Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Luštěniny

Chalupářská bašta

Uvařeno
bez sóji
bez mléka
bez vajec
sezóna podzim

Recept na rustikální, chalupářské, podzimní jídlo. Tento mix barev a chutí typických pro toto roční období si určitě zamilujete.

Ingredience
2 porce
  • celozrnná špalda
  • ječmen
  • červené fazole
  • olej
  • 1/2 červené papriky
  • 1/4 zelené papriky
  • červená cibule
  • kousek hlávkového zelí
  • houby
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžičky lískového másla
  • nasekané lískové ořechy
  • petržel
  • čerstvá jarní cibulka
  • sůl
  • sójová omáčka
  • chilli papričky
  • mletá paprika
  • voda z vaření fazolí

Jak připravit podzimní baštu s fazolemi a zeleninou

  1. Uvařte přes noc namočenou špaldu a ječmen.
  2. Uvařte přes noc namočené fazole. Po uvaření je neslévejte, voda z nich bude použita později.
  3. Do pánve dejte olej, rozehřejte ho, přidejte nakrájenou cibuli, nakrájené zelí, papriky na nudličky, česnek a chilli papričku. Posypejte paprikou, promíchejte, osolte a pár minut orestujte. Přidejte houby, máslo z lískových oříšků, sójovou omáčku a duste dalších 5 minut.
  4. Přidejte fazole, špaldu, ječmen, podlijte trochou tekutiny, co zbyla z vaření fazolí a vše za stálého míchání orestujte.
  5. Nakonec opražte lískové ořechy, nasekejte je, nakrájejte jarní cibulku a nasekejte petrželku a vše použijte jako posypku na hotové jídlo.

Praktické

  • Ječmen a špaldu můžete vařit společně, mají stejnou dobu vaření.
  • Pro zkrácení doby vaření použijte tlakový hrnec.
  • Pokud chcete jídlo trochu mokřejší, přidejte víc tekutiny z fazolí.
  • Pro verzi bez sóji použijte na dochucení namísto sójové omáčky hrachovou omáčku nebo více soli

Obměna

  • Snažte se použít máslo z lískových oříšků, má typickou chuť a dodá vašemu pokrmu typické podzimní aroma, pokud ho nemáte, můžete použít jiné oříškové máslo nebo ho úplně vynechat.
  • V receptu byly použity houby Cyclocybe aegerita, vy klidně použijte jakékoliv, co máte k dispozici.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.

 

 

PS: Přibrala jste po zimě? 😦 Během 2 týdnů to spravíme! 😁

Sezóna plavek začne brzy. Máme chutný jídelníček, skvělé recepty, videa, jemné cvičení - a samozřejmě živou podporu a motivaci. Už za 2 týdny uvidíte výsledky. Mrkněte na výzvu Hubneme do plavek a naskočte!

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

11 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Mňam, tak to byla dobrota 😊 Neměla jsem sice lískooříškové máslo, tak jsem dala mandlové a místo špaldy a ječmene jsem uvařila kamut. Houby jsem měla lesní – čerstvé, tak jsem je podusila mimo, než jsem přidala k zelenině. Přece jen je lepší těch 20 min. Ale jídlo bylo fantastické 👌 Vůbec jsem nečekala, že to bude tak chutnat 😊 Návštěva si ještě přidala 😊 Děkujeme 🙂❤️

doporučuji udělat jen z pšenice (já použila červenku a jednozrnku), kroupy jsou mazlavé a děti mi variantu s nimi nechtěly vůbec jíst. Přitom mám všežravé chlapce, kteří sní takřka cokoli. Za nás bych také zdvojnásobila množství zeleniny a udělala ji velmi do křupava. Obsah pánve před smícháním jsem musela chránit vlastním tělem, chuťově zas trochu jiná a velmi ceněná kombinace. Oříšky velmi pozvedly.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Krémové kroupy s černými fazolemi

Každé roční období má své kouzlo, ale jak umí kreslit podzim a co nám dává za barvy, to je prostě jedinečné. A takové je i toto jídlo. No a umeocet, ten ty...

Pečená dýně Butternut

Podzim je tu a s ním i období zapečených pokrmů. Pokud patříte mezi milovníky dýní, vyzkoušejte tuto zapečenou máslovou dýni s nádivkou ze zeleniny a čočky...

Tofu s hatcho miso omáčkou

Výborné pikantní, kořeněné jídlo s jednoduše upraveným tofu, které krásně doladí pokrm a jde skvěle dohromady s chuťově výraznou omáčkou.

Cizrnový krém s houbami

Jednoduchý zahřívací krém vhodný pro podzimní a zimní období. Kořenění i pikantní, sladký i kyselý.

Květák Manchurian gobi

Opravdu pikantní indo-čínský recept, jehož pálivost si samozřejmě můžete doladit sami podle své chuti. Ideální zahřívací jídlo pro chladné dny.

Černé fazole s ovsem

Ovesné vločky zná každý, ale už jste si uvařili něco přímo z ovsa? Jestli ne, tak vyzkoušejte toto lahodné sladkokyselé jídlo, které na talíři tvoří krásný...