Ingredience
- Těsto:
- 250 g špaldové mouky
- 2 polévkové lžíce sladu
- 1 lžíce citronové kůry
- špetka soli
- 100 g přepuštěného másla
- 3 polévkové lžíce kvásku
- Náplň:
- 500 g dýně
- 1 tofu nebo 2 balení Silken tofu
- 200 ml rýžového mléka
- 6 polévkových lžic jablečného koncentrátu
- 3 polévkové lžíce javorového sirupu
- 1 vanilkový puding
- 1 lžička práškového agaru
- 1 lžička skořice
- vlašské ořechy, sušené meruňky
Postup
- Nejprve zpracujeme všechny ingredience na těsto a necháme chvíli v teple uležet. Kvásek zde působí jako pojidlo místo vajíčka, zároveň mouku lehce „natráví“. Lze použít místo něho také 1 polévkovou lžíci chia semínka nabobtnaného ve třech lžících vody.
- Koláčovou formu vymažeme tukem a vyložíme těstem. Uděláme vyšší okraje a propícháme vidličkou. Ořechy nasekáme nahrubo a spolu s nakrájenými meruňkami je rozložíme na těsto.
- Do rýžového mléka dáme vařit dýni nakrájenou na větší kusy spolu s tofu, jablečným koncentrátem, javorovým sirupem a skořicí. Když je dýně měkká, vše rozmixujeme a vrátíme na sporák. V trošce mléka rozmícháme puding i agar, vlijeme do rozmixované směsi a povaříme. Nalijeme na korpus s ořechy a meruňkami a dáme péct na 180 st. C. asi 40 minut. Koláč necháme pořádně vychladit, nejprve při pokojové teplotě a pak v lednici, kde náplň pořádně ztuhne. Pak teprve je možné ho krájet.
Koláč je fantastický, určitě upeču znovu, protože jsem ho celý hned rozdala. ;-)
Jen ghee jsem nahradila Alsanem, přece jen je to hodně drahá surovina. :-))
Aspoň víme, že to drží i tak :-) Já většinou všude dávám olej a taky většinou dobrý :-)
S olejem můžu zkusit příště, pravděpodobně už v neděli :-)) a dám vědět ;-)
Zkoušela jsem s olejem a dobrý, jen bych ho klidně dala i o něco méně :-). Děkuji za recept – všichni jsem si moc pochutnali :-).
To mne moc těší :-).
Taky jsem dnes zkusila s olejem,ale je mastnější a drobivější…ale drží ;-) Za mě je Alsan určitě lepší a ghee bude TOP :-))
Moc díky za tyhle zkušenosti :-).
To jsem moc ráda, že chutnal, my ho máme taky moc rádi :-). A Alsan taky používám. Ghee si udělám čas od času a dlouho mi vydrží, protože ho na vaření nepoužívám moc často. To spíš z něho udělám nějakou mastičku, podle ajurvédy se prý dostane do nejhlubších vrstev kůže, tak tomu věřím :-).
Jaké mastičky děláte z ghí? zaujalo mě to.
Nejčastěji kombinace heřmánku, levandule a měsíčku :-). Super na bolavé zadečky, ale mažeme s tím kde co :-). Kdysi jsem dělala i prsní balzám a balzám na rty, ale už je to dlouho, budu to muset zkusit znovu :-).