Tento typicky etiopský pokrm je ideální zeleninové letní jídlo. Křupavé, mírně kořeněné a dozlatova orestované kusy zeleniny jsou spolu s basmati rýží nebo plackami skvělou večeří.

Ingredience
3-4 porce
  • 2 lžíce oleje
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1/2 menší hlávky zelí
  • 1 menší cuketa
  • 2 mrkve
  • 1/4 lžičky kurkumy
  • mletý římský kmín dle chuti
  • petrželka nebo koriandr
  • k dochucení: sůl, sojová omáčka

Jak připravit etiopské stir fry

  1. Na oleji osmahneme na půlměsíčky nakrájenou cibuli a česnek.
  2. Posolíme a jakmile je cibule s česnekem zlatavá, přidáme na kostky nakrájené zelí a cuketu a vše osmahneme dozlatova.
  3. V jiném hrnci si doměkka ve vodě se špetkou soli uvaříme na kusy nakrájenou mrkev.
  4. Mrkev přidáme k osmahlé zelenině, přidáme koření, ochutíme sojovkou a ještě restujeme.
  5. Ochutnáme, vypneme a posypeme nasekanou petrželkou nebo koriandrem.

Praktické

  • Podáváme například s basmati rýží nebo plackami.
  • Do tohoto pokrmu se dává i na malinké kousky nakrájený zázvor – doporučujeme přidat pro zahřátí, pokud toto jídlo děláte v zimním nebo chladnějším období.
  • Pro kompletní talíř přidáme uvařenou luštěninu (fazole, cizrnu, čočku), anebo tempeh/tofu.

Obměna

  • Místo kurkumy a římského kmínu můžeme použít kari koření.
  • Cuketu můžeme zaměnit za batát, kedlubnu, bílou ředkev nebo celer.

Děti

  • Toto jídlo je vhodné pro děti od 2 let. Pro mladší děti omezíme olej, koření a sůl.

Jeden z nejsilnějších zážitků…

Kateřina: Milá Evi, také jsem chtěla poděkovat za celý kurz....

Moje jídlo chutnalo spolužákům, kteří běžně jí sladkosti

Dagbri: Moje jídlo chutnalo spolužákovi ve škole, který dostává...

Jsem vaší velkou fanynkou a na JJ stránkách jsem už závislá

Miluše V.: Evi, moc děkuji za milé setkání v...

Jsem ráda, že jsem na vás narazila v pravou chvíli

Mayf: Dobrý den, jsem rada, že jsme na vás...

Konečně mě přešly chutě na sladké „z nudy“

Annakrata: Pokud si dám k snídani polévku a k...

I večer jsem plná energie. To už jsem dlouho nezažila!

Petra: Chci moc poděkovat za super kurz. Už je...

Přerod tetičky Tsunami na tanečnici salsy pokračuje.

Evi, Helčo. Co jste mi to udělaly! Místo práce...

Zmizelo mi moje vypouklé břicho!

Maki: já si svoje břicho každé ráno a večer,...

I v 67 letech lze jíst zdravě!

Zachoptik: Dobrý den, 14 dní je za mnou. Je...

Potěšilo mě, že jste to vzali za správný konec

Štěpánka: Holky, mate to krasne. Daly jste si hodne...

Díky novým videím v kurzu mám pocit, že jsme si blíž

Tereza: Moc moc chválím za nové zpracování kurzu (videa),...

Obdivuji pestrost ve vašich receptech

Romana: Prozatím se rozkoukávám, obdivuji pestrost, s kterou je...

I má 84letá maminka si na JJ jídle pochutnává

Hana O.: Konečně jsem dostala odvahu se ozvat, jsem...

Moje tělo po vašem jídle přede blahem

Verulka: Ja som tak nadšená 😀 Kvôli svojím zdravotným...

Hlavní je ten pocit, jak se po kurzu cítím!

Alko: Splaskla jsem přes prsa o 6 cm, v...

Letos úspěch na entou

Neli: Stromeček čeká v kýbli s vodou na balkoně,...

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekPodzimní detox na JJ už začal!
Další článekMáte v zimě vysušenou pokožku? Toto říká ajurvéda