Lidé se bojí jíst sóju, spojují ji s geneticky modifikovanými organismy, ale při konzumaci masa ze zvířat krmených z velké části právě geneticky modifikovanou sójou nebo kukuřicí se na tento problém neohlížejí. Kde jsou rizika? Na co si dát pozor a jak se pohybovat v bezpečné zóně?

Co jsou GMO

GMO (geneticky modifikované organismy) jsou takové organismy, jejichž genetický materiál byl uměle pozměněn za účelem získání nové (požadované) vlastnosti. Takovou vlastností může být např. vyšší odolnost vůči chorobám a škůdcům nebo tolerance herbicidů a sucha.

Záměr celého úsilí tušíte – vyšší výnosnost plodin, a tím pádem vyšší zisky zemědělců.

Jde hlavně o kukuřici, bavlnu, sójové boby, řepku olejku a cukrovou řepu.

Kde je pravda o GMO

Jeden je rozhodně proti, druhý se ohání neprůstřelnou bezpečností. Jak to tak bývá, zájmy jsou různé a pravda bude někde uprostřed. Opět je to na nás, abychom zachovali chladnou hlavu a ostražitost.

Tak třeba podle Úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA), Evropské komise a dalších institucí, jako je např. Expertní rada evropských akademií (EASAC), jsou geneticky modifikované plodiny stejně bezpečné jako jejich konvenční protějšky.

EuropaBio tvrdí (1), že „doposud nebyl zjištěn žádný případ negativního vlivu na zdraví spotřebitelů při konzumaci GM plodin a jejich produktů, které úspěšně prošly schvalovacím procesem. A to se ve světě pěstují ve významné míře již více než 20 let.“ Otázkou je, zda se spolehnout na tvrzení největší a nejvlivnější skupiny v biotechnologickém průmyslu v Evropě.

Faktem je, že na základě značné kontroverze procházejí geneticky modifikované plodiny v EU přísným schvalovacím procesem, než jsou povoleny k uvedení na trh. To se týká jak pěstování, tak dovozu ze zemí mimo EU. Posouzení provádí Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) a politické schválení pak zajišťuje Evropská komise a všechny členské státy.

I proto se v EU smí zatím z GMO pěstovat pouze kukuřice, zatímco v jiných zemích je výběr širší.

Věděli jste, že ve světě je více pěstitelů geneticky modifikovaných plodin než celkový počet zemědělců v EU?

Modifikované potraviny a jejich rizika

Jak je to tedy se zdravotními riziky a GMO? Některá jsou označována jako možná, některá už se projevila. Jako příklad se uvádí (2) rostliny modifikované tak, aby tolerovaly vysoké dávky pesticidů. Právě kvůli tomu ale obsahují rezidua těchto látek, například glyfosát.

Glyfosát je jedna z neprozkoumávanějších látek, ke které se opět jednotlivé instituce a vědci staví odlišně. Světová zdravotnická organizace vůči němu zaujímá mírně varovné stanovisko, prokázány jsou rakovinotvorné účinky u myší (3).

Další pohled přináší studie University of Virginia (4), která pracovala s daty sbíranými po dlouhých 14 let. Podle ní se kvůli masovému používání geneticky modifikovaných potravin využívá výrazně méně přípravků na hubení hmyzu, současně se však zvýšil počet látek na ničení nežádoucích rostlin.

Plevel se totiž stává odolnějším a zemědělci musí používat další chemikálie, dokonce v čím dál větším množství.

Snad se blýská na lepší časy, Lucembursko od roku 2021 jako první země v EU zakáže používání chemických přípravků s glyfosáty, samotná EU to plánuje do budoucna také a někteří zemědělci od jejich používání upouští dobrovolně (5).

Mezi teoretické, ale doposud neprokázané hrozby GMO patří alergie nebo přenos odolnosti vůči antibiotikům z modifikovaných organismů na bakterie, které se vyskytují ve střevech.

Jak se vyhnout GMO? Jednoduše!

Pokud máte pochybnosti ohledně GMO, jistou volbou je ekologické zemědělství, kde je jejich používání přísně zakázáno zákonem.

Zkrátka co je bio, to GMO být nemůže.

Vztah ke GMO vyjádřili (6) výrobci biopotravin takto:

Otakar Jiránek z Country Life: „Jde o zásadní nepřirozený zásah do přírody, který může mít negativní následky, o kterých už se ví, ale i následky dosud netušené.“

Martin Hutař a Eva Kallasová z Pro-Bio: „Coby výrobci biopotravin GMO striktně odmítáme. V ekologickém zemědělství a při zpracování biopotravin je GMO ze zákona zakázáno. Jsme rádi, že můžeme tuto jistotu našim zákazníkům deklarovat. U rizikových produktů si necháváme provádět pravidelné rozbory v externích laboratořích.“

A nejde jen o potraviny rostlinného původu. Pokud jíte maso, vězte, že v konvenční živočišné produkci mají GMO také velmi významné místo, a to jako součást krmiva (zejména GMO sója  a GMO kukuřice někdy tvoří až 80 %).

 

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekUnavená? Posilte v zimě ledviny!