ořechy nasekáme nahrubo a spolu s nakrájenými meruňkami je rozložíme na těsto.
  3. Do rýžového mléka dáme vařit dýni nakrájenou na větší kusy spolu s tofu, jablečným koncentrátem, javorovým sirupem a skořicí. Když je dýně měkká, vše rozmixujeme a vrátíme na sporák. V trošce mléka rozmícháme puding i agar, vlijeme do rozmixované směsi a povaříme. Nalijeme na korpus s ořechy a meruňkami a dáme péct na 180 st. C. asi 40 minut. Koláč necháme pořádně vychladit, nejprve při pokojové teplotě a pak v lednici, kde náplň pořádně ztuhne. Pak teprve je možné ho krájet.

  1. Koláč je fantastický, určitě upeču znovu, protože jsem ho celý hned rozdala. ;-)
    Jen ghee jsem nahradila Alsanem, přece jen je to hodně drahá surovina. :-))

  2. Zobrazit všech 10 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekKmínové bezlepkové krekry
Další článekKoupelnová kosmetika – chemická past nebo přírodní ráj?