Domů > Zdravé recepty > Dezerty > Moučníky

Jablečný litý koláč s hrozinkami

Uvařeno
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec
sezóna podzim

Tento recept vznikl inspirací receptu z Bio Abecedáře Hanky Zemanové, kde mě zaujala možnost nahradit vejce lněným semínkem. A funguje to! A pochválil ho i můj mlsný muž a to je co říct.

Martina známe díky jeho komentářům a fotkám v kurzu Vánoce jinak. Už vloni byly jeho pokrmy a nápady k nepřehlédnutí,...

Ingredience na dortovou formu v průměru 28cm nebo malý plech

  • 60 g umletého zlatého nebo hnědého lněného semínka
  • půl deci ovocenky smíchané ve 4,5 dcl vody nebo půl litru jablečného moštu
  • 1 dcl kvalitního panenského oleje (sezamový, slunečnicový, ořechový…)
  • 1,5 dcl sladěnky nebo rýžového či kukuřičného sirupu
  • 150 g ovesné mouky nebo namletých ovesných vloček
  • 150 g kukuřičné mouky
  • 150 g bio hrozinek
  • 400g očištěných jablek nebo hrušek
  • 2 lžíce kypřícího prášku bez fosfátů (asi 10g)
  • 3 lžíce šťávy z citrónu
  • malý kousek pravé vanilky (nemusí být)
  • 1 lžíce mleté skořice
  • špetka soli
  • půl skleničky povidel bez cukru
  • deci strouhaného kokosu na ozdobu nebo mleté oříšky či mandle
Postup

obrázek_5

Nejdříve si umeleme v mixéru lněné semínko na co nejjemněji, jde to skvěle v Soyabelle nebo v elektrickém mlýnku na kafe. Smícháme Ovocenku s vodou nebo použijeme jablečný džus a povaříme v něm lněné semínko asi 5 minut. Očistíme jablka a nakrájíme je na malé kostičky. 

Smícháme mokré ingredience – mošt se lněným semínkem, sladěnku nebo sirup, skořici, olej, špetku soli a citronovou šťávu a celé to společně našleháme ideálně mixérem, klidně i 3 minuty, koláč bude kypřejší. Opatrně přimíchejte obě mouky a ještě prošlehejte. Nakonec přidejte kypřící prášek. Vmíchejte hrozinky a na kostičky nakrájená jablka.

Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180°C asi 30minut, pak snížíme teplotu na 160°C a pečeme ještě 15 minut.


Obměna

Po upečení necháme trochu vychladnout a na ještě teplý koláč namažeme povidla a posypeme kokosem.

Pokud máte rádi koláč s polevou, je možné použít karobovou nebo mandlovou, která se dělá z jednoho dílu sladěnky, jednoho dílu mandlového másla a asi jednoho dílu sójové smetany a lžící citronové šťávy. Krém naředíme vodou tak, aby se dobře roztíral.  

Místo jablek se dají použít hrušky nebo je nakombinovat s jablky.

Místo hrozinek se dají použít i sušené švestky nebo brusinky.

Děti

Tento koláč bych dala dětem cca od 2 let.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

28 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Zkouška prvního koláče podle Jj se povedla. Potěšil vůní i chutí, oslazený rýžovým sirupem. Snězen téměř hned, hodně zasytil. Děkuji.

Výborný koláč :)
Díky za recept.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Zdravé celozrnné muffiny

Velmi jednoduchý a rychlý recept na muffiny, který můžete libovolně obměňovat a pokaždé budou “mafiny” jiné, vždycky ale skvělé!

Sváteční perník s rýží a sušeným ovocem

Ten se tedy povedl! Mám pro vás velmi chutný tip jak zužitkovat přebytky sušeného ovoce, které se ve zdravě se stravujících rodinách během svátků snadno se...

Třešňová buchta pro lenochy

Na téhle buchtě mě baví, že všechno dám do jednoho pekáčku, strčím do trouby a víc se moc nestarám. Šetřím čas i nádobí. A výsledek je skvělý dezert bez cu...

Toskánské Cantucci jinak aneb mandlové suchárky

Inspirací k tomuto recepty byly tradiční italské Cantucci. Tyto suchárky jsou krásně křupavé, ale ne tvrdé a jsou rychlé na přípravu. Jde o alternativu k s...

Velikonoční “tvarohový” beránek

Pár dní jsem brouzdala na internetu a hledala zdravý recept na velikonočního beránka. Nakonec jsem spojila své zkušenosti s pečením a několik receptů dohro...

Jednoduchá třešňová buchta

Třešňová buchta pro lenochy zabodovala podle vašich fotek ve FB skupině v mnoha domácnostech. Protože třešně všude kolem dozrávají, udělala jsem ještě letn...