
Čím je venku hezčí počasí, tím později se vracíme z procházek a výletů domů na večeři. Vznikají tak nové a nové recepty, většinou založené za recyklaci zbytků z předchozího vaření a toho, co jsme venku našli. Pokud Vám tedy zbyly knedlíky, máte po ruce tofu a nějakou zeleninu, můžete si udělat podobnou rychlovku také. My jsme si moc pochutnali, a přitom to byla práce tak na 15 minut, máme kompletní talíř a všechno se uvařilo v jednom hrnci.
Ingredience pro 4 porce- 1 větší cibule
- 1 mrkev
- hrst kopřiv, jitrocele a pampališek (lze nahradit jakoukoli jinou zeleninou, např. pórek, kapusta, kedluben,…)
- zbylé knedlíky z lednice nebo hrnek jakékoliv uvařené obiloviny (rýže, krup, krupek, nebo kombinace vícero druhů)
- uzené tofu (může být i natural, uzené je chuťově výraznější)
- olej asi 2 pol. lžíce
- sůl
- sojová omáčka
- trošku horké vody na podlití
Zeleninu opereme ve studené vodě, kopřivy před pokrájením spaříme horkou vodou (aby nás nepálily do rukou). Na kostičky nakrájenou cibulku orestujeme na trošce oleje spolu se solí a po chvilce přidáme mrkev a zbytek zeleniny pokrájené na malé kousky. Lehce orestujeme, podlijeme horkou vodou a pod pokličkou necháme pár minut podusit. Tofu nastrouháme na struhadle na hrubo, knedlíky nakrájíme na čtvrtky a přidáme k zelenině prohřát. Přidáme podle potřeby sojovou omáčku na dosolení a jídlo je hotové. Než se tofu a knedlíky prohřejí, můžeme ještě připravit salát ze syrové a kvašené zeleniny.
Obměna
Použít můžete jakoukoli zeleninu, kterou máte zrovna doma. Místo tofu můžete použít tempeh. Obojí je v uzené variantě pro takové jídlo z jednoho hrnce chuťově zajímavější, protože se v něm “neztratí”. Ale ani natural verzí nic nezkazíte. Jen budete možná přidávat trochu více sojové omáčky na dochucení. Není-li po ruce tofu nebo tempeh, můžete stejně dobře použít zbytek fazolí, čočky či jiných luštěnin. Dostanete tak kompletní talíř: obilovina, luštěnina a teplá zelenina se vám potkají v jednom jídle.
Poznámka
Recept bude bezlepkový samozřejmě jen pokud použijete bezlepkové knedlíky (polentový, rýžový, jáhlový,…) nebo bezlepkovou obilovinu.
Měla jsem málo knedlíků, takže jsem přidala ještě zbytek uvařené rýže. Nebojte se kombinovat a experimentovat!
Děti
Takové jídlo je vhodné až pro děti od 2 let, pokud je jinak stravujete přísně jako my. Do 1,5 roku by se totiž mělo velmi opatrně začít s olejem a sojovou omáčku a uzené tofu dáváme raději až k druhému roku. Pokud dáte málo oleje a minimum soli, můžete dětem odebrat a pro sebe si přidat sojovou omáčku na dosolení. Pak se můžete z jednoho hrnce najíst i s malým dítětem.
Ovšem, pokud dítě běžně slané a smažené dostává, dostává třeba i maso apod., pak není co řešit a můžete klidně podávat tento pokrm, protože ve srovnání s konvenční stravou je pořád ještě velmi light.
PS: Co zkusit vaření podle vyváženého jídelníčku?
Ze zdravých surovin, z prvopotravin a chutně. S nákupními seznamy, videorecepty, naší živou podporu, motivaci a mnohem více. Už za 2 týdny uvidíte výsledky. Mrkněte na letní výzvu, jak shodit 5 kg za 14 dnů!
Komentáře
Opravdu rychlá a dobrá večeře. Použil jsem baby špenát, který jsem přidal společně s polentovými knedlíky ( ty se zatím moc nepovedly) a tofu jen na prohřátí.
Milé dámy (a pánové),
dnes jsem si poprvé uvařila kompletní talíř a to je tááák dobrý :-)! Jako bych se rozpomněla na ty pradávné přirozené chutě. Nandala jsem si na talíř vše potřebné v třetinovém poměru, tělo se však nedalo ošálit a musela jsem si jít přidat obilninu, protože ta jako první mizela z talíře. Mimochodem to byl bulgur, jako luštěninu jsem zvolila cizrnu na cibulce a zeleninu (kořenovou) jsem pomixovala na omáčku. K tomu čerstvá a nakládaná zelenina, nahoru sojovka a naklíčená řeřicha. Balada pro moje chuťové pohárky! Vím sice, že všechno má svůj čas, jen nevím, proč mi tak dlouho byl odpírán zázrak jménem makrobiotika. Možná kvůli tomu názvu … někomu to připomíná matematiku, mně zas antibiotika. Sbohem bolení břicha a chutě na kde co. Odteď co to půjde si dám alespoň 1 kompletní talíř denně.
Tímto moc díky Heleně a Evě za jejich inspiraci pro mnohé z nás :-)