Stir-fry se dá dělat na mnoho různých způsobů a můžeme do něj použít nejrůznější zeleninu. V tomto receptu jsme použili domácí hoisin omáčku.



Ingredience
4 porce
  • 1 natural tofu
  • 2 lžíce oleje
  • mrkev
  • pak choi
  • řapíkatý celer
  • sezam
  • kukuřičný škrob
  • sůl

hoisin omáčka:

  • 1 lžička sezamového oleje
  • 4 lžíce sojové omáčky
  • 1 lžíce sladu nebo obilného sirupu
  • 1 lžíce rýžového octa
  • 1 lžíce arašídového másla
  • kousíček zázvoru
  • 2 stroužky česneku
  • 1/4 lžičky kari pasty
  • špetka pepře
  • 2 lžíce vody

Jak připravit stir-fry s hoisin tofu

  1. V misce smícháme všechny ingredience na omáčku (česnek roztlačíme a zázvor na kostičky).
  2. Tofu nakrájíme na kostky a vložíme do omáčky.
  3. Necháme marinovat (čím déle, tím lépe, např. přes noc v lednici).
  4. Nakrájíme na proužky zeleninu.
  5. Vyndáme tofu z marinády a obalíme ze všech stran v trošce škrobu.
  6. V pánvi rozehřejeme olej a osmažíme obalené tofu ze všech stran dozlatova.
  7. Na oleji ve woku orestujeme proužky zeleniny s větší špetkou soli.
  8. Zalijeme omáčkou.
  9. Jakmile je zelenina tak, přidáme orestované tofu a vypneme.
  10. Posypeme sezamovými semínky.

Praktické

  • Jídlo podáváme například s rýží, těstovinami nebo jinou uvařenou obilovinou.
  • Hoisin omáčku můžeme použít i do salátů, dušené zeleniny, vařených obilovin, luštěnin nebo jako dip k sushi, zelenině v hrašce apod.
  • Pokud bychom měli omáčky hodně a chtěli bychom ji zahustit, můžeme ji povařit do zhoustnutí s troškou škrobu smíchaného se studenou vodou.

Obměna

  • zeleninu můžeme měnit dle chuti.
  • Místo arašídového másla můžeme použít jiné oříškové máslo nebo tahini.
  • Kari pastu můžeme nahradit troškou chilli vloček nebo chilli prášku, pro děti třeba uzenou paprikou.
  • Můžeme přidat i kešu oříšky, arašídy nebo mandle (jako posyp nebo orestovat se zeleninou).

Děti

  • Toto jídlo je vhodné pro děti od 3 let. Pro mladší ubereme na koření a dochucovadlech.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Díky kurzu mám řád a disciplínu

Iva: Zdravím všechny v tomto kurzu už potřetí? A...

Nikdy jsem tak ráda nevařila… až teď!

Jana: Nikdy jsem tak ráda nevařila jako nyní s...

Tak jednoduché a tak dobré! (Nada)

Nada: To je dobrota!!! Neměla jsem tolik kedluben, tak...

Už po týdnu mi říkají, že zářím (Julie)

Julie: Zdravím vás všechny. Jsem trošku pozadu, ale nevadí,...

Vaše stránky mě nadchly

Agatha: Vaše stránky mě nadchly a hodně inspirovaly. Už...

Jsem v klubu již 3. rokem a je k nezaplacení!

Marie J: děkuji za Váš úžasný web. V klubu...

Všichni ostatní si všimli, že jsem zhubla

Vera: Mám teď za sebou týdenní pobyt s našimi studenty,...

Byla jsem překvapená, jak dobře jsou jídla ochucená (Jarmila)

Jarmila: Nejsem zvyklá psát komentáře, ale musím udělat výjimku....

Díky Jíme Jinak lépe zvládáme vést firmu (Lenka)

Lenka: Dobrý večer, milá Evičko! Skláním se a tleskám!!!...

Dříve jsem byla agresivní. Na JJ jsem vznášející se bytost

Market: Tak třetí den téměř za mnou a jsem...

S rodinou jsem to zvládla skvěle (Iveta)

Iveta: Ahoj všichni, taky přidám svůj příběh, třeba někomu...

První týden kurzu a 2 kg dole!

Lada: Už mi nepnou kalhoty přes stehna a je...

Soyabella – mlékovar na výrobu rostlinných mlék a mnoho dalšího

Dobrý den, chci se zeptat na Soyabella – mlékovar na...

Zhubla jsem 3 kilča a budu pokračovat dále (Radka)

Radka: Zdravím, jsem na konci, ale pro mě to...

Mám víc energie, dole už 4,5 kg (Petra)

Petra: Dnes je můj 9. den a já se...

Konečně po všech nezdarech našla (Veronika)

Veronika: Na luštěniny jsem si zvykla téměř hned, ty...

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekRostlinná strava léčí deprese. Projekt podporovaný EU dává doporučení
Další článekUkázkový jídelníček při cukrovce (diabetu)