Domů > Magazín > Jídlo pod lupou

Mlýnky a vločkovače Waldner

Pokud pečete (s lepkem či bez lepku), vyrábíte tempeh anebo jste třeba milovník vločkových kaší všeho druhu, pak bude i pro vás mlýnek a vločkovač nejlepším kamarádem stejně jako pro nás. Na trhu je velké množství různých druhů a tipů. Jak si z té spousty vybrat ten pravý? My doma používáme mlýnky a vločkovače od firmy Waldner a jsme s nimi maximálně spokojení, proto jsme pro vás na ně domluvili slevu a sepsali tipy, jak si vybrat ten pravý do vaší kuchyně.

Jak vybrat mlýnek

Položte si tyto otázky:
– Kolik kg mouky budu denně/týdně/měsíčně mlít (určuje kolik peněz do mlýnku investovat)?
– Kolik času chci mletí věnovat (odpovídá na otázku, jestli koupit ruční nebo elektrický)?
– Jaké suroviny budu nejčastěji mlít (odpovídá na to, jaký výkon vybírat)?

  • Elektrický nebo ruční? Pokud budete mlít pouze občasně malé množství mouky, vystačíte si s ručním. Umletí půl kila hladké mouky trvá při souvislém točení klikou 10-15 minut. Ruční mlýnek není vhodný na mletí kukuřice. Pro pravidelné mletí je lepší mlýnek elektrický.
  • Jaký materiál? Existují mlýnky ze dřeva, plastu i kovu. Vybírejte nejlépe mlýnek z masivního dřeva (lepená dřeva se pro mletí obilí nehodí).
  • Na mouku nebo i vločkovač? Zvažte, jestli vám stačí mlýnek pouze na mouku, nebo chcete, aby udělal ze zrn i vločky.
  • Jak velký? Velikost mlýnku vybírejte podle toho, jestli jste jednotlivec nebo bezdětná rodina (stačí menší mlýnek), anebo je vás více a potřebujete více mouky (vyberte si větší mlýnek).
  • Kolik stupňů hrubosti? Optimum je 9-15 stupňů.
  • Jaký výkon? Zvolit správně výkon elektrického mlýnku je nejdůležitější. Určíte jej podle toho, jaké druhy obilných zrn plánujete mlít a v jakém množství. Pokud chcete mlít i tvrdší zrna (kukuřice, cizrna, sója, rýže aj.), vybírejte mlýnky s minimálním výkonem 360 W (pro domácí mletí jsou naprosto dostačující). Pokud chcete mlít velké množství mouky (např. v komerčním provozu), volte 600 W výkon. Obilí umele rychleji (220 g hladké mouky a 500 g hrubé mouky za minutu).
  • Jaké mlecí kameny? V dnešní době jsou tři druhy kamenů: Kameny ze směsi korundu a keramiky, ze směsi čediče a keramiky nebo ze žulových kamenů. Odolnost i výsledky mletí všech kamenů jsou podobné. Žulové kameny využívají 100% přírodní materiály a jsou vyráběny ručně řemeslnou prací a je na ně záruka 24 let (na ty levnější jen 10-12 let).

Mlýnky a vločkovače Waldner

Co Waldner mlýnky zvládnou:
– jemné až hrubé mletí: pšenice, žito, špalda, proso, kukuřice, rýže cizrna apod.
– středně jemné až hrubé mletí: oves, sójové boby, fazole apod.
– koření a sůl

Mlýnky Waldner Biotech vyrábí rakouská rodinná firma. Kryty mlýnků jsou vyráběny z masivu a mlecí kameny jsou směsí korundu a keramiky. V nabídce jsou jak ruční (pro menší množství obilovin, cca 1 kg obilí na něm namelete za 30 minut pomocí otáčení kliky), tak elektrické (liší mlecím výkonem, kapacitou násypky, designem a cenou).

Vlastnosti, kterými se mlýnky Walner odlišují od jiných značek:

  • většími mlecími kameny – umožňují mlít více zrní anebo umlít jemnější mouku
  • silnějšími motory
  • masivním dřevem – mlýnky jsou vyráběny z masivu, nikoliv z překližky,
  • certifikací – všechny mlýnky získaly certifikáty garantující vysokou kvalitu produktů (TÜV) a potravinářský certifikát (AGES)
  • a bezpečností – mlýnky jsou vybaveny řadou ochranných mechanizmů. Elektrické mlýnky mají pojistku proti přehřátí.

Výhoda pro členy Klubu Jíme Jinak
Pokud ještě nemáte mlýnek na obilí, domluvili jsme pro vás, členy klubu Jíme Jinak, slevu 15 % celý sortiment značky Walder Biotech včetně mlýnku, který používáme v kuchyni i my a jsme s ním velmi spokojení, v e-shopu www.traminal.cz. Pro uplatnění slevy zadejte při nákupu svůj klubácký email a kód: [přihlaste se]. Tato sleva lze použít i na další přístroje na tomto e-shopu.

Výhoda pro registrované uživatele
Registrovaní čtenáři mají slevu 10 % slevu na celý sortiment v e-shopu www.traminal.cz. Pro uplatnění slevy zadejte při nákupu svůj registrační email a kód: [přihlaste se].

PS: Začínáme Jarní očistu!

Únava, blbá nálada a kila navíc? Nenecháme vás v tom! 😊 Pojďte s tím zatočit. Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

1 člověk už poděkoval za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

elh97786
25. 8. 2020

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli se na takovém mlýnku dá semlít mák. Děkuji za odpověď. Lidka

Ukázat další komentáře

Mohlo by se vám líbit

144
70

Videopřání Jíme Jinak 2022 – Uspořádejme si myšlenky

Vyzkoušejte také

Kdy nám celozrnné potraviny škodí?

To, že bílá mouka jsou jen prázdné kalorie, věděli vědci již dávno. Nyní se to dostalo více do povědomí a opět se dává přednost celozrnným potravinám, kter...
2

Celozrnné obiloviny jako pomoc v léčbě současné epidemie obezity

Žijeme v obezogenním prostředí. Všude kolem nás je levné nezdravé jídlo, které u nás vytváří závislost a ztěžuje hubnutí. A začíná to u dětí. Podle WHO v s...

Proč je nutné mít jídlo čerstvé?

Je nutné mít každý pokrm čerstvě uvařený nebo lze ohřát pokrm i druhý den? Co se v těle děje po konzumaci ohřátého pokrmu a jaké to má na tělo důsledky? Te...
1

BIO produkce v číslech

Pokud se zajímáte o zdravý životní styl, dříve nebo později se nevyhnete přemýšlení o ekologickém zemědělství. Pojďme se podívat na čísla, uvidíte, že to n...
5

Snídaně s glyfosátem. Máme se bát?

Nikdo z nás samozřejmě nechce snídat chemickou látku na hubení plevele. Víte však, že právě glyfosát byl nalezen v 95% rozšířených cereálií v USA, které si...
2
9

Mysli na své zdraví: nejez müsli, ani granolu

Na zdraví bychom rozhodně měli myslet, ale ne s plnou pusou müsli, jak se nám snaží reklamy na tyto produkty namluvit. Snídat müsli nebo granolu má na prvn...