Domů > Jak začít > Základní suroviny > Divoká zelenina, byliny, čaje

Podzimní průvodce léčivými kořeny – díl I.

Nezapomeňte, že na podzim se dá stále sklízet a vyrábět mnoho léčivých přípravků, ale i dobrot. Jaké kořeny sbírat na podzim? A jak s nimi naložit? To vše vám řekneme v našem podzimním průvodci.

Kořeny bylin vyrýváme na podzim, a to nejlépe v říjnu a listopadu.
Omyjeme je a zpracujeme. Můžeme je nakrájet na menší kousky a usušit je na čaj anebo z nich připravit tinkturu či masti.

Pampeliška lékařská

Tato bylina je již po staletí uznávaná bylináři jako velmi účinné diuretikum. Čistí krev, stimuluje střeva a ledviny. Jde o výborné antirevmatikum. Posiluje celý organismus. Podporuje trávení.
kořene pampelišky připravujeme odvar a podáváme 2x až 4x denně.

Čekanka

Čekankový kořen je výbornou náhražkou běžné kávy. Kořen obsahuje velké množství inulinu. Podporuje funkci jater. Působí protizánětlivě na trávicí ústrojí. Působí močopudně a žlučopudně. Zlepšuje činnost srdce.

Lopuch větší

Kořen podporuje látkovou výměnu. Je močopudný a potopudný. Podporuje ledviny a odstraňování škodlivých látek z těla. Můžeme podávat ve formě tinktury, odvaru nebo nálevu. Lze kombinovat s dalšími bylinami. Výborná je mast z kořene na revma. Potíráme jí bolavé klouby.

Kostival lékařský

Pomáhá hojit zlomené kosti, pohmožděniny, záněty a bércové vředy. Díky obsahu alkaloidů se kořen kostivalu nedoporučuje k vnitřnímu užití. Zevně je vhodný ve formě masti, kdy působí hojivě. Lze jej najemno nastrouhat a aplikovat čerstvý. Sušený prášek z kořene lze smíchat s vodou a vzniklou kašičku nanášet na postižené místo.

 

PS: Z práce do práce, život letí a vy nic nestíháte?

Pokud před sebou stále jen hrnete všechny ty povinnosti, které život přináší, je čas se zastavit. 🛑 Je tohle život, který chcete? O tomto jste snili? Asi ne. V přírodě začíná nový biologický rok, nový začátek a i my to letos můžeme udělat jinak. Právě tomu se v Jarní Očistě také věnujeme a máme dokonce připravený silný závěrečný aktivační rituál, aby se vaše záměry mohly uskutečit. Zdaleka v očistě nejde jen o vyvážený jídelníček. Pojďte si ujasnit touhy, naberte zas energii a pojďte se cítit ve svém těle lépe. Začněte s námi 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček, postavu i psychiku.

Jsem máma tří malých kluků, ráda se neustále vzdělávám a zkouším nové věci. Miluju zahradničení, vaření a pečení všeho dobrého a zdravého. Co můžu, to si sama vyrobím. Zajímám se o přírodní medicínu, sílu bylin a jejich využití v běžném životě.

21 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

30

Jak využít první jarní rostlinky

Jaro je už tady a nabízí nám zdarma spoustu divokých jarních bylinek a rostlinek, které můžete využít doma k tvorbě výtečných receptů a pokrmů. Přečtěte si...

Meduňka lékařská

Meduňka lékařská je moje oblíbená bylinka. Nejenom že krásně voní, ale má uklidňující účinky na celý organismus. V době, kdy na nás působí spousty stresu z...
9

Vlčí mák v kuchyni – 4 tipy kam s ním

Červené květy vlčího máku jsou potěšením pro oko právě v těchto dnech. Jejich křehounké květy září na tenkých stoncích do daleka jako praporky ohlašující n...
19
10

Fialka a maceška – léčivé violky

Víte která je která?  A víte, která umí co léčit? Violky jsou první pomocí pří kašli i při kožních potížích, ale pomáhají i na opary, opruzeniny a detoxika...
1
2

Kozí brada fialová – zeleninová ústřice

Tato bylina kvete krásnými fialovými květy, výborně chutná, navíc je to léčivka. Konzumovat se dají všechny její části a to kořen, list i květ. Chutí připo...
12
2

Slunečnice roční a její využití v kuchyni

Většina z nás si pochutnává na slunečnicových semenech, slunečnicovém máslu či používá olej. Málokdo už asi ví, že je rostlina jedlá celá, její květy, list...