Základní informace

Chutný dezert pro hosty, báječná svačinka pro děti. V létě podáváme chlazený, v zimě klidně rovnou po dovaření. Nám tedy zatepla moc chutná.

Ingredience

(pro cca 6 mističek)

  • 3 jablka
  • hrst rozinek
  • hrst oloupaných mandlí
  • cca 2 dcl vody na podlití jablek
  • špetka soli
  • 4-6 lžic kukuřičného škrobu
  • strouhaný kokos na ozdobení

Postup

Očištěná vykrájená jablka i se slupkou dáme do hrnce. Opereme rozinky na sítku pod tekoucí vodou a přidáme k jablkům spolu s mandlemi a se  špetkou soli pro zvýraznění sladké chuti. Podlijeme trochou vody, aby se mohla jablka dusit, není potřeba moc vody, pokud chceme hodně ovocnou konzistenci. Přivedeme k varu a na mírném plameni dusíme pod pokličkou 15 až 20 minut. Když jsou jablka dostatečně rozvařená, rozmixujeme obsah hrnce ponorným mixérem, stačí i na hrubo, zůstanou v něm příjemné kousky. Ve studené vodě rozpustíme kukuřičný škrob a přidáme do vzniklé kaše. Pár minut povaříme, aby se škrob provařil. Hotový pudink vlijeme do mističek, posypeme kokosem a zchladlý skladujeme v lednici.

Praktické

Pokud se nám zdá pudink příliš řídký, rozředíme si ještě lžíci škrobu v malém množství studené vody a přidáme ho do hrnce a opět povaříme. V obráceném případě naředíme pudink vodou. Pudink už nám v chladu o mnoho víc neztuhne, proto si připravte kaši tak hustou, jak hustý a pevný chcete mít výsledný pudink.

Obměna

Nechcete-li krémovou hmotu, protože třeba berete dezert s sebou na cesty, použijte místo škrobu agar. Výsledkem bude tuhá hmota, která se dá porcovat či vyklopit z mističky a zdobit.

Můžete udělat pudink jen z jablíček nebo zkombinovat různé zbytky ovoce, které už vadne a je potřeba je zlikvidovat. Nikdy však nepoužíváme ovoce nahnilé či plesnivé! Výborný je stejný pudink z hrušek. Místo mandlí můžeme použít lískové nebo vlašské ořechy a zdobit čerstvým ovocem.

Pokud chcete vytvořit pohár, dejte dospodu mističek karobovou čokoládu.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekBlesková snídaně
Další článekOmáčka z červené čočky a mrkve