Inspiraci pro tyto výborné sušenky jsem našla na kitchenette.cz, upravila jsem si je na “zdravější” bez cukru, medu a másla. Pozor, hrozí ochutnávání až do umebošky 🙂

Ingredience a pomůcky:

  • hrnek ovesných vloček
  • hrnek špaldové mouky
  • hrnek sekaných vlašských ořechů
  • semínka (dávám sezamové a slunečnicové)
  • lžička jedlé sody
  • lžička skořice
  • špetka soli
  • vanilka (nemusí být)
  • 2 velké lžíce kokosového oleje
  • 2 velké lžíce sladěnky

Postup:
Smícháme suché ingredience (kromě sody) v míse. Na kokosovém oleji zahřejeme sladěnku, přidáme jedlou sodu, kterou jsme předtím zamíchali v 2 lžících horké vody. Přidáme mokrou část k té suché a smícháme. Na pečící papír tvarujeme sušenky, nám chutnají co nejtenčí. Množství vyjde cca na 3 plechy. Pečeme v troubě na 150c (cca 15 – 20 minut).

Praktické rady:
Doporučuju na plech tvarovat mokrými lžícemi, nepřepéct až do hněda, ihned po vyndání z trouby odlepte z pečícího papíru. Sušenky jsou po vyndání z trouby měkké, ale po vystydnutí jsou krásně křupavé. Skladuju je v uzavřené krabičce, ale stejně moc dlouho nevydrží. Mlsný manžel si je maže marmeládou nebo medem.

Syn zahodil instantní polévku, aby si dal moji

Dagbri: Mám dobré zprávy. Když starší syn ochutnal tuto...

První vyzkoušený salátek z kurzu a naprosto výborný!

Iva: Teda mňam, mňam, mňam, první vyzkoušený salátek z...

Objevila jsem kapustu a nemohu se jí nabažit!

Stipl2: Misto cizrny sel do hrnce opeceny tempeh a...

Je mi mnohem líp ve vlastním těle

Hanka: Dobrý den, děkuji za kurz. Zhubla v pase...

Děkuji za zorganizovaný celý jídelníček v kurzu

Bezinj: Druhý týden zvládám dobře, jídlo chutná i mému...

Přítel mi řekl, že by tak chtěl jíst už pořád

Lucie: Ráda bych napsala takové shrnutí mého kurzu. Především...

Nikdy jsem tak ráda nevařila… až teď!

Jana: Nikdy jsem tak ráda nevařila jako nyní s...

Články jsou tak nabité tipy, že jde z toho hlava kolem 🙂

Martina: Díky moc za celý “seriál” Cestujeme se zdravou stravou,...

Nechápu, jak jsem přežila, když jsem jedla, jak jsem jedla

Eva: Díky! A jinak celé menu opravdu skvělé... s...

Chuťové orgie díky kurzu Jarní očista

Dudysek: Zdravím moc do JJ a musím vyjádřit velké...

Po 6. dni mi splasklo břicho

Market: Dnes 6. den, váha šla krásně dolů o...

Měníte mi život k lepšímu

Pája: Ahoj, moc díky, v 50 mi měníte život...

Zamilovala jsem se do česnekové pomazánky

Vendtechman: Prave jsem se zamilovala do dnesni cesnekove pomazánky...

Hlavní je ten pocit, jak se po kurzu cítím!

Alko: Splaskla jsem přes prsa o 6 cm, v...

Vaše kurzy jsou super

Lucie: Moc Vás zdravím, holky :-). Od doby, co...

Děkuji za to, co děláte a šíříte

Inka: Pěkný předvánoční čas. Dnes jsem narazila Evi na...

21 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Skvělé, děkuji! Dělám minimálně dvě varianty, všechny jsou báječné. A navíc je to rychlovka. 🙂

  2. Vynikajici. Chutnalo i partnerovi, ktery doted domaci susenky odmital a zaryte pokracoval v jezeni Kupovanych. Taky je uplne vidim na vanocnim stole.

    • Super, tak to mám radost, že se povedly 🙂 Já je vždycky musím schovávat… no hlavně sama před sebou.

  3. Tak jsem je zrovna vytáhla z trouby. Jsou opravdu vynikající, pekla jsem bez sody. Mouku špaldovou napůl s ječnou. Vzniklo těsto, které by se spíš dalo vyvalovat, tak jsem přidala ještě tuk a vodu. Pak už šlo tvarovat lžícemi. Úplně bych to viděla na vánočním stole jako marokánky polité karobovou čokoládou.

  4. Holky, kde kupujete kokosový olej a jake balení a značku? Já sehnala jen malou sklenku 200 ml od Wolfberry za 120,- korun. Tak kdybyste znaly některá třeba větší výhodnější balení, tak to uvítám.
    A můžu tedy použit stejne množství vinného kamene místo jedle sody (tj jednu lžičku)? Moc často se u nás nepeče, tak trochu tápu ;-0 Díky předem.

    • ahoj Leo, já jsem koupila v bio obchůdku kokosový olej 200g od Rapunzelu za 100 Kč a teď naposledy v dm od Alnatury 220 ml za 110 Kč. je to docela drahota, určitě by se to vyplatilo nakupovat ve větším. myslím, že Janina někde psala, že ho nakupuje po kýblech 😉 ale už nevím kde… 🙂

  5. Já jsem dala trochu karobu a trochu kakaa (no ano, já vím) a kokos… a vynikající Koka sušenky jsou na světě. super, je to výborné. díky.

  6. tak to vypadá báječně, i bez fotky 🙂 Mám dotaz prosím, proč se soda dává do mokré části? Byla jsem zvyklá míchat s moukou, stejně jako prdopeč. Mám pocit, že mi s tou vodou vyšumí a pak nebude kypřit, takže tam bude zbytečně…

    • Abych pravdu řekla, tak tuto část “výrobního” procesu jsem zkrátka převzala jako fakt. Smíchání s mokrou částí si vysvětluji tak, aby se prášek rozmíchal rovnoměrně a důkladně, protože když se smíchá všechno se vším, tak je to dost hustá hmota. Ale asi by šlo i smíchat s moukou a neřešit, jen potom přidat trošku vody.

      • Tak jsem do toho šla přesně podle receptu, akorát s prdopečem bez fosfátu místo sody (smíchán s moukou, voda přidána k mokré části). Vznikla mi drobenka, vůbec to nedrželo pohromadě, přidala jsem teda další dvě lžíce vody a i tak syrové sušenky sotva držely pohromadě. Bylo to dost suché, určitě nehrozilo že by se přilepily k papíru. Vyšlo mi při tloušťce 0,5cm 32 ks, necelé dva plechy. Upečené mi moc chutnají, jen jsou uprostřed vlhké. Má to tak být nebo by bylo dobré něco přidat? Možná kokosák? I tak jsou moc dobré, díky za recept!

        • Hmmm, těsto je docela suché, ale při tvarování mokrými lžícemi jsem to vždycky hezky uplácala. Dělám je ale o hodně tenčí, cca 1 – 2 mm a to jsou po vystydnutí krásně křupavé, tak asi proto vám zůstaly uprostřed vlhké. Napadá mě ještě, pokud máte velký hrnek, tak přidat kokosák, případně vodu. Ale hlavně, že vám chutnají 🙂

  7. Taky jsem je delala a jsou vyborne, jen jsem ty vlocky umlela na mouku, a nedavala jsem moc seminek. Uzasne krupave;) jinak jsem nekde cetla ze jedla soda je pro MB v poradku.

      • Tak se přiznám, že nevím. Myslela jsem, že používám vinný kámen, šla jsem se podívat a je to vinný kámen, jedlá soda a bio kukuřičný škrob. Poměr nevím, neuveden. Jenže používám v průměru lžičku za měsíc nebo možná za dva a ne pro maličké děti, takže v mém případě to nemá smysl řešit. Tipla, bych že tyhle sušenky budou dobré i bez sody nebo vinného kamene 🙂

  8. Kovaldo, u nás se po nich jen zapráší 🙂 nedávno jsem dělala podobné sušenky/placičky, jen jsem velkou část mouky nahradila umletým obilým a rozinkami a bylo to taky moc dobré, první den křupavé, další den trošku vlhčí (a la muesli tyčinka).
    K té jedlé sodě, nemám konkrétní info, tuším, že to asi není nejzdravější věc na světě, ale používám jí tak výjimečně, že to neřeším. Do jídla, které bude jíst malé dítě, bych ji ale asi nedala.

    • hmm to je fakt je to malé množství a když jsem teď studovala kypřící prášek s viným kamenem tak i ten obsahuje částečně jedlou sodu, asi pořád lepší než kupované sušenky.. přemýšlím, že bych zkusila vyloženě bez kyřidel… mimochodem kitchenette je úžasný blog už jsem si taky pár receptů upravila podle zásad MB 🙂

  9. Já bych chtěla jen upozornit jedlá soda E450 (regulátor kyselosti) do makrobiotiky moc nepatří nebo se pletu? Může mě klidně někdo opravit…

  10. Jů, to vypadá super, něco takového jsem chtěla vymyslet a hurá, někdo to už za mne udělal. Brzy vyzkouším, díky 🙂

  11. Zobrazit všech 21 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJak dopadla moje první domácí kvašená zelenina?
Další článekDýňová omáčka na těstoviny