Domů > Sezónní tip

Zahřívací jídla plná veselých barev. Ideální pokrmy na podzim

sezóna podzim

Vyzkoušejte některý z těchto 14 pokrmů, které vás potěší, zahřejí a pohladí, i když je zrovna venku škaredě a zima. Ideální jídla do pochmurného podzimního počasí. Které z nich si oblíbíte u vás doma?

Ratatatouille

Sedlácký pokrm z Francie, který je velmi snadný, chutný a hýří podzimními barvami.

Indická zeleninová Korma

Proslulá indická omáčka plná zeleniny s mírně pikantní kořeněnou pastou. Zaručeně krásně zahřeje a když do ní dáte spoustu barevné podzimní zeleniny, je úplně radost ji jíst.

Boršč

Tato skvělá polévka je vhodná i jako hlavní jídlo. Měkoučké fazole, spoustu výborné sladké zeleniny a nahoru doporučujeme dát pár lžic tofunézy nebo rostlinné smetany. Perfektní volba, když přijdete zmrzlí z venku.

Teplý zeleninový salát s bylinkami

Oblíbená rychlovka na večeři, když je hlad a není moc času, ale zároveň si chceme pochutnat. Dejte zeleninu od každé barvy, aby byl talíř krásně veselý (zkuste dýni, papriku, kapustičky aj.)!

Skořicová sladká zelenina z trouby

Když máte po náročném dni chuť na něco uspokojivého, sladkého, co vás pohladí, ale přitom nezatíží vaše trávení, tak toto jídlo je ideální volba. A kdo nechce nasladko, může si udělat klasickou pečenou zeleninu třeba s bylinkami.

https://www.jimejinak.cz/luxusni-podzimni-zelenina-s-pekany-na-sladu-a-skorici/

Fazolový guláš

Tímto skvělým gulášem potěšíte všechny mužské protějšky. Guláš je na podzim ideálním jídlem.

Pečená plněná dýně

Toto je jeden z favoritů. Pečená dýně. A nemusí být zrovna špagetová, ale dá se použít i hokkaido. Naplnit se dá také podle chuti – klidně i rizotem nebo zeleninovým kuskusem.

Indické kari

Kari je klasika, která u nás už zdomácněla. Na podzim doporučujeme přidat kromě klasiky jako dýně, také třeba řepu, papriku nebo kapustičky. Ať září barvami.

Stir-fry

Luxusní a velmi rychlé jídlo, které se dá dělat na mnoho způsobů a nikdy neomrzí. Kromě zeleniny (čím více barev, tím lépe) se dají přidat i luštěniny, tofu, tempeh, seitan nebo obiloviny či nudle. Zkuste i třeba etiopskou verzi.

Dýňové rizoto

Podzimní stálice. Kromě dýně se dá udělat i řepové rizoto nebo hráškové, brokolicové atp. Pokaždé může mít jinou barvu dle použité zeleniny.

Sábži

Další skvělé indické kořeněné jídlo, které pohladí, zahřeje a zasytí. Dá se vymyslet spoustu kombinací zeleniny a luštěnin.

Božský čočkový salát

Náš oblíbený recept, který chutná úplně každému. A na podzim úplně ideální! S dýni, batátem neb mrkvičkou…

Luxusní omáčka se zázvorem

Jemné zeleninové omáčky (ať už svíčková, křenová aj.) jsou to pravé pro toto roční období. Zkuste třeba přidat trošku zázvoru jako v této omáčce.

Zeleninový krém

Krémová zeleninová polévka. Ideální lahodný a zahřívající pokrm, když je venku chladno. Můžete do ní použít jakoukoliv sladkou podzimní zeleninu. Kombinací je nespočet.

https://www.jimejinak.cz/kremova-polevka-z-repy-mrkve-a-batatu/

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

180 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Velmi zajímavé a inspirativní recepty,jídla jsou krásná i na pohled,určitě některá vyzkouším a zařadím do jídelníčku.
Děkuji a přeji hodně úspěchů. Zdraví Zdenka

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Italské podzimní rizoto

Houby pořád rostou, tak neváhejte a zkuste toto lahodné podzimní rizoto.
11
4

4 tipy, jak si naplno užít podzim

Máme tu podzim. Hojnost ovoce a zeleniny, kouzlo vínové a zlatavé barvy, šustící listí lákající k procházkám a pochmurné počasí. Jak si ho užít a naplno vy...

Podzimní strozzapreti s tempehem

Podzim nás vždy obdaruje krásnými barvami. Tak proč si ty barvy a chutě nepřipravit na náš talíř? Oko bude mít radost a chuťové pohárky ještě větší.

Cizrnový krém s houbami

Jednoduchý zahřívací krém vhodný pro podzimní a zimní období. Kořenění i pikantní, sladký i kyselý.
21
15

Podzim a já

Mám moc ráda podzim. Sama se nacházím v podzimním věku svého života. Užívám si toho, co mi dává zahrada, o kterou jsem se začala starat. V zahradě cvičím ...

Černý talíř

Vyzkoušejte tento rychlý, jednoduchý a lahodný recept obsahující černou rýži a fazole. Pochutnáte si a zároveň uděláte něco pro posílení vašich ledvin.