Lahodná krémová rýže s opečenou cuketou jako "třešničkou na dortu". Lehká a rychlá snídaně nebo večeře například s uzeným tofu nebo tempehem.

Ingredience
pro 1 porci
  • čtvrt cukety
  • 1 lžíce oleje
  • špetka sušeného tymiánu
  • sůl
  • zbylá uvařená rýže
  • kokosové mléko nebo smetana
  • voda nebo vývar

Jak udělat restovanou cuketu s rýžovou kaší

  1. Cuketu si nakrájíme na tenká kolečka nebo půlměsíčky.
  2. Rozehřejeme si olej v širším hrnci.
  3. Vložíme vedle sebe plátky cukety.
  4. Posolíme a posypeme tymiánem.
  5. Jakmile se cuketa začne smažit, snížíme plamen, přikryjeme pokličkou a smažíme cca 3-4 minuty, aby byly plátky zlatavé.
  6. Pak jednotlivé plátky otočíme.
  7. Smažíme z druhé strany.
  8. Vypneme a necháme dojít.
  9. Rýži si smícháme v hrnci s troškou vody (na dně) a necháme 2 minuty probublat na nízkém plameni.
  10. Přidáme kokosovou smetanu nebo mléko a na mírném plameni vaříme rýži další 5-10 minut, aby výsledná konzistence byla krémová jako na obrázku. Pokud by se rýže začala připalovat, přidejte kokosové mléko nebo dořeďte.
  11. Na talíř dáme rýži a ozdobíme osmaženou cuketou.

Obměna

  • Rýži nahraďte jakoukoliv obilovinou, kterou máte zrovna uvařenou – jáhly, kernotto, kroupy aj.
  • Pokud máte rádi, můžete k cuketě přidat i cibulku, žampiony nebo česnek nebo ji dochutit kořením dle vaší chuti (kari, indické směsi).
  • Tymián můžete zcela vynechat.
  • Místo kokosového mléka můžete dát jakékoliv jiné rostlinné mléko – výborné je třeba mandlové.

Kombinujeme

  • Pokud chcete toto mít toto jídlo jako kompletní talíř na oběd či večeři, nezapomeňte přidat luštěninu – například uzený tempeh nebo tofu nebo třeba spolu s cuketou v hrnci osmažit i uvařenou cizrnu.
  • Doplňte také talíř o syrovou zeleninu ve formě salátu a kvašenou zeleninu – pickles.

Děkuji za podrobné recepty, inspiraci a motivaci

Jája: Dobrý večer, jsem začátečník a tak dost nestíhám.....

Manžel na této stravě cukrovku vyléčil

Metodej: Určitě je, manžel na této stravě v podstatě...

Zachránili jste mi zdraví

Veronika: Adventní půst nevyšel aneb jak se to nemá...

JJ mi pomohlo najít směr, kterým chci jít

Petrushe: Ahoj Evi, chci touto cestou moc poděkovat za...

Ušetřili jste mi roky života. Je tu vše přehledně na jednom místě

Anna: Web Jíme Jinak mně obohatil o spoustu různých...

Děkuji za to, co děláte!

Zlatka: Dakujem velmi pekne za vsetko co robite pre...

Nemůžu si pomoct, ty jídla z kurzu jsou tak dobrá, že vylizuji talíře i hrnce…

Magda: Ahoj všichni, dnes uvařil manžel - zelí, bramborový knedlík a...

Lituji, že jsem vás neobjevila dřív. Měníte můj život k lepšímu

Eva: Jsem s vámi moc ráda! Měníte mi život...

Vaše stránky mě nadchly

Agatha: Vaše stránky mě nadchly a hodně inspirovaly. Už...

Vaše videorecepty jsou úžasné, každý den se zdokonaluji

Iva: Ahoj! Od 21.12. nepiju kávu, od 25.12. nejím...

Pořád je tu něco zajímavého a nového, ani nestíhám sledovat!

Katka: Ahoj holky, moc děkuju za stránky, čerpám z...

Přidala se ke mně i kolegyně z práce

Hanina515: Nemám ani extra chutě, když dětem peču klasickou buchtu,...

Konečně vím „ jak na to“

Marcela: Ahoj holky, Evičko, Helenko, opravdu moc pěkný kurs. Přála...

Díky JJ mi snížili léky na revmatoidní artritidu

Eva: Ještě jednou děkuji za Jíme jinak, děláte to...

Vaříte super

Moc děkuji za recepty. Vyzkouším. Určitě budou výborné, vaříte...

Miluju vás a vaši práci. Mám konečně zpět svou menstruaci

Ilona L.: Evi posilam muj posledni komentar do jarni...

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!
  1. přidávám se, mňam, akorát rýži jsem měla již vařenou, pak jsem postupovala podle návodu, opravdu moc dobré…

  2. Tohle bylo táááák dobré. 😀 Ráno jsem udělala repete s nishime cibulí a máslovou dýní a dnes z jáhel a nishime zeleniny. Koupila jsem omylem kokos. krém, ne smetanu, což tedy vůbec nevadilo (poprvé jsem jen trošku naředila vodou). Mňamka veliká.

    • Že jo, také toto jídlo miluji 🙂 Kokosový krém je vlastně taková obdoba smetany. Používám ho i do kari, jen je, jak píšete, třeba ho trochu naředit vodou 🙂 Hodí se kamkoliv místo kokosového mléka, i do dezertů a dresinků na saláty nebo zeleninu.

      • Vlastně tím naředěním vodou se z toho to mléko/smetana vytvoří. 🙂 Tento recept/kombinace kokosu a obilí je skvělým zpestřením jídelníčku. 🙂

  3. Zobrazit 5 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekŘecký salát s RAW feta „sýrem“
Další článekTěhotenství 4. – 7. měsíc – strachy a emoční cvičení (Neli, 28 let)