- čtvrt cukety
- 1 lžíce oleje
- špetka sušeného tymiánu
- sůl
- zbylá uvařená rýže
- kokosové mléko nebo smetana
- voda nebo vývar
- Cuketu si nakrájíme na tenká kolečka nebo půlměsíčky.
- Rozehřejeme si olej v širším hrnci.
- Vložíme vedle sebe plátky cukety.
- Posolíme a posypeme tymiánem.
- Jakmile se cuketa začne smažit, snížíme plamen, přikryjeme pokličkou a smažíme cca 3-4 minuty, aby byly plátky zlatavé.
- Pak jednotlivé plátky otočíme.
- Smažíme z druhé strany.
- Vypneme a necháme dojít.
- Rýži si smícháme v hrnci s troškou vody (na dně) a necháme 2 minuty probublat na nízkém plameni.
- Přidáme kokosovou smetanu nebo mléko a na mírném plameni vaříme rýži další 5-10 minut, aby výsledná konzistence byla krémová jako na obrázku. Pokud by se rýže začala připalovat, přidejte kokosové mléko nebo dořeďte.
- Na talíř dáme rýži a ozdobíme osmaženou cuketou.
Obměna
- Rýži nahraďte jakoukoliv obilovinou, kterou máte zrovna uvařenou – jáhly, kernotto, kroupy aj.
- Pokud máte rádi, můžete k cuketě přidat i cibulku, žampiony nebo česnek nebo ji dochutit kořením dle vaší chuti (kari, indické směsi).
- Tymián můžete zcela vynechat.
- Místo kokosového mléka můžete dát jakékoliv jiné rostlinné mléko – výborné je třeba mandlové.
Kombinujeme
- Pokud chcete toto mít toto jídlo jako kompletní talíř na oběd či večeři, nezapomeňte přidat luštěninu – například uzený tempeh nebo tofu nebo třeba spolu s cuketou v hrnci osmažit i uvařenou cizrnu.
- Doplňte také talíř o syrovou zeleninu ve formě salátu a kvašenou zeleninu – pickles.
PS: Víte už jak na zdravé cukroví?
My na Jíme Jinak ano! Naučíme vás chutné cukroví - bez cukru a 100% rostlinné! 💖 Mrkněte jak nahradit cukr ve vánočním pečení nebo se seznamte s perfektním plánem pečení zdravého cukroví. A myslíme i na vás, kterým dělá starosti lepek. Ochutnejte některý ze 40 receptů na bezlepkové cukroví.
Komentáře
Návrat po pár letech k moc fajn receptu 🙂
Po 5km procházce s Rockym se vracíme se ženou poněkud pozdě, tento recept se hodil i se servírováním jsme za hodinku jedli 😀
Nazval bych to harmonii chutí. Rýže vařená v kokosovém mléce, které jsem zkusil poprvé vyrobit z bio kokosu, je přirozeně sladká. Chuť doplňuje slano-uzené opečené tofu. Napařená mrkev je též výrazně do sladka. Třešničkou na dortu je opečená a tymiánem kořeněná cuketa. Výborný recept, který budu rád opakovat 😀