Rýže Arborio je výborná na rizota. Absorbuje vodu, ale přitom se nerozvaří. Správě uvařená je tzv. na skus, ale my si ji někdy s chutí rozvaříme, pravidla nepravidla. Je rychle uvařená, takže se hodí na rychlé večeře. V zimě ji často vaříme s hřebíčkem, který prohřívá a rýže pak voní jako z mého dětství. Takhle ji totiž vařila moje babička.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 hrnek rýže Arborio
  • 1/2 hrnku loupané pohanky
  • 4 hrnky vody
  • špetka soli

Postup

  1. Rýži propláchneme ve studené vodě a vložíme do hrnce.
  2. Pohanku propláchneme ve studené vodě a dáme jako druhou vrstvu na rýži. Nenamáčí se.
  3. Zalijeme 4 hrnky vody, přidáme špetku soli, přiklopíme a dáme vařit.
  4. Když přijde voda k varu, zmírníme plamen na minimum.
  5. Na mírném plameni vaříme cca 45 minut do vstřebání vody.

Praktické

Rýži nenamáčíme, dokonce někteří kuchaři doporučují ani neoplachovat, aby byl výsledek skutečně hodný italského rizota, kdy je zrnko zvenku měkké a uvnitř tvrdší.

Hřebíčky si spočítejte, abyste věděli, kolik jich máte hledat před podáváním. Není to těžké, protože zůstanou nahoře. A servírovat s hřebíčky nedoporučujeme, protože ty na skus nejsou vůbec příjemné.

 

Kombinujeme

Rýže Arborio je výborná na přípravu rizota, takže ji kombinujeme se zeleninou, houbami, tofu, tempehem apod., ale využíváme ji i jako klasickou přílohu i na kaše. Je velmi škorobovitá, tedy velmi chutná.

Obměna

V zimě nebo pro urychlení varu můžeme použit tlakový hrnec.

Chceme-li dostat kašovitější konzistenci, třeba na snídani, přidáme jeden nebo dva hrnky vody. Čím víc vody, tím jemnější kaše a trochu delší doba varu.

Můžeme přidat do vaření i propláchnutá semínka dýně, sezamu, lnu či slunečnice.

Děti

Tato rýže je vhodná i pro úplně nejmenší miminka, pouze vynecháme sůl, koření a vaříme ve větším množství vody zcela do měkka.

Martina: Výborné! A muž pochválil: „Máš

Martina: Výborné! A muž pochválil: "Máš to dobrý" :)...

Bez masa je mi skvěle

Petra: Nejdřív jsem to vůbec neplánovala, ale nakonec jsem maso...

Velký dík za kurz

Jana: Paní Evičko a Heleno, velký dík za kurz vánoce...

Lituji, že jsem vás neobjevila dřív. Měníte můj život k lepšímu

Eva: Jsem s vámi moc ráda! Měníte mi život...

Máme několik kilo dole a cítíme se skvěle

Zdefal: Dobrý den, přeji všem a hlavně Vám Evi....

Přestala mě pálit žáha, ustaly trávicí problémy a kalhoty se oblékají snadněji

Ilona: Cítím se lépe: nepálí mě žáha, nemám žádné...

Vaříte super

Moc děkuji za recepty. Vyzkouším. Určitě budou výborné, vaříte...

Přidala se ke mně i kolegyně z práce

Hanina515: Nemám ani extra chutě, když dětem peču klasickou buchtu,...

Díky JJ mám imunitu jak hrom

Eva: Škoda, že jsem takhle nezačala jíst už ve...

Moje hmotnost je konečně stabilní

Iva V.: Ahoj Evi, já jsem úplně nadšená ze...

Šok: jí to i můj masomil manžel!

Jana: Šok! Jídla z kurzu jí i můj masomil...

Zamilovala jsem se do česnekové pomazánky

Vendtechman: Prave jsem se zamilovala do dnesni cesnekove pomazánky...

Váš kurz mě znovu nakopnul

Iva: Milá Evo a Helčo, psala jsem osobní mail...

Díky kurzu mám mnohem více času

Stramis: Z programu jsem naprosto nadšená. Mám díky vaření...

Dodáváte mi odvahu zkoušet nové

Magda: Přidávám se k ostatním Evičko, moc děkuji za...

Hubnutí přišlo tak nějak samo

Chania: Vynechala jsem pečivo, nepotřebuji ho. Cukr jsem přestala...

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekSvačiny (nejen) pro děti II.
Další článekCelozrnné noky