Lahodná krémová rýže s opečenou cuketou jako "třešničkou na dortu". Lehká a rychlá snídaně nebo večeře například s uzeným tofu nebo tempehem.
Ingredience
pro 1 porci
  • čtvrt cukety
  • 1 lžíce oleje
  • špetka sušeného tymiánu
  • sůl
  • zbylá uvařená rýže
  • kokosové mléko nebo smetana
  • voda nebo vývar

Jak udělat restovanou cuketu s rýžovou kaší

  1. Cuketu si nakrájíme na tenká kolečka nebo půlměsíčky.
  2. Rozehřejeme si olej v širším hrnci.
  3. Vložíme vedle sebe plátky cukety.
  4. Posolíme a posypeme tymiánem.
  5. Jakmile se cuketa začne smažit, snížíme plamen, přikryjeme pokličkou a smažíme cca 3-4 minuty, aby byly plátky zlatavé.
  6. Pak jednotlivé plátky otočíme.
  7. Smažíme z druhé strany.
  8. Vypneme a necháme dojít.
  9. Rýži si smícháme v hrnci s troškou vody (na dně) a necháme 2 minuty probublat na nízkém plameni.
  10. Přidáme kokosovou smetanu nebo mléko a na mírném plameni vaříme rýži další 5-10 minut, aby výsledná konzistence byla krémová jako na obrázku. Pokud by se rýže začala připalovat, přidejte kokosové mléko nebo dořeďte.
  11. Na talíř dáme rýži a ozdobíme osmaženou cuketou.

Obměna

  • Rýži nahraďte jakoukoliv obilovinou, kterou máte zrovna uvařenou – jáhly, kernotto, kroupy aj.
  • Pokud máte rádi, můžete k cuketě přidat i cibulku, žampiony nebo česnek nebo ji dochutit kořením dle vaší chuti (kari, indické směsi).
  • Tymián můžete zcela vynechat.
  • Místo kokosového mléka můžete dát jakékoliv jiné rostlinné mléko – výborné je třeba mandlové.

Kombinujeme

  • Pokud chcete toto mít toto jídlo jako kompletní talíř na oběd či večeři, nezapomeňte přidat luštěninu – například uzený tempeh nebo tofu nebo třeba spolu s cuketou v hrnci osmažit i uvařenou cizrnu.
  • Doplňte také talíř o syrovou zeleninu ve formě salátu a kvašenou zeleninu – pickles.

I můj nastávající se oblizuje až za ušima

Vfadra: Jídla jsou skvělá, celkově se snažím vařit zdravě,...

Členství v Klubu byla jedna z našich nejlepších investic

Martina: Dlouho jsem váhala, zda si můžeme dovolit z...

Konečně zdravý jídelníček

Ilona71: 2,5 kg dole. Jsem moc rada za tento...

Cukroví bylo šup šup hotové

Magdalena: Tohle univerzální těsto je super svou variabilitou. Použila...

První týden kurzu a 2 kg dole!

Lada: Už mi nepnou kalhoty přes stehna a je...

Jídelníček z kurzu si můj muž velmi chválil, i když podobně vařím už 10 let

Evakostrnova: Jedlá sú fantastické, klobúk dole, varím podobné už...

Po 6. dni mi splasklo břicho

Market: Dnes 6. den, váha šla krásně dolů o...

Kurz mě nakopl a konečně přemýšlím o tom, co jím

Lucka: Ahoj Evi a Helí, byly jste úžasné a...

4 kg dole a jsem plná radosti a sebevědomí

Ajka: Manžel a syn, světe div se si oblíbili...

Splaskla jsem v obličeji a mám lepší náladu

Stipl2: Po týdnu mám 2,5 kg dole a vidím,...

Hlavním motivem pro mě bylo sdíleni a inspirace

Pavlína: Dámy, dobrý den. Pro mě je to dnes...

Nevěřila jsem, že dokážu být bez čokolády

Marcella H.: Březen byl můj první měsíc, kdy jsem se...

Jak krásný je svět, když máte zdraví

Vladka: Holky, chci Vám napsat krátký komentář. Byla jsem...

Moc děkuji za recepty

Dana: Moc děkuji za recepty. Vyzkouším. Určitě budou výborné,...

Konečně více vnímám své tělo

Avka: Ahoj celému týmu JJ a všem, kteří prošli...

Bez masa je mi skvěle

Petra: Nejdřív jsem to vůbec neplánovala, ale nakonec jsem maso...

Jste unavená a vyčerpaná? Posilte v zimě ledviny

Nastartujte imunitu a vyhněte se nemocem.

Je to snadné. Zjistěte, jak na to.

Stáhnout ZDARMA

  1. přidávám se, mňam, akorát rýži jsem měla již vařenou, pak jsem postupovala podle návodu, opravdu moc dobré…

  2. Tohle bylo táááák dobré. 😀 Ráno jsem udělala repete s nishime cibulí a máslovou dýní a dnes z jáhel a nishime zeleniny. Koupila jsem omylem kokos. krém, ne smetanu, což tedy vůbec nevadilo (poprvé jsem jen trošku naředila vodou). Mňamka veliká.

    • Že jo, také toto jídlo miluji 🙂 Kokosový krém je vlastně taková obdoba smetany. Používám ho i do kari, jen je, jak píšete, třeba ho trochu naředit vodou 🙂 Hodí se kamkoliv místo kokosového mléka, i do dezertů a dresinků na saláty nebo zeleninu.

      • Vlastně tím naředěním vodou se z toho to mléko/smetana vytvoří. 🙂 Tento recept/kombinace kokosu a obilí je skvělým zpestřením jídelníčku. 🙂

  3. Zobrazit 5 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekŘecký salát s RAW feta “sýrem”
Další článekTěhotenství 4. – 7. měsíc – strachy a emoční cvičení (Neli, 28 let)