Recept na rustikální, chalupářské, podzimní jídlo. Tento mix barev a chutí typických pro toto roční období si určitě zamilujete.

Ingredience
2 porce
  • celozrnná špalda
  • ječmen
  • červené fazole
  • olej
  • 1/2 červené papriky
  • 1/4 zelené papriky
  • červená cibule
  • kousek hlávkového zelí
  • houby
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžičky lískového másla
  • nasekané lískové ořechy
  • petržel
  • čerstvá jarní cibulka
  • sůl
  • sójová omáčka
  • chilli papričky
  • mletá paprika
  • voda z vaření fazolí

Jak připravit podzimní baštu s fazolemi a zeleninou

  1. Uvařte přes noc namočenou špaldu a ječmen.
  2. Uvařte přes noc namočené fazole. Po uvaření je neslévejte, voda z nich bude použita později.
  3. Do pánve dejte olej, rozehřejte ho, přidejte nakrájenou cibuli, nakrájené zelí, papriky na nudličky, česnek a chilli papričku. Posypejte paprikou, promíchejte, osolte a pár minut orestujte. Přidejte houby, máslo z lískových oříšků, sójovou omáčku a duste dalších 5 minut.
  4. Přidejte fazole, špaldu, ječmen, podlijte trochou tekutiny, co zbyla z vaření fazolí a vše za stálého míchání orestujte.
  5. Nakonec opražte lískové ořechy, nasekejte je, nakrájejte jarní cibulku a nasekejte petrželku a vše použijte jako posypku na hotové jídlo.

Praktické

  • Ječmen a špaldu můžete vařit společně, mají stejnou dobu vaření.
  • Pro zkrácení doby vaření použijte tlakový hrnec.
  • Pokud chcete jídlo trochu mokřejší, přidejte víc tekutiny z fazolí.
  • Pro verzi bez sóji použijte na dochucení namísto sójové omáčky hrachovou omáčku nebo více soli

Obměna

  • Snažte se použít máslo z lískových oříšků, má typickou chuť a dodá vašemu pokrmu typické podzimní aroma, pokud ho nemáte, můžete použít jiné oříškové máslo nebo ho úplně vynechat.
  • V receptu byly použity houby Cyclocybe aegerita, vy klidně použijte jakékoliv, co máte k dispozici.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.

 

 

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!

Našla jsem nový smysl života (Jana)

Jana: Milá Evi, moc děkuji za vyčerpávající odpověď. Potřebovala...

Synovi se zlepšilo dýchání a je mu líp (Ingrid)

Ingrid: Synovi se zlepšilo dýchání, začal se víc pohybovat...

Sladkosti už mi nechutnají

Jendula.cerna: Chci moc poděkovat za skvěle připravený kurz a...

Velký dík za kurz

Jana: Paní Evičko a Heleno, velký dík za kurz vánoce...

Zbožňuji vaše recepty

Ema K.: Zbožňuji Vase recepty, vařím, peču, baštím, papám a...

Syn zahodil instantní polévku, aby si dal moji

Dagbri: Mám dobré zprávy. Když starší syn ochutnal tuto...

Shodila jsem 20 kg a únava ustoupila (Hana)

Hana: Chci vám moc poděkovat za tyto stránky, jsou...

Ubývají cm i kg. Stojí to za to!

Ilona: Ahoj, dnes, šestý den - úbytek váhy 2...

Jsem ráda, že jsem na vás narazila v pravou chvíli

Mayf: Dobrý den, jsem rada, že jsme na vás...

Zhubla jsem 20 kg (Jitkanec)

Jitkanec: Ahojte všichni, začala jsem vařit podle Jíme Jinak...

Zůstávám definitivně u tohoto stravování (Olga)

Olga: Dobrý den, co mne napadá na konci kurzu...

Nepotřebuji už pečivo ani kávu (Olga)

Olga: Stránky Jíme Jinak a misopolévky se staly mou...

Manžel si liboval, že je to nejlepší jídlo, jaké jsem kdy udělala

Dagbri: Napařování jsem se bála, jelikož jsem to nikdy...

poděkování

Vaše stránky jsou pro mě velkým přínosem, právě procházím...

Konečně jím pořádně jídlo!

Michaela: Chci moc poděkovat za detox. Konečně jsem se...

„denní menu“

Mám takový návrh či dotaz - nebylo by možné...

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekTradiční korejské kimchi – recept přímo z korejské rodiny
Další článekVitamín A a rostlinná strava