Domů > Zdravé recepty > Přílohy

Rýžová kaše se lněným semínkem a zeleninou

Uvařeno
bez lepku
sezóna podzim

Rýže a lněné semínko je osvědčená kombinace. A kaše z těchto dvou ingrediencí je také výtečná. K tomu kopec restované zeleniny a máte rychlou a sytou snídani.

Ingredience
pro 4 porce rýžová kaše:
  • 1 hrnek rýže
  • 3 hrnky vody
  • špetka soli
  • 2 lžíce lněného semínka
restovaná zelenina:
  • cibule
  • mrkev
  • celer
  • sůl
  • 3 lžíce oleje
  • jarní cibulka na ozdobu

Jak připravit kaši z rýže se zeleninou

  1. Rýži a lněné semínko propereme společně ve studené vodě a vložíme do hrnce s vodou a dáme vařit. Nemícháme! Když přijde k varu, osolíme a ztlumíme plamen. Necháme na mírném ohni vařit 30 až 40 minut. Pokud je vody málo přidáme trochu vařící.
  2. Tyčkovým mixérem rozmixujeme na kaši, nemusí být hladká, semínka mohou být některá vcelku.
  3. Než se nám uvaří rýže, připravíme si zeleninu. Cibuli nakrájíme na proužky, mrkev a celer nastrouháme na hrubém struhadle.
  4. Do hrnce nebo na pánev dáme olej, ohřejeme ho a přidáme cibuli, mrkev a celer.
  5. Osolíme a restujeme asi 10 minut, je potřeba zeleninu občas zamíchat.

Praktické

  • Pokud si připravujeme kaši na snídani, je potřeba počítat s časovou rezervou. Můžete také dát rozvařit zbylou rýži z předchozího dne tak, že přidáte trochu vody a několik minut povaříte a rýži pak rozmixujete na kaši.

Kombinujeme

  • Na snídani je ideální kombinovat kaši s tepelně upravenou zeleninou. Doporučujeme přidat lžící kvašené zeleniny. Kaši můžeme posypat praženými semínky.
  • Kdo potřebuje připravit kompletní talíř například na bohatší snídani nebo na večeři, protože v práci nemá dobrý oběd, doplní ještě bílkoviny v podobě luštěnin. Můžeme na talíř dát porci čočky, fazolí, hrachu atd. nebo je můžeme vmíchat k zelenině a houbám do woku. Nemáme-li nic namočeného nebo uvařeného, sáhneme po tofu či tempehu.

Obměna

  • Rýži můžeme zkombinovat s jakoukoli další obilovinou, naše nejoblíbenější jsou jáhly nebo pohanka. Jáhly a pohanka mají zahřívající charakter, takže jsou vhodné v chladnějších dnech. V létě je kombinujeme nejčastějí s kukuřicí (krupice nebo polenta).
  • Lněné semínko můžeme nahradit slunečnicovým nebo dýňovým.

Děti

  • Rýže je bezlepková a lehce stravitelná, takže ji můžeme podávat mezi prvními příkrmy, kdy z receptu vynecháme sůl a můžeme zvýšit poměr vody, aby byla kašička opravdu kašovitá.

PS: Pozor, zavíráme vstup do Jarní očisty!

Poslední šance. Pojďte kuchtit 🍲 skvělá a svěží rostlinná jídla 🌱, pochutnat si, pročistit si tělo a zlepšit náladu v prima partě 🤗. Naskočte s námi na 8 týdenní Jarní očistu. Jsme s vámi živě, pomůžeme a podpoříme! ❤

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

18 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

majKacera
24. 10. 2023

Ahojky, mile mě překvapila tahle snídaně, měla jsem z ní obavy, ale nakonec jsme si se synem (21m) pochutnali!
Co mi trošku na receptech vadí, že to není množství pro jednoho člověka..třeba pro nás je jedna porce ažaž a dá si i malý. Jen to musím pokaždé přepočítávat…
🙈

Jaroslav Hlávka
2. 10. 2023

Sobotní probuzení 🙂

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Špičková polévka ze špiček

Tyhle malé voňavé houbičky na zahradě či na poli kdekdo přejde, protože je považuje za prašivky. Jaká škoda! Krásně voní, jsou lehce stravitelné a z obyčej...

Podzimní fazolová omáčka s dýní a rýží basmati s quinoou (kompletní talíř)

V tomto videu se naučíme, jak do 30 minut udělat kompletní večeři nebo oběd. Uvaříme si luxusní omáčku s napařenou zeleninou a basmati rýži s quinoou. Oku ...
Kaše
kurz
7

Jáhlová kaše s dýní

Skvělá snídaně, která uspokojí potřebu dát si něco sladkého velmi zdravě.

Zbytkové knedlíky – univerzální recept pro levné a zdravé vaření

Zbylo vám trochu rýže, trochu jáhel, ovesná kaše a není toho dost na pořádné jídlo? Nevyhazujte je a udělejte z nich rychlé knedlíky. Nic nepřijde nazmar! ...
27
3

“Bramborová” kaše z jáhel a topinambur

Výborná alternativa k bramborové kaši bez mléka a odlehčená a vylepšená zdravotně léčivou topinamburou. Skvělá příloha například k luštěninové sekané.