Domů > Zdravé recepty > Polévky > Obědové

Pažitková kulajda

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
bez vajec
sezóna jaro
sezóna zima

Když není kopr, využijte to, co právě roste. V sezóně lesní pažitky připravíte skvělou obměnu naší oblíbené polévky právě s ní. Polévka je sytá a velmi chutná, přestože není ničím zahuštěná a je bez mléka, mouky a vajec.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 hrnek sušených hub
  • hrst lesní pažitky
  • 1 hrnek vody
  • 1 cibule
  • 1/2 litru vývaru/vody
  • 1 velký pastinák/3 petržele
  • kousek dýně
  • 2 listy bobkového listu
  • 3 kuličky jalovce
  • 3 kuličky nového koření
  • 2 kuličky pepře
  • 1 lžíce oleje
  • špetka soli
  • 2 lžíce rostlinné smetany
  • 2 lžíce jablečného octa
  • 1 lžička ume oceta

Problémy začaly krátce po mém narození. Nemocnice, operace, léky. V 16 letech jsem přišla o první ledvinu a za čas i ...

Recept na kulajdu s lesní pažitkou

  1. V jednom hrnci budeme vařit houby s dýní a kořením, ve druhém hrnci rozdusíme pastinák/petržel. Na závěr to spojíme, až pastinák rozmixujeme. Takže krok za krokem:
  2. Předem namočíme sušené houby v hrnku vody.
  3. V jednom hrnci dáme ohřát vývar/vodu. Než se ohřeje, očistíme zeleninu a nakrájíme ji – cibuli na malé kostičky, oloupaný pastinák a dýni na kostky.
  4. V druhém hrnci rozpálíme na dně olej, vložíme na něj cibuli, osolíme a orestujeme. Přidáme pastinák a společně restujeme několik minut. Zalijeme horkým vývarem/vodou a vaříme cca 10 minut na mírném plameni pod pokličkou. Pro kontrolu píchneme do pastináku vidličkou, zda je měkký.
  5. V prvním hrnci (od vývaru) dáme vařit houby i s namáčecí vodou spolu s dýní, bobkovým listem a kuličkami koření. Pod pokličkou na mírném plameni vaříme cca 20 minut, aby se houby dobře uvařily.
  6. Nasekáme pažitku na jemno.
  7. Když je pastinák měkký, hrnec odstavíme, rozmixujeme obsah do hladka. Můžeme přidat vodu z hub, aby se nám lépe mixovalo.
  8. Do vzniklé krémové polévky přidáme uvařené houby s tuřínem, nasekanou pažitku a dobře promícháme.
  9. Podle chuti přidáme jablečný ocet, rostlinnou smetanu, případně trošku ume octa, aby měla kulajda říz.
🚀Začíná jarní očista - tento týden!
Proměň se ze zimní medvědice v jarní gazelu! 😁

Ráno plná energie, pleť jen září, oblečení ti padne a tělo šlape jako hodinky - Pojď do toho!
Praktické
  • Popis zní možná složitě, ale v praxi je to velmi jednoduché a docela rychlé jídlo, které se hodí například jako zdravý oběd. A hlavně ta chuť rozhodně stojí za ty dva použité hrnce.
  • Pokud chcete ušetřit jeden hrnec a nemáte rádi houby v kuse, klidně vše uvařte v jednom hrnci a rozmixujte společně – polévka bude chutnat po houbách, ale nebudete je muset kousat. Bude mít tmavší barvu než klasická smetanová kulajda.
  • Kuličky koření dávám do čajového sítka, nemusím je pak lovit. Místo sítka můžete zavázat do platýnka a zavázat nití.
  • Mixovat můžete ponorným mixérem, pastinák se mixuje velmi snadno a je pěkně krémový. Já ráda používám na krémové polévky stolní mixér, protože umí konzistenci, ve které nikdo nepozná, že se jedná o zeleninový základ.
  • Sušené houby je dobré předem namočit, ale dají se i uvařit bez namáčení, jen jim dejte chvilku čas, aby změkly během varu. Máte-li čerstvé houby, není třeba je namáčet, pouze je podusíte na trošce oleje, jinak postupujete stejně.
  • Čím více hub, tím bude polévka tmavší; čím více rostlinné smetany, tím bude světlejší až bílá.
  • Když nemám čas, vařím i bez koření a je stejně výborná.
  • Polévka je přirozeně bezlepková a nesójová, pokud použijete mandlovou, rýžovou či jinou rostlinnou smetanu, kde základ není sója nebo oves. Smetanu můžete vynechat.
Obměna
  • Místo lesní pažitky můžete dát tu zahradní, ale pozor, je ostřejší. Použít také můžete jiné divoké zeleniny jako je bršlice, kopřiva nebo popenec.
  • Smetanu můžete vynechat nebo nahradit rostlinným mlékem.
  • Místo dýně můžete dát tuřín, kedlubnu nebo topinamburu.
  • Pastinák můžeme nahradit petrželí, kedlubnou, cuketou, zelím či jinou světlou zeleninou.

Děti

  • Polévka je vhodná pro děti od 2 let, menším dětem ubereme koření, sůl, olej a houby. Můžeme se s nimi snadno najíst tak, že jim nabídneme rozmixovanou petržel uvařenou bez tuku a soli, přidáme vařený tuřín dýni. Odebereme porci pro ně a pro sebe dochutíme podle potřeby. Houby dáme jen dětem, které už umí kousat.

🌱 PS: Začni svou jarní proměnu!

Probuď energii a uprav jídelníček. Uvidíš, že i na jaře se můžeš cítit skvěle! Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Přidej se do skvělé party - už za pár týdnů uvidíš výsledky.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

110 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

Čočkovo-houbové karbanátky bez masa

Veganské, bezlepkové karbanátky ze sušených hub a červené čočky chutnají, jako by byly obalované ve strouhance. Jsou velmi syté, nedají moc práce chutnaly ...

Tuříňačka – bramboračka z tuřínu

Tuřín má blahodárné účinky na močové cesty, dýchací cesty, pleť i potíže s dnou, protože krom všech vitamínů, vlákniny a vitamínů, které obsahuje, zbavuje ...

Posilující polévka s hokkaido adzuki a kořenem lopuchu

Lopuchový kořen je zdrojem slizů, tříslovin, inulinu, silicí, hořčin, minerálních látek a solí. Podporuje látkovou výměnu, má čistící a močopudné účinky, p...

Fazolová polévka s párkem

Krémové polévky milujeme. A velké fazole taky. Párek tam byl kvůli návštěvě, ale sklidil nečekanou radost i u nás doma. Byl veganský a můžete ho klidně vyn...

Pečená velikonoční nádivka z jáhel s uzeným (vegan)

Pečená velikonoční nádivka je sama o sobě kompletním jídlem. Je poměrně rychle hotová a chutná i těm, kdo rádi klasickou nádivku s vejcem a masem. Uzený te...
28
32

Nejlepší rajčatová polévka bez rajčat

Tomatová polévka patří k našim nejoblíbenějším. Děláme ji však bez rajčat, bez cukru a nezahušťujeme ji moukou. Přesto je k nerozeznání od pravé rajské a n...