Domů > Zdravé recepty > Dezerty

Jablečný krém s mandlemi

Uvařeno
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec

Chutný dezert pro hosty, báječná svačinka pro děti. V létě podáváme chlazený, v zimě klidně rovnou po dovaření. Nám tedy zatepla moc chutná.

Ingredience

(pro cca 6 mističek)

  • 3 jablka
  • hrst rozinek
  • hrst oloupaných mandlí
  • cca 2 dcl vody na podlití jablek
  • špetka soli
  • 4-6 lžic kukuřičného škrobu
  • strouhaný kokos na ozdobení

Přestože nejsem nováček a jsem tu s vámi už dva roky, mám se pořád co učit a letos jsem se naučila naprosto zásadní v...

Základní informace

Chutný dezert pro hosty, báječná svačinka pro děti. V létě podáváme chlazený, v zimě klidně rovnou po dovaření. Nám tedy zatepla moc chutná.

Postup

Očištěná vykrájená jablka i se slupkou dáme do hrnce. Opereme rozinky na sítku pod tekoucí vodou a přidáme k jablkům spolu s mandlemi a se  špetkou soli pro zvýraznění sladké chuti. Podlijeme trochou vody, aby se mohla jablka dusit, není potřeba moc vody, pokud chceme hodně ovocnou konzistenci. Přivedeme k varu a na mírném plameni dusíme pod pokličkou 15 až 20 minut. Když jsou jablka dostatečně rozvařená, rozmixujeme obsah hrnce ponorným mixérem, stačí i na hrubo, zůstanou v něm příjemné kousky. Ve studené vodě rozpustíme kukuřičný škrob a přidáme do vzniklé kaše. Pár minut povaříme, aby se škrob provařil. Hotový pudink vlijeme do mističek, posypeme kokosem a zchladlý skladujeme v lednici.

Praktické

Pokud se nám zdá pudink příliš řídký, rozředíme si ještě lžíci škrobu v malém množství studené vody a přidáme ho do hrnce a opět povaříme. V obráceném případě naředíme pudink vodou. Pudink už nám v chladu o mnoho víc neztuhne, proto si připravte kaši tak hustou, jak hustý a pevný chcete mít výsledný pudink.

Obměna

Nechcete-li krémovou hmotu, protože třeba berete dezert s sebou na cesty, použijte místo škrobu agar. Výsledkem bude tuhá hmota, která se dá porcovat či vyklopit z mističky a zdobit.

Můžete udělat pudink jen z jablíček nebo zkombinovat různé zbytky ovoce, které už vadne a je potřeba je zlikvidovat. Nikdy však nepoužíváme ovoce nahnilé či plesnivé! Výborný je stejný pudink z hrušek. Místo mandlí můžeme použít lískové nebo vlašské ořechy a zdobit čerstvým ovocem.

Pokud chcete vytvořit pohár, dejte dospodu mističek karobovou čokoládu.

PS: Přibrala jste po zimě? 😦 Během 2 týdnů to spravíme! 😁

Sezóna plavek začne brzy. Máme chutný jídelníček, skvělé recepty, videa, jemné cvičení - a samozřejmě živou podporu a motivaci. Už za 2 týdny uvidíte výsledky. Mrkněte na výzvu Hubneme do plavek a naskočte!

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

5 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Tento ovocny krem poznam uz roky, odporucam. Vdaka nemu som sa naucila mat rada dusene ovocie. Cim chutnejsie jablka/hrusky, tym chutnejsi krem ; ))

Mila Beata
27. 10. 2023

Mnam ❤️

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Mandlový tapioka pudink s ovocem

Lehké ovocné dezerty jsou v horkých dnech skvělou svačinou. Pudinky s ovocem jsou dobré a krásné, proto se dají připravit i jako pohár na oslavy.

Luxusní švestkový krém za pár minut

Je lepší horký nebo vychlazený? Milujeme obě varianty! Tenhle dezert je super svačina i občerstvení pro návštěvy. Dá se udělat předem, je to rychlovka. A h...
2
69

Borůvkový páj s pudinkem

Poslední dobou mám hroznou chuť mlsat a proto jakmile se objevily první borůvky, hned jsem přemýšlela co s nimi vyvedu. A tak vznikl borůvkový páj. Pokud n...

Bezlepkové jahodové knedlíky

Jakmile začne sezóna ovoce, přijde vhod recept na bezlepkové ovocné knedlíky – dělám tyto knedlíky často. Jsou zdravé a jednoduše vynikající :-)

Špendlíková bublanina (bezlepková)

Mirabelky, kterým naše rodina říká lidově špendlíky, dozrávají všude v okolí. Padají po zemi a málokdo se o ně zajímá, přitom je to bezvadné nestříkané ovo...

Kokosový pohár s tapioka perličkami

Mléčná rýže byla můj oblíbený dezert před změnou jídelníčku. Tenhle dezert ji nejen nahradí, ale dokonale předčí. Když ho v létě podáte pěkně vychlazený, u...