Ovoce je lépe stravitelné po tepelné úpravě. Použijeme-li k želírování agar, pak navíc velmi prospějeme našim kloubům. Dezert výborně osvěží v horkém létě, v chladnějších podzimních a zimních dnech jej doporučujeme servírovat ohřátý na pokojovou teplotu nebo přelít horkým roozvařeným ovocem či polevou z karobu.

Ingredience pro 4-6 porcí, záleží na velikosti mističek, nebo skleniček.

  • asi 1kg jablek
  • 100-120g hrozinek (čím sladší jablka, tím méně hrozinek)
  • 1 sáček práškového agaru (asi 2 polévkové lžíce)
  • mini špetička soli
  • špetka skořice
  • 1-2 hřebíčky (nemusí být)

Postup

Hrozinky dobře propláchneme na sítu a dáme do hrnce a přivedeme k varu. Přidáme na kousky pokrájené a jadřinců zbavené jablíčka. Zalijeme asi půl litrem vody, aby ovoce i hrozinky byly ponořené a malinkou špetičku soli, vaříme asi 20 minut.

Když  je ovoce a hrozinky uvařené, vyndáme hřebíčky a pomocí tyčkového mixéru vše rozmixujeme na hladkou hmotu, přidáme celý sáček agaru, který do hmoty zamixujeme. Vrátíme hrnec na plotnu, počkáme až se začne vařit, pak okamžitě sundáme z ohně a naléváme do předem připravených mističek. Dáme vychladit do ledničky. Dezert během asi 1-2 hodin krásně ztuhne.

Praktické

Ovoce není potřeba loupat, díky vaření a mixování se slupka úplně ztratí a  tím si zachováme spousty důležitých minerálů.

Kombinujeme

Osvěžující agarový dezert můžeme použít i jako jednu z vrstev poháru, kdy dolů dáme burizony a na to agarovou ovocnou hmotu a ozdobíme čerstvým ovocem. Další varianta je, dát dolů do poháru vrstvu rozmixované uvařené rýže se sladěnkou a mandlovým máslem a na to vrstvu agarové ovocné hmoty. Kombinací je nespočet, záleží jen na vaší fantazii.

Obměna

Jablka můžeme nahradit jakýmkoliv jiným ovocem, výborné jsou meruňky, blumy, švestky, ale i borůvky, jahody, nebo jablka, či hrušky. Výborná je i kombinace více druhů ovoce, vznikají tak zajímavé chutě.

Netušila jsem, že se dají uvařit takové mňamky, jaké jsou tady na JJ

Spenito: Ahojky Eví a holky, jsem tady taky poprvé...

I po 3 letech na vege stravě mě JJ posunulo mnohem dál

Pavlivlmaeorua: Již jsem prošla kurzem jarní očista, naprosto mě...

Díky kurzu jsem získala nové návyky a cítím se skvěle

Maradamc: Dobry den pani Evo a Heleno, nejdrive jsem...

Konečně vím „ jak na to“

Marcela: Ahoj holky, Evičko, Helenko, opravdu moc pěkný kurs. Přála...

Po kurzu mám krásnou pleť a vlasy zvětšily na objemu

Evacernosk: Tak po čtrnácti kouzelných lekcích hubnutí do plavek...

Vaše videorecepty jsou úžasné, každý den se zdokonaluji

Iva: Ahoj! Od 21.12. nepiju kávu, od 25.12. nejím...

Dole 2 kg a spoustu cm a pokračuji dál

Ivana L.: Mám dole 2 kg. Ale zato těch...

Velký dík za kurz

Jana: Paní Evičko a Heleno, velký dík za kurz vánoce...

Syn zahodil instantní polévku, aby si dal moji

Dagbri: Mám dobré zprávy. Když starší syn ochutnal tuto...

Cítím se mnohem více v pohodě

Avka: Zase mě začalo bavit vařit a zjišťuji, jak...

Úspěch – chutná i příteli

Iveta: Co mám uvařeno, nabízím i příteli a nezdráhá...

Vaše kurzy jsou super

Lucie: Moc Vás zdravím, holky :-). Od doby, co...

Neuvěřitelných 13 cm v pase dole!

Iveta: Od začátku ledna mám 5 kg dole, díky...

Já sladkoholik potvrzuji: Když má člověk všechny živiny, nepotřebuje sladkosti

Jana: Přesně tak jak tu píšou holky! Když člověk...

Děkujeme za záchranu života!

karmaocean: Dobrý den, díky Bohu vás objevila manželka, začínali...

Zatím každé jídlo, které jsem dle JJ vařila, bylo mňam

Kattru: Zatím každé jídlo bylo moc dobré a ani...
  1. Babovicky super, vse krasne ztuhlo. Jsou moc dobre!! Dcera mi to ale bohuzel takto samotne neji. Nadelala jsem si jich spoustu do zasoby, tak ted musim vymyslet do ceho vseho je budu pridavat, abych je do ni nejak dostala 🙂

  2. Mně agar s jablky vůbec neztuhl. Po pár hodinách v lednici z toho bylo stejné pyré jako na začátku. Dělala jsem zároveň i z jahod a vody, dávkování stejné, a to ztuhlo perfektně. Není v kombinaci jablka+agar nějaký háček?

  3. Rozvařila jsem jen jablka s trošinkou soli, dala agar, nalila do formy na Brumíky a je to dobrý!
    připadá nám to sladký i bez rozinek…

  4. Mohla bych se prosím zeptat jak se vám daří ty bábovičky takto hezky vyklopit? Mně to moc nešlo, tedy vůbec mi to nešlo vyklopit. Nalila jsem vše do plechu s malými medvídky a musela jsem to vyškrabávat. Použila jsem agar vločkový. bylo to však moc dobré, jen moje dcerka koukala nevěřícně a zatím ochutnat nechtěla.

    • Chce to možná trochu větší tvary. Vypláchnu je studenou vodou, nechám ztuhnout v lednici a když to nejde vyklopit, zajedu k okraji plastovým nožem a z jedné části to uvolním a pak to krásně vyklouzne.

  5. Zavařit to půjde. Udělala bych to jako všechno, co chci zavařit. Horké nalila do skleniček, dobře vymytých a třeba ještě těsně předtím vypláchnutých horkou vodou, zavíčkovala, otočila dnem vzhůru, na skleničky položila studenou mokrou utěrku. Takto se mi vždy všechno hezky zatáhne. Je možné to ještě sterilizovat, pak se tím doba trvanlivosti ještě prodlouží.

  6. Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda lze tento dezert zavařit, aby mohl být použit i po delší době než uvádíte? Poku ano, mohla bych požádat o postup. děkuji Lenka

  7. Dobrý den, včera jsem vyzkoušela tento recept poprvé a musím říct,že se moc povedl a ještě více chutnal mým dětem 🙂 akorát jsem měla málo rozinek,tak jsem tam šupla ještě brusinky,které jsem měla doma a chutnalo to výtečně.Měla bych dotaz,jak dlouho se dá uchovávat tento dezertík v lednici?Dá se udělat trošku do zásoby?Mám dvojčátka a ty něco spapají a takto vařit každý den není vždy reálné 😀
    Děkuji Marťa

  8. Dobrý den, chci se zeptat, kolik gramů má váš sáček agaru. Koupila jsem vločkový a nevím, jak převést 2 lžíce práškového na vločkový. Dala jsem jednu lžíci na 1/2 kg jablek a vůbec to neztuhlo.
    Děkuji, Romana

  9. Dobrý den,
    hledala jsem nějaké zdravé recepty s agarem a náhodou jsem narazila na Vaše stránky a musím říct jedním slovem: úúúžasné:) A tak mi to nedá a zeptám se na Váš názor. Koupila jsem si právě již zmiňovaný agar, doma jsem zjistila, že původem je z Japonska. Mnoho lidí mě od toho odrazuje, a bojí se, že od té doby co se stalo s Fukušimou by nic z Japonska takového nejedli. Sice se píše, že kde to je znečištěné, tak řasy nerostou…ale přeci jen mě to nahlodalo. Budu ráda za názor, případně kde kupujete agar vy?

    • Fukušima určitě nezasáhla celé Japonsko a veškeré země si případnou radiaci dost hlídají, takže bych se nebála. Agar kupujeme běžně ve zdravé výživě.

  10. Dobrý den, objevila jsem vaše stránky a postupně se začínám vším řídit, především pak u své roční dcery. Např. jsem jí přestala nutit umělé mléko, které nechce, protože ji stále trochu kojím, a začala vařit obilná mléka, která jsem našla na netu. Píšete tu, že v zimě doporučujete tento dezert podávat ohřátý. Přemýšlím, jak na to. Na plynovém sporáku to asi nepůjde a mikrovlnky nepoužíváte. Ohříváte tedy takováto jídla v troubě? Díky za tip. Když jsem u té mikrovlnky, co vlastně je u ní špatně? Moc děkuji za odpověď.

    • Je dobře, že jste dceři přestala dávat umělé mléko, opravdu už dle názvu je umělé, vyrobené navíc z mléka kravského, které je vhodné pro telátka a ne pro miminka. Umělé mléko prochází tolika procesy, aby se z něj stal sušený prášek, že už neobsahuje žádnou vitální energii, kterou obsahují potraviny právě sklizené, nebo krátce uskladněné. Vaše dcera má ještě správný instinkt, nezkažený výrobci umělých mlék a jiných výživ. Obilné mléko obsahuje spousty důležitých látek včetně vápníku a je oproti mléku dobře stravitelné.
      Dezert doporučujeme podávat ohřátý na pokojovou teplotu, v zimě nám opravdu studené nedělá dobře. Stačí ho vyndat hodinu před tím, než ho budete podávat, nebo ho klidně sníst těsně po uvaření, ještě teplý. Mikrovlnku pro malé dítě v žádném případě nemůžeme doporučit, ani pro dospělého, jen ve výjimečných případech, rozhodně ne pravidelně. Způsob ohřívání natolik změní bunečnou strukturu potraviny, že je v podstatě mrtvá. Těch negativ je u mikrovlny mnoho, nevešlo mi se nám to sem, bude to téma na celý článek.

  11. Zobrazit všech 16 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekPřežila jsem otravu čokoládou (Janina)
Další článekRecepty s šiitake