Rýže Arborio je výborná na rizota. Absorbuje vodu, ale přitom se nerozvaří. Správě uvařená je tzv. na skus, ale my si ji někdy s chutí rozvaříme, pravidla nepravidla. Je rychle uvařená, takže se hodí na rychlé večeře. V zimě ji často vaříme s hřebíčkem, který prohřívá a rýže pak voní jako z mého dětství. Takhle ji totiž vařila moje babička.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 hrnek rýže Arborio
  • 1/2 hrnku loupané pohanky
  • 4 hrnky vody
  • špetka soli

Postup

  1. Rýži propláchneme ve studené vodě a vložíme do hrnce.
  2. Pohanku propláchneme ve studené vodě a dáme jako druhou vrstvu na rýži. Nenamáčí se.
  3. Zalijeme 4 hrnky vody, přidáme špetku soli, přiklopíme a dáme vařit.
  4. Když přijde voda k varu, zmírníme plamen na minimum.
  5. Na mírném plameni vaříme cca 45 minut do vstřebání vody.

Praktické

Rýži nenamáčíme, dokonce někteří kuchaři doporučují ani neoplachovat, aby byl výsledek skutečně hodný italského rizota, kdy je zrnko zvenku měkké a uvnitř tvrdší.

Hřebíčky si spočítejte, abyste věděli, kolik jich máte hledat před podáváním. Není to těžké, protože zůstanou nahoře. A servírovat s hřebíčky nedoporučujeme, protože ty na skus nejsou vůbec příjemné.

 

Kombinujeme

Rýže Arborio je výborná na přípravu rizota, takže ji kombinujeme se zeleninou, houbami, tofu, tempehem apod., ale využíváme ji i jako klasickou přílohu i na kaše. Je velmi škorobovitá, tedy velmi chutná.

Obměna

V zimě nebo pro urychlení varu můžeme použit tlakový hrnec.

Chceme-li dostat kašovitější konzistenci, třeba na snídani, přidáme jeden nebo dva hrnky vody. Čím víc vody, tím jemnější kaše a trochu delší doba varu.

Můžeme přidat do vaření i propláchnutá semínka dýně, sezamu, lnu či slunečnice.

Děti

Tato rýže je vhodná i pro úplně nejmenší miminka, pouze vynecháme sůl, koření a vaříme ve větším množství vody zcela do měkka.

Staňte se členy Klubu Jíme Jinak

Získáte videorecepty, jídelníčky, rozhovory s odborníky, rady, slevy na nákupy a online kurzy.

materiály

Už po týdnu se cítím lépe a dokonce jsem zvládla i půst

Slunivok: Já jsem se radostně pustila do jarní očisty....

Jste prostě skvělí – vážím vás i vaší práce

Jára: Nesmírně si vážím vás i vaší práce, jste...

2kg dole, bez hladovění a s výbornými recepty (Lidka)

Lidka: Ahoj holky, dnes mám 14. den. Nevydržela jsem...

Mám ohromnou radost, že hubnu

Kateřina: Začátkem ledna jsem se přihlásila do kurzu "hubneme...

Úspěch – chutná i příteli

Iveta: Co mám uvařeno, nabízím i příteli a nezdráhá...

Zhubla jsem 3 kilča a budu pokračovat dále (Radka)

Radka: Zdravím, jsem na konci, ale pro mě to...

Jak krásný je svět, když máte zdraví

Vladka: Holky, chci Vám napsat krátký komentář. Byla jsem...

Už nemám chutě na sladké ani na maso…

Jitchramost: Cítím se skvěle, jsem překvapená, kolik mám energie...

Začala jsem milovat vaření díky JJ

Alena M. K.: Evi, moooc děkuji za kurz, týden...

Cítím se skvěle a moje tělo nasává živiny

Iva: Dobrý den, jsem velice překvapena! Moje tělo reaguje...

Díky kurzu jsem snížila přísun chipsů a dalších nesmyslů

Gseidlova: Všechny recepty jsou vynikající. Snížila jsem výrazně přísun...

Zdravotní problémy i kila jsou pryč, mám energie na rozdávání (Jitka)

Jitka: Ahoj děvčata, v březnu chřipka doprovázená zahleněným kašlem,...

Jeden z nejsilnějších zážitků…

Kateřina: Milá Evi, také jsem chtěla poděkovat za celý kurz....

Raňajky papkáme spolu s manželom a velmi nám chutia (Marta)

Marta: Ďakujem Evička za všetky recepty. Ume ocot, tamari, shoyu,...

Srovnal se mi cyklus (Adriana)

Adriana: Vďaka vašim radám som zaradila do jedálnička viac...

Tomu bych nevěřila: Po 3 dnech na JJ stravě mi splasklo břicho!

cihal: Zdravím vás. Začala jsem dle videa polévkami k...
  1. Zobrazit všech 9 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekSvačiny (nejen) pro děti II.
Další článekCelozrnné noky