Domů > Jak začít > Základní suroviny > Divoká zelenina, byliny, čaje

Lopuch větší

Je škoda, že se zapomíná na dříve běžně používané druhy zeleniny, které by nám jistě velmi prospěly nejen obsaženými látkami. Každá zelenina ve správném dávkování a úpravě má jistý léčivý účinek na naše zdraví. Vypěstujte si zdravé kořeny lopuchu. Nebo si ho běžte sklidit do přírody.

Lopuch větší

Lopuch je divoce rostoucí bylina, má velké listy, do kterých nás babičky učily smrkat. Zná ho určitě každý jako bodlák. Konzumuje se kořen i mladé výhonky, ty jsou ale dost hořké (dobré pro játra a žlučník). Kořen má výraznou ořechovou chuť. Pokud se rozhodnete tuto rostlinu pěstovat, doporučuji vybrat pěkně kyprou a prohnojenou půdu, ve které kořeny narostou do větších rozměrů. V Japonsku se lopuch pěstuje a následně prodává. Koupit jej můžete i u nás ve zdravé výživě. Najdete ho v lednici. Pokud ho běžně neberou, určitě vám ho bez problémů objednají.

Co obsahuje

Kořen lopuchu je výborným zdrojem vitaminu C, B, E a bílkovin. Z minerálů obsahuje například mangan, draslík, síru, kyselinu křemičitou. 

Účinky kořene lopuchu

  • Je vhodný pro diabetiky, snižuje krevní cukr.
  • Čistí krev.
  • Podporuje látkovou výměnu.
  • Podporuje činnost ledvin.
  • Odstraňuje z těla škodlivé látky.
  • Je močopudný.
  • Posiluje játra a žlučník.
  • Podporuje růst vlasů.
  • Pomáhá při ekzémech.
  • Pomáhá při revmatismu.

Využití lopuchu

Jako zeleninu ho můžete použít syrový nebo tepelně upravený, přidávat ho do polévek, smažit s další zeleninou a podávat například s kroupami, pohankou či rýží. Výborný je i čaj, který pomáhá při řadě onemocnění. Lze ho i nasušit na zimu a použít při potížích. Nám doma nejvíce chutná nastrouhaný a přimíchaný do zeleninových salátů, luštěninových pokrmů, v zeleninových pomazánkách.

“Já osobně ho ráda dávám do polévek a gulášů. Zkuste třeba Kinpiru s adzuki.” Eva Cikrytová, autorka projektu Jíme Jinak

Jak ho pěstovat a sklízet

Lopuch je dvouletka, sklízí se v prvním roce na podzim. Druhý rok už kořen není tak dobrý, je dřevnatý. Kořeny lopuchu mohou dorůstat délky až jednoho metru, je třeba ho zasadit do kypré půdy. Pokud ho budete sbírat v přírodě, kořeny budou menší. Potřebuje hodně místa, rychle klíčí. Můžete ho přihnojovat kompostem. Kořen se snadno zlomí, při sklizni je zapotřebí okolo něj vykopat jámu, rozhodně se ho nepokoušejte vypáčit rýčem. Zlomil by se a ta nejlepší část by zůstala v zemi. 

“Já jsem se ho pokoušela nejprve vytáhnout v lese, ale opravdu je to práce pro chlapa dostat ten kořen ven. Pak jsem se ho naučila kupovat ve zdravé výživě již pěkně připravený. Přidávám ho do polévek, do woku, všude tam, kde se hodí kořenová zelenina. Je to pro nás příjemné zpestření jídelníčku. Nemá výraznou chuť, takže rodina většinou ani nepozná, že jsem ho do jídla přidala”,  dodává Eva Cikrytová, autorka projektu Jíme Jinak.

Zkuste to taky

Máte nějaké zkušenosti s lopuchem? Pomohl vám při léčbě vašeho onemocnění? Podělte se s námi o vaše zkušenosti, zda jste ho už ochutnali, pěstovali, anebo se díky němu uzdravili.

Jsem máma tří malých kluků, ráda se neustále vzdělávám a zkouším nové věci. Miluju zahradničení, vaření a pečení všeho dobrého a zdravého. Co můžu, to si sama vyrobím. Zajímám se o přírodní medicínu, sílu bylin a jejich využití v běžném životě.

27 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Dneska jsem sklidila svuj prvni lopuch! Uz se vari v polevce a moc se na nej tesim. Zajimalo by me, jak ho nasusit? Nastrouhat a pomalu v troube?

Mám ho letos na záhoně – asi 4m řádek, je to opravdu dost velká rostlina :), a teprve budu sklízet, vysela jsem ho do hrůbku, tak jsme zvědavá, zda půjde lépe tahat…:)

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

17
3

Řebříček na jarním talíři

Jednou z prvních čerstvých bylinek, kterou používáme v jarní kuchyni, je řebříček obecný. Možná se vám zdá, že ještě neroste, protože nevidíte bílé květy, ...
19
21

Fialka a maceška v kuchyni

Fialka i maceška se používají nejen na léčení, ale dají se nádherně využít i v kuchyni. Jejich sezóna právě začala, tak si s nimi neváhejte zpestřit talíře...
101
2

Bršlice kozí noha – 10 tipů, jak ji využít v kuchyni

Zatímco nejeden zahrádkář neúnavně bojuje s rozpínavým plevelem, srdce strávníka podle Jíme Jinak plesá nad výživovým pokladem. Zjistěte, jakou sílu skrývá...
20
1

Smetanka lékařská aneb Pampeliška v akci

Smetanka lékařská je pro naše zdraví dokonale využitelná. Věděli jste, že každá její část se sbírá v jiném období?
19
4

Řebříček pomáhá, jak může. Dejte ho na rány, do čaje nebo na talíř!

Myší chvost, žebříček, tisíclistník, myší ocásek, husí jazýček, ovčí žebro, zaječí chléb nebo krupička. Zkrátka řebříček – půvabný pomocník s neobyčejně ši...
17
3

Jitrocel na rány i do těla

Svěží pomocník na ranky a štípance, ale i chuťově zajímavá divoká zelenina plná prospěšných látek. Používáte jitrocel v kuchyni?