- 1 cibule
- sůl
- 2 lžíce sezamového oleje
- 2 hrsti kysaného zelí (bez vody)
- 1/4 pórku (bílá část)
- 2 lžíce mleté papriky
- 1/4-1/2 uzeného tempehu
- k dochucení: umeocet
Postup
- Na oleji si dozlatova osmažíme cibulku. Přidáme větší špetku soli.
- Přidáme na kostky nakrájený tempeh a na kolečka pórek a restujeme, až pórek změkne.
- Zasypeme mletou paprikou (případně i kmín, pokud ho zelí neobsahuje) a ještě minutku smažíme.
- Přidáme okapané, nakrájené kysané zelí (případně i uvařené kroupy) a mícháme cca 3-5 minut.
- Až je vše hotové, ochutnáme a případně přidáme kapku umeocta.
Praktické
V originálním receptu se staročeské zelí podávalo s kroupami – buď k tomu zvlášť jako příloha, ale často se zamíchaly do pokrmu přímo při přidávání zelí (tj. ve 4. kroku). Můžete ale použít jakoukoliv jinou obilovinu nebo i knedlík.
Obměna
Místo pórku je výborná i kapusta nebo hlávkové zelí na nudličky. Tempeh lze nahradit uzeným tofu.
PS: Víte už jak na zdravé cukroví?
My na Jíme Jinak ano! Naučíme vás chutné cukroví - bez cukru a 100% rostlinné! 💖 Mrkněte jak nahradit cukr ve vánočním pečení nebo se seznamte s perfektním plánem pečení zdravého cukroví. A myslíme i na vás, kterým dělá starosti lepek. Ochutnejte některý ze 40 receptů na bezlepkové cukroví.
Komentáře
Tak toto je ina dobrota a doslo a za 15 minut! Fantasticke!
To byla mňamka. Chutnalo to jako segedýnský guláš. Já měla s jáhlami – bez lepku, ostatní s těstovinami a salátem z teplé zeleniny se zálivkou z tahini. Jedl to i syn, který moje zdravá jídla rád bojkotuje.