Ingredience
pro 1 porci
- čtvrt cukety
- 1 lžíce oleje
- špetka sušeného tymiánu
- sůl
- zbylá uvařená rýže
- kokosové mléko nebo smetana
- voda nebo vývar
Jak udělat restovanou cuketu s rýžovou kaší
- Cuketu si nakrájíme na tenká kolečka nebo půlměsíčky.
- Rozehřejeme si olej v širším hrnci.
- Vložíme vedle sebe plátky cukety.
- Posolíme a posypeme tymiánem.
- Jakmile se cuketa začne smažit, snížíme plamen, přikryjeme pokličkou a smažíme cca 3-4 minuty, aby byly plátky zlatavé.
- Pak jednotlivé plátky otočíme.
- Smažíme z druhé strany.
- Vypneme a necháme dojít.
- Rýži si smícháme v hrnci s troškou vody (na dně) a necháme 2 minuty probublat na nízkém plameni.
- Přidáme kokosovou smetanu nebo mléko a na mírném plameni vaříme rýži další 5-10 minut, aby výsledná konzistence byla krémová jako na obrázku. Pokud by se rýže začala připalovat, přidejte kokosové mléko nebo dořeďte.
- Na talíř dáme rýži a ozdobíme osmaženou cuketou.
Obměna
- Rýži nahraďte jakoukoliv obilovinou, kterou máte zrovna uvařenou – jáhly, kernotto, kroupy aj.
- Pokud máte rádi, můžete k cuketě přidat i cibulku, žampiony nebo česnek nebo ji dochutit kořením dle vaší chuti (kari, indické směsi).
- Tymián můžete zcela vynechat.
- Místo kokosového mléka můžete dát jakékoliv jiné rostlinné mléko – výborné je třeba mandlové.
Kombinujeme
- Pokud chcete toto mít toto jídlo jako kompletní talíř na oběd či večeři, nezapomeňte přidat luštěninu – například uzený tempeh nebo tofu nebo třeba spolu s cuketou v hrnci osmažit i uvařenou cizrnu.
- Doplňte také talíř o syrovou zeleninu ve formě salátu a kvašenou zeleninu – pickles.
přidávám se, mňam, akorát rýži jsem měla již vařenou, pak jsem postupovala podle návodu, opravdu moc dobré…
Bezva, díky za zprávu 🙂
Tohle bylo táááák dobré. 😀 Ráno jsem udělala repete s nishime cibulí a máslovou dýní a dnes z jáhel a nishime zeleniny. Koupila jsem omylem kokos. krém, ne smetanu, což tedy vůbec nevadilo (poprvé jsem jen trošku naředila vodou). Mňamka veliká.
Že jo, také toto jídlo miluji 🙂 Kokosový krém je vlastně taková obdoba smetany. Používám ho i do kari, jen je, jak píšete, třeba ho trochu naředit vodou 🙂 Hodí se kamkoliv místo kokosového mléka, i do dezertů a dresinků na saláty nebo zeleninu.
Vlastně tím naředěním vodou se z toho to mléko/smetana vytvoří. 🙂 Tento recept/kombinace kokosu a obilí je skvělým zpestřením jídelníčku. 🙂