Rýže Arborio je výborná na rizota. Absorbuje vodu, ale přitom se nerozvaří. Správě uvařená je tzv. na skus, ale my si ji někdy s chutí rozvaříme, pravidla nepravidla. Je rychle uvařená, takže se hodí na rychlé večeře. V zimě ji často vaříme s hřebíčkem, který prohřívá a rýže pak voní jako z mého dětství. Takhle ji totiž vařila moje babička.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 hrnek rýže Arborio
  • 1/2 hrnku loupané pohanky
  • 4 hrnky vody
  • špetka soli

Postup

  1. Rýži propláchneme ve studené vodě a vložíme do hrnce.
  2. Pohanku propláchneme ve studené vodě a dáme jako druhou vrstvu na rýži. Nenamáčí se.
  3. Zalijeme 4 hrnky vody, přidáme špetku soli, přiklopíme a dáme vařit.
  4. Když přijde voda k varu, zmírníme plamen na minimum.
  5. Na mírném plameni vaříme cca 45 minut do vstřebání vody.

Praktické

Rýži nenamáčíme, dokonce někteří kuchaři doporučují ani neoplachovat, aby byl výsledek skutečně hodný italského rizota, kdy je zrnko zvenku měkké a uvnitř tvrdší.

Hřebíčky si spočítejte, abyste věděli, kolik jich máte hledat před podáváním. Není to těžké, protože zůstanou nahoře. A servírovat s hřebíčky nedoporučujeme, protože ty na skus nejsou vůbec příjemné.

 

Kombinujeme

Rýže Arborio je výborná na přípravu rizota, takže ji kombinujeme se zeleninou, houbami, tofu, tempehem apod., ale využíváme ji i jako klasickou přílohu i na kaše. Je velmi škorobovitá, tedy velmi chutná.

Obměna

V zimě nebo pro urychlení varu můžeme použit tlakový hrnec.

Chceme-li dostat kašovitější konzistenci, třeba na snídani, přidáme jeden nebo dva hrnky vody. Čím víc vody, tím jemnější kaše a trochu delší doba varu.

Můžeme přidat do vaření i propláchnutá semínka dýně, sezamu, lnu či slunečnice.

Děti

Tato rýže je vhodná i pro úplně nejmenší miminka, pouze vynecháme sůl, koření a vaříme ve větším množství vody zcela do měkka.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Díky JJ mám více energie a 5 kg dole

Libenk: Hlavně chci moc poděkovat za Váš přístup, pořád...

3,5 kg dole a zmizela mi zácpa

Eva: stravuji se s vaším jídelníčkem od ledna. Zrušila...

Moje jídlo chutnalo spolužákům, kteří běžně jí sladkosti

Dagbri: Moje jídlo chutnalo spolužákovi ve škole, který dostává...

Díky vám jsem začala vařit polévky – jsou tak chutné i rychlé na přípravu!

Marta: Milá paní Evo, chtěla bych Vám moc poděkovat za...

Pomohli jste mi zachránit maminku

Pátik: Pomohli jste mi zachránit maminku. Měla deprese a...

Nevěřila jsem, že dokážu být bez čokolády

Marcella H.: Březen byl můj první měsíc, kdy jsem se...

Děkuji, že se na JJ můžu dozvědět zásadní fakta o jídle

Maki: Musím říct, že pravda je často dost krutá..jsem...

Nákupní seznamy u receptů jsou velká pomoc

Jorebka: Mám dolů 2.5 kg. Super pocit. Děkuji za...

Po kurzu mě vyřadili z diabetologie

Lentilka: Já se minulý rok přihlásila do Vánočního kurzu...

Eva: „Jím jinak“ a jsem nadšená!

Eva: "Jím jinak" už podle vás vařím měsíc a...

Zbožňuji vaše recepty

Ema K.: Zbožňuji Vase recepty, vařím, peču, baštím, papám a...

Jíme jinak je fantastický web

Sisi: Jíme jinak je fantastický web, který vás musí...

S vámi se cítím jako doma, doslova!

Michaela H. S.: Evka, mám zimomriavky po celom tele a...

Nehoní mě mlsná a dokázala jsem se vzdát kávy

Silvushe: Evi, Helčo, jste fenomenální ! Vy i vaše...

Kurz mě nakopl a konečně přemýšlím o tom, co jím

Lucka: Ahoj Evi a Helí, byly jste úžasné a...
  1. Zobrazit všech 9 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekSvačiny (nejen) pro děti II.
Další článekCelozrnné noky