Máte nadbytek švestek? Zkuste tento šťavnatý a přirozeně sladký koláček.

Ingredience
  • 1.5 hrnku mletých ovesných vloček (nemusí být na mouku)
  • 1 hrnek pohankové mouky
  • 0.5 hrnku rýžového oleje
  • 4 lžíce rýžového sirupu
  • 1 lžička skořice

švestková chia marmeláda:

  • 2 hrnky vypeckovaných švestek
  • trochu vody
  • rýžový sirup podle chuti
  • trochu citrónové šťávy, skořice
  • 3 vrchovaté lžíce chia semínek

Jak připravit koláč ze švestek

  1. Nejdříve si vytvoříme korpus – smícháme všechny ingredience a pořádně propracujeme v těsto (Pokud je těsto příliš sypké, přidáme ještě trochu oleje nebo rýžový sirup.)
  2. Těsto natlačíme do pečícím papírem vyložené formy a část si necháme na „drobenku“.
  3. Švestky zalijeme trochou vody, přivedeme k varu a chvíli vaříme.
  4. Pokud je potřeba, švestky rozmixujeme.
  5. K švestkám přidáme sirup, skořici, citrónovou šťávu a chia semínka a ještě chvíli spolu povaříme, stačí opravdu chvilka.
  6. Ovocnou směs necháme chvíli odstát, dokud se chia semínka nenabobtnají.
  7. Pokud je marmeláda příliš tekutá a nemá gelovitou konzistenci, přidáme ještě trochu chia semínek.
  8. Švestkovou marmeládu dáme na korpus, zasypeme zbytkem drobenky a pečeme zhruba 30 minut na 180°C.

Obměna

  • Místo švestek můžete použít i jiné ovoce (koláč je výborný s jahodami.
  • Chia semínka můžete nahradit i lněnými semínky.

Děti

  • Tento dezert je vhodný pro děti od 2 let.

Díky JJ mám imunitu jak hrom

Eva: Škoda, že jsem takhle nezačala jíst už ve...

Obleču šaty, které jsem X let neoblékla

Ilona L.: Mám jednu naprosto luxusní zprávu! Moje 69letá...

Všechny vaše recepty jsou úžasné

Bobina: Všechny vaše recepty, které jsem zatím vyzkoušela (hlavní...

Doslova hltám všechny nové články!

Zdenka N.: Poslední dobou hltám vaše nové články, jsou super!...

Cítím se mnohem více v pohodě

Avka: Zase mě začalo bavit vařit a zjišťuji, jak...

Vaše kurzy jsou super

Lucie: Moc Vás zdravím, holky :-). Od doby, co...

Jídlo je neskutečně chutné, jednoduché a variabilní – prostě bezvadně připravený kurz!

Ivaostadal: Děkuji celkově za bezvadně připravený kurz, zhubla jsem,...

Jídelníček z kurzu si můj muž velmi chválil, i když podobně vařím už 10 let

Evakostrnova: Jedlá sú fantastické, klobúk dole, varím podobné už...

Děkuji – spadli jste nám z nebe…

Jana:Uzasny clanek. Neuveritelne, jak stejne to mame. Dceri jsou...

Dodáváte mi odvahu zkoušet nové

Magda: Přidávám se k ostatním Evičko, moc děkuji za...

Jídlo jsou pestrá a rozmanitá, že už se nechci vrátit ke klasice

Viky: Hezký den, jídla jsou pestrá, rozmanitých chutí, že...

S JJ mám zaručenou jak pestrost, tak i že si pochutnáme

Martina: Tak když už je ta neděle, dopřála jsem...

I večer jsem plná energie. To už jsem dlouho nezažila!

Petra: Chci moc poděkovat za super kurz. Už je...

Lepší než doktor

Mija: Krásný den všem, chtěla bych se poprvé podělit...

Moje tělo po vašem jídle přede blahem

Verulka: Ja som tak nadšená :-D Kvôli svojím zdravotným...

Hlavním motivem pro mě bylo sdíleni a inspirace

Pavlína: Dámy, dobrý den. Pro mě je to dnes...
  1. Do těsta jsem přidala ještě mleté vlašské ořechy (naše oblíbené) a chutnal moc celé rodině. Děkuji za recept.

  2. Peču už podruhé, je vynikající! Do těsta přidávám ještě mandlovou mouku (já ji cpu skoro do všeho! :D ). Dnes jsem do švestek přimíchala trošku mletého máku. Těsto jsem namačkala do skleněné formy, bez vymazávání i bez papíru, udělala jsem zvýšený okraj a nalila velkou vrstvu švestkové marmelády. Když se nechá pořádně vychladnout (a to je největší problém! :D ), dá se krásně krájet a vyndávat.

  3. Zobrazit všech 6 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJahelné knedlíky se lněným semínkem
Další článekTofu koláč s meruňkami a drobenkou