Domů > Zdravé recepty > Pomazánky a dipy

Luxusní cizrnová pomazánka

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec

Cizrnovou pomazánku už asi znáte. Tahle je ovšem dokonale vylepšená! Nemusíte jí použít pouze na pečivo, ale i na pečenou zeleninu nebo zeleninu čerstvou. A protože pomazánek není nikdy dost a s příchodem teplých jarních a letních dnů se vždy hodí, určitě zkuste tuhle naši novou verzi.

Ingredience
  • uvařená cizrna
  • jarní cibule
  • mrkev
  • listy rukoly
  • trocha máty peprné
  • trocha hořčice
  • několik lžic kvalitního sójového jogurtu
  • pažitka
  • citrónová šťáva
  • sůl
  • pepř
  • olivový olej

Od 20 let jsem byla unavená a časem se přidaly další problémy. Endometrióza a po narození dvojčat totální vyčerpání. ...

Jak připravit cizrnovou pomazánku se zeleninou

  1. Uvařte cizrnu do měkka.
  2. Rozšťouchejte nebo lehce rozmixujte cizrnu, osolte, opepřete, přidejte nasekanou cibulku, pažitku, mátu, nastrouhanou mrkev a promíchejte.
  3. Dochuťte a dolaďte konzistenci citrónovou šťávou, jogurtem a hořčicí. Před podáváním ještě posypejte povrch pažitkou a zakápněte několika kapkami olivového oleje.

Praktické

  • Nejsou uvedena množství ingrediencí, řiďte se množstvím uvařené cizrny a vaší chutí.
  • Pomazánku lze připravit s předstihem a uchovávat v chladničce.

Obměna

  • Místo citrónové šťávy můžete použít umeocet, přidávejte ho ale opatrně a průběžně ochutnávejte, ať pomazánku nepřesolíte.
  • Pokud použijete čerstvé lístky máty peprné, tak opravdu malinké množství.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

58 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Michaela
2. 4. 2024

Dobrý den. Pomazánka je moc dobrá:) koupila jsem i rukou, která je v seznamu ingrediencí, ale v receptu nikde není? 🤔🙂

Slavomíra
17. 12. 2023

Cícer naozaj stačil roztlačiť,mne tam mäta pasovala,miesto pažitky a listov aspoň naklíčená rukola,pridala som uvarený tuřín a k tomu osmažená knedľa od obeda a večera za 1😀

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Tofu s rýží, čočkou a zeleninovou zálivkou

Lahodné, bezlepkové, rychlé, barevné, chutné … Tofu s tímto dipem je pochoutka. Dip lze přizpůsobit podle sezóny a dostupné zeleniny.

Rizoto s kopřivovým pestem

Jaro už klepe na dveře a příroda se probouzí a nabízí nám své poklady. Využijte sílu mladých kopřiv a připravte si pesto, které skvělé ochutí rizoto a může...

Mama ganoush

Letní svěží pomazánka, která je skvělá na chleba, do placek a jako dip k zelenině. Tento recept je variací na baba ganoush, ovšem bez lilku a trochu poupra...

Houbová paštika

Obchody nabízejí velké množství veganských alternativ paštik, ale složení nebývá zrovna ideální. Domácí je prostě domácí a bude záležet jen na vás, jak kva...

Čočková omeleta (bez lepku)

Křupavá a nadýchaná omeleta. Málo ingrediencí, rychlá příprava, výborná chuť. Vyzkoušejte a dejte vědět.

Cuketové vějíře

V létě si můžeme dopřát krásně barevnou a svěží zeleninu, kterou opustíme po sezóně. Ovšem nyní je období cuket, rajčat a čerstvých bylinek, jako je bazalk...