Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Rizota

Špaldové kernoto s brokolicí

Uvařeno
sezóna jaro

Večeře ze špaldového kernota a brokolice chutnala svátečně a byla za 30 minut na stole.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 hrnek špaldového kernota
  • 2 hrnky vody
  • 1 lžíce oleje
  • špetka soli
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 1/2 brokolice
  • 1 lžička sojové omáčky
  • 1/2 lžičky mletého římského kmínu (může být běžný)
  • 2 lžíce rostlinné smetany nebo obilného mléka

Před pár lety byla Jana u nás v Praze na kurzu pro začátečníky a dnes se s ní domlouváme, že nám o svých zkušenostech...

Postup
  1. Kernoto propláchneme ve vodě a dáme vařit ve dvojnásobku vody se špetkou soli. Vaříme na mírném plameni do vstřebání vody cca 20 minut.
  2. Cibuli, mrkev pokrájíme na tenké dlouhé proužky, brokolici rozdělíme na větší růžičky.
  3. Ve woku rozpálíme olej, vhodíme cibuli a ihned osolíme.
  4. Za stálého míchání přihodíme zbývající zeleninu, zastříkneme sojovou omáčkou, přidám římský kmín a orestujeme.
  5. Podlijeme trochou vody, přidáme mletý koriandr, papriu, trochu sojové omáčky, promícháme a přiklopíme pokličkou na pár minut.
  6. Mezitím se dovaří kernoto, takže ve woku promícháme s hotovou zeleninovou směsí, přidáme podle chuti obilné mléko nebo rostlinnou smetanu a můžeme podávat.

Praktické

Pravděpodobně nevyužijete celou dávku kernota, takže nemíchejte se zeleninou vše, pokud to nesníte a odložte si na další vaření, bude to o to větší rychlovka.

Kombinujeme

Pokud chceme kompletní talíř, doplníme luštěninou, tofu nebo tempehem. Pro dokonalost doplníme kvašenou zeleninou a zelenou posypkou.

Obměna

  • Místo kernota můžete použít špaldu nebo jinou obilovinu.
  • Výbornou chuť dostaneme, když použijeme čerstvou nať koriandru či jiné čerstvé byliny. Teď na jaře můžeme doplnit divokou zeleninou jako jsou pampelišky, popenec, žabinec či kopřiva. Dodáme tak jídlu tu správou jarní energii a vitamíny.
Děti

Pokrm je vhodný až pro děti již od 1 roku, jen ubereme olej, sůl, koření a sojovou omáčku. Ideálně jim ze stejných surovin uvaříme v malém hrnečku vedle, případně uvaříme jídlo společně a dospělému dochutíme.

PS: Co zkusit vaření podle vyváženého jídelníčku?

Ze zdravých surovin, z prvopotravin a chutně. S nákupními seznamy, videorecepty, naší živou podporu, motivaci a mnohem více. Už za 2 týdny uvidíte výsledky. Mrkněte na letní výzvu, jak shodit 5 kg za 14 dnů!

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

8 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Mila Beata
25. 5. 2023

Mnaaaaam ♥️

Famozne! Vdaka!

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Houbové rizoto s tymiánem

Z dovolené jsem si přivezla dva koše hub a tak vznikl další báječný recept. Tymián a houby jsou totiž skvělá kombinace.

Pečená velikonoční nádivka z jáhel s uzeným (vegan)

Pečená velikonoční nádivka je sama o sobě kompletním jídlem. Je poměrně rychle hotová a chutná i těm, kdo rádi klasickou nádivku s vejcem a masem. Uzený te...

Přesnídávková polévka z kopřiv a jiného plevele

Náramně nás baví sbírat venku zdarma planou zeleninu a vařit si z ní obědy a večeře. Užíváme si to, dokud roste. Navíc si pochutnáváme a těla zásobujeme če...

Jarní zeleninová směs s tofu a žampiony

Na jaře potřebujeme uvolnit játra a tak zařazujeme častěji tofu a zelenou zeleninu.
2
13

Kokosové stew z mrkve, dýně a mangoldu

Slaďounká zelenina s vůní kokosu se hodí na kaši k snídani i na večeři.

Natto s rýží a žampiony

Potřebujete rychlou, vydatnou a zdravou večeři, která vám pomůže s krásnou pletí, zdravými nehty a vlasy? Pak zkuste tuhle dobrotu s natto.