Máte nadbytek švestek? Zkuste tento šťavnatý a přirozeně sladký koláček.
Ingredience
  • 1.5 hrnku mletých ovesných vloček (nemusí být na mouku)
  • 1 hrnek pohankové mouky
  • 0.5 hrnku rýžového oleje
  • 4 lžíce rýžového sirupu
  • 1 lžička skořice

švestková chia marmeláda:

  • 2 hrnky vypeckovaných švestek
  • trochu vody
  • rýžový sirup podle chuti
  • trochu citrónové šťávy, skořice
  • 3 vrchovaté lžíce chia semínek

Jak připravit koláč ze švestek

  1. Nejdříve si vytvoříme korpus – smícháme všechny ingredience a pořádně propracujeme v těsto (Pokud je těsto příliš sypké, přidáme ještě trochu oleje nebo rýžový sirup.)
  2. Těsto natlačíme do pečícím papírem vyložené formy a část si necháme na „drobenku“.
  3. Švestky zalijeme trochou vody, přivedeme k varu a chvíli vaříme.
  4. Pokud je potřeba, švestky rozmixujeme.
  5. K švestkám přidáme sirup, skořici, citrónovou šťávu a chia semínka a ještě chvíli spolu povaříme, stačí opravdu chvilka.
  6. Ovocnou směs necháme chvíli odstát, dokud se chia semínka nenabobtnají.
  7. Pokud je marmeláda příliš tekutá a nemá gelovitou konzistenci, přidáme ještě trochu chia semínek.
  8. Švestkovou marmeládu dáme na korpus, zasypeme zbytkem drobenky a pečeme zhruba 30 minut na 180°C.

Obměna

  • Místo švestek můžete použít i jiné ovoce (koláč je výborný s jahodami.
  • Chia semínka můžete nahradit i lněnými semínky.

Děti

  • Tento dezert je vhodný pro děti od 2 let.

Překvapilo mě, jak je jídlo rychle hotové

Pavlína: Velice příjemně mě překvapilo, jak je jídlo rychle...

Meditace pro mě je, když si stoupnu ke sporáku a vařím dle JJ

Sidonia: Pro mě meditace je, když přijdu z práce...

Děkuji za to, co děláte!

Zlatka: Dakujem velmi pekne za vsetko co robite pre...

Óda na jara a jarní očistu (Marek)

Postit se dá i s radostí a humorem, jak...

Obleču šaty, které jsem X let neoblékla

Ilona L.: Mám jednu naprosto luxusní zprávu! Moje 69letá...

Díky kurzu jsem snížila přísun chipsů a dalších nesmyslů

Gseidlova: Všechny recepty jsou vynikající. Snížila jsem výrazně přísun...

Od doby, co jsme na JJ nás zubařka chválí

Petra: Tak u nás (zejména u mě) to byla...

Mám ohromnou radost, že hubnu

Kateřina: Začátkem ledna jsem se přihlásila do kurzu "hubneme...

Děkuji za zorganizovaný celý jídelníček v kurzu

Bezinj: Druhý týden zvládám dobře, jídlo chutná i mému...

Konečně mě přešly chutě na sladké “z nudy”

Annakrata: Pokud si dám k snídani polévku a k...

Můj přítel – masožrout a sladkomil – vyjedl talíř pomalu i s glazurou

Vendtechman: Dneska pokus o ryzove nudle a seitan se...

Za týden co jíme jinak o čtyři kila méně

Merci 72: Krásné ráno děvčata. Chtěla bych Vám mockrát...

Vaření dle JJ je zábava a rychlovka a navíc s dobrým pocitem

Spenito: Klasické konvenční vaření mně v poslední době přestávalo...

Všechny vaše recepty jsou úžasné

Bobina: Všechny vaše recepty, které jsem zatím vyzkoušela (hlavní...

Z maroda jsem zase činorodá!

Jarka: Ahoj Evi a Heli a všichni klubáci ♥...

Díky vám mohu něco udělat pro zdraví sebe i svých blízkých

Zdeňka H.: Velice ráda vařím z Vašich receptů, naposledy to...

  1. Do těsta jsem přidala ještě mleté vlašské ořechy (naše oblíbené) a chutnal moc celé rodině. Děkuji za recept.

  2. Peču už podruhé, je vynikající! Do těsta přidávám ještě mandlovou mouku (já ji cpu skoro do všeho! 😀 ). Dnes jsem do švestek přimíchala trošku mletého máku. Těsto jsem namačkala do skleněné formy, bez vymazávání i bez papíru, udělala jsem zvýšený okraj a nalila velkou vrstvu švestkové marmelády. Když se nechá pořádně vychladnout (a to je největší problém! 😀 ), dá se krásně krájet a vyndávat.

  3. Zobrazit všech 6 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJahelné knedlíky se lněným semínkem
Další článekTofu koláč s meruňkami a drobenkou