Domů > Magazín > Jídlo pod lupou

7 tipů, které byste měli vědět při vaření chřestu

Chřest je specifická zelenina, kterou je třeba pečlivě vybírat i skladovat. Mrkněte, na těchto 7 tipů.

Zpracujte ho nejpozději do 2 dnů od nákupu

Jeho kvalita a chuť totiž rapidně klesá.

Nejdéle vydrží uchovaný ve vodě

I zvadlý pookřeje, když ho dáte do sklenice s vodou.

Lze ho blanšírovat, dusit, smažit i grilovat

Vyzkoušejte například chřestovou polévku z bílého nebo zeleného chřestu, grilovaný chřestchřest s těstovinami a smetanou nebo těstovinový salát s houbami a chřestem.

Starý chřest je zvadlý a má nažloutlé až nahnědlé zbarvení

Také pozor na tmavé skvrny.

Je křehký, vyžaduje opatrné zacházení

Při nákupu ho proto dávejte až na vrch tašky, aby se nepolámal.

Vařte ho svázaný hlavičkami nahoru

Anebo hlavičky uvařte zvlášť. Jsou velmi křehké a snadno se rozvaří.

Čerstvý chřest je svěží, nelze ho ohnout a po naříznutí z něj teče tekutina

Chřest, který si přinesete domů, by měl vypadat čerstvě a svěže.

PS: Cítíš se v plavkách sebevědomě?

Pokud letos nechceš schovávat zadek pod ručník, pojď na to s námi jinak.
Chci lepší postavu!

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

16 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Zdravím Jano ,tuhle samou zkušenost jak máš ty tak jsem prožívala i já.Ale časem si lidé zvyknou.A když se já cítím dobře a mám perfektní výsledky krve ,tak není co řešit.Je to me zdraví a můj život o ,kterém si rozhodují sama Dnes vím, že jdu tou nejlepší cestou.Ať se ti daří…❤

Jani, je to tak, že okolí rádo komentuje své blízké, jak píšeš. Mám s tím zkušenost a současně si uvědomuji, že já si také všímám, jak lidi žijí, co dělají, jak se mění a jestli jsou na tom hůř nebo líp… To už tak je. Myslím, že 5 měsíců je poměrně dlouhá doba, aby člověk věděl, jestli mu tahle změna dělá dobře, nebo ne. Je možné, že se přechodně nějaké laboratorní hodnoty změnily, nebo je málo sluníčka, všichni jsme bledí. V alternativní medicíně se někdy víc dává na to, jaký máš “životní pocit”, než jestli máš hodnoty v normě a děláš něco “předpisově”, jak je to běžně zavedené. Psychika je totiž o krok napřed před tělem. Cítíš se dobře, ale tělo tak ještě nevypadá. Vybočit z řady a dělat věci jinak než ostatní vždycky přináší zvýšenou pozornost a snahu zase vrátit člověka tam, kde byl – komentáři, které člověka znejišťují, nebo i srážejí. A od nejblizších je to vždy nejbolavější. Může se stát, že ti, co dnes nechápou se časem sami připojí. Jakmile se někdo zdravotně rozsype, pak hledá a zkouší leccos, co by dřív ani náhodou… A navíc, dnešní doba je o hledání zdravějšího a udržitelnějšího životního stylu, jen to každému z nás trvá jinak dlouho. Je dobré dostat se do nadhledu a vědět, že pokud by bylo něco špatně, tak je možné to začít dělat zase jinak. …to je moje úvaha k Tvému komentáři…Měj se a nedej se! (:-))

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

23
9

Bezinky – plody bezu v kuchyni

Víte, co všechno se dá doma připravit z bezinek? Právě dozrávají, tak nepromarněte skvělou příležitost si připravit chutné dobroty a zásobit se silnou přír...
11

Vedro útočí! 10 fit receptů, kterými se zchladíte

Osvěžte se, ochlaďte se, užívejte si parné dny zdravě! Jde to i bez přidaného cukru a útoku na vaší váhu. Máme pro pro vás 10 rychlých a osvěžujících recep...
29
4

Díky salátům o 11 let mladší mozek

Počet lidí v Česku trpících demencí pořád roste. Do roku 2050 by to mohlo být až 380 tisíc lidí. Prevencí může být listová zelenina. Studie potvrzují, že d...
55
12

Sacharidy a štíhlá vyrýsovaná postava – jde to dohromady?

Po sacharidech se přibírá. Když chci hubnout, musím sacharidy vyřadit nebo eliminovat. Nejlépe jít do nějaké formy nízkosacharidové diety (např. keto dieta...
89
33

Není skořice jako skořice. Nenechte se napálit!

Skořice má spoustu blahodárných účinků na naše tělo. I proto je stále častěji součástí potravin, jídel i diet. Věděli jste ale, že existují dva druhy a jed...
28
2

Ruku v ruce s tradicemi aneb posvícení a hody

“To je zlaté posvícení, to je zlatá neděle. Máme maso a zas maso, k tomu kousek pečeně.” Tak je to v říkance, kterou známe z dětství. Škoda, že...