Domů > Zdravé recepty > Pomazánky a dipy

Luxusní cizrnová pomazánka

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec

Cizrnovou pomazánku už asi znáte. Tahle je ovšem dokonale vylepšená! Nemusíte jí použít pouze na pečivo, ale i na pečenou zeleninu nebo zeleninu čerstvou. A protože pomazánek není nikdy dost a s příchodem teplých jarních a letních dnů se vždy hodí, určitě zkuste tuhle naši novou verzi.

Ingredience
  • uvařená cizrna
  • jarní cibule
  • mrkev
  • listy rukoly
  • trocha máty peprné
  • trocha hořčice
  • několik lžic kvalitního sójového jogurtu
  • pažitka
  • citrónová šťáva
  • sůl
  • pepř
  • olivový olej

Problémy začaly krátce po mém narození. Nemocnice, operace, léky. V 16 letech jsem přišla o první ledvinu a za čas i ...

Jak připravit cizrnovou pomazánku se zeleninou

  1. Uvařte cizrnu do měkka.
  2. Rozšťouchejte nebo lehce rozmixujte cizrnu, osolte, opepřete, přidejte nasekanou cibulku, pažitku, mátu, nastrouhanou mrkev a promíchejte.
  3. Dochuťte a dolaďte konzistenci citrónovou šťávou, jogurtem a hořčicí. Před podáváním ještě posypejte povrch pažitkou a zakápněte několika kapkami olivového oleje.

Praktické

  • Nejsou uvedena množství ingrediencí, řiďte se množstvím uvařené cizrny a vaší chutí.
  • Pomazánku lze připravit s předstihem a uchovávat v chladničce.

Obměna

  • Místo citrónové šťávy můžete použít umeocet, přidávejte ho ale opatrně a průběžně ochutnávejte, ať pomazánku nepřesolíte.
  • Pokud použijete čerstvé lístky máty peprné, tak opravdu malinké množství.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Člověk sám nemůže změnit svět, ale každý člověk může šířit poselství, které ten svět změní..

14 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Mixuji s vodou, ve které byla cizrna uvařena? Děkuji Denisa

Fantastická pomazánka – moc děkuji za recept a hlavně předávám pochvalu i od partnera :-)

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Pomazánka z pečené řepy

Pokud máte rádi červenou řepu, tak si tento recept zamilujete. Pečením se zemitá chuť řepy ještě umocní a to dodá pomazánce charakter.

Citronový čirok s čočkou

Když si předem uvaříte čočku a čirok, budete mít jídlo na stole za 5 minut.

Sekihan se špízy

Jednoduchý recept inspirovaný Japonskem, to je sekihan – červené adzuki s rýží. Se zeleninovými špízy s tempehem je vynikající! Tradice servírování r...

Kytičkový mrkvový krém

Krásné a chutné jídlo, při jehož servírování hraje talíř všemi možnými kontrasty. Sladké a kyselé, teplé a chladné, hedvábné a křupavé. Vyzkoušejte a dejte...

Buddha bowl s konopným pestem

Lahodné a lehké asijské jídlo vhodné pro letní dny. Na první pohled vypadá složitě, ale jeho příprava je snadná a rychlá, když si práci dobře zorganizujete...
3
20

Cuketové sabdží

Cuketové sabdží je indický recept. Výborně do něj zpracujete i větší cukety. Na rozdíl od curry, sabdží je bez omáčky, řekněme, nasucho. Je to recept jedno...