Inspiraci pro tyto výborné sušenky jsem našla na kitchenette.cz, upravila jsem si je na “zdravější” bez cukru, medu a másla. Pozor, hrozí ochutnávání až do umebošky :)
Ingredience a pomůcky:
- hrnek ovesných vloček
- hrnek špaldové mouky
- hrnek sekaných vlašských ořechů
- semínka (dávám sezamové a slunečnicové)
- lžička jedlé sody
- lžička skořice
- špetka soli
- vanilka (nemusí být)
- 2 velké lžíce kokosového oleje
- 2 velké lžíce sladěnky
Postup:
Smícháme suché ingredience (kromě sody) v míse. Na kokosovém oleji zahřejeme sladěnku, přidáme jedlou sodu, kterou jsme předtím zamíchali v 2 lžících horké vody. Přidáme mokrou část k té suché a smícháme. Na pečící papír tvarujeme sušenky, nám chutnají co nejtenčí. Množství vyjde cca na 3 plechy. Pečeme v troubě na 150c (cca 15 – 20 minut).
Praktické rady:
Doporučuju na plech tvarovat mokrými lžícemi, nepřepéct až do hněda, ihned po vyndání z trouby odlepte z pečícího papíru. Sušenky jsou po vyndání z trouby měkké, ale po vystydnutí jsou krásně křupavé. Skladuju je v uzavřené krabičce, ale stejně moc dlouho nevydrží. Mlsný manžel si je maže marmeládou nebo medem.
PS: Jdete s námi letos do Jarní očisty? Zavíráme vstup - poslední šance
Rozhoupejte se a pojďte udělat něco sebe 😊. Pojďte skoncovat s únavou, kily navíc a špatnou náladou. Už za pár týdnů uvidíte výsledky. Pročistíme tělo podle připraveného zdravého jídelníčku. Mrkněte na 8 týdenní Jarní očistu a naskočte!
Komentáře
Dobre susenecky, takove “bebecka”, ale na mne asi uz moc orisku a seminek, trochu tezke do zaludku, priste jich dam min a bude to susenka ideal :-)
Ahojky, také jsem se vydala bezlepkovou cestou, špaldu nahradila Mouka Jizerka, k světlému seznamu pro oživení pestrosti barevné škály přidán i černý sezam, nebylo uvedeno kolik semínek.. Nejsem troškařka, takže také hrnek, a ono se to sypalo a nespojilo. Takže zdvojnásobení mokré části a krása 🌞 kokosový olej mi vůbec nevoní, takže jsem dělala na sezamovém, a sladěnka zrovna nebyla k mání, tak zaskočil ne tak docela zdravý javorový sirup v biokvalitě. Příště vyzkouším dýňový olej, ten mám ještě radši :)) dobrou chuť a díky, Evičko 😘 jen nechápu tu poznámku o umebošce🤔