Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Rizota

Rychlý kompletní talíř z knedlíků, zeleniny a uzeného tofu

Uvařeno
bez lepku
sezóna jaro
děti od 2 let

Čím je venku hezčí počasí, tím později se vracíme z procházek a výletů domů na večeři. Vznikají tak nové a nové recepty, většinou založené za recyklaci zbytků z předchozího vaření a toho, co jsme venku našli. Pokud Vám tedy zbyly knedlíky, máte po ruce tofu a nějakou zeleninu, můžete si udělat podobnou rychlovku také. My jsme si moc pochutnali, a přitom to byla práce tak na 15 minut, máme kompletní talíř a všechno se uvařilo v jednom hrnci.

Do kurzu jsem vstupovala především s cílem zbavit se špatných návyků stravování a také různých závislostí a změnit to...

Základní informace

Čím je venku hezčí počasí, tím později se vracíme z procházek a výletů domů na večeři. Vznikají tak nové a nové recepty, většinou založené za recyklaci zbytků z předchozího vaření a toho, co jsme venku našli. Pokud Vám tedy zbyly knedlíky, máte po ruce tofu a nějakou zeleninu, můžete si udělat podobnou rychlovku také. My jsme si moc pochutnali, a přitom to byla práce tak na 15 minut, máme kompletní talíř a všechno se uvařilo v jednom hrnci.

Ingredience pro 4 porce
  • 1 větší cibule
  • 1 mrkev
  • hrst kopřiv, jitrocele a pampališek (lze nahradit jakoukoli jinou zeleninou, např. pórek, kapusta, kedluben,…)
  • zbylé knedlíky z lednice nebo hrnek jakékoliv uvařené obiloviny (rýže, krup, krupek, nebo kombinace vícero druhů)
  • uzené tofu (může být i natural, uzené je chuťově výraznější)
  • olej asi 2 pol. lžíce
  • sůl
  • sojová omáčka
  • trošku horké vody na podlití
Postup

Zeleninu opereme ve studené vodě, kopřivy před pokrájením spaříme horkou vodou (aby nás nepálily do rukou). Na kostičky nakrájenou cibulku orestujeme na trošce oleje spolu se solí a po chvilce přidáme mrkev a zbytek zeleniny pokrájené na malé kousky. Lehce orestujeme, podlijeme horkou vodou a pod pokličkou necháme pár minut podusit. Tofu nastrouháme na struhadle na hrubo, knedlíky nakrájíme na čtvrtky a přidáme k zelenině prohřát. Přidáme podle potřeby sojovou omáčku na dosolení a jídlo je hotové.  Než se tofu a knedlíky prohřejí, můžeme ještě připravit salát ze syrové a kvašené zeleniny.

Obměna

Použít můžete jakoukoli zeleninu, kterou máte zrovna doma. Místo tofu můžete použít tempeh. Obojí je v uzené variantě pro takové jídlo z jednoho hrnce chuťově zajímavější, protože se v něm “neztratí”. Ale ani natural verzí nic nezkazíte. Jen budete možná přidávat trochu více sojové  omáčky na dochucení.  Není-li po ruce tofu nebo tempeh, můžete stejně dobře použít zbytek fazolí, čočky  či jiných luštěnin. Dostanete tak kompletní talíř: obilovina, luštěnina a teplá zelenina se vám potkají v jednom jídle.

Poznámka

Recept bude bezlepkový samozřejmě jen pokud použijete bezlepkové knedlíky (polentový, rýžový, jáhlový,…) nebo bezlepkovou obilovinu.

Měla jsem málo knedlíků, takže jsem přidala ještě zbytek uvařené rýže. Nebojte se kombinovat a experimentovat!

Děti

Takové jídlo je vhodné až pro děti od 2 let, pokud je jinak stravujete přísně jako my. Do 1,5 roku by se totiž mělo velmi opatrně začít s olejem a sojovou omáčku a uzené tofu dáváme raději až k druhému roku. Pokud dáte málo oleje a minimum soli, můžete dětem odebrat a pro sebe si přidat sojovou omáčku na dosolení. Pak se můžete z jednoho hrnce najíst i s malým dítětem.

Ovšem, pokud dítě běžně slané a smažené dostává, dostává třeba i maso apod., pak není co řešit a můžete klidně podávat tento pokrm, protože ve srovnání s konvenční stravou je pořád ještě velmi light.

PS: Co zkusit vaření podle vyváženého jídelníčku?

Ze zdravých surovin, z prvopotravin a chutně. S nákupními seznamy, videorecepty, naší živou podporu, motivaci a mnohem více. Už za 2 týdny uvidíte výsledky. Mrkněte na letní výzvu, jak shodit 5 kg za 14 dnů!

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Komentáře

Jaroslav Hlávka
26. 5. 2020

Opravdu rychlá a dobrá večeře. Použil jsem baby špenát, který jsem přidal společně s polentovými knedlíky ( ty se zatím moc nepovedly) a tofu jen na prohřátí.

Markétka
9. 6. 2013

Milé dámy (a pánové),
dnes jsem si poprvé uvařila kompletní talíř a to je tááák dobrý :-)! Jako bych se rozpomněla na ty pradávné přirozené chutě. Nandala jsem si na talíř vše potřebné v třetinovém poměru, tělo se však nedalo ošálit a musela jsem si jít přidat obilninu, protože ta jako první mizela z talíře. Mimochodem to byl bulgur, jako luštěninu jsem zvolila cizrnu na cibulce a zeleninu (kořenovou) jsem pomixovala na omáčku. K tomu čerstvá a nakládaná zelenina, nahoru sojovka a naklíčená řeřicha. Balada pro moje chuťové pohárky! Vím sice, že všechno má svůj čas, jen nevím, proč mi tak dlouho byl odpírán zázrak jménem makrobiotika. Možná kvůli tomu názvu … někomu to připomíná matematiku, mně zas antibiotika. Sbohem bolení břicha a chutě na kde co. Odteď co to půjde si dám alespoň 1 kompletní talíř denně.
Tímto moc díky Heleně a Evě za jejich inspiraci pro mnohé z nás :-)

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Bylinková veggie sekaná bez masa

Další verze lahůdkové sekané, která je výborná jak teplá, tak i studená. Proto se hodí i na piknik nebo na cesty.

Bezlepková čočková sekaná

Čočkovou sekanou milujeme, tak jsem se rozhodla vyzkoušet bezlepkovou verzi. Dopadlo to výborně, udělala jsem jí plech a měla jsem co dělat, aby ubránila a...

Novoroční čočkový kompletní talíř

Novoroční tradice velí mít k obědu čočku. Bohužel se podává většinou s uzeninou nebo vajíčkem. Tato kombinace je nejen  velmi těžko stravitelná, ale také o...

Křupavé zeleninové závitky

Zeleninové závitky jsou luxusní pochoutka, která chutná i zarytým masožravcům. Upečené v troubě s troškou oleje jsou skvělou, křupavou složkou na talíři.

Zapečené “šunkové” těstoviny à la šunkofleky

Kam se hrabou klasické šunkafleky! Tenhle recept boduje už řadu let a pořád patří mezi naše oblíbené.

Jarní zeleninová směs s tofu a žampiony

Na jaře potřebujeme uvolnit játra a tak zařazujeme častěji tofu a zelenou zeleninu.