Mám velikou radost - pomalu ale jistě se rozšiřuje sortiment zeleniny v sázavských prodejnách potravin.

V sezóně využívám pro nákup zeleniny trhy a domácí zeleninu, co se kde jen podaří sehnat. Ale v zimě jsem ponejvíc odkázaná na místní prodejny potravin a zásoby, které přežijí skladování. Máme tu Tesco Express a Flop, kde nakupuji nejčastěji. Do Žabky a místní večerky už nemusím, protože nic navíc tam ze zeleniny nevedou. Do Flopu chodím pro čerstvou petrželovou nať, polníček a rukolu (malá vanička tedy za šílených 52 Kč, ale co nadělám, když zatím nevypěstuju), do Tesco Express pro všechno ostatní od cibule po brokolici. Marně jsem tu však při nastěhování sháněla dýni, bílou ředkev daikon, kulaté bílé ředkve, tuříny atd. O většině z nich slyšely prodavačky poprvé.daikon

Ale to není nějaká místní specialita. I v Praze ve velkých obchodech typu Hypernova (jak se to jmenovalo, když jme tam bydleli), kde tyto zeleniny běžně mívali, jsem občas brzdila svým nákupem frontu. Prodavačky mívaly problém najít v katalogu zeleninu a příslušný kód. Obvykle to probíhalo tak, že pokladní zvedla zeleninu, podívala se na mě s otazníkem v očích, já náhlasila název, ona našla v katalogu kód a namarkovala, vzala další kus a proces jsme zopakovaly. S chutí jsem střídala pokladní, když nebyl spěch. Brala jsem to jako zeleninovou osvětu 🙂

Tady ve Flopu byl problém vychytat den, kdy vozí čerstvou petrželku (i když jsem vloni zasadila, máme takovou spotřebu, že nestíhala růst). V místní prodejně berou takový jeden velký svazek a bývá jen jednou týdně. Když jsem se po ní zpočátku sháněla, říkala mi paní prodavačka rozlobeně, že tam byl jeden pán a všechnu si ji vzal. Když jsem pak měla to štěstí já, váhala jsem, kolik si z toho “keříku” můžu vzít, abych nepůsobila hamižně 🙂 Naučila jsem se tedy chodit v den, kdy ji vozí a brát si dvě třetiny celé dodávky, aby zbylo na ostatní. Všimla jsem si, že když už si ji někdo bral, ulomil jednu větvičku a šel.

Naučila jsem se za ty dva roky, co jsme se odstěhovali, kde co mají a kdy to vozí. Přizpůsobila jsem režim týdne nákupu na trhu.  Je to jako za dávných časů – v úterý se na takový jeden plácek vozí ponožky a spodní prádlo, ve středu zelenina a drogerie, ve čtvrtek ryby a v pátek je na náměstí velký zeleninový a ovocný trh. To je můj den. Jsme tu extra zákazníci, občas dostaneme navrch zdarma svazek ředkviček, jablka pro holky do ruky nebo v létě vaničku jahod. Tolik peněz, jako my, tu asi jen tak někdo nenechá 🙂 Když to nezvládneme, máme na týden smůlu a jsme odkázaní na to minimum ve Flopu a Tescu. Někoho by to štvalo, ale mě se to ohromě líbí. Jasně, že bylo pohodlné, že jsem si v Praze mohla kterýkoli den pro cokoli dojít. Ale tohle má své kouzlo. Člověk musí trochu plánovat a neplýtvá časem ani penězi. Ví, co chce koupit ( koneckonců není moc nad čím přemýšlet, protože není zas tak z čeho vybírat) a kolik toho musí vzít, aby na týden vystačil. Žádné kazící se nadbytky nehrozí. Všechno se spotřebuje a koncem týdne meleme z posledního, alespoň co se výběru zeleniny týče.

A když jedeme někam na výlet, nejvíc se těším, že cestou domů navštívím nějaký větší obchod a přepadnu regály se zeleninou. Když jsme tuhle jeli přes Olomouc, odnášela jsem si asi deset kilo zeleniny, přestože jsem šla jen pro ty polníčky, rukoly a nějaký salát. Měli totiž černý kořen, batáty, kopr a jiné, mě teď vzácné plodiny 🙂 A nedávno v Praze jsem říkala manželovi, že se musíme před odjezdem stavit v obchodě. Nebyl nadšený, ale uklidnil ho moje věta: “Neboj, to nebude nadlouho, došla mrkev, takže jen popadnu pár kilo mrkve a můžeme jet.” Samozřejmě, že k té mrkvi přibyl ještě balíček polníčku, rukoly, bílé kulaté ředkve a daikon. Ani jsme neměli žádnou tašku, nesli jsme to v rukách do podzemní garáže přes celý ochoďák a lidi se na nás dívali zvláštně 🙂

No ale proč to celé píšu? Věci se mění! V místním maličkém prvorepublikovém kolonialu, který ponejvíc slouží jako nálevna pro místní dělníky jsem nedávno objevila dýni Hokkaido. Paní majitelka, která se ukázkově stará o své zákazníky a zná je všechny jménem a všechny je tak také oslovuje, řekla, že někdo se po ní ptal, někdo jiný je pěstuje a neví, co s nimi, tak je začala brát a je vcelku odbyt. Dokonce prý je zdravá. Hurá, milujeme Hokkaido a vyrostlo nám málo! Poslední dobou se také zvětšil keříček s čerstvou petrželí ve Flopu a mívají ji častěji. A včera jsem našla vedle petrželky dokonce daikon – bílou dlouhou ředkev. Moje nadšení a překvapení neznalo mezí a u kasy, když se pokladní podívala nejdřív na daikon a pak tázavě na mě jsem vyhrkla: “To je skvělý, že máte tuhle bílou ředkev!” “No, my jsme to zkusili a je docela zájem, tak ji asi budeme brát,” řekla mi na to pokladní. “Tak to já si ji k vám budu chodit kupovat,” jásala jsem. A paní, co byla na řadě přede mnou, se zastavila na odchodu a začala se se zájmem vyptávat, co s tím dělám, jak se to upravuje a k čemu je to dobré. To si pište, že jsem se jí věnovala! A školení na téma daikon tak dostala ona, prodavačka i paní, co byla ve frontě za mnou. To víte, potřebuju, aby byl odběr a nechali mi bílou ředkev v sortimentu 🙂

Jste unavená a vyčerpaná? Posilte v zimě ledviny

Nastartujte imunitu a vyhněte se nemocem.

Je to snadné. Zjistěte, jak na to.

Stáhnout ZDARMA

  1. Rada jak na petrzelku v zimě.minulou zimu( tuhle jsem zapomněl a tak vidím smutný rozdíl) jsem si záhon Petrželky přikryla větvičkami z lesa a ono to udělalo takový zelený sklenicek. Petrželkabyla celou zimu a touto dobou jsem již mela do výšky 10cm 🙂 jen chce udělat tak 2m2 s vaši spotřebou.nám stačil 1 🙂

  2. Hlasim aktualni akci v Kauflandu. Maji v obchode a navic v akci turiny. Koupila jsem ho u nas na malem meste, tak myslim, ze by ho mohli mit ve vsech. Zaroven jsem u pokladny pani pokladni zodpovedela dotaz, jak se to vubec pripravuje, jen vzorek jidla ji asi nestihnu dodat☺.

  3. Také nejraději chodím na trh, sice jsem tu obklopená obchody, ale ta oschlá a uválená zelenina mě moc neláká 😉 Poslední roky se zas vracím k pěstování, měli jsem zeleninovou zahrádku, když byl nejstarší syn malý, pak nějak přibylo práce a dětí a nebyl čas a ze zahrádky se stala “městská bezúdržbová”. Ale teď si to zas z dcerou docela užíváme, propašovala jsem do “bezúdržbové” muchovník, kdouli a další drobné ovoce a dva zeleninové minizáhonky ;-). Ale protože jsem zahradník na baterky a je mi jasné, že x kg mrkve nebo cibule nevypěstuji, tak si sázíme špatné péči odolné rostliny 😉 třeba kadeřávek nás zásobuje celou zimu a nic po mě nechce :-). Vloni jsem v listopadu jen tak rozhodila semínka polníčku a od ledna sklízíme polníček, je neskutečně nenáročný. Taky rukola se dá pěstovat celoročně v truhlíku za oknem, ale my ji měli vloni tolik, že za celou zimu na ni nikdo neměl chuť … a nějak se jí podařilo přezimovat a už zas raší.

  4. Zase jeden super článek :-). Opravdu je vidět, že se v obchodech snaží vycházet zákazníkům vstříc. Já moc ráda nakupuji v Globusu, kde je už běžnou věcí tempeh, tofunéza, jáhlový knedlík apod. A výběr zeleniny jsem taky jinde lepší neviděla. Miluji nakupování :-). Nejvíce nákupy zeleniny a zdravou výživu :-).

  5. Evi, prosím tě a kde je ten koloniál na Sázavě?? U nás v Chomutově už jsem Hokkaido nesehnala skoro od Vánoc vůbec nikde, jenom dýni máslovou. A na Sázavě bydlí můj brácha, tak bych ho tam vyslala, tedaaa…… Jestli na nás po vašem nájezdu nějaká zbyde.. :-)))

  6. Máme kolem sebe několik super i hyper marketů, ale na tuřín jsem tam narazila za poslední dva roky jen jednou. Údajně nemají na něj dodavatele. Ale deikon je v Globusu stále, to mě těší, ale netěší mě jeho zdražení. Říkám si, zda není za tím moje osvěta:)), asi si ho kupuje více lidí, kdykoliv ho totiž v obchodě vytahuji z bedny, někdo se naskytne a ptá se mě, co to je a co s tím dělám. To jsou otázky pro mě, takže vysvětluju, radím….
    Evi, ale takový deikon, jaký je na fotografii – ty listy! to jsem ještě neviděla. V Globusu daikony jedině bez listů. Údajně by při dopravě zhnily.
    Koupila jsem si semena tuřínu, deikonu a krmné kapusty (ta je výborná), tak jsem zvědavá, kolik mi toho na zahradě(spíše zahrádce) vyroste.

  7. Psáno s nadsázkou a čtivě, že jo ? 🙂 V Hypce si zeleninu už musíte několik let zvážit sami, takže spíš běhám od kasy k oddělené zeleniny, když zapomenu něco označit kódem z váhy. A většinou máme zeleniny a ovoce 3/4 vozíku 2x týdně a nikde nikdo na nás v žádném super hyper ani v samošce nekouká divně. A to jsme s mužem veselá kopa a nákupy si náležitě užíváme a komentujeme 🙂 a také máme i své oblíbené prodavačky a pokladní. Zelovoci zdarec!

  8. Díky za super článek. Bydlím v malé vesnici, domácí zásoby zeleniny jsme vyjedli už před Vánocemi. Tak teď přesně řeším, zda si mohu u nás v obchodě koupit kilo mrkve, aby zbylo i na ostatní. V soudsední vesnici už mi prodavačky hlásí, co přišlo za zeleninu. V supermarketu brzdím frontu dotazy prodavaček “co to je” a manžel při pravidelných nákupech říká, že některé druhy zeleniny kupujeme asi jen my :-).

    • Jooo, bezva, takže to znáte 🙂 Já tady v praxi vidím, jak člověk ovlivňuje svoje okolí 🙂

      • Tedy ženy, já jsem dosud podle zdejších zásad opravdu nevařila, nicméně teda vařím, chci pestré jídlo, žádné polotovary, takže zeleninu nakupuju stejně jak tu popisujete a u nás na maloměstě je to velmi podobné, na podzim jsem jásala, že letos navezli opravdu Hokkaida, loni nevěděli, po čem se ptám – a nevěřila jsem, kolik lidí se mě ptalo, co dělám s dýní… Moc mě mrzí, že černý kořen jsem nepotkala za poslední 3 roky vůbec nikde, potočnici jakbysmet a farmářské trhy bych taky brala častěji a třeba i víc pěstitelů, k nám jezdí pravidelně se zeleninou jen jedna paní a když nestihnu dojít poránu včas, tak už se neprošlapu. A trhy jednou za 2 týdny. Ale mám radost, že už lidi aspoň na tom trhu nakupují, stánek se zeleninou je normálně obležený, i když je sortiment jen brambory, cibule, křen třeba.

        • Taky přispěji troškou do mlýna: u nás máme Albert a Kaufland vedle sebe a co se týče zeleniny, skvěle se doplňují. V Albertu kupuji batáty, tempeh, někdy biomrkev a černý kořen, v Kauf. mají zase daikon, polníček, rukolu, hlívu, nyní máslovou dýni….zkrátka si nemohu ztěžovat. Teď i tuřín, který jsem poprvé ochutnala. Řepu mají neustále, ostatní si vypěstuju sama – teda, pokud mi to nerozhrabou kočky nebo nesežerou jiné potvůrky zespoda :o) Jo a v Albertu se mě paní na informacích ptala, na co že ty batáty mám…..

          • Na informacích. 🙂
            Batáty u nás vedla Billa (Albert nikde poblíž není, sbohem černý kořene 🙁 ), ty kupuju už více let a spolehlivě se zeptá nejméně jeden člověk, k čemu to kupuju. K tomu bývá i komentář, že je to drahé… Ale všimla jsem si, že když mám ve vozíku i jogurty, tvaroh, vejce nebo nějaké maso, tak se zeptá víc lidí. Když zrovna nakupuju jen zeleninu, obiloviny a luštěniny, tak se mi lidi spíš vyhýbají očima.

  9. Mám prvně v lednici tuřín, z farmářského z Jiřáku. A nevím, co s ním. Na teplý salát, jak je tu rocept, zrovna chuť nemám a na netu nic moc extra zatím nevyplulo.

    A co s vodnicí? A co s daikonem? Strouhá se ke smaženému, to už vím. Ale jinak? Díky.

    • Já tuřín dávám do polévek, jakoby místo brambor. Třeba do rěpové (cibulka, pak mrkev, pastyňák, tuřín a řepa), dýňové (obdobně jen navíc dám česnek), ale i “bramboračky” bez brambor (tam dávám vedle zeleniny ještě obilí z ranní kaše).
      Daikon zatím jíme jen čerstvý na kolečka k jídlu, vařený nás moc neoslovil.

      • Výborný je i strouhaný do salátů, nakládaný, marinovaný, smažený,…do polévky dávám tenké proužky, má čistící účinek. Taky se dá nasušit a přidávat jako chutné a zdravé koření.

    • Tammy, tuřín je geniální zelenina 🙂 používám ho hodně do teplých salátů, zkrátka napařit jakoukoliv zeleninu, mj. i tuřín, k tomu třeba mrkev, brokolici nebo klidně i červenou řepu, většinou dám k zelenině ke konci napařit i nějakou už uvařenou luštěninu, tuto teplou zeleninu smíchat s nakrájeným ledovým salátem (k tomu klidně polníček atp). Salát se tím trošku spaří. Dochutit umeoctem a dresinkem. Začínali jsme jako s dresinkem s tofunézou, ale tu už teď nekupujeme ani nevyrábím, nějak nám k srdci nepřirostla. Místo toho dělám dresink (ne úplně košer z pohledu JJ, ale zato setsakramentsky dobrej :)), smíchám sezamový olej, citronovou šťávu, medovou dijonskou hořčici maille (osvědčená značka, neexperimentuju) a trošku rýžového sirupu, soli. Kdyby se olej zahřál, tak to bude lepší, já to nedělám. Jinak tuřín klidně dávám do ranní miso polévky a taky restuji s ostatní zeleninou, případně ho přidávám do různých zeleninový nebo zeleninovo-luštěninových ragů. Tak snad vám tuřín zachutná, ale zase ne moc, abyste mi ho na Jiřáku nevykoupila 🙂 I když pánové v zadním stánku museli začít, po naší loňské nákupní mánii, snad pěstovat víc 🙂

      • Já s hrůzou zjistila, že ten výborný a vzácný tuřín někteří zahrádkáři pěstují pro králíky a jinde se jím krmí krávy! Tak mám v plánu objet na jaře okolí a vykoupit je 🙂

        • Evi, tak my máme u babičky tuřínu plný sklep a babi ho přidává slepicím, jiný zvířátka nemáme. To jsem sitakhle vloni na jaře poprvé koupila tuřín v Kauflandu a chutnal nám – bramboračka z něho byla opravdu výborná. Tak jsem koupila semínka (tuřín žlutomasý) a dovezla k babičce jestli by nám to mohla naset. Tak se urodil plný záhon tuřínu a když jsem zněho udělala bramboračku tak prostě nechutnal – takový hořký, divnou pachuť. Nejdřív jsem to přikládala těhotenským nechutím. Ale ta pachť tam zůstala i později takže tím to nebylo. Takhle dopadly i další tu sezonu pěstované plodiny – pastiňák a vodnice. Tak jsem si takhle navymýšlela, co chci všechno nového vypěstovat a pak jsme to nejedli, protože nechutnalo. Tak nevím, kde byl problém. Tak letos budu mít asi útrum, aby mi mamka něco pěstovala. 🙁

    • Vodnice je výborná syrová a do salátů, do teplé kuchyně je mi jí líto, tam přijde, když zvadne a není na křupání dobrá 🙂

    • Tuřín je skvělý i na zahuštění omáček. Daikon nám moc chutná naložený ve směsi voda+shoyu (1:1), zavřít do sklenice a nechat pár hodin, lépe dní v pokojové teplotě, pak do lednice.

    • tuřín jen tak nakrájený na kostky a podušený na másle je lahůdka 🙂 my tedy máme dobré farmářské bio máslo, kdo nepoužívá, jistě to bude dobré i na oleji. Nebo dám do “bramboračky” místo brambor. A nebo jako součást zeleniny na ranní kaši, třeba s mrkví a cibulí. Podušením krásně zesládne. Jen ho taky seženu bohužel jednou za uherský rok…

    • Tammy, tuřín je skvělý místo brambor, kdekoli třeba do “bramboracky” nebo i jiných polévek. A daikon je vynikající taky kvaseny, třeba s redkvickami a zazvorovou stavou, nebo i samotný 😉 lahudková kvaška, vážně…

  10. Zobrazit všech 24 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

SDÍLEJTE PŘÍSPĚVKY - získejte členství v Klubu JJ nebo jeho prodloužení. Jak to funguje?
Autorem článku je Eva Cikrytová
Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh
Předchozí článekŠpízy po vegetariánsku
Další článekJáhlové raffaello