Máte nadbytek švestek? Zkuste tento šťavnatý a přirozeně sladký koláček.

Ingredience
  • 1.5 hrnku mletých ovesných vloček (nemusí být na mouku)
  • 1 hrnek pohankové mouky
  • 0.5 hrnku rýžového oleje
  • 4 lžíce rýžového sirupu
  • 1 lžička skořice

švestková chia marmeláda:

  • 2 hrnky vypeckovaných švestek
  • trochu vody
  • rýžový sirup podle chuti
  • trochu citrónové šťávy, skořice
  • 3 vrchovaté lžíce chia semínek

Jak připravit koláč ze švestek

  1. Nejdříve si vytvoříme korpus – smícháme všechny ingredience a pořádně propracujeme v těsto (Pokud je těsto příliš sypké, přidáme ještě trochu oleje nebo rýžový sirup.)
  2. Těsto natlačíme do pečícím papírem vyložené formy a část si necháme na „drobenku“.
  3. Švestky zalijeme trochou vody, přivedeme k varu a chvíli vaříme.
  4. Pokud je potřeba, švestky rozmixujeme.
  5. K švestkám přidáme sirup, skořici, citrónovou šťávu a chia semínka a ještě chvíli spolu povaříme, stačí opravdu chvilka.
  6. Ovocnou směs necháme chvíli odstát, dokud se chia semínka nenabobtnají.
  7. Pokud je marmeláda příliš tekutá a nemá gelovitou konzistenci, přidáme ještě trochu chia semínek.
  8. Švestkovou marmeládu dáme na korpus, zasypeme zbytkem drobenky a pečeme zhruba 30 minut na 180°C.

Obměna

  • Místo švestek můžete použít i jiné ovoce (koláč je výborný s jahodami.
  • Chia semínka můžete nahradit i lněnými semínky.

Děti

  • Tento dezert je vhodný pro děti od 2 let.

Manžel si ani nevšiml, že jíme jinak

Alena.brunova: Před pár dny mne manžel načapal u monitoru, odkud...

Nemohu se od tohoto webu odtrhnout

Kateřina: Dobrý den, ráda bych Vám touto cestou poděkovala...

Moje telo krochkalo blahom (Ľubica)

Ľubica: Ahojte, srdečne Vás pozdravujem a želám všetko naj....

Nevěřila jsem, že jídlo může být tak chutné

Holajna: Dnes jsem uvařila první jídlo. Všechno bylo vynikající....

Konečně mě přešly chutě na sladké „z nudy“

Annakrata: Pokud si dám k snídani polévku a k...

Po 6. dni mi splasklo břicho

Market: Dnes 6. den, váha šla krásně dolů o...

Stránky Jíme Jinak sú pre mňa jeden z favoritov (Gabika)

Gabika: Pozdravujem tvorcov Jíme Jinak aj všetkých zúčastnených. Ďakujem...

Jsem ráda, že jsem se do klubu JJ přihlásila

Katka: moc, moc děkuji za klub JJ, jsem z toho...

Děkuji za tolik receptů, nápadů a podpory v perfektním kurzu

Alkcz: Milá Evi, Helčo a Romane, Chtěla bych vám všem...

Kurz byl nejkrásnějším dárkem, který jsem kdy dostala

Dagbri: Jsem moc ráda, že jsem na Vaše stránky...

Díky kurzu mám řád a disciplínu

Iva: Zdravím všechny v tomto kurzu už potřetí? A...

Této cesty dle JJ se budu držet už navždy!

Luci88: Chtěla bych poděkovat za báječný kurz. Moc jsem...

Všichni mi říkají, že jsem nějaká mladá babička – díky JJ mládnu :-)

Vlaty: Cítím se úplně super, mám dole asi 6kg....

Cítim fantasticky, 5 cm z pasu je preč! (Katarina)

Katarina: Tak šiesty deň ráno a veĺké prekvapenie, 2...

Členství v klubu JJ je cesta, jak si užít život na tomto světě

Jajabre: Klub JJ - dává mi radost z jídla,...

Děkuji – spadli jste nám z nebe…

Jana:Uzasny clanek. Neuveritelne, jak stejne to mame. Dceri jsou...
  1. Do těsta jsem přidala ještě mleté vlašské ořechy (naše oblíbené) a chutnal moc celé rodině. Děkuji za recept.

  2. Peču už podruhé, je vynikající! Do těsta přidávám ještě mandlovou mouku (já ji cpu skoro do všeho! :D ). Dnes jsem do švestek přimíchala trošku mletého máku. Těsto jsem namačkala do skleněné formy, bez vymazávání i bez papíru, udělala jsem zvýšený okraj a nalila velkou vrstvu švestkové marmelády. Když se nechá pořádně vychladnout (a to je největší problém! :D ), dá se krásně krájet a vyndávat.

  3. Zobrazit všech 6 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJahelné knedlíky se lněným semínkem
Další článekTofu koláč s meruňkami a drobenkou