Tento recept vznikl inspirací receptu z Bio Abecedáře Hanky Zemanové, kde mě zaujala možnost nahradit vejce lněným semínkem. A funguje to! A pochválil ho i můj mlsný muž a to je co říct.

Ingredience na dortovou formu v průměru 28cm nebo malý plech

  • 60 g umletého zlatého nebo hnědého lněného semínka
  • půl deci ovocenky smíchané ve 4,5 dcl vody nebo půl litru jablečného moštu
  • 1 dcl kvalitního panenského oleje (sezamový, slunečnicový, ořechový…)
  • 1,5 dcl sladěnky nebo rýžového či kukuřičného sirupu
  • 150 g ovesné mouky nebo namletých ovesných vloček
  • 150 g kukuřičné mouky
  • 150 g bio hrozinek
  • 400g očištěných jablek nebo hrušek
  • 2 lžíce kypřícího prášku bez fosfátů (asi 10g)
  • 3 lžíce šťávy z citrónu
  • malý kousek pravé vanilky (nemusí být)
  • 1 lžíce mleté skořice
  • špetka soli
  • půl skleničky povidel bez cukru
  • deci strouhaného kokosu na ozdobu nebo mleté oříšky či mandle

Postup

obrázek_5

Nejdříve si umeleme v mixéru lněné semínko na co nejjemněji, jde to skvěle v Soyabelle nebo v elektrickém mlýnku na kafe. Smícháme Ovocenku s vodou nebo použijeme jablečný džus a povaříme v něm lněné semínko asi 5 minut. Očistíme jablka a nakrájíme je na malé kostičky. 

Smícháme mokré ingredience – mošt se lněným semínkem, sladěnku nebo sirup, skořici, olej, špetku soli a citronovou šťávu a celé to společně našleháme ideálně mixérem, klidně i 3 minuty, koláč bude kypřejší. Opatrně přimíchejte obě mouky a ještě prošlehejte. Nakonec přidejte kypřící prášek. Vmíchejte hrozinky a na kostičky nakrájená jablka.

Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180°C asi 30minut, pak snížíme teplotu na 160°C a pečeme ještě 15 minut.


Obměna

Po upečení necháme trochu vychladnout a na ještě teplý koláč namažeme povidla a posypeme kokosem.

Pokud máte rádi koláč s polevou, je možné použít karobovou nebo mandlovou, která se dělá z jednoho dílu sladěnky, jednoho dílu mandlového másla a asi jednoho dílu sójové smetany a lžící citronové šťávy. Krém naředíme vodou tak, aby se dobře roztíral.  obrázek_1

Místo jablek se dají použít hrušky nebo je nakombinovat s jablky.

Místo hrozinek se dají použít i sušené švestky nebo brusinky.

Děti

Tento koláč bych dala dětem cca od 2 let.

Zkuste náš nový online kurz Super Saláty

Dělejte saláty jako šéfkuchař!

Neuvěřitelných 53 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Ovocenka dosla, misto ni a vody a jsem dala 4.5dcl ryzoveho mleka a i tak je kolac vybornej a hodne sladkej. Chutna i klasickym stravnikum 😉 Udivuje me, ze jsem tu s vama skoro 3 roky a na tenhle recept nikdy nedoslo.

  2. Tak toto je naprostý luxus! Zatím úplně nejlepší moučník. 🙂 To bych se nebála upéct ani lidem, co se nestravují jinak. 🙂

    • Ovocenka je ovocný koncentrát, který se vyrábí ze šťávy ovoce, ze které se pomalým varem vypaří voda a vznikne sladká,lehce nakyslá hustá tekutina konzistence sirupu. Lze nahradit rozvařeným ovocem či hrozinkami.

  3. Dnes jsem také upekla tento koláč a mám ho mazlavý. Chuťově dobrý. Chtěla jsem se zeptat, čím to je. Do těsta jsem dala 10dkg mletých vloček, 5dkg kukuřičné mouky,vic jsem doma neměla a 10 dkg rýžové s celozrnnou pšeničnou,mix. Zrovna mi dochází mouky. Těsto vypadalo krásně, ovoce – jablka a švestky na těsto a po upečení karobovou čokoládu s kokosem. Vypadá jako dort, ale uvnitř mazlavé.
    Jinak jsem recept dodržela . Pekla jsem hodinu. Stalo se mi to už vícekrát, tak nevím.
    Také mám starou troubu 20let, peče déle, už se chystám na jiný sporák, že by to bylo tím? Nebo spíš mýma rukama. Zdravé koláče mám skoro vždy mazlavé. Manželovi to pak nechutná.
    díky moc

    • Celozrnné mouky jsou těžší, mazlavější a koláče z nich nikdy nebudou nadýchané jako z bílé mouky a vajec.

  4. Voní skvostně, už se na něj zítra těšíme 😉 místo kokosu připravíme karobovou/čokoládovou polevu, ozdobime, přidáme svíčky a narozeninový dortík bude na světě 😀 oslavenec uz chtěl krájet dneska :-0

  5. Upečeno, pochváleno, skoro snědeno. Neměla jsem rozinky, tak jsem dala 4 datle a jen 1 lžíci sladěnky. I tak to bylo dost sladké. Je to tou ovocenkou.

  6. Zatím co jsem tu vychvalovala koláč tak jsem málem zapomněla v troubě na celozrnný sušenky. Na poslední chvíli zachráněno. No a taky moc moc dobrý 🙂

  7. Tak tenhle koláč ze všeho sladkého co jsem podle vás pekla je pro mě zatím naprosto nejlepší, i podle manžela. Je to fakt mňamka 🙂

  8. Právě se nám peče v troubě. Už se mi sbíhají sliny po dnešním půstu… 🙂 Zkusila jsem rýžový slad v plné dávce, snad nebude koláč moc sladký. Použila zbylé mouky (rýžovou, pohankovou a špaldovou) a jen poloviční dávku ovoce, lednice je plná zeleniny. 🙂 Místo povidel dám meruňkový džem s agarem, který jsem si koupila na Zrnosetí a uvidíme…

  9. Ahoj, včera upečeno, během dvou dní snězeno:-) Jen byl takový mokřejší, nedělá to náhodou sladěnka? Jinak opravdu vynikající. Děkuji za tento recept.

  10. Dnes jsem ho zkusila – jen s kukuřičnou a pohankovou moukou. Ač jsem tam dala celý prdopeč, vyběhlé to není, prostě taková tužší placka, což je u bezlepkové mouky prostě bohužel běžné, ALE i tak – manžel řekl, že ta jablka, ta to teda pozvedla a podruhé si ukrojil i sám a že je to moc dobré 😀

    • Včera jsem dělala poprvé ze špaldové mouky, ale předtím už asi 5x bezlepkový (kukuřičná – pohanková – rýžová) a tak jsem mohla porovnat. Oba vybíhají úplně stejně, používám vinný kámen (je v něm tedy i soda a škrob). Ten korpus je tak dobrý, že bez jablek jsem ho použila i jako základ na dort. Docela mě to překvapilo, protože jsem měla s bezlepkovými moukami podobnou zkušenost. Nevím, jestli to je tedy absencí rýžové mouky a nebo jestli ten prdopeč není tak silný jako vinný kámen…

      • Jani, ty mouky dáváš hladké nebo je to jedno, co značka? Písni kdyžtak mejlík, já ti ho posílala už asi 2x za poslední měsíc! A vinný kámen kolik? Já dávám bezlepkový prdopeč – 12g pytlíček, na všem ostatním píšou STOPY lepku, tak raději ne! A místo džusu bylo obilné mléko. No když já peču z kombinací těchto mouk, tak z toho vždycky vyjde tuhá placka, chuťově dobré, ale nevyběhne to, sakra! Tento koláč mi hrozně voněl po makových buchtách od babičky! Zkusím to holt znovu! A pozor – včera tu byl brácha s manželkou, dali si oba a ne jednou (čerstvě upečené) a myslím, že chutnalo taky! Oni mají ale pro naše vaření pochopení, sami za poslední 2 roky změnili dost razantně jídelníček a vědí, že jídlo pomáhá 🙂

  11. Vynikající!!! Zapojila jsem i čtyřletého syna, který mixoval upražená lněná semínka a vločky, moc ho to bavilo.

  12. Holky, škoda jen, že nemůžu poslat fotku, kolik jsem snědla. Chybí hodně 🙂 Včera večer jsem ho upekla. Dnes ráno přišel na řadu po miso polévce a kroupech se zeleninou.
    To jsem přehnala….ale byl tak dobrýýýý. Spokojené bříško.

  13. Ale je to docela dobry. Bala jsem se, aby me z toho nebolelo bricho, kdyz si nejsem jista tou konzistenci, ale dobry, nic neboli a ani mi neni tezko. A i nas pes se po tom muze utlouct 😉 Musim poridit nejakej ten poradnej mlynek a lepsi mouku. Mela jsem cerstvou z mlyna, ale nez jsem stacila pouzit, objevili se tam motylci 🙁 Tak pristim novym pokusum zdar! 🙂

  14. Tak jsem seminka drtila kladivem bo mlynek na kafe je nevzal 😉 Nemela jsem ovesnou mouku, tak jsem pouzila normalni. No a vysledek je takovy divny, nevim jak to ma vypadat, ale jako by to bylo takovy nedopeceny. Jak to ma nakonec vypadat?

    • Jejda semínka kladivem. Ovesná být nemusí, klidně to půjde i se špaldovou. Je to trochu vlhčí než běžný koláč, ale spíš konzistence perníku, nemělo by to být syrové nebo mokré. Příště uberte vody a přidejte na pečení.

    • 😀 kladivo je dobré. Bych ho asi taky použila, kdyby mi vedle nespalo dítě. Zkoušela jsem to mlýnkem na mák – nedoporučuju pokud nepotřebujete pulhodiny posilovat bicepsy a křivit si záda. Už se to peče jsem zvědavá 🙂

      • Tak pokus číslo 2 už se povedl. Namlel mi to úplně suprově normální ponorný mixér, nevím proč mě to minule nenapadlo 🙂

  15. Dnes upečeno, ale je na mě moc sladký a to jsem dala jen jednu lžíci sladěnky.
    I tak jsem si pochutnala.

  16. Chtěla bych se zeptat: jaký olej je vhodný na pečení? Mě příjde, žeza studena lisované oleje se moc na pečení a smažení nehodí, rychle se přepalují.

    • Jenže jen za studena lisované oleje jsou prosté chemikálií. Všechny ostatní oleje jsou díky chemickému získávání oleje dost rafinované a tudíž nebezpečné. Proč si myslíte, že se přepalují a ty chemické ne? Naopak třeba sezamový olej snese i vyšší teploty.

      • No nevím, možná se přpalují i ty rafinované, ale jedno vím jistě,konopný za studena lisovanýa lněný olej by se prostě neměly vařit…nejen že se zkazí teplotně nestabilní nenasycené mastné kyseliny, ale navíc vznikají škodlivé látky.

  17. Koláč je výborný. Dnes jsem se těšila na poslední kousek a už nebyl. Snědl mi ho manžel. Všem nám moc chutnal. Dělala jsem ho v bezlepkové variantě. A to vylepšení s povidly a kokosem navrch je skvělý nápad. Díky!

  18. Koláč je výborný, ale nevím, jestli už mám nějaké jiné chutě nebo jsem něco neodhadla dobře, ale na mě je extrémně sladký, skoro víc než „konvenční“ koláč.

    • Taky se mi zdál dost sladký, příště uberu trochu sladidel i rozinek a asi i tekutin, byl dost mokrý. Určitě jsem ho nedělala naposledy, díky!

  19. Tak tenhle koláč je fakt pecka 🙂 Dělala jsem ho přesně podle receptu, bála jsem se, aby se povedl a dopadlo to skvěle. Jen semínka se mi nepodařilo namlýt úplně najemno, některé zůstaly i celé, ale myslím, že na výsledek to nemělo vliv. Zajímalo by mě, jestli by se to dalo udělat bez semínek, tedy úplně bez „vajec“ nebo myslíte, že by to nevyskočilo? Rozhodně stojí za vyzkoušení, u nás bude určitě na seznamu oblíbených 🙂 Díky za něj! Veronika

  20. Ták už ho jíme…od rána jsem se nemohla dočkat až ho odpoledne upeču…ták mě to těšilo, že se to povedlo na 200%…je vynikající…na marmeládu jsem nalila karobovou polevu a to je tedy luxus :-),

    • No a dnes přes noc odleželý je ještě lepší!!! Takovej krásně mokrej a prostě…zařazuji také mezi oblíbené…myslím, že ho budu připravovat i jako narozeninový dort :-).

  21. Můžu se zeptat, proč se kombinuje v receptech více druhů mouky? Nemůžu to udělat z jednoho druhu celozrnné?

      • Takže to může mít vliv i na výslednou konzistenci nějak zásadně? Ještě jednou díky. Experimentovat s moukami mě nikdy nenapadlo 🙂 a přitom je to patrně poměrně snadná obměna chuti.

  22. myslela jsem, že zítra Josífkovi udělám k svátku tiramisu a pak sem hodím recept a teď teda nevím, co nakonec upeču..

    • No jednoho Josífka mám doma taky a ten by zvládl obojí 😀 Ale dobrý tip, nebudu čekat na pátek, budu péct už dneska.

      • no ten můj dvouleťák spolu s bráchama by to zvládl určitě taky, ale trochu je teď v postním období brzdím…tak Josefům vše nej…

  23. Moc pláču po Soyabelle 🙁 Ty dezerty z ní byly luxusní a mlýnek bezkonkurenční! Koláč zkusím hned v pátek, my ho se sirupem bereme i jako bezlepkový 🙂

      • Tak jsem se k vyzkoušení dostala až dneska a koláč je vynikající. Myslím, že jiný korpus z mouky už nepotřebuju. Budu ho střídat s jáhlovým, podle toho, kolik budu mít času. Díky!

  24. Zobrazit všech 53 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Stisknutím tlačítka souhlasíte, že zpracujeme Vaše osobní údaje (e-mail a jméno), abychom mohli komentář evidovat a zobrazit. E-mail nezveřejníme. Zásady ochrany osobních údajů.