Stir-fry se dá dělat na mnoho různých způsobů a můžeme do něj použít nejrůznější zeleninu. V tomto receptu jsme použili domácí hoisin omáčku.



Ingredience
4 porce
  • 1 natural tofu
  • 2 lžíce oleje
  • mrkev
  • pak choi
  • řapíkatý celer
  • sezam
  • kukuřičný škrob
  • sůl

hoisin omáčka:

  • 1 lžička sezamového oleje
  • 4 lžíce sojové omáčky
  • 1 lžíce sladu nebo obilného sirupu
  • 1 lžíce rýžového octa
  • 1 lžíce arašídového másla
  • kousíček zázvoru
  • 2 stroužky česneku
  • 1/4 lžičky kari pasty
  • špetka pepře
  • 2 lžíce vody

Jak připravit stir-fry s hoisin tofu

  1. V misce smícháme všechny ingredience na omáčku (česnek roztlačíme a zázvor na kostičky).
  2. Tofu nakrájíme na kostky a vložíme do omáčky.
  3. Necháme marinovat (čím déle, tím lépe, např. přes noc v lednici).
  4. Nakrájíme na proužky zeleninu.
  5. Vyndáme tofu z marinády a obalíme ze všech stran v trošce škrobu.
  6. V pánvi rozehřejeme olej a osmažíme obalené tofu ze všech stran dozlatova.
  7. Na oleji ve woku orestujeme proužky zeleniny s větší špetkou soli.
  8. Zalijeme omáčkou.
  9. Jakmile je zelenina tak, přidáme orestované tofu a vypneme.
  10. Posypeme sezamovými semínky.

Praktické

  • Jídlo podáváme například s rýží, těstovinami nebo jinou uvařenou obilovinou.
  • Hoisin omáčku můžeme použít i do salátů, dušené zeleniny, vařených obilovin, luštěnin nebo jako dip k sushi, zelenině v hrašce apod.
  • Pokud bychom měli omáčky hodně a chtěli bychom ji zahustit, můžeme ji povařit do zhoustnutí s troškou škrobu smíchaného se studenou vodou.

Obměna

  • zeleninu můžeme měnit dle chuti.
  • Místo arašídového másla můžeme použít jiné oříškové máslo nebo tahini.
  • Kari pastu můžeme nahradit troškou chilli vloček nebo chilli prášku, pro děti třeba uzenou paprikou.
  • Můžeme přidat i kešu oříšky, arašídy nebo mandle (jako posyp nebo orestovat se zeleninou).

Děti

  • Toto jídlo je vhodné pro děti od 3 let. Pro mladší ubereme na koření a dochucovadlech.

Děkuji za podrobné recepty, inspiraci a motivaci

Jája: Dobrý večer, jsem začátečník a tak dost nestíhám.....

Věřím, že to půjde (Olga)

Olga: Zdravím a připojuji se ke všem, co děkují,...

byla jsem darovat krev a výsledky vynikající (Veve)

Veve: Ahoj,  byla jsem darovat krev a výsledky vynikající...

Musím se u jídla brzdit, jak je to dobré (Jaroslav)

Jaroslav: Černá čočka s batáty je zajímavá kombinace, opět...

Kurz byl nejkrásnějším dárkem, který jsem kdy dostala

Dagbri: Jsem moc ráda, že jsem na Vaše stránky...

Už nechci vařit klasiku, kterou jsem dříve vařila

Pavlivlmaeorua: S pomocí dcery jsem se dostala k programu...

Je mi skvěle na duši i po těle (Jana)

Jana: V článcích a komentářích na webu Jíme Jinak...

JJ mi pomohlo najít směr, kterým chci jít

Petrushe: Ahoj Evi, chci touto cestou moc poděkovat za...

Je to skvělé a jednoduché vaření (Veronika)

Veronika: Ahoj Evi, dnes poslední den vaření kurzu Hubneme...

Nepřestává mě fascinovat, co dokáže ranní polévka (Eva)

Eva: Vím, že už na to taky většina lidí...

Děkuji za to, že jste normální ženské, a předkládáte to nejlepší, k čemu jste se dopracovaly

Renča: Prochechtala kus včerejšího dne při pročítání webu JJ...

Poděkování

Dobrý den, vaše stránky jsem objevila cca před měsícem....

Jsem nadšená, zhubla jsem a moc mi chutná (Sawa)

Sawa: Děkuji za tento kurz, moc se mi líbil....

Nejraději bych vyzkoušela všechny recepty najednou (Petra)

Petra: Zdravím, jsem v klubu asi měsíc, mám čtyři...

Už nemám chutě na sladké ani na maso…

Jitchramost: Cítím se skvěle, jsem překvapená, kolik mám energie...

Netušila jsem, že se dají uvařit takové mňamky, jaké jsou tady na JJ

Spenito: Ahojky Eví a holky, jsem tady taky poprvé...

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekRostlinná strava léčí deprese. Projekt podporovaný EU dává doporučení
Další článek2. Newsletter – A jdeme na první týden očisty!