Domů > Zdravé recepty > Dezerty

Dýňový koláč – Pumpkin pie

Uvařeno
bez cukru
bez mléka
bez vajec
Ingredience
  • Těsto:
  • 250 g špaldové mouky
  • 2 polévkové lžíce sladu
  • 1 lžíce citronové kůry
  • špetka soli
  • 100 g přepuštěného másla
  • 3 polévkové lžíce kvásku
  • Náplň:
  • 500 g dýně
  • 1 tofu nebo 2 balení Silken tofu
  • 200 ml rýžového mléka
  • 6 polévkových lžic jablečného koncentrátu
  • 3 polévkové lžíce javorového sirupu
  • 1 vanilkový puding
  • 1 lžička práškového agaru
  • 1 lžička skořice
  • vlašské ořechy, sušené meruňky

Celý dospělý život jsem držela dietu s nedobrými jídly. Bylo zdravé, ale nechutnalo mi. Úlety jsem doháněla sportem. ...

Postup

  1. Nejprve zpracujeme všechny ingredience na těsto a necháme chvíli v teple uležet. Kvásek zde působí jako pojidlo místo vajíčka, zároveň mouku lehce “natráví”. Lze použít místo něho také 1 polévkovou lžíci chia semínka nabobtnaného ve třech lžících vody.
  2. Koláčovou formu vymažeme tukem a vyložíme těstem. Uděláme vyšší okraje a propícháme vidličkou. Ořechy nasekáme nahrubo a spolu s nakrájenými meruňkami je rozložíme na těsto.
  3. Do rýžového mléka dáme vařit dýni nakrájenou na větší kusy spolu s tofu, jablečným koncentrátem, javorovým sirupem a skořicí. Když je dýně měkká, vše rozmixujeme a vrátíme na sporák. V trošce mléka rozmícháme puding i agar, vlijeme do rozmixované směsi a povaříme. Nalijeme na korpus s ořechy a meruňkami a dáme péct na 180 st. C. asi 40 minut. Koláč necháme pořádně vychladit, nejprve při pokojové teplotě a pak v lednici, kde náplň pořádně ztuhne. Pak teprve je možné ho krájet.

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Komentáře

Klub
Světýlko
16. 10. 2018

Koláč je fantastický, určitě upeču znovu, protože jsem ho celý hned rozdala. ;-)
Jen ghee jsem nahradila Alsanem, přece jen je to hodně drahá surovina. :-))

Ukázat další komentáře

Čtěte více na toho téma