Tento typicky etiopský pokrm je ideální zeleninové letní jídlo. Křupavé, mírně kořeněné a dozlatova orestované kusy zeleniny jsou spolu s basmati rýží nebo plackami skvělou večeří.

Ingredience
3-4 porce
  • 2 lžíce oleje
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1/2 menší hlávky zelí
  • 1 menší cuketa
  • 2 mrkve
  • 1/4 lžičky kurkumy
  • mletý římský kmín dle chuti
  • petrželka nebo koriandr
  • k dochucení: sůl, sojová omáčka

Jak připravit etiopské stir fry

  1. Na oleji osmahneme na půlměsíčky nakrájenou cibuli a česnek.
  2. Posolíme a jakmile je cibule s česnekem zlatavá, přidáme na kostky nakrájené zelí a cuketu a vše osmahneme dozlatova.
  3. V jiném hrnci si doměkka ve vodě se špetkou soli uvaříme na kusy nakrájenou mrkev.
  4. Mrkev přidáme k osmahlé zelenině, přidáme koření, ochutíme sojovkou a ještě restujeme.
  5. Ochutnáme, vypneme a posypeme nasekanou petrželkou nebo koriandrem.

Praktické

  • Podáváme například s basmati rýží nebo plackami.
  • Do tohoto pokrmu se dává i na malinké kousky nakrájený zázvor – doporučujeme přidat pro zahřátí, pokud toto jídlo děláte v zimním nebo chladnějším období.
  • Pro kompletní talíř přidáme uvařenou luštěninu (fazole, cizrnu, čočku), anebo tempeh/tofu.

Obměna

  • Místo kurkumy a římského kmínu můžeme použít kari koření.
  • Cuketu můžeme zaměnit za batát, kedlubnu, bílou ředkev nebo celer.

Děti

  • Toto jídlo je vhodné pro děti od 2 let. Pro mladší děti omezíme olej, koření a sůl.

Staňte se členy Klubu Jíme Jinak

Získáte videorecepty, jídelníčky, rozhovory s odborníky, rady, slevy na nákupy a online kurzy.

materiály

Děkuji za tolik receptů, nápadů a podpory v perfektním kurzu

Alkcz: Milá Evi, Helčo a Romane, Chtěla bych vám všem...

Hubnutí jde samo

Iva1: Dobrý den, pořád se bavím a pořád hubnu,...

Nemůžu si pomoct, ty jídla z kurzu jsou tak dobrá, že vylizuji talíře i hrnce…

Magda: Ahoj všichni, dnes uvařil manžel - zelí, bramborový knedlík a...

Zmizelo mi moje vypouklé břicho!

Maki: já si svoje břicho každé ráno a večer,...

Nechápu, jak jsem přežila, když jsem jedla, jak jsem jedla

Eva: Díky! A jinak celé menu opravdu skvělé... s...

S vámi je očista vždy příjemnější

Iva: Každý rok si říkám, že budu šetřit a...

Díky JJ solíme o polovinu méně a přestali jsme mlsat

Anicer: Tak do jarní očisty jsme doma vstoupili jako úplní...

Díky JJ mě to vždy nakopne zkusit něco nového

Lentvaruzk: Moc se mi vaše videa libí. Děkuji za...

byla jsem darovat krev a výsledky vynikající (Veve)

Veve: Ahoj,  byla jsem darovat krev a výsledky vynikající...

poděkování

Vaše stránky jsou pro mě velkým přínosem, právě procházím...

Bez zmenšování porcí mám 1,6 kg dole!

Anička: Musím pochlubit, že i bez zmenšování porcí a se...

Děkuji za vaše recepty, mám 7 kg dole (72 let)

Zdeňka H.: Paní Evo. Bude mi 72 let, ráda...

Díky Vám jsem našla správnou cestu (Monika)

Monika: Je mi 51 let :-)...Díky Vám jsem našla...

Úžasně zpracovaný kurz do naprostých deitalů

Ilona L.: Evi, váš kurz byl naprosto úžasný. Zpracovaný...

S každým jídlem si říkám: „Tohle je TOP“

Eva: S každým dalším jídlem si říkám "tak tohle je...

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekPodzimní detox na JJ už začal!
Další článekMáte v zimě vysušenou pokožku? Toto říká ajurvéda