Když vaří můj muž, tak to vždycky stojí za to. Na rozdíl ode mě, byl ochotný dětem nadělat palačinky a my jsme si díky tomu užili oblíbené sváteční jídlo. Měl to hotové za 30 minut včetně namletí mouky!

Ingredience
pro 4 porce

Na palačinky:

  • cca 2 hrnky vody
  • špetka solí
  • 1 lžíce oleje
  • cca 1 hrnek pohankové mouky

Na náplň:

  • 1 cibule
  • hrnek sušených hub
  • hrnek pokrájené dýně
  • 1/2 lžičky kmínu
  • 2 stroužky česneku
  • sojová omáčka
  • 1/2 lžičky sušeného rozmarýnu / snítka čerstvého

Jak připravit palačinky bez lepku

  1. Namočíme sušené houby do hrnku s vodou
  2. Do větší mísy vlijeme studenou vodu, přidáme špetku soli, pohankovou mouku a olej. Dobře promícháme a necháme odstát.
  3. Nakrájíme cibuli a dýni na kostičky.
  4. V kastrolu rozpálíme po dně nalitého oleje. Přidáme cibuli, osolíme a restujeme.
  5. Přidáme kmín, rozmarýn, dýni, česnek a namočené houby, společně chvíli orestujeme.
  6. Podlijeme trochou vody z namáčení hub, přidáme lžičku sojové omáčky a pod pokličkou dusíme 20 minut.
  7. Potřeme pánev olejem a na rozpáleny vlijeme trochu těsta na palačinky. Podle první poznáme, zda potřebuje těsto naředit nebo zahustit.
  8. Houbovo zeleninovou směs rozmixujeme a podle potřeby doředíme vodou z hub, případně dosolíme sojovou omáčkou.
  9. Hotové palačinky plníme naplní a podáváme s napařenou a kvašenou zeleninu a zelenými posypkami.

Praktické

  • Pánvička musí být zahřátá a palačinku nesmíme trhat, ale počkat, až se začne sama odlepovat.
  • Chce to kvalitní nepřilnavou pánev, pro klubáky máme super slevu 25% na nepřilnavé nádobí a pávničky.
  • Každá mouka saje jinak, vyzkoušejte na malém množství, zda se vám daří palačinka dělat, podle potřeby přidejte mouku nebo vodu. Někdy ředíme až na poměr 3:1 ve prospěch vody.
  • Začněte děla palačinky včas a dělejte je menší a vyšší, aby se vám dobře sundávaly z pánvičky.
  • Chcete-li česnek v náplni cítit, dejte ho až do mixování nebo zcela na konci vaření.
  • Palačinky si můžete udělat navíc a vzít s sebou do práce či na výlet jako svačinu.

Obměna

  • Houby mohou být sušené i čerstvé, všechny druhy. Nám velmi chutnala kombinace shitake a jidášovo ucho.

Děti

  • Takto ochucené jídlo je vhodné pro děti cca od 2 let.

Staňte se členy Klubu Jíme Jinak

Získáte videorecepty, jídelníčky, rozhovory s odborníky, rady, slevy na nákupy a online kurzy.

materiály

Nejlepší knedlíčky

Lenka: Tyto knedlíčky jsou chuťově snad nejlepší, jaké jsem...

Už nevyžírám v noci ledničku a ustupují mi bolesti kloubů (Monika)

Pani Eva velmi pekne vam ďakujem! Zmenila som stravu...

Postupně se přidává celá rodina (Katarina)

Katarina: Ďakujem za tuto úžasnú skúsenosť. Páči sa mi...

Dokonce i dcera jídlo snědla – to je velký úspěch!

Hanka: Odpoledne jsem se dívala na Vaše vaření, vypadalo...

Všichni pějí na vaše jídla chválu

Helena Š.: Dobrý den, protože nejsem na sociálních sítí, ale...

Musím se u jídla brzdit, jak je to dobré (Jaroslav)

Jaroslav: Černá čočka s batáty je zajímavá kombinace, opět...

Óda na jara a jarní očistu (Marek)

Postit se dá i s radostí a humorem, jak...

Děkuji za skvělé stránky

Eliška: Dobrý den, moc děkuji za skvělé stránky, které...

Členství v Klubu byla jedna z našich nejlepších investic

Martina: Dlouho jsem váhala, zda si můžeme dovolit z...

Úžasně zpracovaný kurz do naprostých deitalů

Ilona L.: Evi, váš kurz byl naprosto úžasný. Zpracovaný...

Kamarádka jde do toho se mnou (Růžena)

Růžena: Ahoj mlsné hubičky ( jako já :-) )...

Na jídlo se těším a vychutnávám si ho (Věra)

Věra: Evi dnes se stalo to čemu jsem skoro...

Jsem ráda, že jsem do toho šla!

Giana: Chtěla bych moc poděkovat za celé zpracování kurzu,...

Ušetřili jste mi roky života. Je tu vše přehledně na jednom místě

Anna: Web Jíme Jinak mně obohatil o spoustu různých...

Těším se na každé nové jídlo

Tlamiisek: Když jde o hubnutí, mám většinou krizi hned...

Stačí chvíli brouzdat na vašem webu a hned je všechno fajn (Marcela)

Marcela: Jste velmi inspirativní a z vašich stránek přímo...
  1. Já fakt nechápu, že někdo ty palačinky nezvládne sníst v průběhu smažení. A ještě zvládne udělat estetické naservírování. Dělám je už podruhé, podruhé stejný scénář. Jíme ve stoje u plotny:-)) Mně to dnes dcera brala zpod rukou a ládovala se s nima, tak jsem musela držet krok. A když došlo těsto, zbyly nám jen 2!! palačinky. U nas žroutů množství stačilo pro 1apul člověka. Za nás těsto super, zředila jsem po minulých zkušenostech až na skoro 1:3. Jen mám palačinku samou díru. Naliju na rozpálenou pánev a ihned se mi v tom těstě udělají díry. Náplň pak trochu cestuje ven-což je tedy detail. Nemáte s tím někdo zkušenost?

    • Proto já palačinky odmítám dělat a dělá je Roman, kterému nevadí, že stojí hodinu u plotnu a jen obrací palačinky a holky se cpuo. No, čím řidší, tím dírkovitější, chce to něco mezi tím, aby se to dobře dělalo a nebylo to jako sítko.

  2. Opět velká pochvala pro Romana :-) Palačinky byly výborné, akorát jsme to se ženou zase snědli ve dvou. Pánev mám 25cm udělal jsem 3,5 palačinky. Tak možná by to chtělo menší pánev :-) Náplň je vynikající, řekl bych až návyková. Nikdy jsem palačinky nedělal, vždy je dělala žena, tak jsem to chtěl vyzkoušet.

    • Jo, pohankové máme nejraději, ale děláme ji z vody. Klidně dej mléko, ale mě to přijde chuťově tak nějak stejné, že je mi líto plýtvat mlékem, které dělám zřídka a to ho pak chci spíš do dezertů.

  3. Tak já obnovím vlákno :) první dvě palačinky katastrofa, pak jsem přisypala hodně mouky, aby bylo těsto konzistencí tak, jak dělám klasické palačinky a pak to teprve bylo top. Krásně se opékaly jako klasické palačinky bez trhání. Doporučuji dát více mouky, zhruba asi jak už tu bylo v jednom komentáři zmíněno – voda:mouka 2:1 (cca dělala jsem od oka, jak se mi zdálo těsto husté.
    Celkově velmi chutné, houbová směs naprostá mňamka i na kváskovém chlebu :)

    • Hani, díky za postřehy!👍 Chce to fakt vychytat konzistenci, ona každá mouka jinak saje, my třeba máme čerstvě mletou a ta se chová jinak než koupená, no a pak je zásadní ta pánvička, aby byla dobrá. My už děláme vše od oka a podle první palačinky doladíme a pak už to lítá 😉

  4. Dnešní palacinky dobre nedopadli. Po prvních nezdarech jsem se nevzdávala nejdřív byly moc tenké a trhali se, tak jsem je začala dělat menší a ty zase byly nepropečené. Zvrchu se mi připalovali a vevnitř byly polosurové. Keďže jsem začátečník, tak jsem je dělala poprvé. Nemohla jsem si zvyknout na jejich chuť. Použili jste taky pohankovou celozrnnou mouku ? Omlouvám se , je to psané česko-slovenky.

    • Českoslovenština nevadí, my socialistické děti ještě rozumíme (horší je to se psaním :-). A jako máš pánev? To je dost zásadní věc. Já používám jen celozrnnou pohankovou a nám to chutná. Chodili jsme na ponakové léta do palačinkárny ještě na klasiku, takže to nebyl chuťový šok. Ale jestli ti nechutná tahle, zkus jinou, je jich na webu řada https://www.jimejinak.cz/stitky/palacinky/ některé i formou videí – okoukej triky, chce to cvik.

      • Ďakujem za radu. Určite to ešte raz vyskúšam. Objavila som v predajni, že existujú 2 rôzne pohankové múky , jedna je úplne tmavá a druhá má svetlú farbu. Ktorú používaš? Čo sa týka písania , tak sa polepším :) už len po slovensky a dúfam, že bez preklepov.

  5. Ani mě se palačinky nepovedly ? Přichytávaly se k panvičce, trhaly se, prostě jedna velká katastrofa. Zkusím příště vychytat konzistenci a lepší panvičku. Každopádně houbová náplň luxusní ? …skončila na kváskovém chlebu ?

  6. Po první nepovedené palačince jsem to nevydržela a zahustila, takže nakonec ten poměr mouka-voda byl přibližně 1díl-2díly. Palačinka se pěkně sama dokulata rozlila po pánvičce – byla teda menšího průměru a trošku tlustější, ale po vychladnutí šla dobře zarolovat. Co se mi líbilo ještě víc je, že jsem nepotřebovala žádný další olej, všechny šly dobře ode dna.
    Náplň jsem taky dochucovala sojovkou. Jídlo chutnalo manželovi i mladšímu klukovi, starší ochutnal palačinku, řekl fuj a moc se nechtěl obtěžovat s náplní, tak nakonec dal palačinku s hořčicí. Každý jsme měli 3 (starší jen dva) kusy a stačilo nám. Teda samozřejmě k tomu ještě dušenou a kvašenou zeleninu.

    • No vy jste prostě vzorňáci, Dagbri! Děkujeme za dobré zprávy s vychytáním poměru na palačinky :-)

  7. Myslela jsem napred ze budeme bez vecere kvuli tem palacinkam :( Ale trpelivemu stesti preje, tak jsem ji nechala dlouho pomalu pect a ejhle ono to dopadlo :)) Super recept, bylo to chutne! dekuji

  8. Výborné! Dosolovala jsem teda asi napětkrát a manžel si stejně musel ještě dopomoci sojovkou do hub, a palačinek bylo tak akorát pro nás dva na střídmou véču – rozhodně ne na 4 porce. :) Zpočátku se mi také dělaly jen „císařské trhance“, ale od poloviny pečení se mi dařily i palačinky přes celou (keramickou) pánvičku.

      • Hustota těsta je stejná jako u klasického palačninkového :-) A pokud jste dříve palačinky nedělali, tak pak podle toho, zda se je daří nebo nedaří dělat je naředíme nebo zahustíme :-)

  9. Připojuji se ke katastrofě: pánve Tescoma s nepřilnavým povrchem a indukce naplno, toto se mi nikdy nestalo, po třech trhancích a totálně napálených pánvích jsem to vzdala a těsto vylila do kyblíčku prasátkům. Nejvíc byly zklamané děti, nalákala jsem je na zdravou večeři, v rychlosti jsem pak mazala chleba :-( Škoda, chuťově by byly dobré…

    • Jarko, tak to chce vychytat konzistenci! U nás tedy dělá palančinky zásadně manžel, já na to nemám ruce :-)

  10. Po přečtení komentáře od Naxy jsem se do těchto palačinek bála jít, ale riskla jsem to a až na první (z které byl spíž trhanec) se povedli. Náplň byla vynikající, děti prstíčkem vytírali talíř a žádali o přídavek :-)

  11. Tak jsem zkusila palačinky. A docela katastrofa. Vůbec mi nešly z pánve i když jsem ji měla vymazanou olivovým olejem. Zkusila jsem jinou teflonovou pánev a trochu lepší ale zase nic extra. Nevím jestli se s pohankovou moukou pracuje stejně jako s pšeničnou. Každopádně mi to moc nešlo. Je v tom nějaký fígl? Díky

    • Je to hlavně o pánvi, když je kvalitní, není potřeba ani nijak vymazávat tukem nebo jen tu první palačinku. Pánev musí být zahřátá naplno a po celou dobu smažení musí být naplno. Také je dobré nechat těsto půl hodiny odstát a přidat do něj lžíci oleje.

      • Helenko prosím o radu. Jaký za studena lisovaný olej použít při smažení palačinek, karbanátek atd. Který „snese“ vyšší teploty úpravy?

        • Já používám přímo bio olej na pečení, který je směsí olejů, které snesou vyšší teploty. Na palačinky kokosový.

    • To znám, co já zničila pánví kvůli palačinkám! A těch palačinek, co padlo kvůli špatným pánvím. Nechci dělat reklamu, ale vřele doporučuju palačinkovač z Lidlu. Od té doby mám palačinky jedna báseň. Je to sice další krám ale stojí za to.

  12. Zobrazit všech 40 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekČočková polévka po indicku
Další článekDáša Lužná: Jak jsem začala