Domů > Zdravé recepty > Slané chuťovky

Fajnšmekr kuličky

Uvařeno
bez sóji

Tyto kuličky můžete podávat i vychladlé na různá pohoštění nebo jen tak na mlsání jako snack. Zařaďte si je do vašeho jídla podle fantazie a vaší chuti.

Ingredience
3 porce
  • 150 g ovesného kuskusu
  • 300 g vody
  • 2 polévkové lžíce tamari
  • 1 vrchovatá lžička arašídového másla
  • 1 lžíce rýžového octa
  • 1 vrchovatá lžička rýžového sirupu
  • 1 vrchovatá lžička gochujang
  • 3 polévkové lžíce vody
  • olej
  • pažitka
  • sezamová semínka

V tomto rozhovoru bez servítků Eva vyzpovídala Moniku Hodásovou – trápily jí velké zdravotní potíže, špatné trá...

Jak připravit pikantní kuličky z kuskusu

  1. Kuskus nasypte do kastrůlku a přidejte vodu. Přiveďte k varu a za stálého míchání vařte 5 minut.
  2. Nechte vychladnout.
  3. Smíchejte tamari, ocet, gochujang, arašídové máslo, rýžový sirup a vodu a dobře promíchejte, abyste vytvořili hladkou krémovou omáčku.
  4. Ze studeného kuskusového těsta vytvořte kuličky.
  5. Do pánve nalijte trochu oleje a zahřejte. Kuličky dobře osmahněte, aby se vytvořila kůrčička.
  6. Zvyšte teplotu, nalijte na kuličky omáčku a vařte na vysokém ohni, dokud se nevstřebá, což nastane téměř okamžitě. Posypte sezamovými semínky, promíchejte na pánvi a servírujte.
  7. Podávejte posypané pažitkou.

Praktické

  • Velmi rychlý recept, výborný jak teplý, tak studený.
  • Gochujang je korejská fermentovaná chilli pasta, kterou seženete na e-shopech nebo v prodejnách s asijskými potravinami.
  • Pro verzi bez sóji použijte hrachovou nebo pohankovou tamari namísto sójové.
  • Pro bezlepkovou dietu použijte bezlepkový kuskus.
  • Arašídové máslo vybírejte kvalitní, bio a čtěte složení. Nebo si připravte domácí.

Obměna

  • Můžete použít jakýkoliv kuskus.

Děti

  • Pikantní jídlo nevhodné pro děti.

PS: Zkoušíte recepty? Co se do toho pustit pořádně?

Co si 8 týdnů vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o vás 8 týdnů pečovat a podporovat vás na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky a detox.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Člověk sám nemůže změnit svět, ale každý člověk může šířit poselství, které ten svět změní..

13 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Krásně to vypadá a jistě to bude chuťová bomba. Velice brzy vyzkouším. Jen moc nevím jak to nakombinovat do kompletního talíře. Nemáte nějaký nápad?

Klára Regéci
21. 7. 2023

Ty jo to je bomba Vierko, ale přiznám se, že ovesný kuskus slyším prvně. Hned se jdu zeptat strejdy gůgla 😁

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Mls na špejli

Tento recept můžete využít i na letní zahradní oslavy, párty, jako mlsání pro hosty. Nezapomeňte na nějaký dip nebo na sójovou omáčku.

Yaki Onigiri

Tento recept nás zavede do Japonska. Yaki onigiri jsou japonské opékané rýžové kuličky s náplní, jejichž příprava sice vyžaduje trošku času a úsilí, ale vý...

Cizrnové kuličky

Pokud máte hosty nebo plánujete oslavu, určitě zařaďte tyto kuličky do vašeho menu. Výborný recept na finger food, protože tyto kuličky jsou dobré i vychla...

Sváteční rýžové krokety (fotopostup)

Tento recept možná na první pohled vypadá složitě, ale nenechte se zastrašit. Vše si předem připravte a půjde to jako po másle. Odměnou vám budou chutné kř...

Houbové bezlepkové kuličky

Tyto chutné bezlepkové kuličky můžete použít k těstovinám, k salátu nebo třeba jen tak na zobání.

Mama ganoush

Letní svěží pomazánka, která je skvělá na chleba, do placek a jako dip k zelenině. Tento recept je variací na baba ganoush, ovšem bez lilku a trochu poupra...