Kinpira je tradiční japonské léčebné jídlo, které je velmi chutné a posilňující. Čokoláda z adzuk zase uspokojí Vaši chuť na sladké.

 

Mrkev a lopuch nakrájejte na tenké sirky. Na sezamovém oleji (nejlepší je sezamový olej z pražených sezamových semínek) orestujte lopuch, trošku posolte a dále restujte, případně vždy maličko podlejte vodou. Restujte tak dlouho (cca 20 – 30 min.), až nebude lopuch tak tvrdý, poté teprve přidejte mrkev. Zastříkejte shoyu, chvilku restujte, poté zalijte malým množstvím vody, dejte pokličku a duste zhruba ještě 10 – 15 min.

Adzuki přes noc namočte. Namočte také přes noc sušené kaštany. Další den slijte vodu z kaštanů i adzuk a dejte je společně vařit do nové vody spolu s kombu. Vařte v tlaku 45 minut. Kaštany vidličkou rozmačkejte, přidejte podle chuti 1 – 2 lžíce shoyu a chvilku povařte. Pokud máte hodně vody, tak přebytečnou vylijte a zahustěte kuzu nebo maizenou rozmíchanou v trošce studené vody.

Zde jsem k tomu měla vařenou rýži s bezpluchým ovsem, posypáno tekka a zelenou natí jarní cibulky. K tomu salát ze syrové nastrouhané mrkve zakapané citronem.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

  1. Ajko, a kdyz ten lopuch nemohu sehnat, lze ho něčím (chuťově) nahradit, přiblížit? Nebo dám jenom místo toho kedlubnu či Petržel a taky dobrý… ;-) jestli je tomu ale něco podobné, dejte prosím kdokoli vědět.

    • Tak jsme lopuch nahradili petrzeli a výborné. Fazolová kaše byla velice zajímavá, i kdyz klukům moc nejela. Něco tam asi dětem v tě chuti vadilo, přitom kaštany milují… Zítra zkusíme zase jinou kombinaci s azuki ;-)

  2. Tím lopuchem je myšlen kořen prosím? Dá se někde sehnat aniž bych jej musela ručně páčit ze země? Jinak fazole s kaštanama zajímavá inspirace, určitě vyzkouším jen co narazím na kaštany!

    • Ano, tím lopuchem myslím kořen. Čerstvý se dá sehnat v Brně ve zdravé výživě na Lidické, dováží ho Danfood z Holandska. Určitě lze použít i sušený, už jsem ho také někde viděla. Ten pak stačí pouze namočit a pak dále s ním můžete pracovat jako s čerstvým. Jinak se dá ale sehnat i v přírodě ;) Sušené kaštany můžete koupit také ve zdravé výživě. Stojí něco přes 100 Kč. Kombinace adzuk a kaštanů chutná sladce a opravdu připomíná trochu čokoládu, my tuto kombinaci máme moc rádi :-)

      • Ahoj Ajko, když si z Brna, tak bych se ráda zeptala, zda nevíš o nějaké dobré restauraci, kde by se dalo najíst. Mimo Rebio, číňanky, indické restaurace, které znám. Co jsem hledala na internetu, tak ve většině vegetariánských mají max. smažák, brambory, rajčata..:( Díky moc :)

          • teda, díky za super tip..dívala jsem se na meníčko a mají výborný jídla i pro bezlepkáře..skvělý tip..ještě jednou díky! :)

            • jo, pokud by jsi věděla o nějakých akcích v brně pro makrobiotiky, tak budu ráda za každý tip..stravuju se takto přes půl roku a zatím osobně nikoho neznám, tak se ráda seznámým :) jesterka.11@seznam.cz

  3. Zobrazit všech 8 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekSmažené rýžové nudle se zeleninou
Další článekAntikoncepce aneb jak jsem ztratila menstruaci