Po vánočních svátcích si jistě rádi dáte jen něco lehkého a rychlého. Pokud máte doma ještě schovanou dýni, zkuste si uvařit tuto opravdu rychlovku z dýně a špaget. Celé to bylo hotovo do 15 minut. A je to vážně dobrota.

Ingredience pro 4 osoby

  • špagety pro čtyři osoby (kukuřičné a rýžové jsou bez lepku)
  • 1 velká cibule
  • šálek dýně nakrájený na tenké plátky
  • sůl
  • sezamový olej
  • lžíce sladěnky – není nutná
  • umeocet
  • 4 lžíce opražených slunečnicových semínek

Postup

špagety s dýní

Nejprve si dáme vařit vodu na špagety. Mezitím si připravíme dýni a cibuli. Dýni, pokud je mladá, nemusíme loupat, jen jí omyjeme kartáčkem a nakrájíme na tenké plátky. Já na to mám struhátko a asi by to šlo i na struhátku na okurky. Pokud nic z toho nevlastníte, zkuste dýni nakrájet na tenké proužky. Cibuli nakrájíme také na tenké proužky. Pokud už se vaří voda na špagety, dáme je vařit.

Na dno wok pánve dáme asi 2 lžíce oleje a na něm osmažíme nejdřív cibulí se solí a po pár minutách přidáme dýni. Restujeme za stálého míchání  asi 10 minut. Na závěr můžeme přidat trochu vody nebo vývaru a necháme podusit do změknutí. Vodu je ale nutné nechat vyvařit, aby zbyla jen orestovaná měkká zelenina.  Na závěr je možné vmíchat lžíci sladěnky,dodá jídlu zvláštní chuť, ale je ti výborné i bez ní. Komu se zdá zelenina moc sladká, může si dochutit i trochou umeocta.

Porci posypeme lžící opražených slunečnicových semínek a ozdobíme petrželkou nebo jarní cibulkou.

 

Obměna

Pokud už nevlastníte dýni bude to určitě dobré i  je z mrkve a třeba pórku.

 

Kombinujeme 

Restovanou zeleninu můžeme použít i do rýže či k jiné obilovině.

 

 

Děti

Vzhledem k oleji a restování bych tento recept použila nejdřív až kolem po roce a půl ideálně až kolem 2 let, záleží co už vaše dítě jí.

Pokud byste zeleninu napařily a smíchali s těstovinou, můžete už od roka.

Pokud byste smíchali napařenou zeleninu s bezlepkovou obilovinou, můžete to dát dítěti už před prvními narozeninami.

 

 

 

Děkuji moc za videa

Magda: Děvčata, děkuji moc za videa, jsou úžasná a...

Myslela jsem, že to zvládnu sama, ale společně je to lepší

Petula: Přeji krásné odpoledne všem statečným a odhodlaným účastnicím letošního...

Óda na jara a jarní očistu (Marek)

Postit se dá i s radostí a humorem, jak...

Velké díky za filmový festival

Ivana: Holky, nechtělo se mi přihlašovat na festivalové stránky,...

Konečně vím, jak nahradit chuťově mléko a vejce

Ivetuska1: Od začátku kurzu už mám dvě kila dole....

Přidala se ke mně i kolegyně z práce

Hanina515: Nemám ani extra chutě, když dětem peču klasickou buchtu,...

Jsem nabitá energií a pořád se usmívám

Spenito: Ahoj Ajko (a holky 🙂 ), líbí se...

Naučili jste mě, že jídlo není jen o obživě, ale také o radosti a potěšení

Lenka: Jsem přesvědčená, že člověku se dostávají informace, které...

poděkování

Vaše stránky jsou pro mě velkým přínosem, právě procházím...

Začíná mi ujídat můj muž masožrout!

Silvushe: Můj muž "masožrout" začíná ochutnávat a chutná mu! S...

Jsem v klubu již 3. rokem a je k nezaplacení!

Marie J: děkuji za Váš úžasný web. V klubu...

Zbožňuji vaše recepty

Ema K.: Zbožňuji Vase recepty, vařím, peču, baštím, papám a...

Hubnutí jde samo

Iva1: Dobrý den, pořád se bavím a pořád hubnu,...

Jak krásný je svět, když máte zdraví

Vladka: Holky, chci Vám napsat krátký komentář. Byla jsem...

Zachránili jste mi zdraví

Veronika: Adventní půst nevyšel aneb jak se to nemá...

Nemůžu si pomoct, ty jídla z kurzu jsou tak dobrá, že vylizuji talíře i hrnce…

Magda: Ahoj všichni, dnes uvařil manžel - zelí, bramborový knedlík a...
  1. Dneska jsme vyzkoušeli a pěkně jsme se nacpali 🙂 Jsou to trochu jiné chutě, než byl člověk zvyklý, ale tady je jasný přínos pro zdraví.

  2. Vynikající, také jsem se trošku bála, že to bude moc sladké a tak jsem dochucovala kořením Čubrica – super!

  3. je to super inspirace, nevěřila bych, že stačí dýně – měla jsem hroznou chuť na zázvor, tak jsem ho tam kousiček na malé kostky pokrájela a zakápla sojovkou, a byla to mňamka…

  4. Tak tenhle recept doporučuji, špagety byly výborné. Trochu jsem se toho bála, protože pečené dýňové plátky mě tolik chuťově nezaujaly, ale ještě že jsem se nenechala odradit. Sice dcera nejedla, manžel naznal, že když do toho dám ještě kus salámu, že to bude opravdu dobré, ale nevadí a tento týden si uvařím minimálně ještě jednou. Jinak struhátko nemám, ale vyřešila jsem to škrabkou na brambory, byly krásně tenké plátky.

  5. Děkuji všem za odpovědi. Bohuzel do makra kartu nemam, ale zkusim ty vetsi markety, snad uspěju 🙂
    Zdravím Janku, viděli jsme se spolu v lete na Antariku s malym Sebikem 🙂

  6. Jo a jinak to bylo vynikající, moc jsme si pošmákli 😉 Dyni máme naštěstí zatím svou, z podzimní úrody, Takže naprosto BIO. Snad hned tak nedojde a vydrží nějaká az do jara, protože loni se mi ji taky moc nedařilo nikde sehnat. Nakonec ji občas mívali v Berouně ve zdrave výživě.

    • Když vidím, jak dýně doma mizí, tak příště budu potřebovat skutečně celé pole 😀 Naštěstí skříní doma pár máme, tak mají kde přes zimu spát 🙂

  7. Hokkaidó měli až skoro do léta v Makru. Nebio. Bio leda někde u farmáře, v bedýnkách a tak. Taky Bob Dvořák nabízí Hokkaidó, ale na podzim, po sklizni a osobní odběr v Dobrušce. Nakoupila jsem asi tak 30 kg a doufám, že vydrží aspoň do března! 😀

    • Taky jsem nakoupila hodně do zásoby, bohužel asi 5 ks už jsem musela vyhodit, než jsem je stihla ve sklepě zkontrolovat bylo po nich. V Makru u nás bývají i Bio dýně.

  8. K dotazu kde v současné době sehnat dýni Hokaido se připojuji. Jsem z Ostravy.
    V obchodech mají z bio zeleniny jen cibuli, cukety a mrkev, takže malé dáváme bio mraženou a bohužel nebio čerstvou.

  9. Nevite kde sezenu ted bio dyni nebo dyni hokkaido? obycejnou nebio asi u Vietnamcu, ale tu bych malemu nerada dala..Jsem z Prahy.
    Jinak davate malym detem nekdy i nebio zeleninu? Ted v zime mame docela krizi 🙂

      • Ivo, to zni jako bezva tip – omyt v octové vodě nebio zeleninu 😉 v jakem poměru vodu naředíš? Myslím, aby to nebylo moc silné a zelenina nebyla potom kyselá… Asi dáváš octa jen krapítek, že? Díky za osvětlení.

        • Pomer si nepamatuji. Naleju do drezu vodu, octa asi 50ml (od oka), zeleninu necham asi 10 min odstat a pak omyju pod tekouci vodou. Samozrejme nevytahne skodliviny zevnitr, ale pro malou jsem tak omyvala zeli, cuketu… cetla jsem to v anglickem casopise, take mi to prislo jako dobry tip. Jestli je to pravda, nevim 😉

          • Něco na tom asi bude, protože já zase někde slyšela, že citron se má omáčet v octu a pak v soli, že se tím také zbaví postřiků a kůra se pak dá použít.

    • Ja jsem sehnala dyni Hokkaido v Albertu na Chodove. Tak jsem hned nakoupila do zasoby. Ale nejsou vubec dobre, takze bylo velke zklamani.

    • Přednostně dáváme malým dětem zeleninu v bio kvalitě, ale když není tak běžnou. U dýně bych to zrovna tolik neřešila. Loni je měli ještě v zimě v Makru a často byly i bio, letos jsem tam ještě nebyla.

  10. Vynikající záležitost! Neměli jsme cibuli, takže jsme orestovali dýni jen na oleji, dali na rýžové nudle a olizovali se až za ušima. Děkuji za recept!

  11. Zobrazit všech 23 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekTak trochu jiná oslava
Další článekPles, kde se nejen dobře najíte