Domů > Zdravé recepty > Pomazánky a dipy

Čočková pomazánka s dýní a cibulkou

Uvařeno
bez lepku
sezóna podzim
děti od 1 a půl roku

Čočková pomazánka má mnoho využití. Můžeme ji použít na chleba nebo jako náplň do palačinek či waflí, na obilné placky nebo prostě jako formu luštěniny v kompletním talíři, která nahrazuje omáčku.

Ingredience
!!
  • 1 cibule
  • hrnek vařené čočky
  • olej
  • sůl
  • šálek pokrájené neloupané dýně na kostičky
  • sójová omáčka
  • umeocet

Timea bojovala se synkovým ekzémem přes rok. Nechtěla kortikoidy, tak zkoušela všechno možné. Když zkusila vařit a jí...

Jak připravit pomazánku z čočky

  1. Na dno studeného kastrolku dáme tenoučkou vrstvu oleje, na něj pokrájenou cibulku na jemno, na ni vrstvu dýně pokrájené na kostičky, posolíme, přiklopíme a pustíme plotýnku na plno.
  2. Jakmile začne syčet zahřátý olej, ztlumíme na mírný plamen a bez míchání dusíme cca 15 minut, až dýně změkne.
  3. Můžeme zkontrolovat, zda se nám cibulka nepřipaluje, vařečkou, kterou opatrně odstrčíme dýni na stranu. V případě potřeby podlijeme troškou horkého vývaru nebo horké vody, ale nebývá to potřeba, pokud neděláme zeleninu příliš zprudka, pustí si vlastní šťávu a dusí se v ní dosladka.
  4. Když je dýně měkoučká a její slupka se rozpadá, přidáme uvařenou čočku a necháme chvíli společně prohřát.
  5. Směs zamícháme a podle chuti dochutíme sójovou omáčkou, pro kyselejší chuť můžeme použít umeocet.
  6.  Pomazánku mažeme na pečivo nebo podáváme jako luštěninovou složku hlavního jídla.

Praktické

  • Malým dětem můžeme rozmixovat ponorným mixérem či promačkat přes pasírovač.
  • Pokud chceme pomazánku vzít s sebou na výlet, nebudeme do ní dávat zeleninu. Ohřejeme jen čočku na cibulce, ochutíme a hotovo.
  • Nemáme-li hotovou uvařenou čočku, uvaříme si čočku červenou, která je rychle uvařená a není třeba ji předem namáčet.
  • Pro verzi bez sóji použijeme na dochucení namísto sójové omáčky omáčku hrachovou.

Obměna

  • Místo čočky můžeme použít fazolky, cizrnu nebo mungo.
  • Místo dýně můžeme použít jakoukoli jinou zeleninu, vyzkoušejte například mrkev, tuřín nebo petržel.
  • Můžeme zjemnit přidáním rostlinné smetany.

Děti

  • Pokrm je vhodný pro děti od 1 roku, ale šetříme se solí, tukem a kořením. Jídlo můžete vařit společně, ale solit malinko, pro dítě odebrat porci a pro sebe teprve dochutit.

PS: Co zkusit vaření podle vyváženého jídelníčku?

Ze zdravých surovin, z prvopotravin a chutně. S nákupními seznamy, videorecepty, naší živou podporu, motivaci a mnohem více. Už za 2 týdny uvidíte výsledky. Mrkněte na letní výzvu, jak shodit 5 kg za 14 dnů!

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

7 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Od rána jsem měla den blbec – vařila sem si na snídani jáhlovou kaši s napařenou zeleninou, zelenina se spálila na uhel, když jsem ji nehlídala, dala jsem si jáhlovou kaši s ořechy a medem…tak jsem zase zhřešila a na oběd na uklidněnou si koupila moučníky. A na večeři jsem si upekla omelety z jáhlové a pohankové mouky a čočkovou pomazánku – neměla jsem dýni, dala jsem kousek batáty a celou mrkev, zbytek uvařené cizrny téměř hrnek jsem doplnila čočkou a pak jsem všechno umixovala. Bylo to výborné, jen batáta tam chutnala trochu sladce, ale jinak moc dobré.

Mila Beata
11. 3. 2022

Mnaaaaaaaaaam ♥️♥️♥️ Teda vynikajici ♥️♥️♥️♥️

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Cuketový “tatarák”

Cuketové zelí a cuketové bramboráky jsou už nuda. Ale co takový cuketový tatarský biftek?! Je téměř k nerozeznání od klasického, je bez masa i vajíček a je...

Ředkvičková pomazánka

Máte rádi tvarohové pomazánky, ale nemůžete mléko? Tak zkuste naši verzi bez tvarohu. Jednoduchá a rychlá pomazánka chutná dětem i dospělým.

Fazolová pizza

Z obyčejného fazolového nákypu se dá udělat slavnostní jídlo, když se mu dá trochu forma. Děti našich kamarádů tomu říkají čokodort, naše fazolová pizza. J...

Zeláky – křupavé zelné karbanátky bez lepku

Božsky křupavé zelné placky z trouby. Chutná a zdravá svačinka nebo rychlá večeře.

Pesto z medvědího česneku

Medvědí česnek je lahůdková bylinka, ale nemusíte být smutní, že skončila její sezóna. Dá se totiž dobře uskladnit ve formě pesta, které vám v lednici vydr...

Bezlepková čočková sekaná

Čočkovou sekanou milujeme, tak jsem se rozhodla vyzkoušet bezlepkovou verzi. Dopadlo to výborně, udělala jsem jí plech a měla jsem co dělat, aby ubránila a...