Domů > Zdravé recepty > Dezerty

Ovesné sušenky s ořechy a semínky

Uvařeno
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec

Udělat tak obrovskou změnu po 45 letech, co vařím, byla to pro mě velká výzva. Ale moc mě to bavilo, jídla mi moc chu...

Inspiraci pro tyto výborné sušenky jsem našla na kitchenette.cz, upravila jsem si je na “zdravější” bez cukru, medu a másla. Pozor, hrozí ochutnávání až do umebošky :)

Ingredience a pomůcky:

  • hrnek ovesných vloček
  • hrnek špaldové mouky
  • hrnek sekaných vlašských ořechů
  • semínka (dávám sezamové a slunečnicové)
  • lžička jedlé sody
  • lžička skořice
  • špetka soli
  • vanilka (nemusí být)
  • 2 velké lžíce kokosového oleje
  • 2 velké lžíce sladěnky

Postup:
Smícháme suché ingredience (kromě sody) v míse. Na kokosovém oleji zahřejeme sladěnku, přidáme jedlou sodu, kterou jsme předtím zamíchali v 2 lžících horké vody. Přidáme mokrou část k té suché a smícháme. Na pečící papír tvarujeme sušenky, nám chutnají co nejtenčí. Množství vyjde cca na 3 plechy. Pečeme v troubě na 150c (cca 15 – 20 minut).

Praktické rady:
Doporučuju na plech tvarovat mokrými lžícemi, nepřepéct až do hněda, ihned po vyndání z trouby odlepte z pečícího papíru. Sušenky jsou po vyndání z trouby měkké, ale po vystydnutí jsou krásně křupavé. Skladuju je v uzavřené krabičce, ale stejně moc dlouho nevydrží. Mlsný manžel si je maže marmeládou nebo medem.

PS: Jdete s námi letos do Jarní očisty? Zavíráme vstup - poslední šance

Rozhoupejte se a pojďte udělat něco sebe 😊. Pojďte skoncovat s únavou, kily navíc a špatnou náladou. Už za pár týdnů uvidíte výsledky. Pročistíme tělo podle připraveného zdravého jídelníčku. Mrkněte na 8 týdenní Jarní očistu a naskočte!

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Dobre susenecky, takove “bebecka”, ale na mne asi uz moc orisku a seminek, trochu tezke do zaludku, priste jich dam min a bude to susenka ideal :-)

Ahojky, také jsem se vydala bezlepkovou cestou, špaldu nahradila Mouka Jizerka, k světlému seznamu pro oživení pestrosti barevné škály přidán i černý sezam, nebylo uvedeno kolik semínek.. Nejsem troškařka, takže také hrnek, a ono se to sypalo a nespojilo. Takže zdvojnásobení mokré části a krása 🌞 kokosový olej mi vůbec nevoní, takže jsem dělala na sezamovém, a sladěnka zrovna nebyla k mání, tak zaskočil ne tak docela zdravý javorový sirup v biokvalitě. Příště vyzkouším dýňový olej, ten mám ještě radši :)) dobrou chuť a díky, Evičko 😘 jen nechápu tu poznámku o umebošce🤔

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Pomerančový dezert s tapiokovými perličkami

Žhavé léto si žádá osvěžující dezerty. Dobře vychlazený ovocný pudink z tapikových perel se dá podávat klidně místo zmrzliny. Je přirozeně bezlepkový, lehk...