Kvalitní nůž je nezbytný – pořiďte si ho a ušetřete

23

Pokud nemáte pořádný nůž, bude pro vás zdravé vaření velká otrava. Já se svým nožem jezdím na návštěvy i na dovolené. Nemám nervy na tupé a malé nože. Dobrý nůž je naprostý základ. A abyste nešetřili na kvalitě, domluvili jsme pro vás super slevu na ty nejlepší nože na trhu.

Japonské nože u nás doma

Naše dva základní nože, které s námi jezdí na návštěvy a na dovolené – nikiry (nahoře) a santoku (dole).

Ještě než jsme změnili jídelníček, dostali jsme od švagra svatebním darem sadu nožů dovezených z jeho pracovní cesty do Japonska. „Na co takové kinžály?“ pomyslela jsem si tenkrát, ale z úcty k hodnotnému daru je schovala kamsi do skříně v kuchyni.

Po změně jídelníčku jsem velmi rychle zjistila, že krájením a čištěním zeleniny trávím nějak moc času a že se mi nekrájí vůbec pohodlně. Inspirována kamarádem, který už takhle vařil ve své zdravé jídelně s nápadně velkým nožem v ruce, jsem vytáhla zapomenuté nože a objevila jejich kouzlo. Od té doby se u nás jiné nože než ty japonské nepoužívaly.

Malý nůž na ovoce a zeleninu je také denně v provozu.

10 let jsme si vystačili se dvěma noži: nožem nikiry a nožem santoku viz fotka vpravo nahoře. Časem jsme pořídili menší nůž na ovoce (na fotce s ním Kája krájí cibuli) a rozšířili rodinku nožů ještě o univerzální nůž, který jsem si velmi oblíbila, a o sekáček.

Krájí celá rodina

S velkými noži se překvapivě dobře krájí ženám i dětem, nejen mužům. Velkých ostrých nožů jsem se dříve bála. Že se říznu, že je neudržím, že se mi děti pořežou. Ale opak je pravdou. Dobrý nůž se lépe ovládá, při práci s ním nemusíte vyvíjet velkou námahu a nehrozí, že vám sklouzne po povrchu a říznete se. Takže i naše malé holky od prvního vaření používaly velké japonské nože.

Jak vybrat správný nůž

Můj nový miláček – univerzální nůž Samura Super 5 s 16 cm čepelí. Všechny kamarádky mi ho chtějí odvézt, když jim ho půjčím při vaření do ruky.
  • Nůž by vám měl sednout do ruky – neměl by být těžký (ženám doporučuji nepořizovat si nůž těžší než 0,14 kg) a měl by mít příjemnou rukojeť.
  • Někomu více vyhovuje hranatý nůž tipu nakiri, který tvarem připomíná  sekáček, někomu spíše špičatý nůž typu santoku. Já mám ráda po ruce oba.
  • Pro vykrajování a loupání zeleniny se více hodí menší nůž s kratší rukojetí k tomu přímo určený.
  • Kdo si neví rady, určitě neudělá chybu, když si na naše zdravé vaření pořídí univerzální nůž.
  • Další možností je pořídit se sadu nožů a mít vždy po ruce ten správný nůž podle momentální potřeby.

Je důležité vybírat nůž podle toho, co s ním máme v plánu provádět. Každý tip nože má svůj účel, pro který byl zhotoven. Nůž na pečivo má zoubky jako pilka a skvěle krájí pečivo, ale nehodí se pro krájení tuhé zeleniny či vykosťování masa. Nůž na vykosťování má jiné vlastnosti než plátkovací nůž nebo nůž na steaky.

Super nože Blacksmith jsou broušeny ručně a jsou extra odolné.

Na noži nešetřete. Kvalitní nože jsou leštěny ručně, což zvedá jejich cenu. Ale mechanickým obráběním nikdy nemůže být dosaženo takové kvality, jako ručním zpracováním japonskými mistry. Takové nože vydrží déle ostré, dobře se brousí a budou vám skvěle sloužit klidně celý život. Levný nůž vám bude kazit radost z vaření, protože nebude poslušný a nepůjde vám s ním práce snadno od ruky. Kvalitní nože z nejlepší japonské a švédské ocele s rukojetí z prvotřídních moderních materiálů můžete pořídit již od 490 Kč, ty nejlepší pak klidně i za 2 – 3,5 tisíce Kč.

Jak správně pečovat o kuchyňské nože

Dodržováním několika jednoduchých pravidel můžete výrazně prodloužit životnost dobrého nože a přetvořit vaše rutinní vaření na snadný a fascinující proces:

  1. Používejte nůž pouze k tomu, k čemu byl určen – nůž na krájení chleba zničíme, pokud s ním budeme vykosťovat maso apod., může dojít k nevratném poškození čepele.
  2. Pořiďte si kvalitní prkýnko – většina nožů nesmí přijít při krájení do kontaktu s tvrdými materiály jako je sklo nebo kámen, ideální podložka na krájení je proto měkké dřevo.
  3. Nedávejte nůž do myčky – okamžitě po použití ho umyjte, zbavte nečistot utřete do  sucha a uložte.
  4. Skladujte nůž na bezpečném místě – nůž nepatří mezi příbory a jiné kovové předměty, které tupí jeho čepel, ideální jsou stojany na nože.
  5. Nože je potřeba včas nabrousit – řezné hrany postupně získávají mikroskopické defekty, které snižují kvalitu krájení a časem může dojít ke znehodnocení nože, když je neodstraníme; dodržujte pravidla broušení daná výrobcem daného nože.

Ušetřete díky členství v Klubu Jíme Jinak

Členové klubu Jíme Jinak mají nadstandardní slevu [ přihlaste se ] na všechny nože a příslušenství značky Samura .[ přihlaste se ].

Ve stejném eshopu www.traminal.cz mohou členové Klubu nakoupit s mimořádnou slevou [ přihlaste se ]také výrobky značky Kuvings (odštavňovače, fermentor – výrobník sýrů, jogurtovač),  Eaziglide (nepřilnavé nádobí), Berkey (filtr na vodu) , Yden (sušičky) a Ankarsum (kuchyňský robot) [ přihlaste se ].

Členové klubu Jíme Jinak mají ve stejném eshopu také mimořádnou slevu [ přihlaste se ] na značku Vitamix (mixér). [ přihlaste se ].

Členové klubu Jíme Jinak mají také mimořádnou slevu [ přihlaste se ] na značku Nutramilk (výrobník rostlinných mléka a másel) v e-shopu www.traminal.cz. [ přihlaste se ].

Členové klubu Jíme Jinak mají také mimořádnou slevu [ přihlaste se ]na celý sortiment značky Walder Biotech  (mlýnky a vločkovače)v e-shopu www.traminal.cz. [ přihlaste se ].

Na všechny ostatní značky mají členové krásnou slevu [ přihlaste se ], díky které ušetříte i několik tisíc v e-shopu www.traminal.cz. [ přihlaste se ]

Výhoda pro registrované uživatele

Registrovaní čtenáři mají slevu 10 % slevu na celý sortiment v e-shopu www.traminal.cz. Pro uplatnění slevy zadejte při nákupu svůj registrační email a kód: [ přihlaste se ].

UPOZORNĚNÍ:
Slevy jsou platné pouze na webu www.traminal.cz a pouze na zboží (tzn. že neplatí na náhradní díly, příslušenství, na zboží ve výprodeji či zboží v akci). Sleva platí pouze pro členy Klubu, ne pro přátele a rodinné příslušníky. Sleva platí do odvolání.

 

Manžel na této stravě cukrovku vyléčil

Metodej: Určitě je, manžel na této stravě v podstatě...

Děkuji za podrobné recepty, inspiraci a motivaci

Jája: Dobrý večer, jsem začátečník a tak dost nestíhám.....

Mám takovou radost a takový příval energie, že si to nemohu nechat pro sebe (Jana)

Jana: Ahoj Evi, mám takovou radost a takový příval...

Královský oběd za půl hodiny

Lucie.L.: Chtěla jsem poděkovat za dnešní promyšlené "menu" pro...

Díky JJ se nám změnil život

Lenka W.: DĚKUJI DĚKUJI DĚKUJI - změnil se nám...

Všichni ostatní si všimli, že jsem zhubla

Vera: Mám teď za sebou týdenní pobyt s našimi studenty,...

Zhubla jsem 5 kg za 6 týdnů (Andrea)

Andrea: Milá Evi, podle Jíme Jinak se stravuji už...

Nevěřila jsem, že jídlo může být tak chutné

Holajna: Dnes jsem uvařila první jídlo. Všechno bylo vynikající....

Mojí největší motivací je zdraví (Věra)

Věra: Ahojte všichni, mám za sebou první den a...

Děkuji za to, co děláte!

Zlatka: Dakujem velmi pekne za vsetko co robite pre...

Manžel si všiml, že mám menší zadek a chce, abych mu také vařila

Kamlibe: Musím vám napsat, že podle vašeho jídelníčku je...

Začínám konečně vnímat své tělo. 8,5 kg dole!

Dagmar: Zaplacením dalšího Vašeho kurzu jsem získala další inspiraci...

Jsem vděčná za tuto stravu

Iva: Tento druh stravy mě přináší velký kus klidu,...

Lituji, že jsem vás neobjevila dřív. Měníte můj život k lepšímu

Eva: Jsem s vámi moc ráda! Měníte mi život...

Cítím, jak moje tělo jásá (Monika)

Monika: Díky Evi, že jste vymyslela klub Jíme Jinak....

Vyřešilo se plno mých zdravotních problémů

Krizoak: Ráda bych vyjádřila obrovské díky Evičce a celému...

Ještě nemáte registraci? Získejte výhody.
REGISTROVAT ZDARMA

  1. Evi prosím, můžeš mi popsat na co který nůž ze sady Samura super 5 je? Nějak to nemůžu nikde najít, nějaký popis jednotlivých nožů…A včem je lepší samura super , než samura kaiju ?

    • Aha, tak už to vidím, ale nevím, jestli ti budu schopná poradit. Nože jsem vybírala podle popisů na webu v eshopu a rozdíl mezi jednotlivými tipy netuším. Já mám doma ty nože, které uvádím v článku, takže srovnání s jinými bohužel nemám. Popisky jsou pod jednotlivými noži viz https://www.traminal.cz/sada-nozu-samura-super-5/ Já mám tento: Můj nový miláček – univerzální nůž Samura Super 5 s 16 cm čepelí.

      • Aha já koukala na tu sadu a tam to moc nepopisují…:)
        Až se k tomu dostanu, pošlu ti sem fotku nože, co mám, vytáhla jsem ho po přečtení článku, mám ho už asi 15 let, a nikdy jsem s ním nekrájela,a teď každý den, ale napoprvé jsem se normálně klepala..:) a manžel řekl, že tedy když mě vidí , tak má přede mnou respekt..:))), ale nepřijde mi ten nůž, co mám úplně ideální..tak si nechám asi něco pořídit k vánocům, asi zatím ten univerzální…
        A prosím , k čemu používáš sekáček ? s tím neumím vůbec zacházet..:)

        • Jo jo, já svoje první japonské nože měla taky léta v šuplíku :-))) A taky jsem se trochu bála…ale rychle se zamilovala a od té doby si je vozím s sebou na dovolené i návštěvy, kde spíme a vaříme. Ty pidinožíčky v česckých domácnostech, to je děs! S tím se nedá nic nakrájet,trvá to věčnost! Sekáček nepotřebuješ, to je hlavně na maso, já s tím sekám bylinky, ale není to často využívaný pomocník, je to spíš takový „odstresovávač“, se kterým se můžeš vyřádit :-)))

  2. Ahoj všem. Pořídila jsem si nové nože, sadu Samura Super 5 (Santoku, nakiri a univerzální) a ještě jeden menší Santoku od firmy Kai. A… Uaaa, jak jsem dosud mohla žít bez nich? 😁 To je taak neuvěřitelný rozdíl! Věřili byste, že lze batáty nakrájet zcela bez použití síly? Totéž mrkve, cibuli i běžný uživatel nakrájí téměř tak rychle jako šéfkuchař? No, co tímhle příspěvkem chci říct: Doporučuji, určitě doporučuji. Tato investice se rozhodně vyplatí. Navíc tato sleva je báječná a, JJ, děkuji za ni!

    • 😃😃😃 Tak to mám vážně radost, Zuzko! Díky za sdílení zkušeností, nože se podceňují, ale já tomu nadšení naprosto rozumím 😉

  3. To je super zpráva!! Díky Evi! Zrovna jsem o nějakém pořádném uvažovala!! Četla jsem nedávno článek o nožích,krájení a broušení a zatoužila..Přidávám ten článek, protože dobré nabroušení je základ, rituál a věda..obzvláště u takových kvalitních krasavců…Tak bych se chtěla vzdělat a tak sdílím přátelům..

    • Vidíš, Jani, stačí pomyslet 😉 Pěkné návody na broušení jsou i na webu Traminal, jsou tam i videa.

  4. Raději jsem neměla ten článek, raději jsem neměla ho číst…. 😁😁😁😁 Sakra, sakra. Pořídila jsem si ze Sunfoodu Japonský nakiri nůž a tak jsem se s ním namlsala, že bych potřebovala ještě i další 😍😍😍

    • Miluji ho, jmenuje se blacksmith 😂😂 Ani to nedovedu přečíst bez toho, že bych slyšela tu melodii, Peti, ty jsi vtipálek. Buď v klidu, u nás se nožová rodinka taky rozrostla, jak vidíš. Přeci jen se tu 3-5 x denně něco krájí a seká, vaří tu 4 lidé a každý potřebuje mít svůj nůž v ruce. Takže když si napíšeš ježíškovi (nebo snad raději k narozkám nebo svátku), možná bude rodina ráda, že ví, co by sis přála 😉 Mě poslední dva nože (co jsou spolu na fotce nahoře) dal Roman taky k Vánocům.

      • Trochu jsem váhala, který typ si nakonec pořídit, tak už mám díky Tobě jasno.😉 Blacksmith je jasná volba a myslím, že při krájení mě jen těžko tahle písnička bude opouštět 😁😁😁 Do svátku to budu muset vydržet, ale už se nemůžu dočkat. Manžel tvrdí, že dárky do kuchyně jsou pro ženskou za trest, ale pro mě jsou to ty úplně nejlepší dárky 😍

        • 😂😂😂 Ty mě bavíš, dneska jsem si při vaření hned vzpomněla! 😂😂😂 S dárkama to máme podobné – nože pod stromečkem byly nejlepší 😍

          • Jen nevím, jestli je to zrovna nejvhodnější písnička k vaření podle Feng Shuej. Abychom jsme pak nebyly z ničeho nic nařčené z nevěry, když jim to přeneseme do jídla 😁😁😁

  5. Zobrazit všech 23 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekVíkendové menu do teplých dní: pochutná si celá rodina
Další článekZdravá strava a cestování – 3. díl (výbava na cesty)