Máte nadbytek švestek? Zkuste tento šťavnatý a přirozeně sladký koláček.

Ingredience
  • 1.5 hrnku mletých ovesných vloček (nemusí být na mouku)
  • 1 hrnek pohankové mouky
  • 0.5 hrnku rýžového oleje
  • 4 lžíce rýžového sirupu
  • 1 lžička skořice

švestková chia marmeláda:

  • 2 hrnky vypeckovaných švestek
  • trochu vody
  • rýžový sirup podle chuti
  • trochu citrónové šťávy, skořice
  • 3 vrchovaté lžíce chia semínek

Jak připravit koláč ze švestek

  1. Nejdříve si vytvoříme korpus – smícháme všechny ingredience a pořádně propracujeme v těsto (Pokud je těsto příliš sypké, přidáme ještě trochu oleje nebo rýžový sirup.)
  2. Těsto natlačíme do pečícím papírem vyložené formy a část si necháme na „drobenku“.
  3. Švestky zalijeme trochou vody, přivedeme k varu a chvíli vaříme.
  4. Pokud je potřeba, švestky rozmixujeme.
  5. K švestkám přidáme sirup, skořici, citrónovou šťávu a chia semínka a ještě chvíli spolu povaříme, stačí opravdu chvilka.
  6. Ovocnou směs necháme chvíli odstát, dokud se chia semínka nenabobtnají.
  7. Pokud je marmeláda příliš tekutá a nemá gelovitou konzistenci, přidáme ještě trochu chia semínek.
  8. Švestkovou marmeládu dáme na korpus, zasypeme zbytkem drobenky a pečeme zhruba 30 minut na 180°C.

Obměna

  • Místo švestek můžete použít i jiné ovoce (koláč je výborný s jahodami.
  • Chia semínka můžete nahradit i lněnými semínky.

Děti

  • Tento dezert je vhodný pro děti od 2 let.

Neskutečně dobré, tohle stravování je prostě dokonalé! (Slavkast)

Slavkast: Neskutečně dobré, bílá omáčka se žampiony a rozmanitou...

Špíčky šly dolů a ustoupily bolesti hlavy (Helena)

Helena: Děkuji za výborný kurz, moc jsem se toho...

Věřím, že to půjde (Olga)

Olga: Zdravím a připojuji se ke všem, co děkují,...

Očista byla super!

Janakralicek: Očista byla super, diplom jsem si udělila, byla...

Kurz byl nejkrásnějším dárkem, který jsem kdy dostala

Dagbri: Jsem moc ráda, že jsem na Vaše stránky...

Můj muž i tchán se jídlo pochvalují

L.fuca: Toto stravování mě baví a hlavně mi dělá...

Všichni ostatní si všimli, že jsem zhubla

Vera: Mám teď za sebou týdenní pobyt s našimi studenty,...

Po 6. dni mi splasklo břicho

Market: Dnes 6. den, váha šla krásně dolů o...

Nemohu se od tohoto webu odtrhnout

Kateřina: Dobrý den, ráda bych Vám touto cestou poděkovala...

Obleču šaty, které jsem X let neoblékla

Ilona L.: Mám jednu naprosto luxusní zprávu! Moje 69letá...

Mám víc energie, dole už 4,5 kg (Petra)

Petra: Dnes je můj 9. den a já se...

Jsem moc ráda, že jsem do sebe za kurz investovala

Giana: Váš kurz se mi moc líbí. Jídla jsou...

Děkuji za to, co děláte a šíříte

Inka: Pěkný předvánoční čas. Dnes jsem narazila Evi na...

Behám ako rybička, kila idú dole (Marta)

Marta: Milá Evička, deň po dni varím podľa Jíme...

Úspěch – chutná i příteli

Iveta: Co mám uvařeno, nabízím i příteli a nezdráhá...

Díky Klubu JJ se ze mně stává jiný člověk

Maca.stej: Jsem v Klubu JJ druhým rokem a téměř...
  1. Do těsta jsem přidala ještě mleté vlašské ořechy (naše oblíbené) a chutnal moc celé rodině. Děkuji za recept.

  2. Peču už podruhé, je vynikající! Do těsta přidávám ještě mandlovou mouku (já ji cpu skoro do všeho! :D ). Dnes jsem do švestek přimíchala trošku mletého máku. Těsto jsem namačkala do skleněné formy, bez vymazávání i bez papíru, udělala jsem zvýšený okraj a nalila velkou vrstvu švestkové marmelády. Když se nechá pořádně vychladnout (a to je největší problém! :D ), dá se krásně krájet a vyndávat.

  3. Zobrazit všech 8 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJahelné knedlíky se lněným semínkem
Další článekTofu koláč s meruňkami a drobenkou