Konzervaci zeleniny pomocí fermentace hojně používali již naši předkové. Díky fermentaci je pickles bohatým zdrojem enzymů, vitamínu C, kyseliny mléčné a laktobacilů. Vědci zjistili, že právě díky obsahu laktobacilů má konzumace pickles účinky v prevenci chřipky. Tento lék si můžete vyrobit jednoduše doma!

Pickles – tradiční lék

V tradičním japonském pickles „Suguki“ (mléčně kvašený tuřín) vědci objevili bakterii Lactobacillus brevis. Tato bakterie je již dříve známá pro své příznivé účinky na lidské zdraví. Vyskytuje se také v některých typech jogurtů a kysaném zelí. Ve studii, kterou provedli, tato bakterie dokázala zabránila u testovaných myší v rozvoji chřipky (1). To potvrzuje i studie provedená na dětech, kterým byl podáván nápoj obsahující Lactobacillus brevis izolovaný z pickles. Účinek byl obzvlášť patrný u dětí, které nebyly očkovány látkou proti chřipce (2).

Právě ochranná vrstva sacharidů (tzv. exopolysacharidy), která chrání bakterie proti kyselým žaludečním šťávám, by mohla stát za tímto účinkem. „Víme, že exopolysacharidy mají imunitní zesilující účinky u jiných podobných bakterií, takže jsme zvědaví, zda jsou exopolysacharidy KB290 zodpovědné za účinky, které vidíme,“ sdělují japonští vědci.

Vyrobte si vlastní fermentovaný lék:
Kvašené okurky „rychlokvašky“
Nakládaná cuketa
Pickles
Pickles z mrkve
Pickles z červené řepy
Rostlinný „Hollandia“ jogurt (přidejte probiotika, která L. brevis obsahují)
Fermentovaný kešu sýr (přidejte probiotika, která L. brevis obsahují)

Další účinky Lactobacillus brevis

Vědci již zjistili mnoho zdravotních benefitů tohoto kmene (3):

  • Podporuje zdravý imunitní systém a mikroflóru
  • Podporuje trávení a absorpci živin
  • Bojuje proti patogenním bakteriím
  • Léčí průjem
  • Zlepšuje metabolismus
  • Pomáhá léčit alergie a ekzémy
  • Zlepšuje spánek
  • Snižuje cholesterol
  • Pomáhá s léčbou diabetu
  • Pomáhá s hubnutím
  • Zlepšuje zdraví jater
  • Pomáhá bojovat s nádory

Prevencí před chřipkou je zdravá strava

Nejlepší způsobem, jak se vyhnout nemocem a chřipce, je žít zdravým životním stylem. Jíst kvalitní, čerstvé, průmyslově nezpracované potraviny, pravidelně se hýbat, dobře spát, mít veselou mysl, být co nejvíc na čerstvém vzduchu a přirozeně se otužovat.

Jako chutnou součást prevence doporučujeme pravidelně porci kvašené zeleniny na talíř a v kritických chřipkových obdobích ještě zvednout dávky.

 

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!

Vše zvládám levou zadní a na tréninku mi nestíhají

Gabča: Jsem na detoxu poprvé a moc mě překvapilo,...

Manžel sa pomaly a isto pridáva k môjmu stravovaniu (Iveta)

Iveta: Ahoj. Môžem povedať, že som dosiahla 14. deň...

Lepší než doktor

Mija: Krásný den všem, chtěla bych se poprvé podělit...

Všechny vaše recepty jsou úžasné

Bobina: Všechny vaše recepty, které jsem zatím vyzkoušela (hlavní...

Děkuji za cenné vychytávky a úžasnou motivaci

Annabirke S.: Ahoj Evi. O pochvalu nemáte nouzi, ale...

Přestala mě pálit žáha, ustaly trávicí problémy a kalhoty se oblékají snadněji

Ilona: Cítím se lépe: nepálí mě žáha, nemám žádné...

Nemůžu si pomoct, ty jídla z kurzu jsou tak dobrá, že vylizuji talíře i hrnce…

Magda: Ahoj všichni, dnes uvařil manžel - zelí, bramborový knedlík a...

5 kg pryč bez jakéhokoliv úsilí (Hana, 68 let)

Hana: Ahoj lidičky, je mi 68 a zhruba od...

Jsem šťastná, že jsem členkou klubu (Nada)

Nada: Jsem šťastná, že jsem členkou klubu! Se zdravým...

Konečně zdravý jídelníček

Ilona71: 2,5 kg dole. Jsem moc rada za tento...

Můj čtyřletý syn to označil „Boží“ (Kateřina)

Kateřina: Zdravím všechny, dovolená s Duhovým koníkem v kombinací...

A ejhle, ono to funguje (Olga Š.)

Olga Š.: I já jsem za svůj dospělý život...

Lucka, účastnice kurzu, nám napsala

Dobrý den Evo a Heleno, ještě jednou děkuji za příjemně...

Podzimní detox nemá chybu! Samé dobroty, které mě léčí

Pavlína M.: Již 9 měsíců jsem s Jíme Jinak...

Zhubla jsem 20 kg (Jitkanec)

Jitkanec: Ahojte všichni, začala jsem vařit podle Jíme Jinak...

Toto je stravování, který jsem celý život hledala

Danfejfar: Dobrý den, děkuji, děkuji. děkuji. Toto je stravování,...
  1. Tak se těším, potřebuju namontovat, nějak mě vaření nebaví, a tělo nemá hlad, jen je zmlsany, v létě jsem si ujizdela na sladkem, tak se potřebuju umravnit ??

  2. Dobrý den, jakou kombinaci zelenin na kvašení byste doporučili pro děti, které zatím kvašenou zeleninu neznají a klasické zeláky mají za smradlavé:)?

  3. Těším se, až si udělám po létě picles, teď zrovna mě přepadla rýma a střevní virus, chci se zeptat, kdy začne podzimní očista? Osobně to potřebuju jak sůl, nějakou disciplínu. Děkuju Karolína

    • Tak to chce pořádnou porci kvašené denně, Karolíno :-) Podzimní detox startuje v listopadu. Zrovna pro vás točíme nové podzimní recepty do tohoto programu. Jsou to takové dobroty, že se tu sami chválíme :-))))

  4. Zobrazit všech 10 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekMěla jsem ty nejčernější myšlenky, Pavlína (40 let)
Další článekAnna: Objevila jsem vás díky České televizi