Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Místo masa

Thajské tofu stir-fry s hoisin omáčkou

Uvařeno
bez lepku
bez mléka

Stir-fry se dá dělat na mnoho různých způsobů a můžeme do něj použít nejrůznější zeleninu. V tomto receptu jsme použili domácí hoisin omáčku.

Ingredience
4 porce
  • 1 natural tofu
  • 2 lžíce oleje
  • mrkev
  • pak choi
  • řapíkatý celer
  • sezam
  • kukuřičný škrob
  • sůl
hoisin omáčka:
  • 1 lžička sezamového oleje
  • 4 lžíce sojové omáčky
  • 1 lžíce sladu nebo obilného sirupu
  • 1 lžíce rýžového octa
  • 1 lžíce arašídového másla
  • kousíček zázvoru
  • 2 stroužky česneku
  • 1/4 lžičky kari pasty
  • špetka pepře
  • 2 lžíce vody

Martina známe díky jeho komentářům a fotkám v kurzu Vánoce jinak. Už vloni byly jeho pokrmy a nápady k nepřehlédnutí,...



Jak připravit stir-fry s hoisin tofu

  1. V misce smícháme všechny ingredience na omáčku (česnek roztlačíme a zázvor na kostičky).
  2. Tofu nakrájíme na kostky a vložíme do omáčky.
  3. Necháme marinovat (čím déle, tím lépe, např. přes noc v lednici).
  4. Nakrájíme na proužky zeleninu.
  5. Vyndáme tofu z marinády a obalíme ze všech stran v trošce škrobu.
  6. V pánvi rozehřejeme olej a osmažíme obalené tofu ze všech stran dozlatova.
  7. Na oleji ve woku orestujeme proužky zeleniny s větší špetkou soli.
  8. Zalijeme omáčkou.
  9. Jakmile je zelenina tak, přidáme orestované tofu a vypneme.
  10. Posypeme sezamovými semínky.

Praktické

  • Jídlo podáváme například s rýží, těstovinami nebo jinou uvařenou obilovinou.
  • Hoisin omáčku můžeme použít i do salátů, dušené zeleniny, vařených obilovin, luštěnin nebo jako dip k sushi, zelenině v hrašce apod.
  • Pokud bychom měli omáčky hodně a chtěli bychom ji zahustit, můžeme ji povařit do zhoustnutí s troškou škrobu smíchaného se studenou vodou.

Obměna

  • zeleninu můžeme měnit dle chuti.
  • Místo arašídového másla můžeme použít jiné oříškové máslo nebo tahini.
  • Kari pastu můžeme nahradit troškou chilli vloček nebo chilli prášku, pro děti třeba uzenou paprikou.
  • Můžeme přidat i kešu oříšky, arašídy nebo mandle (jako posyp nebo orestovat se zeleninou).

Děti

  • Toto jídlo je vhodné pro děti od 3 let. Pro mladší ubereme na koření a dochucovadlech.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Komentáře

Klub

Uplne skvele jedlo, este sme ho ani nedojedli a uz vieme, ze je stalicou nasho jedalnicka! ; )) Vdaka za recept.

Ukázat další komentáře

Mohlo by se vám líbit

12
41

Startujeme online kurz Podzimní detox

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Špagety z dýně ve stylu Pad Thai – lepší než klasické nudle!

Toto jídlo je přímo gastronomický zážitek. Rozhodně lepší než klasické Pad Thai nudle! Pokud milujete dýně a thajskou kuchyni, nažhavte troubu a upečte si ...

Japonská polévka Ramen

Voňavá japonská polévka ramen dobývá naše talíře, respektive hluboké misky! Je skvělá na snídani, oběd i večeři nebo jen tak jako lehká svačina. Zkuste ji ...

Nekynutá batátová pizza se “sýrovou” omáčkou. Chutná celé rodině!

Že je pizza nezdravá? Jak která… Na této si můžete pošmáknout bez obav o svou linii a zdraví :-) Je bez lepku, mléka, vejce, droždí i tuku. Těsto je ...

Tofu kostky v křupavé krustičce

Chybí vám něco křupavého, ale chcete, aby to bylo i zdravé? Tato slaná křupavá dobrota se hodí jak k hlavnímu jídlu, tak i jen tak, jako zdravá svačinka, t...

Kari smažená rýže s hráškem

Milujete asijskou kuchyni? Pak si zamilujete i tuto mírně pikantní voňavou kari smaženou rýži. Když máte uvařenou rýži, je to rychlovka!

Pečená dýně plněná šťavnatou amarantovou směsí

Měkoučká dýně s křupavou slupkou plněná šťavnatou směsí plnou proteinů. Skvělý oběd nebo večeře do sychravých zimních dnů.