Ingredience na dortovou formu v průměru 28cm nebo malý plech
- 60 g umletého zlatého nebo hnědého lněného semínka
- půl deci ovocenky smíchané ve 4,5 dcl vody nebo půl litru jablečného moštu
- 1 dcl kvalitního panenského oleje (sezamový, slunečnicový, ořechový…)
- 1,5 dcl sladěnky nebo rýžového či kukuřičného sirupu
- 150 g ovesné mouky nebo namletých ovesných vloček
- 150 g kukuřičné mouky
- 150 g bio hrozinek
- 400g očištěných jablek nebo hrušek
- 2 lžíce kypřícího prášku bez fosfátů (asi 10g)
- 3 lžíce šťávy z citrónu
- malý kousek pravé vanilky (nemusí být)
- 1 lžíce mleté skořice
- špetka soli
- půl skleničky povidel bez cukru
- deci strouhaného kokosu na ozdobu nebo mleté oříšky či mandle
Postup
Nejdříve si umeleme v mixéru lněné semínko na co nejjemněji, jde to skvěle v Soyabelle nebo v elektrickém mlýnku na kafe. Smícháme Ovocenku s vodou nebo použijeme jablečný džus a povaříme v něm lněné semínko asi 5 minut. Očistíme jablka a nakrájíme je na malé kostičky.
Smícháme mokré ingredience – mošt se lněným semínkem, sladěnku nebo sirup, skořici, olej, špetku soli a citronovou šťávu a celé to společně našleháme ideálně mixérem, klidně i 3 minuty, koláč bude kypřejší. Opatrně přimíchejte obě mouky a ještě prošlehejte. Nakonec přidejte kypřící prášek. Vmíchejte hrozinky a na kostičky nakrájená jablka.
Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180°C asi 30minut, pak snížíme teplotu na 160°C a pečeme ještě 15 minut.
Obměna
Po upečení necháme trochu vychladnout a na ještě teplý koláč namažeme povidla a posypeme kokosem.
Pokud máte rádi koláč s polevou, je možné použít karobovou nebo mandlovou, která se dělá z jednoho dílu sladěnky, jednoho dílu mandlového másla a asi jednoho dílu sójové smetany a lžící citronové šťávy. Krém naředíme vodou tak, aby se dobře roztíral.
Místo jablek se dají použít hrušky nebo je nakombinovat s jablky.
Místo hrozinek se dají použít i sušené švestky nebo brusinky.
Děti
Tento koláč bych dala dětem cca od 2 let.
Komentáře
Výborné! Místo kukuřičné mouky jsem přidala ovesnou mouku a trochu kokosové. Potřela jsem povidly z muchovníku se zázvorem. Luxusní!
Díky moc, je skvělý! Dala jsem 300ml džusu, 250 vody, špaldovou místo kukuřičné, oleje jen 75 ml, rozinek 50 g, 50 g lískových ořechů, trochu chia a místo sladěnky 100 ml cekankoveho sirupu a příště ještě asi trochu uberu, je to sladké až kam. Holt domácí jablečný most byl letos dost sladký. Ale vážně výborné!🤩