Máte nadbytek švestek? Zkuste tento šťavnatý a přirozeně sladký koláček.
Ingredience
  • 1.5 hrnku mletých ovesných vloček (nemusí být na mouku)
  • 1 hrnek pohankové mouky
  • 0.5 hrnku rýžového oleje
  • 4 lžíce rýžového sirupu
  • 1 lžička skořice

švestková chia marmeláda:

  • 2 hrnky vypeckovaných švestek
  • trochu vody
  • rýžový sirup podle chuti
  • trochu citrónové šťávy, skořice
  • 3 vrchovaté lžíce chia semínek

Jak připravit koláč ze švestek

  1. Nejdříve si vytvoříme korpus – smícháme všechny ingredience a pořádně propracujeme v těsto (Pokud je těsto příliš sypké, přidáme ještě trochu oleje nebo rýžový sirup.)
  2. Těsto natlačíme do pečícím papírem vyložené formy a část si necháme na „drobenku“.
  3. Švestky zalijeme trochou vody, přivedeme k varu a chvíli vaříme.
  4. Pokud je potřeba, švestky rozmixujeme.
  5. K švestkám přidáme sirup, skořici, citrónovou šťávu a chia semínka a ještě chvíli spolu povaříme, stačí opravdu chvilka.
  6. Ovocnou směs necháme chvíli odstát, dokud se chia semínka nenabobtnají.
  7. Pokud je marmeláda příliš tekutá a nemá gelovitou konzistenci, přidáme ještě trochu chia semínek.
  8. Švestkovou marmeládu dáme na korpus, zasypeme zbytkem drobenky a pečeme zhruba 30 minut na 180°C.

Obměna

  • Místo švestek můžete použít i jiné ovoce (koláč je výborný s jahodami.
  • Chia semínka můžete nahradit i lněnými semínky.

Děti

  • Tento dezert je vhodný pro děti od 2 let.

Nechápu, jak jsem přežila, když jsem jedla, jak jsem jedla

Eva: Díky! A jinak celé menu opravdu skvělé... s...

Jeden z nejsilnějších zážitků…

Kateřina: Milá Evi, také jsem chtěla poděkovat za celý kurz....

Nehoní mě mlsná a dokázala jsem se vzdát kávy

Silvushe: Evi, Helčo, jste fenomenální ! Vy i vaše...

Jste všichni tak milí, díky za podporu!

Annakrata: Jste všichni tak milí, já myslela,že moje zážitky...

4 kg dole a jsem plná radosti a sebevědomí

Ajka: Manžel a syn, světe div se si oblíbili...

Webové stránky JJ jsou návykové!

Annabirke-semerakova: Také já nyní, po ukončení kurzu, děkuji Evičce,...

Inspirující kurz pro začátečníky

Lenka: Milá Evo, milá Helčo, ještě jednou vřelé díky za...

Úspěch – chutná i příteli

Iveta: Co mám uvařeno, nabízím i příteli a nezdráhá...

Pomohli jste mi zachránit maminku

Pátik: Pomohli jste mi zachránit maminku. Měla deprese a...

Díky JJ mám více energie a 5 kg dole

Libenk: Hlavně chci moc poděkovat za Váš přístup, pořád...

Dokonce i dcera jídlo snědla – to je velký úspěch!

Hanka: Odpoledne jsem se dívala na Vaše vaření, vypadalo...

Zbožňuji vaše recepty

Ema K.: Zbožňuji Vase recepty, vařím, peču, baštím, papám a...

Anna: Objevila jsem vás díky České televizi

Anna: Dobrý den, jsem na těchto stránkách poprvé díky...

Muži říkají, že mi to sluší víc než obvykle

Julajka: Chci Vám moc poděkovat, jak to máte bezvadně...

I můj nastávající se oblizuje až za ušima

Vfadra: Jídla jsou skvělá, celkově se snažím vařit zdravě,...

Díky Klubu jsem za měsíc zhubla 6 kilo a cítím se skvěle

Hana a Olda: chci Vám moc poděkovat za úžasné recepty,...

  1. Peču už podruhé, je vynikající! Do těsta přidávám ještě mandlovou mouku (já ji cpu skoro do všeho! 😀 ). Dnes jsem do švestek přimíchala trošku mletého máku. Těsto jsem namačkala do skleněné formy, bez vymazávání i bez papíru, udělala jsem zvýšený okraj a nalila velkou vrstvu švestkové marmelády. Když se nechá pořádně vychladnout (a to je největší problém! 😀 ), dá se krásně krájet a vyndávat.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJahelné knedlíky se lněným semínkem
Další článekTofu koláč s meruňkami a drobenkou