Konzervaci zeleniny pomocí fermentace hojně používali již naši předkové. Díky fermentaci je pickles bohatým zdrojem enzymů, vitamínu C, kyseliny mléčné a laktobacilů. Vědci zjistili, že právě díky obsahu laktobacilů má konzumace pickles účinky v prevenci chřipky. Tento lék si můžete vyrobit jednoduše doma!
Pickles – tradiční lék
V tradičním japonském pickles „Suguki“ (mléčně kvašený tuřín) vědci objevili bakterii Lactobacillus brevis. Tato bakterie je již dříve známá pro své příznivé účinky na lidské zdraví. Vyskytuje se také v některých typech jogurtů a kysaném zelí. Ve studii, kterou provedli, tato bakterie dokázala zabránila u testovaných myší v rozvoji chřipky (1). To potvrzuje i studie provedená na dětech, kterým byl podáván nápoj obsahující Lactobacillus brevis izolovaný z pickles. Účinek byl obzvlášť patrný u dětí, které nebyly očkovány látkou proti chřipce (2).
Právě ochranná vrstva sacharidů (tzv. exopolysacharidy), která chrání bakterie proti kyselým žaludečním šťávám, by mohla stát za tímto účinkem. „Víme, že exopolysacharidy mají imunitní zesilující účinky u jiných podobných bakterií, takže jsme zvědaví, zda jsou exopolysacharidy KB290 zodpovědné za účinky, které vidíme,“ sdělují japonští vědci.
Vyrobte si vlastní fermentovaný lék:
– Kvašené okurky „rychlokvašky“
– Nakládaná cuketa
– Pickles
– Pickles z mrkve
– Pickles z červené řepy
– Rostlinný „Hollandia“ jogurt (přidejte probiotika, která L. brevis obsahují)
– Fermentovaný kešu sýr (přidejte probiotika, která L. brevis obsahují)
Další účinky Lactobacillus brevis
Vědci již zjistili mnoho zdravotních benefitů tohoto kmene (3):
- Podporuje zdravý imunitní systém a mikroflóru
- Podporuje trávení a absorpci živin
- Bojuje proti patogenním bakteriím
- Léčí průjem
- Zlepšuje metabolismus
- Pomáhá léčit alergie a ekzémy
- Zlepšuje spánek
- Snižuje cholesterol
- Pomáhá s léčbou diabetu
- Pomáhá s hubnutím
- Zlepšuje zdraví jater
- Pomáhá bojovat s nádory
Prevencí před chřipkou je zdravá strava
Nejlepší způsobem, jak se vyhnout nemocem a chřipce, je žít zdravým životním stylem. Jíst kvalitní, čerstvé, průmyslově nezpracované potraviny, pravidelně se hýbat, dobře spát, mít veselou mysl, být co nejvíc na čerstvém vzduchu a přirozeně se otužovat.
Jako chutnou součást prevence doporučujeme pravidelně porci kvašené zeleniny na talíř a v kritických chřipkových obdobích ještě zvednout dávky.
Tak se těším, potřebuju namontovat, nějak mě vaření nebaví, a tělo nemá hlad, jen je zmlsany, v létě jsem si ujizdela na sladkem, tak se potřebuju umravnit ??
Karolíno, my to do vás namontujeme :-)))
Dobrý den, jakou kombinaci zelenin na kvašení byste doporučili pro děti, které zatím kvašenou zeleninu neznají a klasické zeláky mají za smradlavé:)?
Podle mě jsou chutné mrkev a bílé zelí, případně bych jim to smíchala se salátem či zálivkou viz náš nový kurz, tam to nikdo nepozná :-)
Tak jsem si nestihla přečíst Váš příspěvek a mezitím zkusila kedlubny+ředkvičky+batát (a po promačkání trochu cibulky na velejemno) a je to fakt dobrý, kysání se povedlo.
Jednomu s dětí to chutnalo na první ochutnání:)
Příště zkusím to zelí s mrkví.
No vida, to je kombinace,kterou jsem ještě nědělala. Bugino, nemáte fotku? Moc by se to hodilo do čtenářských receptů jako další z variant.
Dá se fotka nahrát někde tady nebo je to potřeba udělat přes mail?
Můžete vložit sem: https://www.jimejinak.cz/komunita/poslete/pridat-fotku/ :)
Těším se, až si udělám po létě picles, teď zrovna mě přepadla rýma a střevní virus, chci se zeptat, kdy začne podzimní očista? Osobně to potřebuju jak sůl, nějakou disciplínu. Děkuju Karolína
Tak to chce pořádnou porci kvašené denně, Karolíno :-) Podzimní detox startuje v listopadu. Zrovna pro vás točíme nové podzimní recepty do tohoto programu. Jsou to takové dobroty, že se tu sami chválíme :-))))