- špagety pro čtyři osoby (kukuřičné a rýžové jsou bez lepku)
- 1 velká cibule
- šálek dýně nakrájený na tenké plátky
- sůl
- sezamový olej
- lžíce sladěnky – není nutná
- umeocet
- 4 lžíce opražených slunečnicových semínek
Nejprve si dáme vařit vodu na špagety. Mezitím si připravíme dýni a cibuli. Dýni, pokud je mladá, nemusíme loupat, jen jí omyjeme kartáčkem a nakrájíme na tenké plátky. Já na to mám struhátko a asi by to šlo i na struhátku na okurky. Pokud nic z toho nevlastníte, zkuste dýni nakrájet na tenké proužky. Cibuli nakrájíme také na tenké proužky. Pokud už se vaří voda na špagety, dáme je vařit.
Na dno wok pánve dáme asi 2 lžíce oleje a na něm osmažíme nejdřív cibulí se solí a po pár minutách přidáme dýni. Restujeme za stálého míchání asi 10 minut. Na závěr můžeme přidat trochu vody nebo vývaru a necháme podusit do změknutí. Vodu je ale nutné nechat vyvařit, aby zbyla jen orestovaná měkká zelenina. Na závěr je možné vmíchat lžíci sladěnky,dodá jídlu zvláštní chuť, ale je ti výborné i bez ní. Komu se zdá zelenina moc sladká, může si dochutit i trochou umeocta.
Porci posypeme lžící opražených slunečnicových semínek a ozdobíme petrželkou nebo jarní cibulkou.
Obměna
Pokud už nevlastníte dýni bude to určitě dobré i je z mrkve a třeba pórku.
Kombinujeme
Děti
Vzhledem k oleji a restování bych tento recept použila nejdřív až kolem po roce a půl ideálně až kolem 2 let, záleží co už vaše dítě jí.
Pokud byste zeleninu napařily a smíchali s těstovinou, můžete už od roka.
Pokud byste smíchali napařenou zeleninu s bezlepkovou obilovinou, můžete to dát dítěti už před prvními narozeninami.
PS: Co zkusit vaření podle vyváženého jídelníčku?
Ze zdravých surovin, z prvopotravin a chutně. S nákupními seznamy, videorecepty, naší živou podporu, motivaci a mnohem více. Už za 2 týdny uvidíte výsledky. Mrkněte na letní výzvu, jak shodit 5 kg za 14 dnů!
Komentáře
Naprosto úžasné! Měli jsme na oběd a nemohla jsem uvěřit, že tak fantastické jídlo jsem uvařila já, tak rychle a levně . Podusila jsem cibuli, česnek, oranžovou čočku, dýni, ochutila (bez sladěnky) a vytvořila hustější kaši. Kaše skvěle obalila špagety, které jsem ještě posypala opečenými plátky česneku, plátky dýně a kousky kešu. Za takové jídlo platí lidé v luxusních restauracích min. 300Kč/porci 🙂
Dneska jsme vyzkoušeli a pěkně jsme se nacpali :-) Jsou to trochu jiné chutě, než byl člověk zvyklý, ale tady je jasný přínos pro zdraví.