Domů > Jak začít > Inspirace

Kinpira a adzuki “čokoláda”

Kinpira je tradiční japonské léčebné jídlo, které je velmi chutné a posilňující. Čokoláda z adzuk zase uspokojí Vaši chuť na sladké.

 

Mrkev a lopuch nakrájejte na tenké sirky. Na sezamovém oleji (nejlepší je sezamový olej z pražených sezamových semínek) orestujte lopuch, trošku posolte a dále restujte, případně vždy maličko podlejte vodou. Restujte tak dlouho (cca 20 – 30 min.), až nebude lopuch tak tvrdý, poté teprve přidejte mrkev. Zastříkejte shoyu, chvilku restujte, poté zalijte malým množstvím vody, dejte pokličku a duste zhruba ještě 10 – 15 min.

Adzuki přes noc namočte. Namočte také přes noc sušené kaštany. Další den slijte vodu z kaštanů i adzuk a dejte je společně vařit do nové vody spolu s kombu. Vařte v tlaku 45 minut. Kaštany vidličkou rozmačkejte, přidejte podle chuti 1 – 2 lžíce shoyu a chvilku povařte. Pokud máte hodně vody, tak přebytečnou vylijte a zahustěte kuzu nebo maizenou rozmíchanou v trošce studené vody.

Zde jsem k tomu měla vařenou rýži s bezpluchým ovsem, posypáno tekka a zelenou natí jarní cibulky. K tomu salát ze syrové nastrouhané mrkve zakapané citronem.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

1 člověk už poděkoval za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Ajko, a kdyz ten lopuch nemohu sehnat, lze ho něčím (chuťově) nahradit, přiblížit? Nebo dám jenom místo toho kedlubnu či Petržel a taky dobrý… ;-) jestli je tomu ale něco podobné, dejte prosím kdokoli vědět.

Tím lopuchem je myšlen kořen prosím? Dá se někde sehnat aniž bych jej musela ručně páčit ze země? Jinak fazole s kaštanama zajímavá inspirace, určitě vyzkouším jen co narazím na kaštany!

Ukázat další komentáře