Část mých strávníků nemá ráda řepu, část celer. V téhle polévce bylo obojí a chutnala všem. Pro jistotu jsem nepřiznala složení :-)
Ingredience
pro 4 porce
  • 1 lžíce oleje
  • špetka soli
  • 1 cibule
  • 3/4 litru vývaru/horké vody
  • 1/2 mrkve
  • cca 1/3 bulvy celeru
  • 1 řepa
  • 1/3 dýně
  • 1 stonek řapíkatého celeru
  • 4 lístky z verbeny
  • 2 stonky tymiánu
  • jablečný ocet a umeocet na dochucení
  • zelené posypky nebo klíčky na ozdobení (na fotce naklíčená vojtěška)

Jak připravit krémovou zeleninovou polévku

  1. Dáme ohřát vývar a očistíme zeleninu. Pokrájíme ji na kostky.
  2. V hrnci rozpálíme olej, vložíme na něj cibuli, osolíme a orestujeme.
  3. Přidáme zbytek zeleniny a společně restujeme několik minut.
  4. Zalijeme horkým vývarem/vodou a pod pokličkou na mírném plameni vaříme cca 20 minut.
  5. Vypneme a rozmixujeme dohladka.
  6. Přidáme listový celer, verbenu a lístečky tymiánu a ještě lehce rozmixujeme, aby zůstali viditelné kousky lístečků.
  7. Podle chuti přidáme pár kapek ume octa a jablečného octa.

Praktické

  • Nemáme-li čerstvé bylinky, můžeme použít sušené.
  • Verbena se běžně nesežene, dávám ji pro citronovou vůni, může se nahradit octem nebo citronovou šťávou.

Obměna

  • Do polévky můžeme dát jakoukoli zeleninu, které máme nadbytek a která ladí se sezónou.

Děti

  • Polévka je vhodná pro děti od 1,5 roku, jen ubereme sůl a dochucovadla.

🎅 Zdravé cukroví  a dezerty

Bez cukru, mléka, vajec a bílé mouky.

Pojďte si zdravě pochutnat!

  • zdravé Vánoční cukroví
  • ➡ nejoblíbenějších dezerty
  • ➡ 23 videoreceptů + ebook

Překvapte i náročné mlsaly.

Zjistěte více

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekSíň slávy účastníků kurzu Jarní očista 2016
Další článekKdyž dělám správné věci, funguje to