Konzervaci zeleniny pomocí fermentace hojně používali již naši předkové. Díky fermentaci je pickles bohatým zdrojem enzymů, vitamínu C, kyseliny mléčné a laktobacilů. Vědci zjistili, že právě díky obsahu laktobacilů má konzumace pickles účinky v prevenci chřipky. Tento lék si můžete vyrobit jednoduše doma!

Pickles – tradiční lék

V tradičním japonském pickles „Suguki“ (mléčně kvašený tuřín) vědci objevili bakterii Lactobacillus brevis. Tato bakterie je již dříve známá pro své příznivé účinky na lidské zdraví. Vyskytuje se také v některých typech jogurtů a kysaném zelí. Ve studii, kterou provedli, tato bakterie dokázala zabránila u testovaných myší v rozvoji chřipky (1). To potvrzuje i studie provedená na dětech, kterým byl podáván nápoj obsahující Lactobacillus brevis izolovaný z pickles. Účinek byl obzvlášť patrný u dětí, které nebyly očkovány látkou proti chřipce (2).

Právě ochranná vrstva sacharidů (tzv. exopolysacharidy), která chrání bakterie proti kyselým žaludečním šťávám, by mohla stát za tímto účinkem. „Víme, že exopolysacharidy mají imunitní zesilující účinky u jiných podobných bakterií, takže jsme zvědaví, zda jsou exopolysacharidy KB290 zodpovědné za účinky, které vidíme,“ sdělují japonští vědci.

Vyrobte si vlastní fermentovaný lék:
Kvašené okurky „rychlokvašky“
Nakládaná cuketa
Pickles
Pickles z mrkve
Pickles z červené řepy
Rostlinný „Hollandia“ jogurt (přidejte probiotika, která L. brevis obsahují)
Fermentovaný kešu sýr (přidejte probiotika, která L. brevis obsahují)

Další účinky Lactobacillus brevis

Vědci již zjistili mnoho zdravotních benefitů tohoto kmene (3):

  • Podporuje zdravý imunitní systém a mikroflóru
  • Podporuje trávení a absorpci živin
  • Bojuje proti patogenním bakteriím
  • Léčí průjem
  • Zlepšuje metabolismus
  • Pomáhá léčit alergie a ekzémy
  • Zlepšuje spánek
  • Snižuje cholesterol
  • Pomáhá s léčbou diabetu
  • Pomáhá s hubnutím
  • Zlepšuje zdraví jater
  • Pomáhá bojovat s nádory

Prevencí před chřipkou je zdravá strava

Nejlepší způsobem, jak se vyhnout nemocem a chřipce, je žít zdravým životním stylem. Jíst kvalitní, čerstvé, průmyslově nezpracované potraviny, pravidelně se hýbat, dobře spát, mít veselou mysl, být co nejvíc na čerstvém vzduchu a přirozeně se otužovat.

Jako chutnou součást prevence doporučujeme pravidelně porci kvašené zeleniny na talíř a v kritických chřipkových obdobích ještě zvednout dávky.

 

⏩ BRZY ZAČÍNÁ PODZIMNÍ DETOX KURZ

Trávenie sa postupne lepší a mám dolu 5 kg (Monika)

Monika: Aj ja mávam problém so zápchou a nafukovaním,...

Moc jsme si s manželem pochutnávali (Marta)

Marta: Evi, Romane, dík za stránky Jíme Jinak vůbec....

Hubneme, i když nedržíme dietu

Mayf: Dobrý den,moc jsme si pochutnali. Začali jsme nedávno...

Přípravy jídel jsou až překvapivě rychlé

Barbjenc: Dnešní oběd jsem nemohla skoro dojíst, všechno mi...

Výrazně se mi zlepšily výsledky rozboru krve (Anežka, 66 let)

Anežka: Dobrý den, podle Jíme Jinak se stravuji od...

Zlepšilo se mi trávení a zhubla jsem (Zuzana)

Zuzana: Výzvu do plaviek som skončila včera. Viem, že...

Nehoní mě „mlsná“ a nějaké kilčo je dole (Iva)

Iva: Ahoj Evi, mám za sebou 14 dní a...

Díky změně stravy se mi podařilo otěhotnět (Lucka)

Lucka: Já se přidávám s díkem i za dnešní...

S vámi jsem získala pestrý, jednoduchý a lahodný jídelníček

Fpc: Jsem ráda, že jsem tyto stránky objevila těsně...

Cukr téměř v normě a 5 kg dole (Milena)

Milena: Včera jsem byla na kontrole u dia lekařky,...

Děkuji – spadli jste nám z nebe…

Jana:Uzasny clanek. Neuveritelne, jak stejne to mame. Dceri jsou...

Cítím se skvěle a moje tělo nasává živiny

Iva: Dobrý den, jsem velice překvapena! Moje tělo reaguje...

Je úžasné, jak jde váha sama dolů!

Jajabre: Zdravím všechny. Zítra to bude 14 dní. Koupila...

Chutě na sladké a výkyvy úplně ustaly (Šárka)

Šárka: Už jsem léta letoucí vařila vegansky, ale s...

Jíst jinak si užívám společně s celou rodinou (Evka)

Evka: Ahoj Evi. Tento kurz som si kúpila pre...
  1. Tak se těším, potřebuju namontovat, nějak mě vaření nebaví, a tělo nemá hlad, jen je zmlsany, v létě jsem si ujizdela na sladkem, tak se potřebuju umravnit ??

  2. Dobrý den, jakou kombinaci zelenin na kvašení byste doporučili pro děti, které zatím kvašenou zeleninu neznají a klasické zeláky mají za smradlavé:)?

  3. Těším se, až si udělám po létě picles, teď zrovna mě přepadla rýma a střevní virus, chci se zeptat, kdy začne podzimní očista? Osobně to potřebuju jak sůl, nějakou disciplínu. Děkuju Karolína

    • Tak to chce pořádnou porci kvašené denně, Karolíno :-) Podzimní detox startuje v listopadu. Zrovna pro vás točíme nové podzimní recepty do tohoto programu. Jsou to takové dobroty, že se tu sami chválíme :-))))

  4. Zobrazit všech 10 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekMěla jsem ty nejčernější myšlenky, Pavlína (40 let)
Další článekDíky novým videím v kurzu mám pocit, že jsme si blíž