Domů > Zdravé recepty > Přílohy

Bezlepkové palačinky s houbovou náplní

Uvařeno
bez lepku
sezóna zima

Když vaří můj muž, tak to vždycky stojí za to. Na rozdíl ode mě, byl ochotný dětem nadělat palačinky a my jsme si díky tomu užili oblíbené sváteční jídlo. Měl to hotové za 30 minut včetně namletí mouky!

Ingredience
pro 4 porce
Na palačinky:
  • cca 2 hrnky vody
  • špetka solí
  • 1 lžíce oleje
  • cca 1 hrnek pohankové mouky
Na náplň:
  • 1 cibule
  • hrnek sušených hub
  • hrnek pokrájené dýně
  • 1/2 lžičky kmínu
  • 2 stroužky česneku
  • sojová omáčka
  • 1/2 lžičky sušeného rozmarýnu / snítka čerstvého

Potřebovala jsem shodit po porodní bříško a začala počítáním kalorií. Nic pro mě. Pořád jsem musela myslet na jídlo a...

Jak připravit palačinky bez lepku

  1. Namočíme sušené houby do hrnku s vodou
  2. Do větší mísy vlijeme studenou vodu, přidáme špetku soli, pohankovou mouku a olej. Dobře promícháme a necháme odstát.
  3. Nakrájíme cibuli a dýni na kostičky.
  4. V kastrolu rozpálíme po dně nalitého oleje. Přidáme cibuli, osolíme a restujeme.
  5. Přidáme kmín, rozmarýn, dýni, česnek a namočené houby, společně chvíli orestujeme.
  6. Podlijeme trochou vody z namáčení hub, přidáme lžičku sojové omáčky a pod pokličkou dusíme 20 minut.
  7. Potřeme pánev olejem a na rozpáleny vlijeme trochu těsta na palačinky. Podle první poznáme, zda potřebuje těsto naředit nebo zahustit.
  8. Houbovo zeleninovou směs rozmixujeme a podle potřeby doředíme vodou z hub, případně dosolíme sojovou omáčkou.
  9. Hotové palačinky plníme naplní a podáváme s napařenou a kvašenou zeleninu a zelenými posypkami.

Praktické

  • Pánvička musí být zahřátá a palačinku nesmíme trhat, ale počkat, až se začne sama odlepovat.
  • Chce to kvalitní nepřilnavou pánev, pro klubáky máme super slevu 25% na nepřilnavé nádobí a pávničky.
  • Každá mouka saje jinak, vyzkoušejte na malém množství, zda se vám daří palačinka dělat, podle potřeby přidejte mouku nebo vodu. Někdy ředíme až na poměr 3:1 ve prospěch vody.
  • Začněte děla palačinky včas a dělejte je menší a vyšší, aby se vám dobře sundávaly z pánvičky.
  • Chcete-li česnek v náplni cítit, dejte ho až do mixování nebo zcela na konci vaření.
  • Palačinky si můžete udělat navíc a vzít s sebou do práce či na výlet jako svačinu.

Obměna

  • Houby mohou být sušené i čerstvé, všechny druhy. Nám velmi chutnala kombinace shitake a jidášovo ucho.

Děti

  • Takto ochucené jídlo je vhodné pro děti cca od 2 let.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Klub

Děkuji za recept 👍 povedly se na 1*dělala jsem z hrnku celozrnné+hrnku světlé pohan.mouky a super 👍 u nás s humusem s rajčaty a 🥑,, vaječnou,, pomazánkou 👌😋

Klub

Dobrý den, se zpožděním jsem zkusila tento recept..za mě výborný. Palačinky chtějí asi trochu cviku, nechala jsem odležet těsto, roztrhala se mi každá druhá, dětem praskaly i během jídla, takže jsem je jedla sama a moc mi chutnaly. Pomazánka mile překvapila, syn, který nejí houby ji sbaštil na chlebu. Takže úspěch.

Ukázat další komentáře

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Pomazánka z červených fazolí

Fazolová pomazánka strčí do kapsy lecjakou paštiku. Když se dobře okoření, je to skvělá lahůdka.