Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Pestrý teplý zimní salát s pečenou zeleninou

Uvařeno
bez lepku
bez mléka
sezóna podzim
sezóna zima

Jeden z luxusních zeleninových salátů pro chladné dny. Potěšíte jím každého, kdo miluje pečenou zeleninu!

Ingredience
  • ledový salát
  • dýně hokkaido
  • růžičková kapusta
  • uvařené máslové fazole
  • batát
  • olej
  • sojová omáčka
  • tymián
  • konopná semínka
  • tahini
  • citronová šťáva
  • sůl

Jak připravit teplý salát s pečenou zeleninou

  1. Dýni a batát nakrájíme na kostky, kapustu na půlky a smícháme s 1-2 lžícemi oleje, špetkou soli, lžičkou sojové omáčky a větší špetkou tymiánu.
  2. Pečeme v troubě na 180°C doměkka (cca 20-30 minut).
  3. Mezitím si nakrájíme na kousky ledový salát a dáme do mísy.
  4. Přidáme uvařené fazole a upečenou zeleninu.
  5. Ochutíme tahini, citronovou šťávou, sojovou omáčkou a zasypeme konopnými semínky.
  6. Vše zamícháme a podáváme.

Praktické

  • Pokud budeme mít salát jako hlavní jídlo, vmícháme do něj i uvařenou obilovinu nebo nudle. Nebo podáváme s plackami, anebo salát zabalíme do tortill či palačinek.
  • Salát jednoduše zalijte tahini a pokapejte citronovou šťávou a sojovou omáčkou. Promíchejte a ochutnejte a dochuťte dle vašich preferencí.

Obměna

  • Upéct můžeme jakoukoliv zeleninu, kterou máme po ruce – řepu, brokolici, cuketu, celer aj.
  • Salát můžeme ochutit i balzamikem, jiným oříškovým máslem (mandlové) nebo lahůdkovým droždím.
  • Salát můžeme posypat jinými semínky nebo oříšky.
  • Místo fazolí můžeme použít jinou uvařenou luštěninu, na kostky nakrájený tempeh/tofu, anebo křupavou cizrnu.

Děti

  • Salát je vhodný pro děti od 1,5 roka, šetříme ale s olejem a ochucovadly.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

1 člověk už poděkoval za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Klub
Mila Beata
16. 3. 2022

Mnaaaaaaaaaaam ♥️♥️♥️

Klub
Jiřina
7. 9. 2021

je výborný!

Ukázat další komentáře

Mohlo by se vám líbit

12
41

Startujeme online kurz Podzimní detox

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Luxusní podzimní zelenina s pekany na sladu a skořici

Tato lahůdka je výtečným jídlem do sychravých dnů. Potěší mlsný jazýček dospělých i dětí. Měkkoučká dýně, křupavé kapustičky a oříšky a to vše ve sladko-ko...

Sladká zelenina s kokosovým mlékem na způsob Nishime

Rychlé a výborné zeleninové jídlo v léčebném a lahodném japonském stylu nishime. Jako stvořené do chladnějších dnů. Zahřeje, zasytí a pohladí :-)

Špagety z dýně ve stylu Pad Thai – lepší než klasické nudle!

Toto jídlo je přímo gastronomický zážitek. Rozhodně lepší než klasické Pad Thai nudle! Pokud milujete dýně a thajskou kuchyni, nažhavte troubu a upečte si ...

Pochero – pokrm z Filipín (bez masa)

Rychlý zeleninový pokrm s tempehem přímo z Filipín. S rýží nebo těstovinami snadná a chutná večeře pro celou rodinu.

Pečená dýně plněná šťavnatou amarantovou směsí

Měkoučká dýně s křupavou slupkou plněná šťavnatou směsí plnou proteinů. Skvělý oběd nebo večeře do sychravých zimních dnů.

Fazolová kaše

Zkuste si připravit fazole trochu jinak – ve formě kaše! Skvělá jako příloha k pečené nebo dušené zelenině.