Kamarádka tomuto jídlu, které u nás ochutnala, říkala večeře pro sportovce. Rychle hotové, plné bílkovin, syté a přitom netlačí v břiše. Pro mě je to jedna z chutných rychlovek, kterou mám za 15 minut na stole.
ingredience info=“pro 4 porce“]
- 3 hrnky vařeného kuskusu
- 1 hrnek vařených fazolí
- 2 hrsti kopřiv
- 1 cibule
- 1/2 pórku
- 1 mrkev
- 1 tofunéza
- 4 ředkvičky
- hrst rukoly
- 2 lžíce oleje
- 1 lžička hořčice
- umeocet
- sůl
- sojová omáčka
- na ozdobení: jedlé květy(šťavel kyselý a hluchavka nachová)
Jak uvařit rychlé jídlo z jednoho hrnce
- Oloupeme a omyjeme zeleninu – cibuli na kostičky, pórek na kolečka, mrkev na sirčičky, ředkvičku na drobno.
- Kopřivu opláchneme, necháme okapat na sítku a nasekáme na drobno.
- V pánvi rozpálíme olej, vložíme na něj pórek, osolíme a restujeme.
- Přidáme pokrájenou mrkev a společně orestujeme.
- Když je zelenina osmahnutá, přidáme kopřivu, promícháme a vypneme.
- Do hotové zeleninové směsi přidáme vařený kuskus, ředkvičky, tofunézu, vařené fazole a promícháme.
- Ochutnáme a podle potřeby ne/přidáme sojovou omáčku.
- Na závěr ozdobíme rukolou a jedlými květy.
Praktické
- Toto je dobré jídlo na cesty – nedrobí, dá se vzít do termosky a dá se jíst i studené.
- Pokud nemáte kuskus ještě uvařený, jednoduše jej dejte do hrnce, zalijte vroucí vodou, přidejte špetku soli a kapku oleje a nechte stát pod pokličkou. Než bude zelenina orestovaná, bude připravený. Stačí ho promíchat a přidat k zelenině.
Obměna
- Do kuskusu můžete přidat svoje oblíbené koření a bylinky. Já ráda dávám česnek.
- Planou zeleninu použijte podle momentální nabídky v přírodě a vaší chuti.
Děti
- Takto připravený pokrm je možné podat dětem od 1,5 roku, pokud už jsou zvyklé na fazole, ale ubereme dochucovadla a tofunézu.
Prosím jaké fazole použít, děkuji
Evu jsem překvapená jak je velmi chutné lněné semínko .Jídelníčky máte velmi chutné . Chci se jen zeptat jestli je povolené víno červené nebo neeee .
Vlaďko, jsem ráda, že chutná. Povolené je všem, my nic nezakazujeme 😃 Jde spíš o to, čeho chcete dosáhnout. Když se hubne, tak troška vína přes den nevadí, horší je to večer. Když se člověk udravuje a má třeba potíže s játry, tak se i víno vynechá nebo zásadně omezí.