Čočková pomazánka má mnoho využití. Náplň do palačinek či waflí, pomazánka na obilné placky nebo prostě forma luštěniny v kompletním talíři, která nahrazuje omáčku.
Ingredience
  • 1 cibule
  • hrnek vařené čočky (nemáme-li hotovou uvařenou čočku, obratem si uvaříme rychlou čočku červenou)
  • olej
  • sůl
  • šálek pokrájené neloupané dýně na kostičky
  • na dochucení sojová omáčka, umeocet

Jak připravit pomazánku z čočky

  1. Na dno studeného kastrolku dáme tenoučkou vrstvu oleje, na něj pokrájenou cibulku na jemno, na ni vrstvu dýně pokrájené na kostičky, posolíme, přiklopíme a pustíme plotýnku na plno.
  2. Jakmile začne syčet zahřátý olej, ztlumíme na mírný plamen a bez míchání dusíme cca 15 minut až dýně změkne.
  3. Můžeme zkontrolovat, zda se nám cibulka nepřipaluje, vařečkou, kterou opatrně odstrčíme dýni na stranu. V případě potřeby podlijeme troškou horkého vývaru nebo horké vody, ale nebývá to potřeba, pokud neděláme zeleninu příliš zprudka, pustí si vlastní šťávu a dusí se v ní dosladka.
  4. Když je dýně měkoučká a její šlupka se rozpadá, přidáme uvařenou čočku a necháme chvíli společně prohřát.
  5. Směs zamícháme a podle chuti dochutíme sojovou omáčkou, pro kyselejší chuť můžeme použít umeocet.
  6.  Podáváme teplé jako součást hlavního jídla nebo mažeme na palačinky, pečivo apod.

Praktické

  • Malým dětem můžeme rozmixovat ponorným mixérem či promačkat přes pasírovač.
  • Pokud chceme pomazánku vzít s sebou na výlet, nebudeme do ní dávat zeleninu, aby nám časem nezačala oxidovat a nekazila se. Ohřejeme jen čočku na cibulce, ochutíme a hotovo.

Obměna

  • Místo čočky můžeme použít fazolky, cizrnu nebo mungo. Místo dýně můžeme použít jakoukoli jinou zeleninu, vyzkoušejte například mrkev, tuřín nebo petržel.

Kombinujeme

  • Můžeme zjemnit přidáním sojové smetany. Pokud zkombinujeme tuto pomazánku s obilovinou, máme kompletní talíř a nemusíme řešit skladbu bílkovin.
  • Pomazánku můžeme dát na pufované chlebíčky, knäckebroty, palačinky, placky, slané krekry i na kváskové pečivo.

Děti

  • Pokrm je vhodný pro děti od 1 roku, ale šetříme se solí, tukem a kořením. Jídlo můžete vařit společně, ale solit malinko, pro dítě odebrat porci a pro sebe teprve dochutit.

Zatím každé jídlo, které jsem dle JJ vařila, bylo mňam

Kattru: Zatím každé jídlo bylo moc dobré a ani...

Děkujeme za záchranu života!

karmaocean: Dobrý den, díky Bohu vás objevila manželka, začínali...

Kurz byl nejkrásnějším dárkem, který jsem kdy dostala

Dagbri: Jsem moc ráda, že jsem na Vaše stránky...

Ač jsem 3 roky na vege stravě, na JJ receptech funguje mé tělo lépe

Pavlivlmaeorua: Zdravím, nejprve bych chtěla poděkovat, za úžasný dar,...

Moje jídlo chutnalo spolužákům, kteří běžně jí sladkosti

Dagbri: Moje jídlo chutnalo spolužákovi ve škole, který dostává...

Jídelníček z kurzu si můj muž velmi chválil, i když podobně vařím už 10 let

Evakostrnova: Jedlá sú fantastické, klobúk dole, varím podobné už...

Upravil se mi tlak, cholesterol i astma (v 73 letech)

Proda4: Dobrý den, patřím sice k začátečnicím ve stravování...

Děkuji, že se na JJ můžu dozvědět zásadní fakta o jídle

Maki: Musím říct, že pravda je často dost krutá..jsem...

Objevila jsem kapustu a nemohu se jí nabažit!

Stipl2: Misto cizrny sel do hrnce opeceny tempeh a...

Vaše chutná jídla obohatila náš stereotypní jídelníček

MoniVr: Dobrý den, mám za sebou polovinu kurzu a...

Miluju vás a vaši práci. Mám konečně zpět svou menstruaci

Ilona L.: Evi posilam muj posledni komentar do jarni...

Děkuji za zorganizovaný celý jídelníček v kurzu

Bezinj: Druhý týden zvládám dobře, jídlo chutná i mému...

Přerod tetičky Tsunami na tanečnici salsy pokračuje.

Evi, Helčo. Co jste mi to udělaly! Místo práce...

Dříve se mi zdávalo o čokoládě, teď už cukr nepotřebuji

Slipknot.xy: Dobrý den Evi, jsem s Vámi již v...

Díky vám trávím v kuchyni víc času

Pavlaoanv0: Díky vám v kuchyni trávím víc času a...

Členství v Klubu byla jedna z našich nejlepších investic

Martina: Dlouho jsem váhala, zda si můžeme dovolit z...
  1. Udělalas povedenou pomazánku mi řekl manžel, když jsem ho ukecala, že vajíčka v tomto vedru nejsou ideální a jeslti chce čočku na kyselo, tak udělám pomazánku a k tomu dám vlastnoručně kvašené okurky. V pomazánce byla mrkev místo dýně.

  2. Toš toto je ale bomba, poprvé jsem chtěla udělat pomazánku ze zbylé uvařené čočky, použila jsem petržel a málem jsem omdlela, jaká symfonie chuti to byla! A to jsem dochutila jen pepřem a solí, zbytek už jsem dát nestihla. I manža si počvachtal, takže paráda ;-). Děkuji za recept.

    • Chuť původních surovin je prostě dokonalá, jen my jsme si odvykli je jíst. Také mě to pořád překvapuje když dám cibuli, mrkev a třeba čočku a trochu soli jak je to dobré i bez ochucení.

  3. Dnes jsme si pomazánku umichali že zbytku čočky a zaprašilo se po ní během par minut. Kvaskovy chleba taky nezbyl, takže aspoň nejsou přebytky ;-)))
    Proste vynikající, doporučuji za čerstva, klidně ještě teplé mazat a hned do pusy 😀 dobrou chuť

  4. Moc děkuji za spoustu bajecnych receptu a nápadu na to,jak jist jinak. Prave jsem dokoncila vyse uvedenou pomazanku a musim rict,ze je famozni 🙂 Prošla jsem již nejakymi kurzy MB vaření a Vás web mi dává zase novou inspiraci. 🙂 moc Vam fandím a díky za spoustu užitečných informaci!

  5. Děkuji za celé stránky a zvěřejněné rady a recepty. Ve jsem pročetla a dnes prvně převedla do praxe a už jsem poobědvala celozrné palačinky s touhle výbornou pomazánkou. Jistě dělám ještě mnoho chyb ale doufám že se to časem vstřebá. Jen mi zatím vaření trvá dlouho – ale to se asi časem podá že? Ještě jednou moc děkuju

  6. Dobrý den, jak jsem pochopila z receptu, smazena cibulka v pomazance nevádí i více než po půlhodině? Talže jestli vařit na cibulce, lze jídlo skladovat? Děkuji:)

    • Smažená cibulka je také zelenina, takže to není ideální. Výjimečně, třeba do pomazánky, nebo do karbanátků, které si bereme sebou to nevadí, ale denně by se to dít nemělo. Pokud si dáte něco, kde už je zelenina nějakou dobu zpracovaná, přidejte si k tomu kvašenou zeleninu, ta to vyváží. Ideálně je ale cibulku vynechat, pak skladování nevadí.

    • U kojených dětí zařazujeme umeocet, sojovou omáčku a bílou miso pastu až ke konci dvou let nebo klidně až od dvou let. U nekojených dětí můžeme začít již od 20 měsíců. Všechny tyto ingredience dáváme jen v maličkém množství, děti a jejich trávících trakt na ně teprve zvykáme. Dětem, které již dostávají maso, mléčné výrobky apod., můžeme tyto dochucovadla dávat ve stejnou dobu, tam už není co řešit.

  7. Prosím, jak je to se sojovou omáčkou pro malé děti?(19m) Tu obyčejnou z obchodu bych jí samozřejmě naedala, ale co ta vaše – zdravá:-)

    • U kojených dětí zařazujeme sojovou omáčku a bílou miso pastu až ke konci dvou let nebo klidně až od dvou let. U nekojených dětí můžeme začít již od 20 měsíců. Všechny tyto ingredience dáváme jen v maličkém množství, děti a jejich trávících trakt na ně teprve zvykáme. Dětem, které již dostávají maso, mléčné výrobky apod., můžeme tyto dochucovadla dávat ve stejnou dobu, tam už není co řešit.

  8. Rozhodně pomazánku dnes vyzkouším.Včerejší vystoupení v Sama doma mě natolik upoutalo,že budu zkoušet postupně všechny recepty. Děkuji za inspiraci.
    Marie

  9. Dobrý den, pomazánku jsem uvařila a je výborná! Dozvěděla jsem se o vás v Sama doma a už studuji váš web. Těším se na další recepty a možná i kurz vaření od Ježíška, už jsem si o něj napsala. 🙂 Děkuji Denisa

  10. Zobrazit všech 20 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJíst se má všechno
Další článek“Čokoládový” krém z karobu