Miluji miso pastu a našla jsem pro ni uplatnění nejen v miso polévce, ale v mnoha různých jiných jídlech a receptech, kterým dodá ještě o level lepší chuť. Je škoda nevyužít jejích benefitů i v jiných pokrmech! Mrkněte, kam všude ji používám a zkuste to také!

Znáte miso pastu?

Miso pasta je hnědá kvašená pasta, pro jejíž výrobu se používají sójové boby, sůl, fermentační činidlo a často také nějaký druh obiloviny. Existují různé druhy miso past.

Na naše trhu se prodávají tyto nejznámější:

  • Světlé shiromiso (rýžové bílé miso) – je jemné a krémové, nejméně slané, vyrábí se ze sóji a bílé rýže. Výborné do kaší, sladkých zelenin, sladších polévek, zálivek, nishime, omáček aj.
  • Genmai miso (rýžové, ječmenné) – se vyrábí ze sóji a rýže natural, mugi miso ze sóji a ječmene. Jde o střední druhy misa, slanější a aromatičtější. Vhodné do miso polévek, zálivek, marinád, na ochucení zeleninových nebo luštěninových směsí, pomazánek.
  • Hatcho miso (sójové) – fermentuje nejdéle, má velice intenzivní, zemitou a uzenou chuť. Vyrábí se jen ze sóji.

Naše tipy:
uchovejte všechny živiny – přidávejte miso pastu až do hotového jídla, které už neprojde varem. Var zničí většinu benefitů miso pasty.
správně skladujte – nejlepší je skladovat miso pasty v lednici. Z našich zkušeností ale vydrží bez úhony i zavřené ve skříňce v kuchyni (nemusíte se bát proto je vzít otevřené s sebou např. na dovolenou).
střídejte miso pasty – do polévek a hlavních jídel se hodí rýžové a ječmenné, spolu se sladkou zeleninou vynikne shiromiso, sojové se hodí na tvorbu tofu sýru.
jak miso zpracovat do jídla – nejlepší je rozmíchat ho v teplé vodě a nalít do jídla, smíchat s jinými ingrediencemi na zálivku atp. Nebo celou pastu rozmixujte do pomazánky, omáčky atp.

1Polévky a miso pasta – nerozlučná dvojka

Tradiční japonská miso polévka je jednou z nejzdravějších polévek světa. Říká se o ní, že je receptem na dlouhověkost. Skládá se z vývaru, zeleniny, případně i tofu nebo shitake houbiček a miso pasty. K jejímu dochucení většinou používám miso rýžové nebo ječmenné. Používáním miso pasty se ale nemusíte omezovat pouze na miso polévky, můžete ji použít do jakékoliv jiné polévky – krémových, hustých zeleninových, luštěninových, s obilovinou (např. naší tradiční prdelačce nebo bramboračce dodá správný šmak) nebo nudličkami. Pokud chcete polévku sladší (např. pokud obsahuje i sladké druhy zelenin, nebo se jedná o krémovou), použijte do ní shiromiso (světlou rýžovou miso pastu).

2Pomazánky získají umami chuť

Rýžové a ječmenné miso s oblibou používám i na dochucováním pomazánek. Dodá jim výraznější chuť. Výborné je v pomazánce např. v kombinaci s tofu (ječmenné miso skvěle dochutí bílé tofu, můžete ještě třeba přidat ingredience jako tahini, česnek, citronovou šťávu a trochu nori řas a vytvořit “rybí” pomazánku), se zeleninou (např. shiromiso rozmixujte spolu s upečenou nebo orestovanou dýňí/batátem/mrkvoví na pomazánku) i s luštěninami (rýžové nebo ječmenné miso).

3Fermentovaným sýrům dodá zdravou slanou chuť

Misozuke je tradiční japonská úprava natural bílého tofu. Tofu se natře sójovou miso pastou a nechá několik dní odležet, viz postup, jak ho připravit. Miso pasta ho ochutí a vznikne výborný slaný sýr bez mléka, který můžete nakrájet a ochutit jím salát nebo napíchnout na párátka jako jednohubky, nakrájet na plátky na kváskové pečivo aj. S misem ale můžete dochutit i kešu nebo jiné oříškové či semínkové sýry.

4Dochutí jakékoliv hlavní jídlo

S miso pastami často dochucuji již hotovou dušenou zeleninu, rizota, různé zeleninové či luštěninové směsi jako je např. cizrnová šťouchanice, zeleninovou náplň do žampionů, brynzu (rozmixuji bílé tofu s ječmennou nebo rýžovou miso pastou a dochutím umeoctem) atd. Experimentujte! Použijte ho obdobně jako používáte sojovou omáčku, jen je třeba ho předem rozmíchat ve vlažné vodě. Já osobně mám miso pastu například nejraději v glazované zelenině.

5Sladké omáčky a shiromiso se doplňují

 

Sladká zelenina (dýně, mrkev, řepa, batát, petržel aj.) a bílé shiromiso jsou velcí kamarádi. Bílé shiromiso podtrhne sladkost a přidá i trochu slané chuti. Je to výborné dochucovadlo do omáček ze sladkých zelenin – např. dýňové Mac n Cheese.

6Vylepší každou zálivku

 

Miso je výborným dochucovadlem různých zálivek, marinád, dipů a dresinků. Můžete ho použít namísto sójové omáčky jako slanou složku (rýžové nebo ječmenné), anebo místo sladidla jako sladkou složku (shiromiso). Inspirujte se třeba asijskou zálivkou na nudle a zeleninu a začněte tvořit vlastní kombinace – třeba dip na namáčení rýžových závitků nebo zálivku na salát (např. miso smíchané s octem, olivovým olejem a bylinkami).

7Dodá lepší chuť těstům

Miso pastu lze použít i do slaných těst. Dodá jim slanější chuť a vy nemusíte používat tolik soli. Zkuste ji například v těstě na zeleninové kapsy (toto těsto můžete použít i na štrůdl, šnečky, quiche a další slané koláče) nebo ve vašem vlastním receptu na těsto.

8Podtrhne chuť snídaňové i “bramborové” kaše

Přirozeně sladké zeleninové či obilné kaše jako je batátovádýňová nebo á la bramborová dochuťte lžičkou bílého shiromisa a rozmixujte. Dostanou rázem lahodnější, tak trochu “máslovou” chuť (nezapomeňte do kaše přidat i zkaramelizovanou cibulku a nasekanou pažitku :-)).

A kde máte miso nejraději vy?

Napište nám do komentářů, anebo rovnou třeba připojte recept.

Čtěte dále