Lahodná krémová rýže s opečenou cuketou jako "třešničkou na dortu". Lehká a rychlá snídaně nebo večeře například s uzeným tofu nebo tempehem.
Ingredience
pro 1 porci
  • čtvrt cukety
  • 1 lžíce oleje
  • špetka sušeného tymiánu
  • sůl
  • zbylá uvařená rýže
  • kokosové mléko nebo smetana
  • voda nebo vývar

Jak udělat restovanou cuketu s rýžovou kaší

  1. Cuketu si nakrájíme na tenká kolečka nebo půlměsíčky.
  2. Rozehřejeme si olej v širším hrnci.
  3. Vložíme vedle sebe plátky cukety.
  4. Posolíme a posypeme tymiánem.
  5. Jakmile se cuketa začne smažit, snížíme plamen, přikryjeme pokličkou a smažíme cca 3-4 minuty, aby byly plátky zlatavé.
  6. Pak jednotlivé plátky otočíme.
  7. Smažíme z druhé strany.
  8. Vypneme a necháme dojít.
  9. Rýži si smícháme v hrnci s troškou vody (na dně) a necháme 2 minuty probublat na nízkém plameni.
  10. Přidáme kokosovou smetanu nebo mléko a na mírném plameni vaříme rýži další 5-10 minut, aby výsledná konzistence byla krémová jako na obrázku. Pokud by se rýže začala připalovat, přidejte kokosové mléko nebo dořeďte.
  11. Na talíř dáme rýži a ozdobíme osmaženou cuketou.

Obměna

  • Rýži nahraďte jakoukoliv obilovinou, kterou máte zrovna uvařenou – jáhly, kernotto, kroupy aj.
  • Pokud máte rádi, můžete k cuketě přidat i cibulku, žampiony nebo česnek nebo ji dochutit kořením dle vaší chuti (kari, indické směsi).
  • Tymián můžete zcela vynechat.
  • Místo kokosového mléka můžete dát jakékoliv jiné rostlinné mléko – výborné je třeba mandlové.

Kombinujeme

  • Pokud chcete toto mít toto jídlo jako kompletní talíř na oběd či večeři, nezapomeňte přidat luštěninu – například uzený tempeh nebo tofu nebo třeba spolu s cuketou v hrnci osmažit i uvařenou cizrnu.
  • Doplňte také talíř o syrovou zeleninu ve formě salátu a kvašenou zeleninu – pickles.

Zamilovala jsem se do česnekové pomazánky

Vendtechman: Prave jsem se zamilovala do dnesni cesnekove pomazánky...

Ubývají cm i kg. Stojí to za to!

Ilona: Ahoj, dnes, šestý den - úbytek váhy 2...

Manžel si ani nevšiml, že jíme jinak

Alena.brunova: Před pár dny mne manžel načapal u monitoru, odkud...

Vaříte super

Moc děkuji za recepty. Vyzkouším. Určitě budou výborné, vaříte...

Kojené dceři se rapidně zlepšil ekzém

Veronbak: Následkem jídla dle JJ se mé 0,75 kojené...

Upravil se mi tlak, cholesterol i astma (v 73 letech)

Proda4: Dobrý den, patřím sice k začátečnicím ve stravování...

Po kurzu mě vyřadili z diabetologie

Lentilka: Já se minulý rok přihlásila do Vánočního kurzu...

Jsem moc ráda, že jsem do sebe za kurz investovala

Giana: Váš kurz se mi moc líbí. Jídla jsou...

Největší hubnutí nastalo po vysazení cukru a bílého pečiva

Mrask: Dobrý den, začala jsem asi 14 dní před...

Díky Klubu jsem za měsíc zhubla 6 kilo a cítím se skvěle

Hana a Olda: chci Vám moc poděkovat za úžasné recepty,...

Bez vás bych byla ztracená

Martina: Díky za všechny vaše skvělé nápady, já bych...

Pochutnali jsme si a v bříšku máme jak v pokojíčku

Martya: No to jsme si pochutnali. Jak říkala moje...

Děkuji, že je tady vše na jednom místě přehledně a srozumitelně

Dobrevpet: Jsem moc ráda, že jsem narazila na vaše...

Ukázali jste mi cestu, jak lépe zvládnout nový životní styl

Alča K.: Získala jsem lásku a nadšení pro vaření,...

Jsem nadšená a hubnu

Siva: Dobrý den, jsem tady poprvé. Stránky JJ jsem...

Moc mě to baví!

Libenk: Děkuji za výborný recept 🙂 Dnes upečeno a...

5 komentáře. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. přidávám se, mňam, akorát rýži jsem měla již vařenou, pak jsem postupovala podle návodu, opravdu moc dobré…

  2. Tohle bylo táááák dobré. 😀 Ráno jsem udělala repete s nishime cibulí a máslovou dýní a dnes z jáhel a nishime zeleniny. Koupila jsem omylem kokos. krém, ne smetanu, což tedy vůbec nevadilo (poprvé jsem jen trošku naředila vodou). Mňamka veliká.

    • Že jo, také toto jídlo miluji 🙂 Kokosový krém je vlastně taková obdoba smetany. Používám ho i do kari, jen je, jak píšete, třeba ho trochu naředit vodou 🙂 Hodí se kamkoliv místo kokosového mléka, i do dezertů a dresinků na saláty nebo zeleninu.

      • Vlastně tím naředěním vodou se z toho to mléko/smetana vytvoří. 🙂 Tento recept/kombinace kokosu a obilí je skvělým zpestřením jídelníčku. 🙂

  3. Zobrazit 5 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekŘecký salát s RAW feta “sýrem”
Další článekTěhotenství 4. – 7. měsíc – strachy a emoční cvičení (Neli, 28 let)