Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Místo masa

Segedínský guláš s fazolemi

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka

Dostali jste chuť na oblíbenou klasiku, jako je segedínský guláš? Jde to i zdravě. Zkuste tuto verzi s fazolemi a určitě si pochutnáte.

Ingredience
4 porce
  • 1 cibule
  • cca 250 g kedlubny
  • cca 100 g celeru/petržele
  • hrnek kysaného zelí
  • 2 hrnky vařených fazolí
  • 1 lžíce sladké papriky
  • 1/2 lžičky mletého koriandru
  • 1 lžička kmínu
  • umeocet
  • jablečný ocet
  • sójová omáčka
  • cca 1/2 lžíce kukuřičného škrobu
  • sůl
  • 3-4 lžíce rostlinné smetany

Kurz a členství v Klubu Jíme Jinak jsem si koupila k narozeninám. Díky výsledkům, kterých jsem dosáhla, teď vím, že t...

Jak připravit segedín z fazolí a zeleniny

  1. Cibuli nakrájíme na malé kostičky, celer nastrouháme na jemno, kedlubnu na hrubo.
  2. V hrnci rozpálíme na dně olej a zpěníme na něm cibuli se solí.
  3. Přidáme nastrouhaný kedluben a celer a společně pořádně orestujeme. Zastříkneme sójovou omáčkou, přidáme koření a za občasného míchání restujeme.
  4. Když je zelenina pěkně orestovaná, ztlumíme plamen a podlijte trochou vývaru/vody. Dusíme cca 15 minut do změknutí zeleniny.
  5. Na závěr přidáme vařené fazole a kvašené zelí. Společně prohřejeme.
  6. Pokud nám vyhovuje sušší konzistence, máme hotovo. Pokud chceme více omáčkovou, přidáme trochu vývaru/vody a zahustíme za stálého míchání škrobem rozmíchaným v 1 lžíci studené vody.
  7. Vypneme a dochutíme jablečným octem, umeoctem, případně rostlinnou smetanou.

Praktické

  • Pokud máte rádi sladké omáčky a běžně přidáváte cukr, přidejte zde na závěr trochu sladu nebo obilného sirupu.
  • Pokud je omáčka pro vás málo slaná, dosolte ji sójovou omáčkou.
  • Pro bezlepkovou verzi použijte omáčku tamari.
  • Pro verzi bez sóji použijte hrachovou nebo cizrnovou omáčku.

Obměna

  • Smetanu můžete vynechat.
  • Fazole můžete dát i jiné než malé bílé.
  • Místo kedlubny můžete dát cuketu, zelí či petržel. Já dávám kedluben gigant, protože mám velkou úrodu.
  • Koření můžete vyměnit podle svých zvyklostí, každá rodina má svůj “segedín”.

Děti

  • Pokrm je vhodný pro děti od 1,5 roku až dvou let, podle toho, zda už běžně jedí ostatní luštěniny, šetříme však s dochucovadly, solí a kořením.

PS: Zkoušíte recepty? Co se do toho pustit pořádně?

Co si 8 týdnů vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o vás 8 týdnů pečovat a podporovat vás na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky a detox.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

54 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

Šumajstr jinak

Tento recept je inspirovaný tradičním receptem na Šumajstr, který pochází z moravského Slovácka. Zkuste ho a uvidíte, že je skvělý i v této zdravé, odlehče...

Smetanová omáčka z kedlubnu s mangoldem

Skvělá omáčka k těstovinám, obilovinám, knedlíkům nebo plackám. Skvěle při ní zužitkujete sezónní zeleninu a ještě si pochutnáte na rychlém a jednoduchém j...

Jarní kvásková polévka s kopřivou

Kdo nemá rád japonská dochucovadla, má rád tradiční českou kuchyni a má rád polévky à la kyselo, ať zkusí tento recept na polévku z chlebového kvásku. Je t...

Fazole černé oko na houbách

Pár ingrediencí a taková dobrota! Připomíná to trochu guláš nebo něco dobrého na smetaně a na houbách. Musela jsem tyhle fazole udělat pro velký úspěch hne...
2
24

Jíme Jinak v kuchyni: Chutný oběd za 30 minut

Chutný a zdravý oběd pro celou rodinu, polévka i hlavní jídlo, se dá bez problémů připravit za 30 minut i s úklidem kuchyně! Jak to zvládnout? Pojďte s nám...

Míchané batáty s kysaným zelím

Dokonalá kombinace kysaného zelí, batátů a smetanovo-hořčicové zálivky. Jednoduchý a rychlý pokrm, na kterém si pochutná celá rodina.