Domů > Zdravé recepty > Vaše recepty a fotky

Staročeské zelí s uzeným

Uvařeno
sezóna zima

Jednoduchý a výborný recept od našich předků – staročeské zelí s uzeným. V našem podání samozřejmě s uzeným tempehem :-)

Ingredience
na 1 porci
  • 1 cibule
  • sůl
  • 2 lžíce sezamového oleje
  • 2 hrsti kysaného zelí (bez vody)
  • 1/4 pórku (bílá část)
  • 2 lžíce mleté papriky
  • 1/4-1/2 uzeného tempehu
  • k dochucení: umeocet

Kačka od začátku roku s Jíme Jinak shodila 10 kg, přestala pít kávu a sladké už jí nechutná. To ale nejsou zdaleka vš...

  • 1 cibule
  • sůl
  • 2 lžíce sezamového oleje
  • 2 hrsti kysaného zelí (bez vody)
  • 1/4 pórku (bílá část)
  • 2 lžíce mleté papriky
  • 1/4-1/2 uzeného tempehu
  • k dochucení: umeocet

Postup

  1. Na oleji si dozlatova osmažíme cibulku. Přidáme větší špetku soli.
  2. Přidáme na kostky nakrájený tempeh a na kolečka pórek a restujeme, až pórek změkne.
  3. Zasypeme mletou paprikou (případně i kmín, pokud ho zelí neobsahuje) a ještě minutku smažíme.
  4. Přidáme okapané, nakrájené kysané zelí (případně i uvařené kroupy) a mícháme cca 3-5 minut.
  5. Až je vše hotové, ochutnáme a případně přidáme kapku umeocta.

Praktické

V originálním receptu se staročeské zelí podávalo s kroupami – buď k tomu zvlášť jako příloha, ale často se zamíchaly do pokrmu přímo při přidávání zelí (tj. ve 4. kroku). Můžete ale použít jakoukoliv jinou obilovinu nebo i knedlík.

Obměna

Místo pórku je výborná i kapusta nebo hlávkové zelí na nudličky. Tempeh lze nahradit uzeným tofu.

PS: Víte už jak na zdravé cukroví?

My na Jíme Jinak ano! Naučíme vás chutné cukroví - bez cukru a 100% rostlinné! 💖 Mrkněte jak nahradit cukr ve vánočním pečení nebo se seznamte s perfektním plánem pečení zdravého cukroví. A myslíme i na vás, kterým dělá starosti lepek. Ochutnejte některý ze 40 receptů na bezlepkové cukroví.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

6 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Katarina
25. 5. 2021

Tak toto je ina dobrota a doslo a za 15 minut! Fantasticke!

Kateřina
14. 4. 2021

To byla mňamka. Chutnalo to jako segedýnský guláš. Já měla s jáhlami – bez lepku, ostatní s těstovinami a salátem z teplé zeleniny se zálivkou z tahini. Jedl to i syn, který moje zdravá jídla rád bojkotuje.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Jarní zeleninová směs s tofu a žampiony

Na jaře potřebujeme uvolnit játra a tak zařazujeme častěji tofu a zelenou zeleninu.

Kopřivový šoulet

Šoulet je česká klasika. Jednoduché, zdravé a chutné jídlo můžeme teď na jaře doplnit o čerstvé bylinky a planou zeleninu. Pokud máte po ruce kopřivy, rozh...

Šoulet v těstíčku

Voní to jako bramborák, chutná to jako bramborák, ale není to bramborák. Je to rychlovka ze zbylého šouletu.

Koprová omáčka s pečeným tempehem

Náš hit – koprovka bez mouky a mléka. Tak rychlá a tak dobrá!

Pečené seitanové plátky

Seitanové plátky jsou velmi rychlou a chutnou součástí oběda nebo večeře. Mají je rádi děti i dospělí. Seitan je čistě rostlinný výrobek, takže nezatěžuje ...

Houbová smaženice s mangoldem

Už nevíte, co s bujícím mangoldem a čerstvými hříbky? Pokud máte obojího dostatek, vyzkoušejte rychlou smaženici. Po té naší vám nebude těžko, protože je b...