Na palačinky:
- cca 2 hrnky vody
- špetka solí
- 1 lžíce oleje
- cca 1 hrnek pohankové mouky
Na náplň:
- 1 cibule
- hrnek sušených hub
- hrnek pokrájené dýně
- 1/2 lžičky kmínu
- 2 stroužky česneku
- sojová omáčka
- 1/2 lžičky sušeného rozmarýnu / snítka čerstvého
Jak připravit palačinky bez lepku
- Namočíme sušené houby do hrnku s vodou
- Do větší mísy vlijeme studenou vodu, přidáme špetku soli, pohankovou mouku a olej. Dobře promícháme a necháme odstát.
- Nakrájíme cibuli a dýni na kostičky.
- V kastrolu rozpálíme po dně nalitého oleje. Přidáme cibuli, osolíme a restujeme.
- Přidáme kmín, rozmarýn, dýni, česnek a namočené houby, společně chvíli orestujeme.
- Podlijeme trochou vody z namáčení hub, přidáme lžičku sojové omáčky a pod pokličkou dusíme 20 minut.
- Potřeme pánev olejem a na rozpáleny vlijeme trochu těsta na palačinky. Podle první poznáme, zda potřebuje těsto naředit nebo zahustit.
- Houbovo zeleninovou směs rozmixujeme a podle potřeby doředíme vodou z hub, případně dosolíme sojovou omáčkou.
- Hotové palačinky plníme naplní a podáváme s napařenou a kvašenou zeleninu a zelenými posypkami.
Praktické
- Pánvička musí být zahřátá a palačinku nesmíme trhat, ale počkat, až se začne sama odlepovat.
- Chce to kvalitní nepřilnavou pánev, pro klubáky máme super slevu 25% na nepřilnavé nádobí a pávničky.
- Každá mouka saje jinak, vyzkoušejte na malém množství, zda se vám daří palačinka dělat, podle potřeby přidejte mouku nebo vodu. Někdy ředíme až na poměr 3:1 ve prospěch vody.
- Začněte děla palačinky včas a dělejte je menší a vyšší, aby se vám dobře sundávaly z pánvičky.
- Chcete-li česnek v náplni cítit, dejte ho až do mixování nebo zcela na konci vaření.
- Palačinky si můžete udělat navíc a vzít s sebou do práce či na výlet jako svačinu.
Obměna
- Houby mohou být sušené i čerstvé, všechny druhy. Nám velmi chutnala kombinace shitake a jidášovo ucho.
Děti
- Takto ochucené jídlo je vhodné pro děti cca od 2 let.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Po pár letech opakování receptu, tentokrát jsem už náplně udělal více 🙂
Opravdu výborné 👍
Měli jsme se “salátem z jarní zeleniny”.
Nečekaně přišel k večeři host a taky mu chutnalo :)