Rýže a lněné semínko je osvědčená kombinace. A kaše z těchto dvou ingrediencí je také výtečná. K tomu kopec restované zeleniny a máte rychlou a sytou snídani.
Ingredience

rýžová kaše:

  • 1 hrnek rýže
  • 3 hrnky vody
  • špetka soli
  • 2 lžíce lněného semínka

restovaná zelenina:

  • cibule
  • mrkev
  • celer
  • sůl
  • 3 lžíce oleje
  • jarní cibulka na ozdobu

Jak připravit kaši z rýže se zeleninou

  1. Rýži a lněné semínko propereme společně ve studené vodě a vložíme do hrnce s vodou a dáme vařit. Nemícháme! Když přijde k varu, osolíme a ztlumíme plamen. Necháme na mírném ohni vařit 30 až 40 minut. Pokud je vody málo přidáme trochu vařící.
  2. Tyčkovým mixérem rozmixujeme na kaši, nemusí být hladká, semínka mohou být některá vcelku.
  3. Než se nám uvaří rýže, připravíme si zeleninu. Cibuli nakrájíme na proužky, mrkev a celer nastrouháme na hrubém struhadle.
  4. Do hrnce nebo na pánev dáme olej, ohřejeme ho a přidáme cibuli, mrkev a celer.
  5. Osolíme a restujeme asi 10 minut, je potřeba zeleninu občas zamíchat.

Praktické

  • Pokud si připravujeme kaši na snídani, je potřeba počítat s časovou rezervou. Můžete také dát rozvařit zbylou rýži z předchozího dne tak, že přidáte trochu vody a několik minut povaříte a rýži pak rozmixujete na kaši.

Kombinujeme

  • Na snídani je ideální kombinovat kaši s tepelně upravenou zeleninou. Doporučujeme přidat lžící kvašené zeleniny. Kaši můžeme posypat praženými semínky.
  • Kdo potřebuje připravit kompletní talíř například na bohatší snídani nebo na večeři, protože v práci nemá dobrý oběd, doplní ještě bílkoviny v podobě luštěnin. Můžeme na talíř dát porci čočky, fazolí, hrachu atd. nebo je můžeme vmíchat k zelenině a houbám do woku. Nemáme-li nic namočeného nebo uvařeného, sáhneme po tofu či tempehu.

Obměna

  • Rýži můžeme zkombinovat s jakoukoli další obilovinou, naše nejoblíbenější jsou jáhly nebo pohanka. Jáhly a pohanka mají zahřívající charakter, takže jsou vhodné v chladnějších dnech. V létě je kombinujeme nejčastějí s kukuřicí (krupice nebo polenta).
  • Lněné semínko můžeme nahradit slunečnicovým nebo dýňovým.

Děti

  • Rýže je bezlepková a lehce stravitelná, takže ji můžeme podávat mezi prvními příkrmy, kdy z receptu vynecháme sůl a můžeme zvýšit poměr vody, aby byla kašička opravdu kašovitá.

Nejlepší knedlíčky

Lenka: Tyto knedlíčky jsou chuťově snad nejlepší, jaké jsem...

poděkování

Vaše stránky jsou pro mě velkým přínosem, právě procházím...

Děkuji moc za videa

Magda: Děvčata, děkuji moc za videa, jsou úžasná a...

Úklid podle vás je super: kuchyň takový vítr dlouho nezažila

Radka: Jsem nadšená ze spousty skvělých receptů a rad....

Můj přítel – masožrout a sladkomil – vyjedl talíř pomalu i s glazurou

Vendtechman: Dneska pokus o ryzove nudle a seitan se...

Díky novým videím v kurzu mám pocit, že jsme si blíž

Tereza: Moc moc chválím za nové zpracování kurzu (videa),...

Díky vašim stránkách se konečně orientuji ve zdravé výživě

Hana M.: Chtěla bych vám poděkovat za úžasnou práci, kterou...

Inspirující kurz pro začátečníky

Lenka: Milá Evo, milá Helčo, ještě jednou vřelé díky za...

Už nechci vařit klasiku, kterou jsem dříve vařila

Pavlivlmaeorua: S pomocí dcery jsem se dostala k programu...

Nezmizela mi jen přebytečná kila, ale i návaly, chuť na sladké a zlepšila se má paměť

kamlibe: Po dvou týdnech vaření z vašeho jídelníčku se dostavila...

Díky JJ jsem ušetřila, cítím se lépe, hubnu a lépe i vypadám!

Kateřina: Na JJ stravě jsem oproti normálnímu stravování ušetřila...

Martina: Výborné! A muž pochválil: “Máš

Martina: Výborné! A muž pochválil: "Máš to dobrý" :)...

S manželem jsme dohromady zhubli 15 kg!

Zdeňka B.: Kurz i přes zdravotní obtíže, které mě...

Faldy na břiše jsou pryč, zálibně se dívám do zrcadla

Lucka: Tak činím nyní bilancování mé  Jarní očisty. Jelikož...

Po 6. dni mi splasklo břicho

Market: Dnes 6. den, váha šla krásně dolů o...
  1. Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na velikost porcí- někde máte uvedeno, že jde o množství pro 4 lidi a někde není nic. Znamená to, že je to jedna porce?
    Děkuji

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekPaštiková pomazánka
Další článekFazole s křenem a kukuřičnou polentou