Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Místo masa

Gratinované tofu s rýží

Uvařeno
bez lepku
bez sóji

Obalované pečené tofu s rýží a salátkem z fazolí. Tento recept může být obměňován podle sezony. Použijte jakoukoliv zeleninu, co máte k dispozici a kterou nám roční období právě nabízí.

Ingredience
2 porce
Na tofu:
  • 2 porce tofu natural
  • strouhanka
  • čerstvá petrželka
  • česnek
  • sůl 
Na rýži:
  • 160 g rýže basmati
  • pažitka
  • vločky řasy Nori
  • gomasio
  • tamari
Na salát:
  • žluté a zelené fazole 
  • olivový olej
  • jablečný ocet
  • sůl
  • červená cibule
  • žlutá a červená cherry rajčata
Na cuketu:
  • olej
  • sůl
  • cuketa
  • petržel
  • černá sezamová semínka

Po pěti měsících strávených na lůžku jsem se cítila hrozně. Váha stoupala a zmáhala mě veliká únava a já jsem věděla,...

Jak připravit obalované pečené tofu s rýží

  1. Tofu vařte 2 minuty ve vodě. Nechte ho okapat.
  2. V misce smíchejte strouhanku, nasekanou petrželku, česnek a sůl. Obalte tofu touto směsí a dobře jí na něj přitiskněte. Nechte zatím stranou.
  3. Fazolky vařte krátce, pokud jsou čerstvé a ne tvrdé a po vaření vložte do velmi studené vody. Nechte okapat a osolte, zalijte olejem, solí, cibulí a přidejte pár cherry rajčátek.
  4. Na pánvi osmahněte cuketu nakrájenou na kolečka, posyspejte sezamový semínky, osolte  a posypte čerstvou petrželkou.
  5. Vložte tofu do trouby a při teplotě 220°C pečte dozlatova. Zatímco je tofu v troubě,  připravte rýži.
  6. Vařte rýži tak, jak jste zvyklí, s trochou soli. Nakonec přidejte pažitku, mořskou řasu Nori a gomasio. Servírujte a nezapomeňte pokapat omáčkou tamari.

Praktické

  • Pokud si vše dobře naplánujete, je to rychlovka. Vše jde připravit mezi tím, co se vaří rýže.
  • Solte jen malinko, všechno nakonec ochutí tamari.
  • Pro verzi bez sóji použijte cizrnové tofu a hrachovou nebo pohankovou omáčku tamari namísto sójové.

Obměna

  • Použijte bezlepkovou strouhanku, pokud chcete jídlo bez lepku.
  • Jako přílohu použijte jakoukoliv sezonní zeleninu.

Děti

  • S menším množstvím soli a olej vhodné pro děti od 2 let.

PS: Přibrala jste po zimě? 😦 Během 2 týdnů to spravíme! 😁

Sezóna plavek začne brzy. Máme chutný jídelníček, skvělé recepty, videa, jemné cvičení - a samozřejmě živou podporu a motivaci. Už za 2 týdny uvidíte výsledky. Mrkněte na výzvu Hubneme do plavek a naskočte!

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

24 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Spolu s tofu jsem obalila a zapekla i cuketu na kolecka, vyborne i bez tamari. Dekuji za recept.

A jak tofu ochutit, když nám nechutná samotná tamari?

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Citronová kaše s pikantním tofu

Letní recept vonící po sušeném citronu, který využijeme i v zimních měsících do čajů a jako dochucovadlo.

Hlíva s omáčkou z kaparů a růžového pepře

Výborná pečená hlíva doplněná dipem, který můžete využít i k jiným receptům.Tento dip si můžete přizpůsobit vaší chuti a měnit konzistenci podle toho, na c...

Prasorizo – řecký pórek s rýží

Prasorizo je přirozeně veganské jídlo, které je syté a plné chuti. Tato řecká klasika je vyrobena z hrstky jednoduchých surovin a je z ní lehký a zdravý ob...

Černé na bílém s chřestem

Jarní recept pro milovníky chřestu a čerstvých jarních bylinek. Bezlepkové voňavé jídlo, které kromě chuťových buněk potěší i oko.

Zapečené jáhelné koule

Jednoduché, lahodné a přitom efektní jídlo, kterým jistě potěšíte celou rodinu. Náplň si můžete uzpůsobit podle vlastní chuti. Recept je připravený pro hor...

Zimní Kung Pao (vegan)

Pikantní voňavé jídlo, které vás zahřeje, taková je tato variace na oblíbené Kung Pao. Dejte vědět, jak vám chutnalo.