Kvalitní nůž je nezbytný – pořiďte si ho a ušetřete

57

Pokud nemáte pořádný nůž, bude pro vás zdravé vaření velká otrava. Já se svým nožem jezdím na návštěvy i na dovolené. Nemám nervy na tupé a malé nože. Dobrý nůž je naprostý základ. A abyste nešetřili na kvalitě, domluvili jsme pro vás super slevu na ty nejlepší nože na trhu.

Japonské nože u nás doma

Naše dva základní nože, které s námi jezdí na návštěvy a na dovolené – nikiry (nahoře) a santoku (dole).

Ještě než jsme změnili jídelníček, dostali jsme od švagra svatebním darem sadu nožů dovezených z jeho pracovní cesty do Japonska. „Na co takové kinžály?“ pomyslela jsem si tenkrát, ale z úcty k hodnotnému daru je schovala kamsi do skříně v kuchyni.

Po změně jídelníčku jsem velmi rychle zjistila, že krájením a čištěním zeleniny trávím nějak moc času a že se mi nekrájí vůbec pohodlně. Inspirována kamarádem, který už takhle vařil ve své zdravé jídelně s nápadně velkým nožem v ruce, jsem vytáhla zapomenuté nože a objevila jejich kouzlo. Od té doby se u nás jiné nože než ty japonské nepoužívaly.

Malý nůž na ovoce a zeleninu je také denně v provozu.

10 let jsme si vystačili se dvěma noži: nožem nikiry a nožem santoku viz fotka vpravo nahoře. Časem jsme pořídili menší nůž na ovoce (na fotce s ním Kája krájí cibuli) a rozšířili rodinku nožů ještě o univerzální nůž, který jsem si velmi oblíbila, a o sekáček.

Krájí celá rodina

S velkými noži se překvapivě dobře krájí ženám i dětem, nejen mužům. Velkých ostrých nožů jsem se dříve bála. Že se říznu, že je neudržím, že se mi děti pořežou. Ale opak je pravdou. Dobrý nůž se lépe ovládá, při práci s ním nemusíte vyvíjet velkou námahu a nehrozí, že vám sklouzne po povrchu a říznete se. Takže i naše malé holky od prvního vaření používaly velké japonské nože.

Jak vybrat správný nůž

Můj nový miláček – univerzální nůž Samura Super 5 s 16 cm čepelí. Všechny kamarádky mi ho chtějí odvézt, když jim ho půjčím při vaření do ruky.
  • Nůž by vám měl sednout do ruky – neměl by být těžký (ženám doporučuji nepořizovat si nůž těžší než 0,14 kg) a měl by mít příjemnou rukojeť.
  • Někomu více vyhovuje hranatý nůž tipu nakiri, který tvarem připomíná  sekáček, někomu spíše špičatý nůž typu santoku. Já mám ráda po ruce oba.
  • Pro vykrajování a loupání zeleniny se více hodí menší nůž s kratší rukojetí k tomu přímo určený.
  • Kdo si neví rady, určitě neudělá chybu, když si na naše zdravé vaření pořídí univerzální nůž.
  • Další možností je pořídit se sadu nožů a mít vždy po ruce ten správný nůž podle momentální potřeby.

Je důležité vybírat nůž podle toho, co s ním máme v plánu provádět. Každý tip nože má svůj účel, pro který byl zhotoven. Nůž na pečivo má zoubky jako pilka a skvěle krájí pečivo, ale nehodí se pro krájení tuhé zeleniny či vykosťování masa. Nůž na vykosťování má jiné vlastnosti než plátkovací nůž nebo nůž na steaky.

Super nože Blacksmith jsou broušeny ručně a jsou extra odolné.

Na noži nešetřete. Kvalitní nože jsou leštěny ručně, což zvedá jejich cenu. Ale mechanickým obráběním nikdy nemůže být dosaženo takové kvality, jako ručním zpracováním japonskými mistry. Takové nože vydrží déle ostré, dobře se brousí a budou vám skvěle sloužit klidně celý život. Levný nůž vám bude kazit radost z vaření, protože nebude poslušný a nepůjde vám s ním práce snadno od ruky. Kvalitní nože z nejlepší japonské a švédské ocele s rukojetí z prvotřídních moderních materiálů můžete pořídit již od 490 Kč, ty nejlepší pak klidně i za 2 – 3,5 tisíce Kč.

Jak správně pečovat o kuchyňské nože

Dodržováním několika jednoduchých pravidel můžete výrazně prodloužit životnost dobrého nože a přetvořit vaše rutinní vaření na snadný a fascinující proces:

  1. Používejte nůž pouze k tomu, k čemu byl určen – nůž na krájení chleba zničíme, pokud s ním budeme vykosťovat maso apod., může dojít k nevratném poškození čepele.
  2. Pořiďte si kvalitní prkýnko – většina nožů nesmí přijít při krájení do kontaktu s tvrdými materiály jako je sklo nebo kámen, ideální podložka na krájení je proto měkké dřevo.
  3. Nedávejte nůž do myčky – okamžitě po použití ho umyjte, zbavte nečistot utřete do  sucha a uložte.
  4. Skladujte nůž na bezpečném místě – nůž nepatří mezi příbory a jiné kovové předměty, které tupí jeho čepel, ideální jsou stojany na nože.
  5. Nože je potřeba včas nabrousit – řezné hrany postupně získávají mikroskopické defekty, které snižují kvalitu krájení a časem může dojít ke znehodnocení nože, když je neodstraníme; dodržujte pravidla broušení daná výrobcem daného nože.

Ušetřete díky členství v Klubu Jíme Jinak

Členové klubu Jíme Jinak mají nadstandardní slevu [ přihlaste se ] na všechny nože a příslušenství značky Samura .[ přihlaste se ].

Ve stejném eshopu www.traminal.cz mohou členové Klubu nakoupit s mimořádnou slevou [ přihlaste se ]také výrobky značky Kuvings (odštavňovače, fermentor – výrobník sýrů, jogurtovač),  Eaziglide (nepřilnavé nádobí), Berkey (filtr na vodu) , Yden (sušičky) a Ankarsum (kuchyňský robot) [ přihlaste se ].

Členové klubu Jíme Jinak mají ve stejném eshopu také mimořádnou slevu [ přihlaste se ] na značku Vitamix (mixér). [ přihlaste se ].

Členové klubu Jíme Jinak mají také mimořádnou slevu [ přihlaste se ] na značku Nutramilk (výrobník rostlinných mléka a másel) v e-shopu www.traminal.cz. [ přihlaste se ].

Členové klubu Jíme Jinak mají také mimořádnou slevu [ přihlaste se ]na celý sortiment značky Walder Biotech  (mlýnky a vločkovače)v e-shopu www.traminal.cz. [ přihlaste se ].

Na všechny ostatní značky mají členové krásnou slevu [ přihlaste se ], díky které ušetříte i několik tisíc v e-shopu www.traminal.cz. [ přihlaste se ]

Výhoda pro registrované uživatele

Registrovaní čtenáři mají slevu 10 % slevu na celý sortiment v e-shopu www.traminal.cz. Pro uplatnění slevy zadejte při nákupu svůj registrační email a kód: [ přihlaste se ].

UPOZORNĚNÍ:
Slevy jsou platné pouze na webu www.traminal.cz a pouze na zboží (tzn. že neplatí na náhradní díly, příslušenství, na zboží ve výprodeji či zboží v akci). Sleva platí pouze pro členy Klubu, ne pro přátele a rodinné příslušníky. Sleva platí do odvolání.

 

Staňte se členy Klubu Jíme Jinak

Získáte videorecepty, jídelníčky, rozhovory s odborníky, rady, slevy na nákupy a online kurzy.

materiály

Díky vám jsem se odnaučila pít kávu a vůbec mi nechybí

Pzajickova: Dobrý den, já jsem se s vámi holky...

Začínám konečně vnímat své tělo. 8,5 kg dole!

Dagmar: Zaplacením dalšího Vašeho kurzu jsem získala další inspiraci...

Jako bych měla tak trochu křídla :-) (Hana)

Hana: Po dvanáctém dni opravdu skvělý pocit, energie a...

Radka: Díky za bezvadné materiály a podporu

Děkuji za všechen bezvadný materiál na webu i za...

Změna jídelníčku mi pomohla s problémy se spaním

Pavlína: S problémy se spaním mi opravdu pomohla až změna...

Dějí se věci neuvěřitelné, jeden zázrak střídá druhý (Magda)

Magda: Ahoj všichni, konečně je to tady, vau... Podzimní...

Mínus 5kg a 5cm v pase (Liana)

Liana: Ahoj Eva, u mňa je to -5 kg...

Díky Jíme Jinak se cítím rok od roku lépe (Ivana)

Ivana: Uvědomila jsem si, že si sem pro ten...

Hubneme, i když nedržíme dietu

Mayf: Dobrý den,moc jsme si pochutnali. Začali jsme nedávno...

Manžel si liboval, že je to nejlepší jídlo, jaké jsem kdy udělala

Dagbri: Napařování jsem se bála, jelikož jsem to nikdy...

Své porce musím bránit před rodinou:-)

Adad: Dobrý den, děkuji za krásný a hlavně srozumitelný...

Dostala jsem se do pohody a vím, co malému uvařit (Andrea)

Andrea: Dobrý den, jsem s Klubem Jíme Jinak cca...

Krásně vedený kurz (Michaela)

Michaela: Evi a spol, i já se přidávám s...

Úspěch – chutná i příteli

Iveta: Co mám uvařeno, nabízím i příteli a nezdráhá...

Jsem ráda, že jsem do toho šla!

Giana: Chtěla bych moc poděkovat za celé zpracování kurzu,...

Z jídel jsem nadšená, jedí to i moji chlapi

Maca.s.: Z jídel jsem úplně nadšená, už jsem dělala...

Ještě nemáte registraci? Získejte výhody.
REGISTROVAT ZDARMA

Neuvěřitelných 57 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Ahoj, chápu správně, že k noži bych měla automaticky koupit i autorizovaný brousek? máme takový ten klasický co se jím nůž jakoby protáhne. už jsem se chystala objednávat nůž na zkoušku, ale brousek mi trochu vykolejil rozpočet🙈

  2. Minuly rok som si spravila Vianoce s Dobrosladom a Danfoodom, tento rok opat Danfood a jeho vyhradne stalice, ktore Eva popisuje v prislusnom clanku. No a prihodila som Ladybio, CBD a osmelila som sa aj na japonske noze! Doma uz nejaky cas mame v zasuvke brusne sutre, tesim sa az ta japonska nadhera pride. Varim denne, nuz nech to krajanie stoji za to! Aj vase nadsene komentare k tomu prispeli, vdaka ; )))

  3. Po třech dnech vybírání mám nože doma: SamuraSuper5 16 cm univerzální, jako má Evička, Samura Mo-V 13cm univerzální a Samura Damascus na ovoce a zeleninu 9 cm. Nečekala jsem, jak velkou z nich budu mít radost :-); jsou skvělé, výborně se s nimi pracuje, delší nůž ani nepotřebuji. Krásně spolu ladí designem a přišly moc hezky zabalené. Třeba nakonec kvůli nim získám k vaření- jak říká Evička- milostnější vztah… ♥

    • Gratuluju, Dagmar, vím, že to byl proces a naprosto chápu tvoji radost. V tom krásném obalu, co taky máš na fotce, si vozím svého Samuru na návštěvy, dovolené, výlety (krájím s ním melou u vody apod.) 😍

  4. Hezký den, mám dotaz, právě jsem si objednala nože na traminal.cz, kde můžeme, tak jak je psáno výše, uplatnit slevu na nože. Vybrala jsem si zboží, procházela objednávkou až na konec, ale kolonku se slevovým kódem jsem nenalezla, poradíte?

  5. Evi prosím, můžeš mi popsat na co který nůž ze sady Samura super 5 je? Nějak to nemůžu nikde najít, nějaký popis jednotlivých nožů…A včem je lepší samura super , než samura kaiju ?

    • Aha, tak už to vidím, ale nevím, jestli ti budu schopná poradit. Nože jsem vybírala podle popisů na webu v eshopu a rozdíl mezi jednotlivými tipy netuším. Já mám doma ty nože, které uvádím v článku, takže srovnání s jinými bohužel nemám. Popisky jsou pod jednotlivými noži viz https://www.traminal.cz/sada-nozu-samura-super-5/ Já mám tento: Můj nový miláček – univerzální nůž Samura Super 5 s 16 cm čepelí.

      • Aha já koukala na tu sadu a tam to moc nepopisují…:)
        Až se k tomu dostanu, pošlu ti sem fotku nože, co mám, vytáhla jsem ho po přečtení článku, mám ho už asi 15 let, a nikdy jsem s ním nekrájela,a teď každý den, ale napoprvé jsem se normálně klepala..:) a manžel řekl, že tedy když mě vidí , tak má přede mnou respekt..:))), ale nepřijde mi ten nůž, co mám úplně ideální..tak si nechám asi něco pořídit k vánocům, asi zatím ten univerzální…
        A prosím , k čemu používáš sekáček ? s tím neumím vůbec zacházet..:)

        • Jo jo, já svoje první japonské nože měla taky léta v šuplíku :-))) A taky jsem se trochu bála…ale rychle se zamilovala a od té doby si je vozím s sebou na dovolené i návštěvy, kde spíme a vaříme. Ty pidinožíčky v česckých domácnostech, to je děs! S tím se nedá nic nakrájet,trvá to věčnost! Sekáček nepotřebuješ, to je hlavně na maso, já s tím sekám bylinky, ale není to často využívaný pomocník, je to spíš takový „odstresovávač“, se kterým se můžeš vyřádit :-)))

  6. Ahoj všem. Pořídila jsem si nové nože, sadu Samura Super 5 (Santoku, nakiri a univerzální) a ještě jeden menší Santoku od firmy Kai. A… Uaaa, jak jsem dosud mohla žít bez nich? 😁 To je taak neuvěřitelný rozdíl! Věřili byste, že lze batáty nakrájet zcela bez použití síly? Totéž mrkve, cibuli i běžný uživatel nakrájí téměř tak rychle jako šéfkuchař? No, co tímhle příspěvkem chci říct: Doporučuji, určitě doporučuji. Tato investice se rozhodně vyplatí. Navíc tato sleva je báječná a, JJ, děkuji za ni!

    • 😃😃😃 Tak to mám vážně radost, Zuzko! Díky za sdílení zkušeností, nože se podceňují, ale já tomu nadšení naprosto rozumím 😉

    • Zuzko, prosím můžeš mi říct, na co je nůž NAKIRI, jak se liší od santoku, teď myslím v použití, já si tu můžu hlavu zavařit, protože si chci pořídit nějaké nože a teď nějak nechápu, zda si mám pořídit jeden univerzální, nebo sadu…Jak a na co ty nože používáš, prosím můžeš mi to nějak popsat…

      • Začni jedním, kup si univerzální. Ty dva se liší tvarem, hezky to mají vysvětlené na webu traminalu.cz Když budeš s nožem spokojená, tak můžeš psát ježíškům časem o další ;-) Mě by stačil jeden, ale v kuchyni se motá čím dál tím víc lidí a o jeden jsme se prali, tak teď máme každý vlastně svůj. Ale to trvalo 10 let než jsme to dotáhli na tenhle počet!

        • :) no právě , že se liší tvarem, na traminalu už jsem to četla xkrát, já jsem asi fakt blbá, ale mě by prostě zajímalo, jakým způsobem se s těmi noži krájí, proč jsou třeba hranaté, nebo zase špičaté…asi chci moc..:) , tak zkusím pohledat nějaké video…

          • Ten, co má zakulacenou ostrou část u rukojeti, ten se tak jako „válí“ po zelenině, nemusí se zvedat, protože je to zaoblené a je to taková krájecí „houpačka“. Ten, který tam má ostrý roh, ten se musí zvedat.

      • Žakale, asi jdu s nožem po… No doufám, že ne po funuse. 😂 Ale mně teda nejvíc vyhovuje ten Santoku. Oproti noži, který se jmenuje „univerzální“, je ta čepel ideálně tenká po celé výšce, což znamená, že při krájení nedrhne.
        A nakiri je taky super, akorát já si nějak nejsem jistá, jestli ten náš není trošku špatně zbroušený, protože uprostřed mi zeleninu mnohdy nedokrojí až dolů. Zdá se mi, že ta čepel není úplně rovná, což by asi měla být. Tak uvidíme s pořízením nového prkynka, co to udělá.
        Nicméně za sebe jako takový univerzál doporučuji Santoku. Je báječný. A oproti běžným nožům to bude rozhodně veliká změna

        • Zuzko děkuji, už mám nože doma, tedy jeden nebyl úplně ok, tak ten vracím…a zůstává mi univerzální, který je pro mě vyhovující, a časem právě taky budu uvažovat o santoku, z řady super 5…i tak děkuji za tvůj komentář..si říkám, pokud ti přijde ten jeden nůž vadný, tak ho zkus reklamovat…

          • Žakale, a který ti nevyhovoval? Jinak díky, právě jsem se, povzbuzena touto konverzací, zeptala přímo v obchodě, jak to s tím nožem nakiri je. Takže díky. K různým popostrčením zde opravdu dochází i jako vedlejší produkt. 😉

            • Já měla ještě santoku okinawa a byl tam kousek uloupnutý plast v přechodu na dřevo, čekala bych asi lepší zpracování, teď když na ty nože koukám, jak jsou dělané, tak santoku asi klidně koupím úplně z té první řady samura pro -S, a pak možná jeden malý buď taky z této řady, nebo jak má Eva dmascus 67…nějak mám pocit, že ty ostatní dál jsou dělané na efekt, asi jsou možná lepší materiály, ale je tam vždy nějaké lepší balení, které ke krájení nepotřebuji..:)
              A ano na postrkování je tato diskuze zázračná..:)))

              • Žakale, jsem z těch nožů čím dál divočejší :-). Se kterým mám tedy začít??? Základ tedy je, aby měl černou rukojeť a mám dost malé ruce…Moc děkuji :-)

                • No snad ti poradí Eva, protože ty nože opravdu malé nejsou…já používám pižlíky třeba na loupání cibule, a pak si užívám krájení s tím novým..i syn 11let s tím už krájel a chválil si to ..:)

                  • Já už i tu cibuli a česnek loupu velkýma, malý používám jen na vykrajování jablek, tam to s velkýma neumím.

                • Dášo , tak možná ještě něco na zamotání hlavy..:))
                  Nože na traminalu jsou vyrobené v Číně…
                  A tady jsme našla konečně asi dobré video + pěkný nůž..MGR-170S REDWOOD Santoku nůž 17cm KAI
                  Jak jsem měla doma ten santoku okinawa, tak má dřevěnou rukojeť a moc dobře se drží..ale ty jsi myslím psala , že potřebuješ černý..:))), tak to je asi těžké…

                • Tak to máš jako já. Mám taky malé ruce. A Santoku i nakiri mám ty větší, z té sady Super 5. A sedí mi i tak.

      • Který konec? Ta kulatá rukojeť se mi právě drží moc dobře. Měla jsem předtím v ruce Santoku s takovou sploštělou, uprostřed mírně rozšířenou, údajně ergonomickou. A to mi vůbec nesedlo. Vadilo mi i to, že tím pádem se ten nůž musel držet v tom konkrétním místě, ne jinde. A ani ten celkový oválný tvar mi nevyhovoval. Nemám teda nijak velikou ruku. Ale tato kulatá mi přijde ideální. A sedí i mému můži.

  7. To je super zpráva!! Díky Evi! Zrovna jsem o nějakém pořádném uvažovala!! Četla jsem nedávno článek o nožích,krájení a broušení a zatoužila..Přidávám ten článek, protože dobré nabroušení je základ, rituál a věda..obzvláště u takových kvalitních krasavců…Tak bych se chtěla vzdělat a tak sdílím přátelům..

    • Vidíš, Jani, stačí pomyslet 😉 Pěkné návody na broušení jsou i na webu Traminal, jsou tam i videa.

  8. Raději jsem neměla ten článek, raději jsem neměla ho číst…. 😁😁😁😁 Sakra, sakra. Pořídila jsem si ze Sunfoodu Japonský nakiri nůž a tak jsem se s ním namlsala, že bych potřebovala ještě i další 😍😍😍

    • Miluji ho, jmenuje se blacksmith 😂😂 Ani to nedovedu přečíst bez toho, že bych slyšela tu melodii, Peti, ty jsi vtipálek. Buď v klidu, u nás se nožová rodinka taky rozrostla, jak vidíš. Přeci jen se tu 3-5 x denně něco krájí a seká, vaří tu 4 lidé a každý potřebuje mít svůj nůž v ruce. Takže když si napíšeš ježíškovi (nebo snad raději k narozkám nebo svátku), možná bude rodina ráda, že ví, co by sis přála 😉 Mě poslední dva nože (co jsou spolu na fotce nahoře) dal Roman taky k Vánocům.

      • Trochu jsem váhala, který typ si nakonec pořídit, tak už mám díky Tobě jasno.😉 Blacksmith je jasná volba a myslím, že při krájení mě jen těžko tahle písnička bude opouštět 😁😁😁 Do svátku to budu muset vydržet, ale už se nemůžu dočkat. Manžel tvrdí, že dárky do kuchyně jsou pro ženskou za trest, ale pro mě jsou to ty úplně nejlepší dárky 😍

        • 😂😂😂 Ty mě bavíš, dneska jsem si při vaření hned vzpomněla! 😂😂😂 S dárkama to máme podobné – nože pod stromečkem byly nejlepší 😍

          • Jen nevím, jestli je to zrovna nejvhodnější písnička k vaření podle Feng Shuej. Abychom jsme pak nebyly z ničeho nic nařčené z nevěry, když jim to přeneseme do jídla 😁😁😁

        • Evičko a ten Tvůj Samura vypadá také dobře… ale když jsem nikdy s takovým nožem nepracovala (mám nože Fiskars a stejně většinou krájím malým nožem z Lidlu, který mně pěkně sedí v dlani), tak který z těch tří, myslíš, by byl pro mne nejvhodnější?

          • Dášo, když to čtu, tak si říkám, že bychom měli poprosit Evu, zda by nenatočila video , jak se kterým nožem krájet. Teď jsem si schválně pustila video u nože samura super, a úplně jsme se pobavila, hudba, jak z dobrodružného filmu..:) a pak – nanuka tím fakt krájet nebudu , ani flašku s mlékem..:))), už hledám vcelku dlouho něco inteligentního, kde by mi ukázali, jakým způsobem ten nůž krájí…zatím jsem nic moc nenašla. Též mám doma malé „pižlíky“ , u kterých jsem si až do teď myslela , že krájí..:)). Mám teď Dášo samura super 5 univerzální a to je teda něco..:)) mě vyhovuje, myslím, že pořídím ještě časem santoku….

            • Žakale, děkuji moc; dostala jsem darem ten velký „chief“, made in China- ale velmi hezký design. Jenže je tak velký, že jsem ho ani nevybalila. Opravdu nevím, jaký nůž vybrat, jsem hodně ovlivněna vzhledem (musí se mně líbit), ale vím, že by měl hlavně sednout do ruky :-). Tak počkám ještě na Evičku. Ale přece jen je to radostnější vybírání; na jaře jsem musela nové hrnce, pánvičky, klíčidla, dózy, jídlo, co jsem neznala… Teď už je to radostnější :-)

              • Ty moje oblíbené jsou popsané v tom článku, Dagmar, mrkni na to, já jsem s nimi spokojená moc.

            • Já zrovna nekrájím ukázkově, to spíš Roman, už mu to říkám dlouho, že ho natočím 😃

          • NAši mají Fiskars a mě nevyhovují. Samura je taky fajn, já je ráda střídám. NAvíc mi pořád někdo nože bere z pod ruky, takže u nás se užijí všechny.

        • Vem si pravítko a zkus si tu délku, takhle jsem to udělala já 😃 A taky jsem si brala záměrně ty lehčí do ruky, protože mě se s těžkými pak hůř pracuje, nejsem žádný silák, mám tenké zápěstí, takže jsem vybírala i podle gramáže.

  9. Zobrazit všech 57 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekVíkendové menu do teplých dní: pochutná si celá rodina
Další článekZdravá strava a cestování – 3. díl (výbava na cesty)