Domů > Jak začít > Základní suroviny > Divoká zelenina, byliny, čaje

Podzimní průvodce léčivými kořeny – díl I.

Nezapomeňte, že na podzim se dá stále sklízet a vyrábět mnoho léčivých přípravků, ale i dobrot. Jaké kořeny sbírat na podzim? A jak s nimi naložit? To vše vám řekneme v našem podzimním průvodci.

Kořeny bylin vyrýváme na podzim, a to nejlépe v říjnu a listopadu.
Omyjeme je a zpracujeme. Můžeme je nakrájet na menší kousky a usušit je na čaj anebo z nich připravit tinkturu či masti.

Pampeliška lékařská

Tato bylina je již po staletí uznávaná bylináři jako velmi účinné diuretikum. Čistí krev, stimuluje střeva a ledviny. Jde o výborné antirevmatikum. Posiluje celý organismus. Podporuje trávení.
kořene pampelišky připravujeme odvar a podáváme 2x až 4x denně.

Čekanka

Čekankový kořen je výbornou náhražkou běžné kávy. Kořen obsahuje velké množství inulinu. Podporuje funkci jater. Působí protizánětlivě na trávicí ústrojí. Působí močopudně a žlučopudně. Zlepšuje činnost srdce.

Lopuch větší

Kořen podporuje látkovou výměnu. Je močopudný a potopudný. Podporuje ledviny a odstraňování škodlivých látek z těla. Můžeme podávat ve formě tinktury, odvaru nebo nálevu. Lze kombinovat s dalšími bylinami. Výborná je mast z kořene na revma. Potíráme jí bolavé klouby.

Kostival lékařský

Pomáhá hojit zlomené kosti, pohmožděniny, záněty a bércové vředy. Díky obsahu alkaloidů se kořen kostivalu nedoporučuje k vnitřnímu užití. Zevně je vhodný ve formě masti, kdy působí hojivě. Lze jej najemno nastrouhat a aplikovat čerstvý. Sušený prášek z kořene lze smíchat s vodou a vzniklou kašičku nanášet na postižené místo.

 

PS: Začínáme Jarní očistu!

Únava, blbá nálada a kila navíc? Nenecháme vás v tom! 😊 Pojďte s tím zatočit. Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.

Jsem máma tří malých kluků, ráda se neustále vzdělávám a zkouším nové věci. Miluju zahradničení, vaření a pečení všeho dobrého a zdravého. Co můžu, to si sama vyrobím. Zajímám se o přírodní medicínu, sílu bylin a jejich využití v běžném životě.

1 člověk už poděkoval za článek. Oceňte práci autora také.

Buďte první, kdo napíše komentář

Mohlo by se vám líbit

144
70

Videopřání Jíme Jinak 2022 – Uspořádejme si myšlenky

Vyzkoušejte také

4

Květy pažitky v kuchyni

Na zahrádkách teď zrovna kvete pažitka a hospodyňky se zlobí, že kvůli tomu skončila její sezóna. Chyba, lávky! Stonky pažitky sice pravda trochu ztuhnou, ...
3
3

Pupalka dvouletá – skvělá v kuchyni i v lékárničce

Královna noci, pupalka, se dá využít i přes den. Je to léčivka, krásně voní a její květy, kořen i listy se dají využívat v kuchyni. Pupalkový olej je hotov...

Sušené bylinkové dochucovadlo s vůní citrónu

Připravte si zdravé a chutné domácí dochucovadlo bez éček a glutamátu, které využijete do všech možných pokrmů.
4
1

Afrikán: proč by neměl chybět na žádné zahrádce ani na stole?

Dokážete si pestrého ochránce před škůdci představit na stole? Přečtěte si, proč by tam rozhodně neměl chybět!
1

Podzimní průvodce léčivými kořeny – díl III.

Léčivé kořeny uzdravují naše fyzické tělo. Nezapomeňme, že každý problém na fyzické úrovni je odrazem naší duše, a proto je potřeba léčit i ji.
2

Křen selský nejen proti nachlazení

Každý, kdo už někdy strouhal křen, ví, jak z něho slzí oči, teče z nosu a mohou i zčervenat tváře. Křen je totiž nejlepší čerstvý, protože tak z něj čerpám...