Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Rizota

Opečená cuketa s krémovou rýží

Uvařeno
bez lepku
bez sóji

Lahodná krémová rýže s opečenou cuketou jako “třešničkou na dortu”. Lehká a rychlá snídaně nebo večeře například s uzeným tofu nebo tempehem.

Ingredience
pro 1 porci
  • čtvrt cukety
  • 1 lžíce oleje
  • špetka sušeného tymiánu
  • sůl
  • zbylá uvařená rýže
  • kokosové mléko nebo smetana
  • voda nebo vývar

Na Jíme Jinak jsem narazila, když jsem hledala možnosti, jak jíst bez masa, mléka a cukru a přitom chutně a aby mi ni...

Jak udělat restovanou cuketu s rýžovou kaší
  1. Cuketu si nakrájíme na tenká kolečka nebo půlměsíčky.
  2. Rozehřejeme si olej v širším hrnci.
  3. Vložíme vedle sebe plátky cukety.
  4. Posolíme a posypeme tymiánem.
  5. Jakmile se cuketa začne smažit, snížíme plamen, přikryjeme pokličkou a smažíme cca 3-4 minuty, aby byly plátky zlatavé.
  6. Pak jednotlivé plátky otočíme.
  7. Smažíme z druhé strany.
  8. Vypneme a necháme dojít.
  9. Rýži si smícháme v hrnci s troškou vody (na dně) a necháme 2 minuty probublat na nízkém plameni.
  10. Přidáme kokosovou smetanu nebo mléko a na mírném plameni vaříme rýži další 5-10 minut, aby výsledná konzistence byla krémová jako na obrázku. Pokud by se rýže začala připalovat, přidejte kokosové mléko nebo dořeďte.
  11. Na talíř dáme rýži a ozdobíme osmaženou cuketou.

Obměna

  • Rýži nahraďte jakoukoliv obilovinou, kterou máte zrovna uvařenou – jáhly, kernotto, kroupy aj.
  • Pokud máte rádi, můžete k cuketě přidat i cibulku, žampiony nebo česnek nebo ji dochutit kořením dle vaší chuti (kari, indické směsi).
  • Tymián můžete zcela vynechat.
  • Místo kokosového mléka můžete dát jakékoliv jiné rostlinné mléko – výborné je třeba mandlové.

Kombinujeme

  • Pokud chcete toto mít toto jídlo jako kompletní talíř na oběd či večeři, nezapomeňte přidat luštěninu – například uzený tempeh nebo tofu nebo třeba spolu s cuketou v hrnci osmažit i uvařenou cizrnu.
  • Doplňte také talíř o syrovou zeleninu ve formě salátu a kvašenou zeleninupickles.

PS: Pojďme vařit podle jarního jídelníčku!

🌷 Jaro je tu - nový začátek. Pojďte kuchtit 🍲 skvělá a svěží rostlinná jídla 🌱, pochutnat si, pročistit si tělo a zlepšit náladu v prima partě 🤗. Naskočte s námi na 8 týdenní Jarní očistu. Jsme s vámi živě, pomůžeme a podpoříme! ❤

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

15 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Jaroslav Hlávka
18. 9. 2023

Návrat po pár letech k moc fajn receptu 🙂

Jaroslav Hlávka
21. 1. 2021

Po 5km procházce s Rockym se vracíme se ženou poněkud pozdě, tento recept se hodil i se servírováním jsme za hodinku jedli 😀
Nazval bych to harmonii chutí. Rýže vařená v kokosovém mléce, které jsem zkusil poprvé vyrobit z bio kokosu, je přirozeně sladká. Chuť doplňuje slano-uzené opečené tofu. Napařená mrkev je též výrazně do sladka. Třešničkou na dortu je opečená a tymiánem kořeněná cuketa. Výborný recept, který budu rád opakovat 😀

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Luxusní krémová polévka s restovaným rozmarýnovým chřestem

Krémové polévky jsou pro nás slavnostní záležitost. A dnes jsme si ji udělali naprosto luxusní – přidali jsme do ní restovaný chřest na rozmarýnu.

Kokosové stew z mrkve, dýně a mangoldu

Slaďounká zelenina s vůní kokosu se hodí na kaši k snídani i na večeři.

Slzovkové rizoto s cuketou

Slzovka má silní detoxikační účinky, léčí pleť a je přirozeně bezlepková. Určitě ji vyzkoušejte.

Fazole černé oko na houbách

Pár ingrediencí a taková dobrota! Připomíná to trochu guláš nebo něco dobrého na smetaně a na houbách. Musela jsem tyhle fazole udělat pro velký úspěch hne...

Pikantní kari omáčka

Tato jednoduchá omáčka u mého muže naprosto zabodovala! Lehce pikantní pro něj, dýňová kvůli mě. Jedním slovem lahoda.

Houbová smaženice s mangoldem

Už nevíte, co s bujícím mangoldem a čerstvými hříbky? Pokud máte obojího dostatek, vyzkoušejte rychlou smaženici. Po té naší vám nebude těžko, protože je b...