Domů > Zdravé recepty > Dezerty

Ovesné sušenky s ořechy a semínky

Uvařeno
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec

Začátkem roku 2020 jsem natrefila na stránky Jíme Jinak, posléze jsem si zaplatila členství v

Inspiraci pro tyto výborné sušenky jsem našla na kitchenette.cz, upravila jsem si je na “zdravější” bez cukru, medu a másla. Pozor, hrozí ochutnávání až do umebošky :)

Ingredience a pomůcky:

  • hrnek ovesných vloček
  • hrnek špaldové mouky
  • hrnek sekaných vlašských ořechů
  • semínka (dávám sezamové a slunečnicové)
  • lžička jedlé sody
  • lžička skořice
  • špetka soli
  • vanilka (nemusí být)
  • 2 velké lžíce kokosového oleje
  • 2 velké lžíce sladěnky

Postup:


Smícháme suché ingredience (kromě sody) v míse. Na kokosovém oleji zahřejeme sladěnku, přidáme jedlou sodu, kterou jsme předtím zamíchali v 2 lžících horké vody. Přidáme mokrou část k té suché a smícháme. Na pečící papír tvarujeme sušenky, nám chutnají co nejtenčí. Množství vyjde cca na 3 plechy. Pečeme v troubě na 150c (cca 15 – 20 minut).

Praktické rady:


Doporučuju na plech tvarovat mokrými lžícemi, nepřepéct až do hněda, ihned po vyndání z trouby odlepte z pečícího papíru. Sušenky jsou po vyndání z trouby měkké, ale po vystydnutí jsou krásně křupavé. Skladuju je v uzavřené krabičce, ale stejně moc dlouho nevydrží. Mlsný manžel si je maže marmeládou nebo medem.

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Klub

Dobre susenecky, takove “bebecka”, ale na mne asi uz moc orisku a seminek, trochu tezke do zaludku, priste jich dam min a bude to susenka ideal :-)

Klub

Ahojky, také jsem se vydala bezlepkovou cestou, špaldu nahradila Mouka Jizerka, k světlému seznamu pro oživení pestrosti barevné škály přidán i černý sezam, nebylo uvedeno kolik semínek.. Nejsem troškařka, takže také hrnek, a ono se to sypalo a nespojilo. Takže zdvojnásobení mokré části a krása 🌞 kokosový olej mi vůbec nevoní, takže jsem dělala na sezamovém, a sladěnka zrovna nebyla k mání, tak zaskočil ne tak docela zdravý javorový sirup v biokvalitě. Příště vyzkouším dýňový olej, ten mám ještě radši :)) dobrou chuť a díky, Evičko 😘 jen nechápu tu poznámku o umebošce🤔

Ukázat další komentáře

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Pomerančový dezert s tapiokovými perličkami

Žhavé léto si žádá osvěžující dezerty. Dobře vychlazený ovocný pudink z tapikových perel se dá podávat klidně místo zmrzliny. Je přirozeně bezlepkový, lehk...