- 500 g fíků
- 20 g kukuřičného škrobu
- 1 malá lžička gochujangu
- 1 lžička černého hořčičného semínka
- 60 g tamari
- olej
- 1 malá cibule
- 3 větší stroužky česneku
- sezamové semínko
- 40 g vody na rozpuštění škrobu
- 1 lžíce mirinu
- 3 lžíce rýžového octa
- rýžový sirup podle potřeby
Jak připravit omáčku z čerstvých fíků
- Do vyššího kastrolu dejte olej, nasekanou cibuli, hořčičné semínko a prolisovaný česnek. Osmahněte.
- Přidejte nakrájené fíky, promíchejte, podlijte trochou vody, přikryjte poklicí a duste asi 30 minut.
- Voda by se měla vyvařit a fíky mají být měkké.
- V misce promíchejte 40 g vody s kukuřičným škrobem, tamari, gochujangem mirinem a octem – popřípadě sirupem. Tímto podlijte fíky, zvyšte plamen a vařte do zhoustnutí. Nakonec vmíchejte do omáčky opražené sezamové semínko.
- Nechte vychladnout, dejte do skleněné nádoby, uzavřete a dejte do lednice.
Praktické
- Pokud máte fíky ze zahrady, nechte slupku, pokud máte z obchodu, lepší je fík oloupat.
- Na tento recept jsem použila tmavé fíky.
- Vhodné na pečenou, smaženou zeleninu, na rýži, na tofu, na tempeh…kamkoli dle vaší chuti a fantazie.
- Při přípravě ochutnávejte a dolaďte si omáčku k vaší spokojenosti. Někdo raději sladší, někdo kyselejší, někdo slanější..
- Pro verzi bez sóji použijte pohankovou nebo hrachovou tamari namísto sójové.
Obměna
- Pokud nemáte fíky, použijte zralé švestky.
- Během přípravy, ochutnávejte a popřípadě doslaďte sladem nebo sirupem.
- Pokud nemáte doma gochujang, použijte nějakou pikantnější papričku.
Děti
- Pikantní omáčka nevhodná pro děti.
Komentáře
pekla jsem takto po dva roky, nikdo z rodiny to nechtěl jíst, ochutnali, vyhodili a nadávali. Smutno mi z toho je, sama to všechno sníst nemůžu.
Figy nemusím,ale mala som slivky,tak som skúsila a urobila som dobre🙂Žlté horčičné,čierny sezam.._spravila som hustejšie_je to zmes chutí,sladkoslanokyslé_ teším sa,kam to pridám😀