Kvalitní nůž je nezbytný – pořiďte si ho a ušetřete

8

Pokud nemáte pořádný nůž, bude pro vás zdravé vaření velká otrava. Já se svým nožem jezdím na návštěvy i na dovolené. Nemám nervy na tupé a malé nože. Dobrý nůž je naprostý základ. A abyste nešetřili na kvalitě, domluvili jsme pro vás super slevu na ty nejlepší nože na trhu.

Japonské nože u nás doma

Naše dva základní nože, které s námi jezdí na návštěvy a na dovolené – nikiry (nahoře) a santoku (dole).

Ještě než jsme změnili jídelníček, dostali jsme od švagra svatebním darem sadu nožů dovezených z jeho pracovní cesty do Japonska. „Na co takové kinžály?“ pomyslela jsem si tenkrát, ale z úcty k hodnotnému daru je schovala kamsi do skříně v kuchyni.

Po změně jídelníčku jsem velmi rychle zjistila, že krájením a čištěním zeleniny trávím nějak moc času a že se mi nekrájí vůbec pohodlně. Inspirována kamarádem, který už takhle vařil ve své zdravé jídelně s nápadně velkým nožem v ruce, jsem vytáhla zapomenuté nože a objevila jejich kouzlo. Od té doby se u nás jiné nože než ty japonské nepoužívaly.

Malý nůž na ovoce a zeleninu je také denně v provozu.

10 let jsme si vystačili se dvěma noži: nožem nikiry a nožem santoku viz fotka vpravo nahoře. Časem jsme pořídili menší nůž na ovoce (na fotce s ním Kája krájí cibuli) a rozšířili rodinku nožů ještě o univerzální nůž, který jsem si velmi oblíbila, a o sekáček.

Krájí celá rodina

S velkými noži se překvapivě dobře krájí ženám i dětem, nejen mužům. Velkých ostrých nožů jsem se dříve bála. Že se říznu, že je neudržím, že se mi děti pořežou. Ale opak je pravdou. Dobrý nůž se lépe ovládá, při práci s ním nemusíte vyvíjet velkou námahu a nehrozí, že vám sklouzne po povrchu a říznete se. Takže i naše malé holky od prvního vaření používaly velké japonské nože.

Jak vybrat správný nůž

Můj nový miláček – univerzální nůž Samura Super 5 s 16 cm čepelí. Všechny kamarádky mi ho chtějí odvézt, když jim ho půjčím při vaření do ruky.
  • Nůž by vám měl sednout do ruky – neměl by být těžký (ženám doporučuji nepořizovat si nůž těžší než 0,14 kg) a měl by mít příjemnou rukojeť.
  • Někomu více vyhovuje hranatý nůž tipu nakiri, který tvarem připomíná  sekáček, někomu spíše špičatý nůž typu santoku. Já mám ráda po ruce oba.
  • Pro vykrajování a loupání zeleniny se více hodí menší nůž s kratší rukojetí k tomu přímo určený.
  • Kdo si neví rady, určitě neudělá chybu, když si na naše zdravé vaření pořídí univerzální nůž.
  • Další možností je pořídit se sadu nožů a mít vždy po ruce ten správný nůž podle momentální potřeby.

Je důležité vybírat nůž podle toho, co s ním máme v plánu provádět. Každý tip nože má svůj účel, pro který byl zhotoven. Nůž na pečivo má zoubky jako pilka a skvěle krájí pečivo, ale nehodí se pro krájení tuhé zeleniny či vykosťování masa. Nůž na vykosťování má jiné vlastnosti než plátkovací nůž nebo nůž na steaky.

Super nože Blacksmith jsou broušeny ručně a jsou extra odolné.

Na noži nešetřete. Kvalitní nože jsou leštěny ručně, což zvedá jejich cenu. Ale mechanickým obráběním nikdy nemůže být dosaženo takové kvality, jako ručním zpracováním japonskými mistry. Takové nože vydrží déle ostré, dobře se brousí a budou vám skvěle sloužit klidně celý život. Levný nůž vám bude kazit radost z vaření, protože nebude poslušný a nepůjde vám s ním práce snadno od ruky. Kvalitní nože z nejlepší japonské a švédské ocele s rukojetí z prvotřídních moderních materiálů můžete pořídit již od 490 Kč, ty nejlepší pak klidně i za 2 – 3,5 tisíce Kč.

Jak správně pečovat o kuchyňské nože

Dodržováním několika jednoduchých pravidel můžete výrazně prodloužit životnost dobrého nože a přetvořit vaše rutinní vaření na snadný a fascinující proces:

  1. Používejte nůž pouze k tomu, k čemu byl určen – nůž na krájení chleba zničíme, pokud s ním budeme vykosťovat maso apod., může dojít k nevratném poškození čepele.
  2. Pořiďte si kvalitní prkýnko – většina nožů nesmí přijít při krájení do kontaktu s tvrdými materiály jako je sklo nebo kámen, ideální podložka na krájení je proto měkké dřevo.
  3. Nedávejte nůž do myčky – okamžitě po použití ho umyjte, zbavte nečistot utřete do  sucha a uložte.
  4. Skladujte nůž na bezpečném místě – nůž nepatří mezi příbory a jiné kovové předměty, které tupí jeho čepel, ideální jsou stojany na nože.
  5. Nože je potřeba včas nabrousit – řezné hrany postupně získávají mikroskopické defekty, které snižují kvalitu krájení a časem může dojít ke znehodnocení nože, když je neodstraníme; dodržujte pravidla broušení daná výrobcem daného nože.

Ušetřete díky členství v Klubu Jíme Jinak

Členové klubu Jíme Jinak mají nadstandardní slevu [ přihlaste se ] na všechny nože a příslušenství značky Samura .[ přihlaste se ].

Ve stejném eshopu www.traminal.cz mohou členové Klubu nakoupit s mimořádnou slevou [ přihlaste se ]také výrobky značky Kuvings (odštavňovače, fermentor – výrobník sýrů, jogurtovač),  Eaziglide (nepřilnavé nádobí), Berkey (filtr na vodu) , Yden (sušičky) a Ankarsum (kuchyňský robot) [ přihlaste se ].

Členové klubu Jíme Jinak mají ve stejném eshopu také mimořádnou slevu [ přihlaste se ] na značku Vitamix (mixér). [ přihlaste se ].

Členové klubu Jíme Jinak mají také mimořádnou slevu [ přihlaste se ] na značku Nutramilk (výrobník rostlinných mléka a másel) v e-shopu www.traminal.cz. [ přihlaste se ].

Členové klubu Jíme Jinak mají také mimořádnou slevu [ přihlaste se ]na celý sortiment značky Walder Biotech  (mlýnky a vločkovače)v e-shopu www.traminal.cz. [ přihlaste se ].

Na všechny ostatní značky mají členové krásnou slevu [ přihlaste se ], díky které ušetříte i několik tisíc v e-shopu www.traminal.cz. [ přihlaste se ]

Výhoda pro registrované uživatele

Registrovaní čtenáři mají slevu 10 % slevu na celý sortiment v e-shopu www.traminal.cz. Pro uplatnění slevy zadejte při nákupu svůj registrační email a kód: [ přihlaste se ].

UPOZORNĚNÍ:
Slevy jsou platné pouze na webu www.traminal.cz a pouze na zboží (tzn. že neplatí na náhradní díly, příslušenství, na zboží ve výprodeji či zboží v akci). Sleva platí pouze pro členy Klubu, ne pro přátele a rodinné příslušníky. Sleva platí do odvolání.

 

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

To, co děláte, mě obohacuje, inspiruje a učí

Pavla: děkuji Vám za Vaši lásku k jídlu, díky níž...

Dle JJ vařím a peču, už od toho neuteču

Petra B.: Dle JJ vařím, smažím, peču od toho už neuteču. Ať...

Jak se cítím? Prožívám skvělé změny

Jana: Jak se cítím? Prožívám změny na všech frontách....

Nemusím brát léky, bez kterých už jsem nemohla fungovat. Po 2 měsících. (Kája)

Kaja: Ja som skúsila zo zdravotných dôvodov (niektoré aj vážnejšie)...

Nevěřila jsem, že jídlo může být tak chutné

Holajna: Dnes jsem uvařila první jídlo. Všechno bylo vynikající....

Z jídelníčku je nadšená celá rodina

Beagil: Varím podla Vaších receptov a celá rodinka je...

Celý kurz shrnu jedním slovem: DĚKUJI

Alenka: Milá Evi, celý kurz bych shrnula jedním slovem,...

Vaše kurzy jsou super

Lucie: Moc Vás zdravím, holky :-). Od doby, co...

Bez ranní polévky to u mě už nejde

Zdlang: Devcata, jsem spokojena, jak to valim a zvladam,...

Dříve se mi zdávalo o čokoládě, teď už cukr nepotřebuji

Slipknot.xy: Dobrý den Evi, jsem s Vámi již v...

Z jídel jsem nadšená, jedí to i moji chlapi

Maca.s.: Z jídel jsem úplně nadšená, už jsem dělala...

Konec nudným salátům (Jaroslav)

Jaroslav: Můj první salát z tohoto kurzu. Jednou větou:...

Kurz se mi líbí čím dál tím víc

Tereza: Ahoj Evi, na Vánočním detoxu jsem již po...

Cukroví bylo šup šup hotové

Magdalena: Tohle univerzální těsto je super svou variabilitou. Použila...

Všechny vaše recepty jsou úžasné

Bobina: Všechny vaše recepty, které jsem zatím vyzkoušela (hlavní...

Za těch pár korun za kurz jsem dostala nálož informací

Vlasztovka: Přesto, že podle stránek JJ jím už od...

Ještě nemáte registraci? Získejte výhody.
REGISTROVAT ZDARMA

  1. To je super zpráva!! Díky Evi! Zrovna jsem o nějakém pořádném uvažovala!! Četla jsem nedávno článek o nožích,krájení a broušení a zatoužila..Přidávám ten článek, protože dobré nabroušení je základ, rituál a věda..obzvláště u takových kvalitních krasavců…Tak bych se chtěla vzdělat a tak sdílím přátelům..

    • Vidíš, Jani, stačí pomyslet 😉 Pěkné návody na broušení jsou i na webu Traminal, jsou tam i videa.

  2. Raději jsem neměla ten článek, raději jsem neměla ho číst…. 😁😁😁😁 Sakra, sakra. Pořídila jsem si ze Sunfoodu Japonský nakiri nůž a tak jsem se s ním namlsala, že bych potřebovala ještě i další 😍😍😍

    • Miluji ho, jmenuje se blacksmith 😂😂 Ani to nedovedu přečíst bez toho, že bych slyšela tu melodii, Peti, ty jsi vtipálek. Buď v klidu, u nás se nožová rodinka taky rozrostla, jak vidíš. Přeci jen se tu 3-5 x denně něco krájí a seká, vaří tu 4 lidé a každý potřebuje mít svůj nůž v ruce. Takže když si napíšeš ježíškovi (nebo snad raději k narozkám nebo svátku), možná bude rodina ráda, že ví, co by sis přála 😉 Mě poslední dva nože (co jsou spolu na fotce nahoře) dal Roman taky k Vánocům.

      • Trochu jsem váhala, který typ si nakonec pořídit, tak už mám díky Tobě jasno.😉 Blacksmith je jasná volba a myslím, že při krájení mě jen těžko tahle písnička bude opouštět 😁😁😁 Do svátku to budu muset vydržet, ale už se nemůžu dočkat. Manžel tvrdí, že dárky do kuchyně jsou pro ženskou za trest, ale pro mě jsou to ty úplně nejlepší dárky 😍

        • 😂😂😂 Ty mě bavíš, dneska jsem si při vaření hned vzpomněla! 😂😂😂 S dárkama to máme podobné – nože pod stromečkem byly nejlepší 😍

          • Jen nevím, jestli je to zrovna nejvhodnější písnička k vaření podle Feng Shuej. Abychom jsme pak nebyly z ničeho nic nařčené z nevěry, když jim to přeneseme do jídla 😁😁😁

  3. Zobrazit všech 8 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekVíkendové menu do teplých dní: pochutná si celá rodina
Další článekZdravá strava a cestování – 3. díl (výbava na cesty)