Lopuch větší
Lopuch je divoce rostoucí bylina, má velké listy, do kterých nás babičky učily smrkat. Zná ho určitě každý jako bodlák. Konzumuje se kořen i mladé výhonky, ty jsou ale dost hořké (dobré pro játra a žlučník). Kořen má výraznou ořechovou chuť. Pokud se rozhodnete tuto rostlinu pěstovat, doporučuji vybrat pěkně kyprou a prohnojenou půdu, ve které kořeny narostou do větších rozměrů. V Japonsku se lopuch pěstuje a následně prodává. Koupit jej můžete i u nás ve zdravé výživě. Najdete ho v lednici. Pokud ho běžně neberou, určitě vám ho bez problémů objednají.
Co obsahuje
Kořen lopuchu je výborným zdrojem vitaminu C, B, E a bílkovin. Z minerálů obsahuje například mangan, draslík, síru, kyselinu křemičitou.
Účinky kořene lopuchu
- Je vhodný pro diabetiky, snižuje krevní cukr.
- Čistí krev.
- Podporuje látkovou výměnu.
- Podporuje činnost ledvin.
- Odstraňuje z těla škodlivé látky.
- Je močopudný.
- Posiluje játra a žlučník.
- Podporuje růst vlasů.
- Pomáhá při ekzémech.
- Pomáhá při revmatismu.
Využití lopuchu
Jako zeleninu ho můžete použít syrový nebo tepelně upravený, přidávat ho do polévek, smažit s další zeleninou a podávat například s kroupami, pohankou či rýží. Výborný je i čaj, který pomáhá při řadě onemocnění. Lze ho i nasušit na zimu a použít při potížích. Nám doma nejvíce chutná nastrouhaný a přimíchaný do zeleninových salátů, luštěninových pokrmů, v zeleninových pomazánkách.
“Já osobně ho ráda dávám do polévek a gulášů. Zkuste třeba Kinpiru s adzuki.” Eva Cikrytová, autorka projektu Jíme Jinak
Jak ho pěstovat a sklízet
Lopuch je dvouletka, sklízí se v prvním roce na podzim. Druhý rok už kořen není tak dobrý, je dřevnatý. Kořeny lopuchu mohou dorůstat délky až jednoho metru, je třeba ho zasadit do kypré půdy. Pokud ho budete sbírat v přírodě, kořeny budou menší. Potřebuje hodně místa, rychle klíčí. Můžete ho přihnojovat kompostem. Kořen se snadno zlomí, při sklizni je zapotřebí okolo něj vykopat jámu, rozhodně se ho nepokoušejte vypáčit rýčem. Zlomil by se a ta nejlepší část by zůstala v zemi.
“Já jsem se ho pokoušela nejprve vytáhnout v lese, ale opravdu je to práce pro chlapa dostat ten kořen ven. Pak jsem se ho naučila kupovat ve zdravé výživě již pěkně připravený. Přidávám ho do polévek, do woku, všude tam, kde se hodí kořenová zelenina. Je to pro nás příjemné zpestření jídelníčku. Nemá výraznou chuť, takže rodina většinou ani nepozná, že jsem ho do jídla přidala”, dodává Eva Cikrytová, autorka projektu Jíme Jinak.
Zkuste to taky
Máte nějaké zkušenosti s lopuchem? Pomohl vám při léčbě vašeho onemocnění? Podělte se s námi o vaše zkušenosti, zda jste ho už ochutnali, pěstovali, anebo se díky němu uzdravili.
Komentáře
Dneska jsem sklidila svuj prvni lopuch! Uz se vari v polevce a moc se na nej tesim. Zajimalo by me, jak ho nasusit? Nastrouhat a pomalu v troube?
Mám ho letos na záhoně – asi 4m řádek, je to opravdu dost velká rostlina :), a teprve budu sklízet, vysela jsem ho do hrůbku, tak jsme zvědavá, zda půjde lépe tahat…:)