Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Rizota

Salát s kuskusem, fazolemi a kopřivou

Uvařeno
sezóna jaro
sezóna léto

Kamarádka tomuto jídlu, které u nás ochutnala, říkala večeře pro sportovce. Rychle hotové, plné bílkovin, syté a přitom netlačí v břiše. Pro mě je to jedna z chutných rychlovek, kterou mám za 15 minut na stole.

Od střední školy jsem se potýkala se spoustou zdravotních problémů. Trápily mě bolesti břicha, potíže s močovým měchý...

ingredience info=”pro 4 porce”]

  • 3 hrnky vařeného kuskusu
  • 1 hrnek vařených fazolí
  • 2 hrsti kopřiv
  • 1 cibule
  • 1/2 pórku
  • 1 mrkev
  • 1 tofunéza
  • 4 ředkvičky
  • hrst rukoly
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžička hořčice
  • umeocet
  • sůl
  • sojová omáčka
  • na ozdobení: jedlé květy(šťavel kyselý a hluchavka nachová)

[/ingredience]

Jak uvařit rychlé jídlo z jednoho hrnce

  1. Oloupeme a omyjeme zeleninu – cibuli na kostičky, pórek na kolečka, mrkev na sirčičky, ředkvičku na drobno.
  2. Kopřivu opláchneme, necháme okapat na sítku a nasekáme na drobno.
  3. V pánvi rozpálíme olej, vložíme na něj pórek, osolíme a restujeme.
  4. Přidáme pokrájenou mrkev a společně orestujeme.
  5. Když je zelenina osmahnutá, přidáme kopřivu, promícháme a vypneme.
  6. Do hotové zeleninové směsi přidáme vařený kuskus, ředkvičky, tofunézu, vařené fazole a promícháme.
  7. Ochutnáme a podle potřeby ne/přidáme sojovou omáčku.
  8. Na závěr ozdobíme rukolou a jedlými květy.

Praktické

  • Toto je dobré jídlo na cesty – nedrobí, dá se vzít do termosky a dá se jíst i studené.
  • Pokud nemáte kuskus ještě uvařený, jednoduše jej dejte do hrnce, zalijte vroucí vodou, přidejte špetku soli a kapku oleje a nechte stát pod pokličkou. Než bude zelenina orestovaná, bude připravený. Stačí ho promíchat a přidat k zelenině.

Obměna

  • Do kuskusu můžete přidat svoje oblíbené koření a bylinky. Já ráda dávám česnek.
  • Planou zeleninu použijte podle momentální nabídky v přírodě a vaší chuti.

Děti

  • Takto připravený pokrm je možné podat dětem od 1,5 roku, pokud už jsou zvyklé na fazole, ale ubereme dochucovadla a tofunézu.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Werdula
4. 4. 2021

Prosím jaké fazole použít, děkuji

Evu jsem překvapená jak je velmi chutné lněné semínko .Jídelníčky máte velmi chutné . Chci se jen zeptat jestli je povolené víno červené nebo neeee .

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Mexická quinoová pánev s fazolemi

Když máme hlad a chceme se dobře a rychle najíst, udělám tuto mexickou quinoovou pánev s fazolemi a seitanem. Pokud přidáte více chilli, bude pikantnější a...

Pečená velikonoční nádivka z jáhel s uzeným (vegan)

Pečená velikonoční nádivka je sama o sobě kompletním jídlem. Je poměrně rychle hotová a chutná i těm, kdo rádi klasickou nádivku s vejcem a masem. Uzený te...

Přesnídávková polévka z kopřiv a jiného plevele

Náramně nás baví sbírat venku zdarma planou zeleninu a vařit si z ní obědy a večeře. Užíváme si to, dokud roste. Navíc si pochutnáváme a těla zásobujeme če...

Voňavá čočka s cuketou, mrkví a zelím

Tahle čočka se zeleninou krásně voní díky použitému koření. Jídlo je rychle hotové a velmi osvěžující.

Tacos plněné Buffalo květákovými křidélky a majonézou

Rychlá svačina, oběd nebo večeře – plněné placky. Stačí zabalit a je to. Náplň je variabilní, takže nemusíte mít nikdy stejnou.