- 1 hrnek rýže Arborio
- 1/2 hrnku loupané pohanky
- 4 hrnky vody
- 4 hřebíčky
- špetka soli
Pojďte si dát 14 denní restart. Spravíme trávení a dáme tělo do kupy po svátcích!
Chci lednový restart
- Rýži propláchneme ve studené vodě a vložíme do hrnce.
- Pohanku propláchneme ve studené vodě a dáme jako druhou vrstvu na rýži.
- Zalijeme 4 hrnky vody, přidáme špetku soli, 4 hřebíčky, přiklopíme a dáme vařit.
- Když přijde voda k varu, zmírníme plamen na minimum.
- Na mírném plameni vaříme cca 45 minut do vstřebání vody.
Praktické
- Rýži nenamáčíme, dokonce někteří kuchaři doporučují ani neoplachovat, aby byl výsledek skutečně hodný italského rizota, kdy je zrnko zvenku měkké a uvnitř tvrdší. Ale my máme rádi měkké a tedy dobře stravitelné, takže vaříme do měkka ;-) Uzpůsobte si tedy dobu varu podle svých preferencí.
- Hřebíčky si spočítejte, abyste věděli, kolik jich máte hledat před podáváním. Není to těžké, protože zůstanou nahoře. A servírovat s hřebíčky nedoporučujeme, protože ty na skus nejsou vůbec příjemné.
Kombinujeme
Rýže Arborio je výborná na přípravu rizota, takže ji kombinujeme se zeleninou, houbami, tofu, tempehem apod., ale využíváme ji i jako klasickou přílohu nebo na kaše. Je velmi škorobovitá, tedy velmi chutná.
Obměna
- V zimě nebo pro urychlení varu můžeme použit tlakový hrnec.
- Chceme-li dostat kašovitější konzistenci, třeba na snídani, přidáme jeden nebo dva hrnky vody. Čím víc vody, tím jemnější kaše a trochu delší doba varu.
- Můžeme přidat do vaření i propláchnutá semínka dýně, sezamu, lnu či slunečnice.
Děti
- Tato rýže je vhodná i pro úplně nejmenší miminka, pouze vynecháme sůl, koření a vaříme ve větším množství vody zcela do měkka. Pohanku dáváme až od roku a spíše v zimě. Pokud však dítěti dáváte běžně pečivo, maso atd., tak bez obav dávejte pohanku také.
PS: Povánoční kila, únava nebo lenora. Známe to!
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Mnam mnam mnam ♥️♥️♥️
Zase detailista , v ingrediencich chybí hřebíček a ani není uvedeno v postupujeme a jak přidat 😂♥️