Domů > Magazín > Jídlo pod lupou

Pickles – zázrak, který léčí chřipku

Konzervaci zeleniny pomocí fermentace hojně používali již naši předkové. Díky fermentaci je pickles bohatým zdrojem enzymů, vitamínu C, kyseliny mléčné a laktobacilů. Vědci zjistili, že právě díky obsahu laktobacilů má konzumace pickles účinky v prevenci chřipky. Tento lék si můžete vyrobit jednoduše doma!

Pickles – tradiční lék

V tradičním japonském pickles “Suguki” (mléčně kvašený tuřín) vědci objevili bakterii Lactobacillus brevis. Tato bakterie je již dříve známá pro své příznivé účinky na lidské zdraví. Vyskytuje se také v některých typech jogurtů a kysaném zelí. Ve studii, kterou provedli, tato bakterie dokázala zabránila u testovaných myší v rozvoji chřipky (1). To potvrzuje i studie provedená na dětech, kterým byl podáván nápoj obsahující Lactobacillus brevis izolovaný z pickles. Účinek byl obzvlášť patrný u dětí, které nebyly očkovány látkou proti chřipce (2).

Právě ochranná vrstva sacharidů (tzv. exopolysacharidy), která chrání bakterie proti kyselým žaludečním šťávám, by mohla stát za tímto účinkem. “Víme, že exopolysacharidy mají imunitní zesilující účinky u jiných podobných bakterií, takže jsme zvědaví, zda jsou exopolysacharidy KB290 zodpovědné za účinky, které vidíme,” sdělují japonští vědci.

Vyrobte si vlastní fermentovaný lék:
Kvašené okurky “rychlokvašky”
Nakládaná cuketa
Pickles
Pickles z mrkve
Pickles z červené řepy
Rostlinný “Hollandia” jogurt (přidejte probiotika, která L. brevis obsahují)
Fermentovaný kešu sýr (přidejte probiotika, která L. brevis obsahují)

Další účinky Lactobacillus brevis

Vědci již zjistili mnoho zdravotních benefitů tohoto kmene (3):

  • Podporuje zdravý imunitní systém a mikroflóru
  • Podporuje trávení a absorpci živin
  • Bojuje proti patogenním bakteriím
  • Léčí průjem
  • Zlepšuje metabolismus
  • Pomáhá léčit alergie a ekzémy
  • Zlepšuje spánek
  • Snižuje cholesterol
  • Pomáhá s léčbou diabetu
  • Pomáhá s hubnutím
  • Zlepšuje zdraví jater
  • Pomáhá bojovat s nádory

Prevencí před chřipkou je zdravá strava

Nejlepší způsobem, jak se vyhnout nemocem a chřipce, je žít zdravým životním stylem. Jíst kvalitní, čerstvé, průmyslově nezpracované potraviny, pravidelně se hýbat, dobře spát, mít veselou mysl, být co nejvíc na čerstvém vzduchu a přirozeně se otužovat.

Jako chutnou součást prevence doporučujeme pravidelně porci kvašené zeleniny na talíř a v kritických chřipkových obdobích ještě zvednout dávky.

 

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

6 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Karolína
2. 10. 2018

Tak se těším, potřebuju namontovat, nějak mě vaření nebaví, a tělo nemá hlad, jen je zmlsany, v létě jsem si ujizdela na sladkem, tak se potřebuju umravnit ??

Dobrý den, jakou kombinaci zelenin na kvašení byste doporučili pro děti, které zatím kvašenou zeleninu neznají a klasické zeláky mají za smradlavé:)?

Ukázat další komentáře