Po vánočních svátcích si jistě rádi dáte jen něco lehkého a rychlého. Pokud máte doma ještě schovanou dýni, zkuste si uvařit tuto opravdu rychlovku z dýně a špaget. Celé to bylo hotovo do 15 minut. A je to vážně dobrota.

Ingredience pro 4 osoby

  • špagety pro čtyři osoby (kukuřičné a rýžové jsou bez lepku)
  • 1 velká cibule
  • šálek dýně nakrájený na tenké plátky
  • sůl
  • sezamový olej
  • lžíce sladěnky – není nutná
  • umeocet
  • 4 lžíce opražených slunečnicových semínek

Postup

špagety s dýní

Nejprve si dáme vařit vodu na špagety. Mezitím si připravíme dýni a cibuli. Dýni, pokud je mladá, nemusíme loupat, jen jí omyjeme kartáčkem a nakrájíme na tenké plátky. Já na to mám struhátko a asi by to šlo i na struhátku na okurky. Pokud nic z toho nevlastníte, zkuste dýni nakrájet na tenké proužky. Cibuli nakrájíme také na tenké proužky. Pokud už se vaří voda na špagety, dáme je vařit.

Na dno wok pánve dáme asi 2 lžíce oleje a na něm osmažíme nejdřív cibulí se solí a po pár minutách přidáme dýni. Restujeme za stálého míchání  asi 10 minut. Na závěr můžeme přidat trochu vody nebo vývaru a necháme podusit do změknutí. Vodu je ale nutné nechat vyvařit, aby zbyla jen orestovaná měkká zelenina.  Na závěr je možné vmíchat lžíci sladěnky,dodá jídlu zvláštní chuť, ale je ti výborné i bez ní. Komu se zdá zelenina moc sladká, může si dochutit i trochou umeocta.

Porci posypeme lžící opražených slunečnicových semínek a ozdobíme petrželkou nebo jarní cibulkou.

 

Obměna

Pokud už nevlastníte dýni bude to určitě dobré i  je z mrkve a třeba pórku.

 

Kombinujeme 

Restovanou zeleninu můžeme použít i do rýže či k jiné obilovině.

 

 

Děti

Vzhledem k oleji a restování bych tento recept použila nejdřív až kolem po roce a půl ideálně až kolem 2 let, záleží co už vaše dítě jí.

Pokud byste zeleninu napařily a smíchali s těstovinou, můžete už od roka.

Pokud byste smíchali napařenou zeleninu s bezlepkovou obilovinou, můžete to dát dítěti už před prvními narozeninami.

 

 

 

Moc mě to baví!

Libenk: Děkuji za výborný recept 🙂 Dnes upečeno a...

Nechápu, jak jsem přežila, když jsem jedla, jak jsem jedla

Eva: Díky! A jinak celé menu opravdu skvělé... s...

Dle JJ vařím a peču, už od toho neuteču

Petra B.: Dle JJ vařím, smažím, peču od toho už neuteču. Ať...

Už 4. týden bez kafe a spím hlubokým spánkem!

Tereza: Přidávám též pozitivní ohlas - kávu jsem zkusila...

Jsem ráda, že jsem na vás narazila v pravou chvíli

Mayf: Dobrý den, jsem rada, že jsme na vás...

Královský oběd za půl hodiny

Lucie.L.: Chtěla jsem poděkovat za dnešní promyšlené "menu" pro...

Díky za obrovskou inspiraci

Touto cestou chci Evě a Heleně poděkovat za záslužnou...

Splaskla jsem v obličeji a mám lepší náladu

Stipl2: Po týdnu mám 2,5 kg dole a vidím,...

Děkuji, že se na JJ můžu dozvědět zásadní fakta o jídle

Maki: Musím říct, že pravda je často dost krutá..jsem...

Meditace pro mě je, když si stoupnu ke sporáku a vařím dle JJ

Sidonia: Pro mě meditace je, když přijdu z práce...

Děkuji, že je tady vše na jednom místě přehledně a srozumitelně

Dobrevpet: Jsem moc ráda, že jsem narazila na vaše...

Všichni mi říkají, že jsem nějaká mladá babička – díky JJ mládnu 🙂

Vlaty: Cítím se úplně super, mám dole asi 6kg....

Jeden z nejsilnějších zážitků…

Kateřina: Milá Evi, také jsem chtěla poděkovat za celý kurz....

Díky Klubu jsem za měsíc zhubla 6 kilo a cítím se skvěle

Hana a Olda: chci Vám moc poděkovat za úžasné recepty,...

Díky Klubu JJ se ze mně stává jiný člověk

Maca.stej: Jsem v Klubu JJ druhým rokem a téměř...

Z maroda jsem zase činorodá!

Jarka: Ahoj Evi a Heli a všichni klubáci ♥...

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!
  1. Dneska jsme vyzkoušeli a pěkně jsme se nacpali 🙂 Jsou to trochu jiné chutě, než byl člověk zvyklý, ale tady je jasný přínos pro zdraví.

  2. Vynikající, také jsem se trošku bála, že to bude moc sladké a tak jsem dochucovala kořením Čubrica – super!

  3. je to super inspirace, nevěřila bych, že stačí dýně – měla jsem hroznou chuť na zázvor, tak jsem ho tam kousiček na malé kostky pokrájela a zakápla sojovkou, a byla to mňamka…

  4. Tak tenhle recept doporučuji, špagety byly výborné. Trochu jsem se toho bála, protože pečené dýňové plátky mě tolik chuťově nezaujaly, ale ještě že jsem se nenechala odradit. Sice dcera nejedla, manžel naznal, že když do toho dám ještě kus salámu, že to bude opravdu dobré, ale nevadí a tento týden si uvařím minimálně ještě jednou. Jinak struhátko nemám, ale vyřešila jsem to škrabkou na brambory, byly krásně tenké plátky.

  5. Děkuji všem za odpovědi. Bohuzel do makra kartu nemam, ale zkusim ty vetsi markety, snad uspěju 🙂
    Zdravím Janku, viděli jsme se spolu v lete na Antariku s malym Sebikem 🙂

  6. Jo a jinak to bylo vynikající, moc jsme si pošmákli 😉 Dyni máme naštěstí zatím svou, z podzimní úrody, Takže naprosto BIO. Snad hned tak nedojde a vydrží nějaká az do jara, protože loni se mi ji taky moc nedařilo nikde sehnat. Nakonec ji občas mívali v Berouně ve zdrave výživě.

    • Když vidím, jak dýně doma mizí, tak příště budu potřebovat skutečně celé pole 😀 Naštěstí skříní doma pár máme, tak mají kde přes zimu spát 🙂

  7. Hokkaidó měli až skoro do léta v Makru. Nebio. Bio leda někde u farmáře, v bedýnkách a tak. Taky Bob Dvořák nabízí Hokkaidó, ale na podzim, po sklizni a osobní odběr v Dobrušce. Nakoupila jsem asi tak 30 kg a doufám, že vydrží aspoň do března! 😀

    • Taky jsem nakoupila hodně do zásoby, bohužel asi 5 ks už jsem musela vyhodit, než jsem je stihla ve sklepě zkontrolovat bylo po nich. V Makru u nás bývají i Bio dýně.

  8. K dotazu kde v současné době sehnat dýni Hokaido se připojuji. Jsem z Ostravy.
    V obchodech mají z bio zeleniny jen cibuli, cukety a mrkev, takže malé dáváme bio mraženou a bohužel nebio čerstvou.

  9. Nevite kde sezenu ted bio dyni nebo dyni hokkaido? obycejnou nebio asi u Vietnamcu, ale tu bych malemu nerada dala..Jsem z Prahy.
    Jinak davate malym detem nekdy i nebio zeleninu? Ted v zime mame docela krizi 🙂

      • Ivo, to zni jako bezva tip – omyt v octové vodě nebio zeleninu 😉 v jakem poměru vodu naředíš? Myslím, aby to nebylo moc silné a zelenina nebyla potom kyselá… Asi dáváš octa jen krapítek, že? Díky za osvětlení.

        • Pomer si nepamatuji. Naleju do drezu vodu, octa asi 50ml (od oka), zeleninu necham asi 10 min odstat a pak omyju pod tekouci vodou. Samozrejme nevytahne skodliviny zevnitr, ale pro malou jsem tak omyvala zeli, cuketu… cetla jsem to v anglickem casopise, take mi to prislo jako dobry tip. Jestli je to pravda, nevim 😉

          • Něco na tom asi bude, protože já zase někde slyšela, že citron se má omáčet v octu a pak v soli, že se tím také zbaví postřiků a kůra se pak dá použít.

    • Ja jsem sehnala dyni Hokkaido v Albertu na Chodove. Tak jsem hned nakoupila do zasoby. Ale nejsou vubec dobre, takze bylo velke zklamani.

    • Přednostně dáváme malým dětem zeleninu v bio kvalitě, ale když není tak běžnou. U dýně bych to zrovna tolik neřešila. Loni je měli ještě v zimě v Makru a často byly i bio, letos jsem tam ještě nebyla.

  10. Vynikající záležitost! Neměli jsme cibuli, takže jsme orestovali dýni jen na oleji, dali na rýžové nudle a olizovali se až za ušima. Děkuji za recept!

  11. Zobrazit všech 23 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekTak trochu jiná oslava
Další článekPles, kde se nejen dobře najíte