Domů > Zdravé recepty > Přílohy

Bezlepkové cuketové “bramboráky”: Dokonale křupavý recept

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna léto
děti od 2 let

Cuket je letos mraky a i když jsem si ještě žádnou nekoupila, jako darem už jsem jich dostala několik. A jsou to fakt kusy. A tak vznikla variace na zdravé bezlepkové cuketové bramboráky.

Ingredience
8 placiček
  • 250 g vyplakané a vyždímané cukety, nebo i kombinace cuketa, dýně, patizon (cca 400 g cukety za syrova)
  • 100-150 g pohankové mouky
  • půl lžičky soli dle chuti
  • 1-2 stroužky česneku
  • půl lžičky majoránky
  • trochu oleje na potření pánve

Katka má jedno dítě živené od malička jinak, druhé přeučené. Má zkušenosti se školkou i se školou. Sama brala léky na...

Recept na cuketové bramboráky

  1. Cuketu, nebo i kus patizonu, či dýně nastrouháme nahrubo na struhadle, dáme do cedníku a prosolíme.
  2. Necháme asi 15-30 minut tzv. vyplakat.
  3. Cedník s prosolenou cuketou dáme nad mísu, aby šťáva se zeleniny měla kam odkapávat, sůl pomůže k vyplakání.
  4. Ke konci ji ještě vyždímáme, aby hmota nebyla moc mokrá.
  5. Vyplakanou vodu vyhodíme, nebo můžeme použít do polévky, ale pozor, může být moc slaná.placičky
  6. Zbylou hmotu přendáme do mísy, přidáme česnek, majoránku a opatrně mouku. Někdy mi stačí kolem 100 g, někdy je potřeba trochu víc, záleží jak moc je hmota mokrá.
  7. Důkladně zamícháme, konzistence by měla být asi jako hustší těsto.
  8. Rozpálíme si pánev a dno lehce potřeme olejem.
  9. Na rozpálenou pánev klademe pomocí lžíce malé placičky, asi 10 cm v průměru.
  10. Smažíme asi 5 minut po každé straně, je lepší je v průběhu smažení 2krát otočit.
  11. Pokud chcete, aby placičky více připomínaly bramborák, přidejte víc česneku i majoránky a smažte je na větší vrstvě oleje, pak je chuť velmi podobná.

Obměna

  • Placičky lze udělat z jakékoliv jiné zeleniny, výborné jsou jen ze samotné dýně, lze přidat i trochu mrkve, nebo udělat mrkvové… je to na vaší fantazii.
  • Místo pohankové mouky můžete použít jakoukoliv jinou (např. ječnou).

Kombinujeme

  • Jelikož jsou placičky smažené, nemělo by se jich sníst moc, ale měly by sloužit spíše jako doplněk něčeho výraznějšího na kompletním talíři. My si je rádi děláme k nějaké zeleninové omáčce a k rýži s bezpluchým ovsem a luštěnině. Na každého tak vyjdou dvě až tři placičky. Výborné je ještě talíř doplnit kvašeným zelím.

Děti

  • Smažené by děti neměly jíst určitě do 2 let. Pak jim můžeme dát ochutnat malý kousek ke kompletnímu talíři a placičku doporučuji hodně vysušit od oleje ubrouskem.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

16 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Slavomíra
10. 9. 2023

Najčastejšie robím bramboraky podľa tohto receptu,striedam poh.múku s ovsenými vločkami,občas pridám tofu,ale dnes som doma mala “iba” ovsenú múku,pridala kúsok sój. nárezu a boli chuťovo ešte lepšie..

Mila Beata
30. 7. 2023

Velká pochvala , ještě větší než jsem dostala já, muj se divil ? Ze to není bramborák, říkal mnam to chutna úplně stejně ♥️ děkujeme

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Fazolová pizza

Z obyčejného fazolového nákypu se dá udělat slavnostní jídlo, když se mu dá trochu forma. Děti našich kamarádů tomu říkají čokodort, naše fazolová pizza. J...

Zapečené “šunkové” těstoviny à la šunkofleky

Kam se hrabou klasické šunkafleky! Tenhle recept boduje už řadu let a pořád patří mezi naše oblíbené.

Houbová smaženice s mangoldem

Už nevíte, co s bujícím mangoldem a čerstvými hříbky? Pokud máte obojího dostatek, vyzkoušejte rychlou smaženici. Po té naší vám nebude těžko, protože je b...

Pečená velikonoční nádivka z jáhel s uzeným (vegan)

Pečená velikonoční nádivka je sama o sobě kompletním jídlem. Je poměrně rychle hotová a chutná i těm, kdo rádi klasickou nádivku s vejcem a masem. Uzený te...

Luxusní krémová polévka s restovaným rozmarýnovým chřestem

Krémové polévky jsou pro nás slavnostní záležitost. A dnes jsme si ji udělali naprosto luxusní – přidali jsme do ní restovaný chřest na rozmarýnu.

Kokosové stew z mrkve, dýně a mangoldu

Slaďounká zelenina s vůní kokosu se hodí na kaši k snídani i na večeři.