Domů > Magazín > Jídlo pod lupou

7 tipů, které byste měli vědět při vaření chřestu

Chřest je specifická zelenina, kterou je třeba pečlivě vybírat i skladovat. Mrkněte, na těchto 7 tipů.

Zpracujte ho nejpozději do 2 dnů od nákupu

Jeho kvalita a chuť totiž rapidně klesá.

Nejdéle vydrží uchovaný ve vodě

I zvadlý pookřeje, když ho dáte do sklenice s vodou.

Lze ho blanšírovat, dusit, smažit i grilovat

Vyzkoušejte například chřestovou polévku z bílého nebo zeleného chřestu, grilovaný chřestchřest s těstovinami a smetanou nebo těstovinový salát s houbami a chřestem.

Starý chřest je zvadlý a má nažloutlé až nahnědlé zbarvení

Také pozor na tmavé skvrny.

Je křehký, vyžaduje opatrné zacházení

Při nákupu ho proto dávejte až na vrch tašky, aby se nepolámal.

Vařte ho svázaný hlavičkami nahoru

Anebo hlavičky uvařte zvlášť. Jsou velmi křehké a snadno se rozvaří.

Čerstvý chřest je svěží, nelze ho ohnout a po naříznutí z něj teče tekutina

Chřest, který si přinesete domů, by měl vypadat čerstvě a svěže.

PS: Víte už jak na zdravé cukroví?

My na Jíme Jinak ano! Naučíme vás chutné cukroví - bez cukru a 100% rostlinné! 💖 Mrkněte jak nahradit cukr ve vánočním pečení nebo se seznamte s perfektním plánem pečení zdravého cukroví. A myslíme i na vás, kterým dělá starosti lepek. Ochutnejte některý ze 40 receptů na bezlepkové cukroví.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

6 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Zdravím Jano ,tuhle samou zkušenost jak máš ty tak jsem prožívala i já.Ale časem si lidé zvyknou.A když se já cítím dobře a mám perfektní výsledky krve ,tak není co řešit.Je to me zdraví a můj život o ,kterém si rozhodují sama Dnes vím, že jdu tou nejlepší cestou.Ať se ti daří…❤

Jani, je to tak, že okolí rádo komentuje své blízké, jak píšeš. Mám s tím zkušenost a současně si uvědomuji, že já si také všímám, jak lidi žijí, co dělají, jak se mění a jestli jsou na tom hůř nebo líp… To už tak je. Myslím, že 5 měsíců je poměrně dlouhá doba, aby člověk věděl, jestli mu tahle změna dělá dobře, nebo ne. Je možné, že se přechodně nějaké laboratorní hodnoty změnily, nebo je málo sluníčka, všichni jsme bledí. V alternativní medicíně se někdy víc dává na to, jaký máš “životní pocit”, než jestli máš hodnoty v normě a děláš něco “předpisově”, jak je to běžně zavedené. Psychika je totiž o krok napřed před tělem. Cítíš se dobře, ale tělo tak ještě nevypadá. Vybočit z řady a dělat věci jinak než ostatní vždycky přináší zvýšenou pozornost a snahu zase vrátit člověka tam, kde byl – komentáři, které člověka znejišťují, nebo i srážejí. A od nejblizších je to vždy nejbolavější. Může se stát, že ti, co dnes nechápou se časem sami připojí. Jakmile se někdo zdravotně rozsype, pak hledá a zkouší leccos, co by dřív ani náhodou… A navíc, dnešní doba je o hledání zdravějšího a udržitelnějšího životního stylu, jen to každému z nás trvá jinak dlouho. Je dobré dostat se do nadhledu a vědět, že pokud by bylo něco špatně, tak je možné to začít dělat zase jinak. …to je moje úvaha k Tvému komentáři…Měj se a nedej se! (:-))

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

91
27

Adventní půst začíná. Má cenu ho držet?

Lidé se dříve před Vánoci celé týdny postili. Dělali to přirozeně. Museli. Šetřili tak svoje zdraví a bystřili mysl. My žijeme v blahobytu, přesto jsme jak...
63
8

Je zdravé jídlo dražší? Podívejte se na toto srovnání!

Co je dražší – konvenční stravování, fitness nebo zdravé stravování dle Jíme Jinak? Co tipujete? Mrkněte na naše srovnání denních reálných jídelníčků...
27
9

Kupujete balenou krájenou zeleninu a saláty? Dejte si pozor!

Balené a předkrájené salátové mixy vypadají nevinně a v dnešní zrychlené době se mohou zdát jako skvělá možnost k ušetření času a dodržování zdravého život...
45
10

Šokující výsledky: Pouhá změna struktury potravin změní naše chutě k jídlu

Celý oves, ovesné vločky, instantní ovesná kaše nebo ovesné polštářky. Která potravina způsobí brzký hlad? Jedná se pořád o jednu a tu samou potravinu R...
8
4

Co byste měli vědět o luštěninách a nadýmání, které způsobují

Fazole, čočka, cizrna a hrách… Studie potvrzují, že luštěniny jsou důležitým prediktorem přežití u lidí ve věku 70 let a více. Chrání nás před srdečn...